Som v 10. týždni a v práci nakladám ťažké palety. Môžem žiadať od lekára, aby mi dal maródku?
Ahojte dievčatá. Som v 10tt a dnes idem k lekarovi si po tehhotensku knižku. Pracujem ako skladníčka a je to dosť fyzicky náročná práca. Často krát mi padne paleta na ktorú mam naložiť 10 bedniciek piv a na to 50 kartonov mineraliek. Potom mi padne paleta so 40 kartonmi mlieka a na to idu kartony alkoholu popripade mi padne paleta kde ide 75 kartonov muky. Som v skusobnej dobe a keby to oznamim v praci tak ma okamžite vyrazia.. Sice s udanim dovodu ale vydazia. Dovod sa vzdy najde. Keby poprosim lekara o PN.. Myslite ze by mi ju dal?
@annamaria_65 jasne ze ty ju dá, ja tiež pracujem v sklade staci keď povieš ze dvíhas ťažké veci ,a v pohode ma vypísal na Pnku .
@annamaria_65 pocuj ved od 20teho tyzdna uz sa vyplaca po novom tehotenske nie? tak tych 11tyzdnov dovtedy by si snad bez penazi orezila hentymi bremenami priamo ohrozujes olod v bruchu vykasli sa na to... nestoji to zato. nejake veci pre babo ti poslem zadarmo ak si v nudzi
@juliet86 tiez si to vravim ze ako mozno by som este vydrzala ten mesiac ale je to naozaj tazke.. Nemozem stale otravovať kolegyňu. Hej to tehotenske dostanem kvoli tomu ze som studentka VS a rektor mi to uz schvalil,len musim este vsetko oficialne mu poslať. A aj keby nic nedostanem.. Neviem ci su mi peniaze prednejsie ako dieťa.
No a ako to je s tým nemocenskym? Ak by mala dačo odpracované...napr 2 mesiace a začne si platiť dobrovoľne vznikne nárok? Ak stihne tých 270 dní?
@hipuska co ja viem. Ale myslim si ze ak mi jednu pn normalne platili a nebol s tym ziaden problém tak druhu by tiez platili. A na stranke socialnej poistovne je napisane ze narok na nemocenske ma zamestnatec ktoremu vznikla docasna prace neschopnosť pocas trvania nemocenskeho poistenia. Viac tam neni a o tych 270 dnoch je pisane iba pri dobrovolne poitenej osobe
@annamaria_65 treba si to nastudovat poriadne, je to tam a hlavne aj ta posledna PN co si mala ti tie dni platenia krati...
@annamaria_65 v prvom rade záleží od gynekologa.....tehotenstvo nie je choroba, na PN potrebuješ diagnozu....samozrejme ak povieš gynekologovi že ti býva zle, tak vie ti dať fiktívnu diagnozu, ale určite nie na niekoľko mesiacov....aj gynekologovia majú kontroly, kontrolujú sa hlavne dlhšie PN či je tam opodstatnená PN , čiže buď reálny nález/diagnoza alebo problémy pri predch.tehotestvách či to že ide naozaj o rizikové tehotenstvo.....ale práca sa tam naozaj neposudzuje, čiže ak ťa gynekolog nechá na PN z dôvodu ťažkej práce - ide to na jeho triko....
@anjelicek26 nie je pravda, ze neobmedzene vychadzky su iba pri psychiatrickych a onkologickych diagnozach, ja som mala nedavno v tehotenstve neobmedzene vychadzky, uplne bez problemov. Zalezi od doktora.
@babovka2321 aj tak kade by som mala asi v tomto obdobi lietať? Doobeda si vybavim nakup poobede idem na prechádzku. Aj tak sa nikam teraz neda chodiť
@babovka2321 a aku si mala diagnozu, ze ti dal neobmedzene vychadzky? To by ma fakt zaujimalo, lebo poistovne nie su uz take blbe ako roky dozadu a gynekologov a tehotne si uz tiez dost kontroluju co viem. Je ine, ked sa jedna o zenu po opakovanom potrate napr. ako vysoko rizikovu a ine ako o mladu zdravu tehotnu, to je to...
@annamaria_65 ale to znamena ziaden predlzeny vikend, ziadna letna dovolenka, ziadne cesty k rodicom na navstevu. Takto to musis vidiet, musis byt na danej adrese.
@anjelicek26 myslim si, ze teraz mame ine a dôležitejšie vydavky ako nejaka letna dovolenka alebo predlzeny vikend. Ale to je jedno.. Nepytala som sa na to ci a ako budem môcť lietať po vonku.
@anjelicek26 neviem, co mi napisla oficialne. Ja som mala hlavne bolesti chrbta + pri sedeni som mala stazene dychanie a predkolapsove stavy. Ale teda nebola som PN cele tehotenstvo, ale poslednych 6 tyzdnov pred nastupom na matersku (a nechodila som i tak takmer nikam, lezala som doma). Ja som sice zdrava, dieta bolo maximalne poriadku, nic mu nehrozilo, ale v tehotenstve sa na mna zosypalo, co sa mohlo. Porod bol vykupenie.
@annamaria_65 tak odpovede si dostala, ak nevydrzis, poziadaj o dlhu PN (ktora bude neopravnena), kedze mas ako tehotna primarne narok poziadat o preradenie na inu cinnost u zamestnavatela (to, ze si ty v skusobnej tvoj lekar nema co zohladnovat), da ti proste len knizku. Keby ta zamestnavatel nepreradi na inu cinnost - mas narok na plny plat a budes doma - ale az po tej skusobnej lehote, lebo vsetci vieme, ze by si nasiel iny dovod ta vyhodit. Ked si das kratsiu PN (kym skoncia nevolnosti) - pomozes si tym, ale ten problem s tou beziacou skusobnou lehotou len odsuvas... Ale tak si uz rozhodnuta zbytocne to riesime, nechces tam uz ist.
@babovka2321 tak 6 tyzdnov pred je uz asi ine, ako vypisat na cele tehotenstvo a mala si aj problemy, tie vychadzky mali byt obmedzene, ale fakt zalezi, co tam napisala, ci nie aj psychiku.
@anjelicek26 a len pre info.. Opäť som preistotu volala na socialnu a narok na pn ma kazdy kto pracuje a je jedno koľko. Stačí byť nemocensky poisteny
@annamaria_65 PN samozrejme, ale platena pn?
Baby ja sa tomu až tak nerozumiem, ale schválne som si nabehla na stránku soc. poisťovne a tiež tam nikde nevidím, že by mala byť poistená min. 270 dní. Veď to by akože nikto kto nastúpi po škole do práce nemal prvých 270 dní nárok na platenú PN? Na to je predsa ten predpokladaný vymeriaci základ nie?
@annamaria_65 Aj ja som pracovala pocas vysky v sklade,lebo som to mala blizko,ale mne palety nepadali.Tvoja cela sprava je o padani paliet.Ved davaj pozor 🤔
@annamaria_65 zas moja rada. Peniaze nie sú všetko. Kamoška nakladala v sklade ťažké veci a potratila. Lebo ju dr nedal na PN a v práci sa to mala oznámiť. Nám sa nedarilo dlhšie dieťa a teraz zas sa nedarí dlhšie druhé dieťa. Nikdy by som neriskovala zdravie kvôli peniazom. A toto čo robíš je dosť brutálne na ženu aj keby tehotná nie si. A áno, brigádovala som v sklade a toto som robila, nevydržala som tam dlho. Takže zváž si plusy a mínusy. Či tá práca a tie peniaze stoja za to, že ľahko môžeš potratiť. A myslím si, že veľký rozdiel medzi materskou a rodičákom by si nemala, keďže robíš čo robíš, určite nemáš neviem aký do neba vyskakujúci plat. Materská je cca taká ako plat v čistom. Tak vieš si uvažiť či riskovať alebo starať sa o bábo uz v začiatkoch
Už si v ochrannej lehote, tak aj keby ta prepustili, nárok na pn máš. Čiže navrhujem oznámiť v práci a ak ta prepustia, potom u doktora povedať, že máš bolesti v podbrušku, trocha preháňať.. Neviem, či máš aj s tými brigáda i odrovenych 27o dní.. Neviem ako s materskou.. Ale teda minimálne tehotenské bude k dobru.
270 dni poistenia je treba na materskú, nie na platenú PN. Neviem, komu sa tieto koniny snívajú. A tiež ju nemôžu prepustiť v skúšobnej lehote bez udania dôvodu, ak oznámi tehotenstvo.
@annamaria_65 netreba klamat a pytat sa na Pn bezdovodne Lebo sa ti to obije o hlavu . Treba zamestnavatelovi povedat pravdu, a on musi prisposobit pracu tvojmu stavu.
V kľude choď na PN, povedz lekárovi, že ti býva zle. Ja by som to s tými bednami neriskovala. Keď náhodou začneš krvácať, čo budeš potom utekať a až potom žiadať o PN? Viem o čom hovorím, som v 14 tt a na PN som od 6tt, pretože z ničoho nič som začala krvácať, šla som na pohotovosť, našťastie všetko v poriadku. Už sa mi to stalo 3x. Na tvojom mieste neriskujem a idem na PN.
@annamaria_65 ahoj, ja nečítam komentare inych žien, tak neviem co ti radia. Ale ja som bola v skúšobnej ked som zistila ze som tehu, podotýkam bola som v robote s ďalšou tehotnou, ktorá sla na zaskok inej tehotnej..čiže cele zle, týždeň som stresovaala ze co robiť, ci im to povedať este kym som v skúšobnej.. povedala som a nevyhodili ma.
A moja sestra robila učiteľku na prvom stupni, a hneď ako zistila tehu, byvalo jej zle a ju Dr vypísala na pnku a bola na nej až do materskej. Si myslím ze Dr by ta vypísal ak povieš ze ti je zle, pripadne ze robíš s ťažkými vecami. Ja by som tehu neriskovala s tazkymi paletami.
270 dní treba mať odrobene ak chces dostávať materskú, ak nie budeš dostávať rodičovský príspevok. PN sa netýka žiadnych 270 dní!!!
Presne tak! Kde ste zobrali tých 270 dní pri PN? 🤦♀️ Ja keď som nastúpila po škole do prvej práce bola som v skúšobnej dobe na PN a normálne platenej!
@1katus1 V prípade pracovného pomeru, kde plynie ešte skúšobná doba, je zamestnávateľ oprávnený skončiť pracovný pomer s tehotnou zamestnankyňou v skúšobnej dobe (aj za predpokladu, že písomne oznámila svoje tehotenstvo a predložila mu o tom lekárske potvrdenie). Musí tak však urobiť iba písomne s náležitým odôvodnením a iba vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s tehotenstvom zamestnankyne.
Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/pracovne-pravo-bozp/v... © Podnikajte.sk

@annamaria_65 prosim poriadne si to pozistuj, viacero veci tam nesedi, nech neostanes prekvapena, ze si to nejaky zamestnanec poriadne skontroluje a budes bez vsetkeho. Drzim palceky.