Som v 24. týždni a musím sa vzdať bábätka
Ahojte vsetci. Potrebujem sa vyrozpravat zo svojho zialu. Mojmu malickemu zistili vrodenu srdcovu vadu a tiez z vysetreni na genetike mentalne postihnutie na 98%. S partneron sme sa rozhodli pre potrat som v 24 tyzdni a velmi sa bojim a som nestastna. Je tu nejaka zena co mala taky podobny pripad ako ja?
@zuzkat1 ja si myslim,ze 24 tyzden bude tak ci tak porod.To babatko jej snad len tak nevyberu z brucha.Asi najprv dostane lieky na kontrakcie a bude musiet porodit dieta sama.V pripade,ze dieta bude pri zivote tak jedine cim to ukoncia je to,ze sa nebudu snazit o ziadnu prvu pomoc ako to v takychto pripadoch robia...ziadne pripojenie na kyslik,inkubator,lieky....nic.V tomto pripade ak by som bola matka,tak ja osobne by som znasala najhorsie prave tu cast,ked porodim dieta a ono este stale zije a dycha samo.Inak v takom pripade ma lekar za povinnost spravit vsetko pre zachranu zivota aj ked dana situacia a diagnozy nie su zlucitelne s dlhodobym zivotom.....az po vycerpaci vsetkych moznosti by mali skonstatovat smrt. Naozaj neviem akym inym setrnym sposobom sa bude musiet babatka vzdat. Ak sa potrat nespusti po podani tych liekov tak snad sa potom robi cisarsky rez.Ten je mozno setrnejsi na psychiku,lebo nemusi byt pri vedomi.Moj prvy brat sa narodil v 5 mesiaci tiez...zil asi 10 minut.Lekari si mysleli,ze ho mama porodi uz mrtveho...nestalo sa tak a po porode prisiel zhon a lekari skakali okolo dietata ako sialeni a museli mu zachranovat zivot....trvalo to ani nie 10 minut,ale nenechali brata len tak dokonat. V tych 80-ich rokoch bola ale ina situacia a moja mama nemala moznost mojho brata ani vidiet a nema ani vlastny hrob....bol rovno spaleny v nemocnici.Dufam,ze to zakladatelke bolo jasne vysvetlene co a ako sa bude diat lebo si myslim,ze v takychto pripadoch podrobna informovanost je velmi dolezita.....niekomu to moze poriadne zamiesat karty pri rozhodovani sa co bude dalej a co je ochotna podstupit hlavne po tej psychickej stranke bude potrebovat naozaj vela sil.Fizicka bolest je len kratkodoba v tomto pripade.Myslim si,ze by zakladatelke viac pomohli osobne skusenosti ako teorie o moralke a empatii....moralnu a empaticku latku mame kazda inak vysoko postavenu a odpovede typu co by som ja robila nie su na mieste.Co by som ja robila by bolo rozhodnutie o mojom vlastnom dietati a nie o dietati niekoho ineho.Ja sa nezahravam s moznostou zistovania si roznych poruch a vad pomocou testov (nikdy som ziadny test neabsolvovala )Tym je moj nazor na tuto temu jasny.
@anatalia77 - a Boh môže opäť za všetko som už len čakala kedy to tu niekto napíše, je zvláštne že všetko sa hádže na Boha a nikto si neuvedomuje že je Boh a je tu aj diabol ten zlý ktorý má všetko na svedomí ale škoda rečí sa o tomto baviť....
My mame tiež po zbabranom pôrode dcerku ma 6 rokov a je veľmi ťažko ako mentalne tak aj fyzicky postihnuta tiež na 95 percent hoci mala byť zdrava tam bol zbabrani pôrod ked nam ju dali domov a nič nam nepovedali teraz hoci ma 6 rokov nosim plienky, nerozprava, nevydi, ma dalšich 12 diagnoz a medzi nimi aj ochrnutie všetkych štyroch končatin lepšie je isť na interupciu v takom pripade ako sa nato pozerať čo môže byť pre rodičov horšie ako pozerať sa na vlastne dieťa ako trpi nemohuco leži a nevedieť mu pomôcť nehovoriac o tom že štat je k postihnutym deťom lakomy a nič im nechce dať my sme všetko kupovaly od polohovateľnej postele , matraca, odsavačky,až po každodenne potreby, radšej tak ako trapiť maličke aj seba nikde nebudete môcť dvaja isť spolu nikam každy osobitne ako to robime my a ste viazany na jeho potreby a vydeli by ste ako sa vam straca pred očami dalšia vec je to že to nieje pre každeho chlapa su chlapi ktory pri ženach ostanu aj napriek ťažkemu osudu a su aj taky ktory to nezvladnu bud uteču a nechaju tu matku s tym dietatom samu alebo si niečo urobia pod ťarchou je to veľka obeta a ako nahle pride na svet tak začina nielen jeho boj o život ale aj vam konči a všetko budete musieť podriadiť jemu maličkemu a nehovoria o tom že lekari nemocnice ho budu čakať a sama bolesť preto rozhodnutie je na vas ako sa rozhodnete vy za vas nikto nemôže rozhodnuť ani za teba ani za manžela a zabudla som ešte napisať že jedneho dna skôr či neskôr ten koniec pride ak sa to bliži u nas natrapite sa a jedneho pekneho dna nemate nič iba prazdno v duši a oči pre plač pripravte sa aj na boj že vas budu šikanovať urady a lekari moja mala hoci nič nevie ma tento rok nastupiť do školy a to by čakalo aj vas iba to že je postihnuta mala odklad trebalo 15 papierov tak že viac mi vyšlo negativ ako pozitiv ale to už je na vas ale ak sa rozhodnete že sa narodi počitajte z veľkymi prekažkami uradov, lekarov, a vy samotny už nebudte žiť ale iba preživať a časom sa uplne odcudzite. verte mi bude to veľmi ťažke 6 rok to mame doma a čo sme neprespali noci a začne vam pipať monitor že mu zlyhava srdce ako to bolo aj u nas a musite stavať nie spať aby vam nezomrelo dieťatko pri zdravom sa nevyspite do troch rokov pri chorom ja už ani si nespominam kedy som sa dobre a dlho vyspala a musite byť stale v strehu a nehovoria o financiach tych musite mať veľmi veľa lebo za všetko sa plati a vy budete musieť byť s nim doma a z jedneho platu sa veľmi ťažko žije ako je to u nas ja do 6 rokov nemala som narok na nič pre seba iba pre dcerku 249 eur a od teraz budem od maja dostavať za opateru aj to iba do 300 eur nič viac a kupovať lieky, liečbu platiť rôzne rehabilitacie, no ako chcete to je len môj nazor.
ach,pri tvojej otazke sa mi vynorili spomienky spred 5rokov......tehu som zostala po roku snaženia,najprv bolesti,krvacanie,ale ustali sme to...v 15tt.akutny zapal slepeho čreva,lekari si mysleli,že to babo neprežije ☹ no nakoniec to dore dopadlo.....v 18tt uplne katastrofalne vysledky down.syndrom,vrodena vada srdiečka,niečo s miechou a kopec ineho,môj gyn.povedal,že take hodnoty nemaju ani ženy po 40tke kde je predpoklad vyšši k takym genet.poškodeniam ☹ poslal ma do košic na špec.vyšetrenie........trvalo 5dni kym našli volny termin,za tych 5dni som preplakala more slz 😢 😢 stale som sa pytala,prečo ja,prečo moje dieťa.........no najhoršia bola otazka,čo dalej v prípade potvrdenia tychto hroznych prognoz...........nevedela som. Nechcem aby ste tu rozoberali moje rozhodnutie,je len moje,ale nakoniec som sa rozhodla,že ako tu bude velmi zle,pôjdem na potrat,obdivujem KAŽDU jednu mamičku,čo sa stara o postihnute dietatko,ale viem,že ja by som to nezvladla,nedokazala by som to! V ten den,ked sme cestovali do košic,plny strach čo bude,som prvykrat cítila pohyby maleho drobčeka,vtedy som začala pochybovať,či spravim dobre,ak sa ho vzdam ☹ 😢 ...........nakoniec to cele skončilo happyendom.........vyšetrenia v kosiciach dopadli dobre,pan doktor mi zvôvodnil zle vysledky tym,že som pred tym,ako mi brali krv na tie rozne testy v tehu bola v nemocnici ,kvôli slepaku,tam do mna natrpali rôzne infuzie,tabletky a neviem čo,samozrejme po konzultacii s gynekologom,ale v mojej krvi niečo zostalo,čo malo za následok tie hodnoty testov..................uplne ta chapem,ako sa cítiš,a ver mi prežívam to s tebou,lebo spomienky zostanu,neviem síce na 100% ako by som sa rozhodla,ak by lekar v KE potvrdil prognozy,po tom,čo som v ten den zacítila pohyby......ale nech už sa rozhodneš akokolvek,je to len tvoje rozhodnutie a nečítaj príspevky mamičiek,čo ti tu píšu,že ako môžeš zabiť dieta a podobne,nikdy neboli v tvojej situacii,teda väčšina z nich nebola,a nevedia,ako by sa oni rozhodli........je dobre písať,ked sa vas to priamo netyka a mať silne reči.
Neviem aký má zmysel v tomto prípade polemizovať že aký ťažký život by mali s tým dieťaťom ked je jeho diagnoza nezlúčiteľná so životom...
@marienka1703 nie nezabila citaj vysie zomrelo by pri porode :(
@afrika Reagovala som len na spravu "preco Boh nezasiahol". To, co som pisala o strave, o tabletkach a obleceni je pravda, i ked sa to nemusi dotykat priamo tvojho dietatka. Mam znameho pediatra ( z nasej dediny), ktory mi rozpraval o dospievajucich dievcatach - o tom, ako chodia "neoblecene" a hltaju vitaminy ( lieky) a ako potom prichadzaju riesit neplodnost alebo zle vysledky v tehotenstve. Nebol to vymysel, len skutocnost, ze nie kazdy zivotny údel je akymsi osudom alebo Bozím dopustenim.
Ked uz spominas tu zeleninu - radsej som ju nejedla, ked som ju mala kupit. Kamarat pracoval vo firme, kde pestovali redkovku - liali do jarcekov pripravok ako Jar ( Pur). Zhanam vzdy domacu 🙂 Nevieme si ani len predstavit , co vsetko sa nachadza vo vyrobkoch....to sa predsa musi niekde ukazat a v tomto su najslabsie prave deti.
Ja ti zelam, aby tvoje dietatko bolo velmi silne, aby ti raz vsetku tvoju lasku vratilo!
@dilino velmi smutny pribeh, je mi velmi luto cim prechadzate 😖 Preto som aj pisala vyzsie, ten co tym neprechadza si to nevie ani len predstavit. Tak strasne lahko sa to napise, ked sa nas to bytostne netyka, ale take strasne je prezivat to, hlavne ked clovek vie ze akokolvek sa rozhodne vzdy to bude bolestive. Skoda ze vieme lietat do vesmiru, vymyslat neuveritelne veci, ale este stale nevieme zabranit takymto pripadom. Deti by nemali trpiet ani umierat. Taketo nieco poznaci celu rodinu navzdy, nech uz sa clovek rozhodne hocijako
@zuzkat1 Ale s tym Santom je to uplne jednoduche 🙂 V preklade je to vlastne svaty Mikulas - ibaze sv. Mikulas je skutocna historicka postava narozdiel od Santa Clausa, ktoreho americania natlacili do kalendara, aby vyhnali krestanom z hlavy skutocnu podstatu Vianoc. Nakoniec, bez katolikov by ziadne Vianoce neboli, nie?
🙂
Je mi velmi luto, co prezivas. Pravdu...? Nie, nemohla by som dietatko porodit a zomrelo by mi pred ocami. Ak by dietatko prezilo a zilo s postihnutim, srdce by mi pukalo, ze mu neviem pomoct. Mamicky, ved uznajte, ochorie vam dieta, ma bezne prechladnutie alebo teploty...nie je vam ho luto ...? A co potom tazky postih...??? Neviem, ako taketo prerusenie tehotenstva prebieha...ale ja by som ho ani vidiet nemohla...lebo by ma to bolelo... V kazdom pripade, akokolvek sa rozhodnes, v buducnosti vam zelam zdrave deticky <3
Drzim palce vsetkym maminkam, ktore cakaju babatko a maju zle vysledky. Zelam im vela sily a mudrosti v rozhodovani sa. V mojom prostredi je vela mamiciek s postihnutymi detmi - maju to tazke a obdivujem ich s akou laskou obetavostou ziju pre svoje dieta.
@silvia002 podľa mňa si sa rozhodli správne, ja by som sa v takejto situácií rozhodla rovnako ... a je mi úplne jedno, kto si čo myslí.
A nevšímaj si tu tie poniektoré hlúpe reči, ani jedna z tých "premúdrelých" matiek ti nebude oporou, ani jedna ti nepríde pomôcť s chorým dieťatkom, ani jedna ti nebude finančne prispievať, ani jedna nebude stáť pri tebe, keď ti bude dieťatko umierať, ani jedna sa nebude musieť dívať, ako to malinké trpí ... všetko bude len na tebe, tak ako je aj toto rozhodnutie ... je to tvoje rozhodnutie a myslím si, že je správne ... prajem ti veľa síl.
@zuzkat1 Mozno som to hodila do "jedneho vreca", ale je je to len moj nazor a postoj k zivotu. Nikoho nesudim a mamicky ako si ty ( kvoli tvojmu dietatku) si velmi vazim. Mam 5 zdravych deti napriek tomu, ze ma manzel vysoku cukrovku. Ktovie, co ma caka, vsetko sa moze uplne otocit, ale Boha za to vinit nemozem - viem, koho som si brala a ake dedicne choroby sa v nasich rodinach nachadzaju alebo nenachadzaju.
Kedze uz koncim s dnesnymi prispevkami, zelam ti vela radosti a stastia, ale najma zdravia pre dietatko i pre teba!!!!!
Laura
Je to velmi smutne a aj krute ☹ .Niekedy čim sa človek viac snaži a stara sa o seba aj babetko je to horsie ako taka čo pije a fajci pocas tehotenstva....Myslim si ,ze čo je nam sudene nas neminie.... ☹ Mne bolo povedane,ze deti trpia za chyby rodičov,ale to sa mi zda kruteee...Mne sa narodil zdravy ,krasny chlapec a po par mesiacoch mi z neho spravili ZTP....naše užasne očkovacie vakciny ☹ ☹ .....Mame doma velkeee trapenie a ked by som vedela ako tehotna,ze nieje nieco v poriadku a babetko by bolo postihnute nenechala by som si to....Mozno si niekto povie,ze som zla,ale viem o com pisem trapi sa cela rodina aj to dieta....a to som veriaca...je to na vas a verim,ze sa spravne rozhodnete...drzim vas silno palce...BUDTE SILNA 😉 ...

@lamianka ty myslíš, že veci, ktoré si pomenovala mohli ovplyvniť chorobu dieťatka zakladateľky témy???