icon

Som v 24. týždni a musím sa vzdať bábätka

silvia002
8. feb 2014

Ahojte vsetci. Potrebujem sa vyrozpravat zo svojho zialu. Mojmu malickemu zistili vrodenu srdcovu vadu a tiez z vysetreni na genetike mentalne postihnutie na 98%. S partneron sme sa rozhodli pre potrat som v 24 tyzdni a velmi sa bojim a som nestastna. Je tu nejaka zena co mala taky podobny pripad ako ja?

sorciera24
8. feb 2014

@rubinka poviem ti to takto (inak neodpovedas na otazky tak ako mas.....a vsetci vieme preco 😉 ).....za to, ze ty mas nejaky nazor, neznamena, ze je vseobecne spravny a paltny....ty citis asi nieco ine ako ona, ako niekto iny, ako ja, ci hockto....ale nemas pravo povedat, ze toto je zle rozhodnutie!!! ....nikto jej nepise, ze chod na potrat, ale my, co mame trosku empatie a halvne nesudime, sme povedali, ze rozhodnutie je na nej a skusame vidiet problem jej ocami...za to, ze ty to endokazes, ym t a ni nik iny nemoze!!!....
a ano, ajsne, Boh robi zazraky....tak ench robi....zatial ma ten Boh o nicom nepresvedcil.....halvne, ze sa nanho obracias......to je inak moralne v poriadku sudit ineho?.....(asi hej, ved sa vyspovedas, a boh ti odpusti)...sorry, aj radsej sudit nebudem, ani ju, ani teba...ty konas podla svojej vole, ci svedomia, ci pocitov...envies ako sa kto citi v akej situacii......v tom pripade ty vies vlastne prd o nejakej spravnosti rozhodnutia......ano, nik nevie akor az dopadne....ani ty....na to enzabudaj!
nikto tu nikoho nenazval sebeckym, len ty......pre mna, nech sa v takejto situacii zena rozhodne akokolvek sebecka nebude! (ale pre teba zjavne ano....)....v.raj moralne hodnoty 😝 radsej budem podla niekoho sebecka, ci pokrivena, ale nebudem urazat, sudit ci oklepavat a halvne v takto tazkej chvili..... (ja viem, tebe to pan Boh odpusti......)

macamac
8. feb 2014

mne len nejde do hlavy, ako tu mnohé odsudzujete zase druhé, nech nesúdia, lebo nevedia, čo mamička cíti
ale skalopevne sú tu určité baby presvedčené, že presne vedia, ako sa cíti dieťa v brušku, čo by chcelo / nechcelo....čo ho bolí / nebolí 😕
nie je to divné?

betunka39
8. feb 2014

@silvia002 tazko radit v takejto situacii.Kazda sme ina.ide o to naco sacitime.Ja ked som cakala teraz svoje posledne 5-te babo.bola som na 4D ultrazvuk .lebo mi vysli zle testy.Vzhladom k vrku som to musela absolvovat aj ked som nechcela.Lekar mi povedal.ze dcerkama predpoklad na DS a odporucil mi Amnio a ine genet.vysetrenia.Vesetky som razne odmietla s tym.ze ja si ho necham nech sa narodi aj ked bude postihnutr.Mala som vselijake otazky nanho.ale nakoniec mi povedl.ze ja som len clovek a toto je len stroj a obaja sa mozme mylit.Viac mi nebolo treba.A podporil ma aj syn cestou domov.ked som sa mu ako jedinenu zdoverila.ze co mi lekar povedal.Mami .urcite bude zdrava.netreba hned vsetko verit a keby aj tak snad by si nesla napotrat.Ved kolko je postihnutych deti.Ale ako vravim.kazda dme i.a.ja by som to nedokazala.nech by bolo co.Aj sesternici povedali .ze sa narodi malicka s razstepom a nebude mat rucky vyvinute a ci bude mentalne v poriadku nevedeli zarucit.Dnesma jej dcerka6rokov.je prvacka .natrapili salebo mala razstep pery a podnebia.prekonala operacie .nema lavu tucku len kyptik.ale je mudra vie rozpravat 2 jazykmi.kedze byva v cudzine a co je hlavne vsertko zvladli.Sesternica tieznechcela ist na pktrat ako jej odporucili haci vedela co ju cska a ze babatko mozno zomrie.Ale drzim palce aby ste sa spravne rozhodli

takyna
8. feb 2014

@silvia002 toto rozhodnutie je na tebe, ale urcite ako matka by si sa nedokazala divat na utrpenie vlastneho dietatka, ktoremu nevies pomoct....

macamac
8. feb 2014

@rubinka súhlasím
nie že hranice morálky sa posúvajú. ony sa už rozplývajú pomaly
a slovo morálka bude archaizmus
ženy, čo obraňujú život toho, kto sa brániť nemôže, sú považované za fanatičky, veriace ( a pritom tu jedna veriaca písala, že napriek tomu, že verí, by na potrat šla a iná mamina zas písala, že jej neveriaca kamarátka takéto dieťa donosila a rozlúčila sa s ním dôstojne)....no a na záver sú ženy prolife vyhlásené za moralistky ( rozumej ako nadávku), frajerky a čo ja viem čo ešte

sa baby zamyslite
prechádzate tu do zbytočných útokov na seba, pričom v svojom ODSUDZUJÚCOM príspevku žiadate protistranu, aby NEODSUDZOVALA

trochu choré, nie?

téma je o inom
treba mamičku vypočuť a v rámci slušnosti a ľudskosti jej napísať svoj názor, postoj
nie riešenie
každý si je za svoj život a riešenia v ňom zodpovedný sám
a určite sa nik nerozhoduje podľa mienky iných a už vôbec nie anonymných ľudí na nete

rubinka
8. feb 2014

@sorciera24 - na ktorú otázku som neodpovedala?

Ak by si si lepšie prečítala môj príspevok tak by ti došlo že sa vyjadrujem na základe nielen tejto témy a veru stretla som sa na MK s názorom že je to sebecké také dieťa porodiť. Vravíš že súdim a čo robíš ked sa do mňa púšťaš, ja som len napísala názor že ja by som svoje dieťa nezabila a že podľa mňa by bolo lepšie nechať to na prírodu nech to bábo odíde ked nastane čas, je na tom snád niečo nenormálne? Prepáč ale nepresvedčíš ma že zabiť je správnejšie a neviem prečo tu ideš so mňa odrazu robiť náboženského fanatika len preto že sa nehanbím za svoju vieru, to je také typické pre ženy ktoré sú za akési právo na voľbu. Nikdy som nepísala že som dokonála alebo nebodaj svätá, ani náhodou sa za nu nepokladám, to za čo mňa Boh bude súdiť to nie je tvoja vec ale aspoň si budem môcť povedať že som nikdy nikomu neodobrila aby zabil svoje dieťa, myslím že je mojou morálnou povinnosťou ukázať takýmto ženám že možno to ich rozhodnutie nemusí byť to najlepšie a radšej by sme ju mohli povzbudiť nech nájde silu aby prekonala strach a tomu dieťaťu dala šancu aspoň sa nadýchnuť a pocítiť náruč svojej mamy ale iste ľahšie je ak tu kopec žien napíše že by urobili to isté, ľudia majú problém vytrčať z davu a radšej sa priklonia k názoru väčšiny lebo sa bola že sa do nich pustia, ja ten problém nemám a budem hájiť právo dieťaťa na život či to niekomu príde divné alebo nie.

sudabe
8. feb 2014

@silvia002 moja skusenost je ze v 23 som bola na 3D kde mi doktor povedal ze babetko bude mat postihnutie uz nepametam presny odborny nazov, poslal ma na genetiku tam mi povedal doktor ze to je take postihnutie ze dieta bude stale lezat a bude na urovni 7 rocneho dietata stale a ze sa treba onho starat. odporucal ma na aminocentezu. ja som sa rozhodla ze nepojdem nikde a verila som a hlavne som sa modlila aby to nebola pravda, trosku som sa aj na to pripravovala ale na potrat by som vobec nesla. maly sa mi narodil predcastne v 29 tyzdni a je zdravy zatial hoci je este vsetko mozne stale verim ze vsetko prekoname a bude z neho zdravy chlapcek. niekedy ti povedia ze bude postihnute ale nebude oni pozeraju vek matky a vsetko vyhodnocuje pocitac a on nemusi mat vzdy pravdu. pojdes na potrat a niekedy o par rokov si povies coked by bolo babetko zdrave? a hoci by bolo aj chore tak lepsie je ho porodit a vychovavat ho ako hned ist na potrat. uz ako sa rozhodnes to je na tebe ale zvas vsetko.

sorciera24
8. feb 2014

@rubinka citaj lepsie....viac ich bolo na teba...
a nie nesudim ta, mozno vyznieva moj prispevok poburujuco...ale len ako odozva an tvoje...aby si videla ako vyzeraju tvoje....keby som Ta sudila, napisem ti, ze tvoj nazor je cely zle...tak ako si to urobila ty....mne je napr. ejdno, aky mas anzor a a ko to citis, elbo si myslim, ze konas vo svojej najlepsej viere.....ale ver, ze tak koname vsetky i ta mamicka, co potrebuje pomoc! ......cize ja som nie ta, kt. tu odsudzuje tvoj ci ienho nazor....len pouakzujem na to, ze je to len a len na nej a nech sa akokolvek rozhodne (ci to bude v sulade s tvojim, ci mojim anzorom)....je to jej rozhodnutie, za kt. ju sudit netreba......
a ja ta o nicom nepresviedcam....(viem presne ako myslis, cize chapem)......ale chcelo by to od teba trosku pochopenia z druhej strany, preco niektore maju oapcny nazor ako ty......(ale to chce tiez mysliet a trosku vcitenia sa)....
a prepac mi tuto vetu, ale tvojou moralnou povinnostou nie je nic, ankolko v tomto priapde je scestne hovorit, co je spravne/nespravne konanie....to nevie nik...ak ty ano, navrhujem ta na Nobelovku 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
mima4
8. feb 2014

@rubinka

"ľudia majú problém vytrčať z davu a radšej sa priklonia k názoru väčšiny lebo sa bola že sa do nich pustia, ja ten problém nemám.."

ani ja ten problem nemam 😉 a to som krestanka.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
jajka257
8. feb 2014

Clovek by nemal sudit ineho cloveka. Ak z hladiska viery hovorite, ze kazdy ma pravo na zivot, tak si skuste polozit otazku, ta matka bude mat zivot. co ak je lahsie pre nu spravit to teraz ako potom, ked uz male uvidi, bude citit jeho telicko? Co ak jej zomrie v naruci po tom, ako ho bude vidiet trpiet? Vsetkych, ktore ju odsudzujete sa opytam uz vam zomrel milovany clovek, ktory strasne trpel v naruci? Plakali ste po nociach od zufalstva, lebo ste mu nevedeli pomoct? Ja poviem, ze zazila som. a to ja som bola dieta a oni rodicia. Viem ake to je a poviem vam, zeja osobne by som dalsiu taku bolest uz neuniesla.
Zakladatelke zelam velmi vela sil.

rubinka
8. feb 2014

@sorciera24 - ja ale napriek tomu poprosim tie otazky ktore som vraj neodpovedala rada zodpoviem len mne to skor pripada ze moje odpovede ta neuspokojili alebo si cakala ze ma nachytas a nebudem vediet odpovedat. Pokial viem odpovedala som na vsetko co si sa pytala. Ak nie tak sem s nimi 🙂 Co sa tyka empatie voci autorke ja s nou sucitim, vyjadrila som svoj nazor tak ako aj ty, len preto ze mam iny nazor tak odsudzujem? Nepisala som ziadne urazky na jej osobu.

0silvia0
8. feb 2014

Dámy, ono to vôbec všetko nemusí byť tak ako si myslíme a ako predpokladáme. Sú aj učenia alebo filozofie alebo teórie o tom, že my sami si vyberáme ešte pred svojim príchodom na tento svet svojich rodičov, svoj osud, ktorý si naplánujeme. A máme ho dlho naplánovaný dopredu aj s našimi príbuznými, kamarátmi, partnermi. Ak si človek vyberie život v postihnutom tele, má na to svoj dôvod. Vlastne ak si vyberie život postihnutého človeka, ktorý napríklad zomrie hneď po pôrode, má na to svoj dôvod. Všetci sa navzájom ovplyvňujeme, učíme, v poznaní rastieme, aj keď je to niekedy veľmi veľmi ťažké a zložité, niekedy priam neznesiteľné. Utrpenie čistí dušu človeka, karmu, samozrejme že to nie je ľahké, ale na tento svet sme si neprišli užívať. Prišli sme sa učiť, a niektoré lekcie vedia byť pekne tvrdé. To dieťa už vie ako sa jeho mama rozhodne a je s tým zmierené. Aj jeho mama si túto situáciu v živote naplánovala, jednoducho pre svoj duševný vývoj ju musí prežiť, aby mohla ísť ďalej. Nie sme len telá, sme len schránky pre svoje duše.
Nehovorím že tejto filozofii celkom verím, ale stretla som sa s ňou a viem, že mnohé z vás to budú považovať za nejaký výmysel, fantasmagóriu a mnohé si o mne pomyslíte, že mi preskakuje. Ale čo ak je aj minimálna šanca že to tak skutočne je? Mnohé veci medzi životom a smrťou a vesmírom nevieme s našimi mozgami a s našimi vibráciami pochopiť, ale to neznamená, že nie sú. Naše bytie by bolo veľmi chudobné ak by sme boli presvedčené, že len pozemské bytie je dôležité. Pozemské bytie je len fragment, okamih v celkovom bytí človeka (duše).

rubinka
8. feb 2014

@fidka79 - sorry ale musim sa smiat 🙂 co tak precitat si este raz co som napisala, co ma s tymto cesta do neba? Len preto ze som proti potratom tak som nabozensky fanatik? Pisala som niekde ze som dokonala alebo nebodaj svätá? Myslim ze zase sa tieto temy zvrhavaju k nabozenskym temam pritom moje postoje nemaju s Bohom nic spolocne, ci len ateistky chodia na potraty?

sorciera24
8. feb 2014

@rubinka "Keby si tym dietatom bola ty , tak by si sa chcela narodit? " (nie ku matku chces...odpovedaj k veci)....a Preco si nevezmes ty nejake naozaj tazko psotihnute dieta, pomozes tym inym....... (a viac uz nemam , co dodat, ani cas.....este aj tie otazky som ti musela hladat....)

melanka21
8. feb 2014

Veim co momentalne prezivas. Osobne ti viem, povedat, ze potrat v takomto vyssom stadiu tehotenstva je pre zenu strasny. Ja som o babo prisla v 26 tt, musela som ho porodit a taktiez vsetko znasat. Malicky sa mi prestal vyvijat, prestalo bit srdiecko. Bol to nehorazne strasny a najstrasnejsi den v mojom zivote. Vedeli sme, ze cosi nieje v poriadku no nevzdali sme sa ho, predsa len je to cloviecik uz. Na vasom mieste by som to este nevzdavala, stretla som sa uz aj s takymi pripadmi, kde zeny mali vraj pod srdieckom chore deti a nakoniec su z tych deti tak krasne zive a zdrave deturence , zeby si neverila. Nevzdavajte to :*

mima4
8. feb 2014

@0silvia0
tak hola do utrpenia 🙂

Ja verim, ze Boh chce aby sme boli stastni.

petraxy6
8. feb 2014

@0silvia0 správne si teoriu opísala 🙂 Je to tak 🙂
@mima4 a áno, Boh chce, aby sme boli šťastní 🙂
..tak prečo sa tu odsudzuje autorka?

rubinka
8. feb 2014

@sorciera24 - odpovedala som ze ano,ze by som nechcela aby ma zabili ty snad ano? Co sa tyka adopcie postihnuteho co ma toto spolocne so situaciou ked sa zena rozhoduje ci si necha vlastne dieta?Je to predsa celkom ine to je akoby si sa pytala ze ci by som chcela aby bolo moje dieta zdrave alebo chore. Keby som cakala chore dieta tak sa ho nevzdam, nemam v umysle adopciu ani zdraveho preco aj, toto je uz naozaj off topic autorka predsa nenuka svoje dieta na adopciu. Co keby si brala do uvahy kobnkretny pripad a nemiesala ho s inymi, ved sa bavime o dietati ktore zomrie bud v brusku alebo po porode tak co vecne meliete o zivote s postihnutim a podobne ked sa to tohto pripadu ani netyka? Svoje deti som milovala skor nez sa narodili to snad kazda tak ja nechapem co je divne ze by som chcela byt so svojim dietatomco najdlhsie?

mima4
8. feb 2014

@petraxy6
prečo sa odsudzuje autorka? no treba sa spytat na to tych, čo ju sudia a vedú tu necitlive reci o tom, nad cim uvazuje...

kismarika
8. feb 2014

Prečítala som si všetky príspevky,ktoré tu boli doteraz napísané a dúfam len v to,že zakladateľka silvia002 si toto všetko neprečíta,lebo by možno aj o rozum prišla,ja by som na jej mieste iste...Toľko za a proti,čo je tu napísané ju určite ešte viac zneistia pri jej ťažkom rozhodovaní.Nepíšte jej,že ako sa ona má rozhodnúť,ale ako by ste sa vy ASI rozhodli na jej mieste-ale ani to nie je na 100% isté,keďže nie ste na jej mieste a nechodíte v jej ,,topánkach,,A aj tak si myslím,že ona sa už rozhodla,však je tam už aj v názve ,že sa rozhodla ísť na potrat a majú jej písať také mamičky,ktoré boli v TAKEJTO ISTEJ situácii...

petraxy6
8. feb 2014

@mima4 túto tému by som najradšej zmazala 😝 - nikam nevedie si myslím a autorka ak sa trápila pred zadaním témy, tak teraz už musí mať hlavu v totálnom smútku ☹

vejula
8. feb 2014

@elienka nieje to pravda. Minule som sedela v čakarni a sedela tam aj jedna mamička. Po nejakej dobe vytočila čislo a volala. Zjavne s malym dieťatkom podla toho ako sa s nou rozpravala a ako ju navigovala, kde ma najsť svoju kartičku poistenca. Ked ju končene našla hovorila tomu dieťatku na druhej strane : Teraz je tam taaké dlhšie číslo, to je tvoje rodné čislo prosim nadiktuj mi ho. Ako to dieťa na druhej strane diktovalo ona opakovala. A ja som zrazu ostala v pomykove, lebo jej rodne čislo začalo dvojčislim 84.... Teraz som nechapala, ved takto sa isto nerozpravala s takmer tridsaťročným človekom.... KEd dotelefonovala si povzdychla, joj, aj tak mi to dobre nenadiktovala a usmiala sa. Potom sa otočila na mna a hovorí mi : To som volala so svojou dcerkou, je postihnuta. Tak mi začalo byť všetko jasné. Tak sme sa pustili do rečí a ona hovorí, aké je to jedinečné stvorenie. Že má aj zdravého chlapca, ale ten, že už má svoje a ona je stále jej malým dievčatkom. Že je taká šťastnná že ju má a že je taka aká je... Bola som prave tehotná vtedy, nikdy na ten rozhovor nezabudnem.
A ešte moja starká si neraz povzdychne : Ako som sa naplakala, ked sa mi H narodila a zistila som že je chorá, a teraz vidím, že za celý svoj život mi najmenej trápenia urobila. Kvôli zdravým deťom som zažila ťažšie chvíle ako kvôli tomu chorému

dusika11
8. feb 2014

ahojte sice od veci..ale..nam stroj po narodeni merania sluchu nezaznamel sluch jednemu z dvojciat..tak sme isli na jedno vysetrenie na druhe..nic..babetko hluche podla nich..isla som potom s tymi vysledkami odporucena na predoperacne vysetrenia ze,.vraj treba operovat..
ale instinkt matky..isla som na obycajnu foniatriu..babetinko reagovalo na obycajne zvonceky..tak som na predoperacne nesla..o tyzden mi volali..ze prepacte pokazeny stroj..takze aj masiny a pocitace maju svoje muchy..a ja uz na nete som pozerala znakovu rec...samozrejme moj fesak pocuje uz mame tri roky

fidka79
Odpoveď bola odstránená
lenka.s
8. feb 2014

Mna by len, mile damy, zaujimalo, ktora z vas, co sa tu bijete do prs, ze by ste dieta s takouto prognozou donosili, uz toto prezila niekedy ? Zazili ste to, ze sudite ? Nikdy by som si nedovolila sa robit mudra v takejto teme, kebyze neviem, o com pisem ...
Kocka sa chcela vyrozpravat z pocitov, chcela to zo seba dostat a ziadna z vas na jej mieste by nechcela o sebe citat, ze je vrahyna ...

Kiezby ste baby ani jedna z vas toto nikdy nemuseli prezit ...

0silvia0
8. feb 2014

@mima4 niekedy to žiaľ bez utrpenia nejde, ale Boh nám toto utrpenie určite nepodsúva. Boh nás určite miluje takou láskou, akú si ani nevieme predstaviť. Je mu ľúto, čo všetko musíme podstúpiť. Ale ak sa chceme priblížiť k Bohu, krôčik po krôčiku, musíme sa naučiť vzdať svojho ega, ktoré je nám najväčším nepriateľom. A to nejde ľahko. Ak raz nabehneme na cestu sebapoznávania a na cestu k Bohu, musíme počítať s tým, že cesta bude tŕnistá, ale určite stojí za to.

anatalia77
8. feb 2014

@vejula to je ten stastnejsi pripad,bohuzial obcas je to postihnutie ovela vaznejsie,staci take DMO,leziak na urovni 3 mesacneho...

nell201
8. feb 2014

@lenka.s .....suhlasim na 100%