icon

Stretli ste sa s negatívnym prístupom lekára počas tehotenstva?

20. jún 2026

Ahojte, chcem sa vás opýtať, či ste sa niektorá stretla s podobným prístupom v 1. tehotenstve. Pred 4 dňami som bola na prvom skríningovom vyšetrení v tehotenstve. Začínal mi 11 týždeň. Doktor bol celý čas ticho, netváril sa nadšene, a potom mi až zhrozene povedal, ako je všetko zle, zlé výsledky, nemá vyvinutú nosovú kostičku a že je podozrenie na viac syndrómov, pretože je okolo neho nejaký obal. Nepovedal ani jednu pozitívnu vec. Hneď ma poslal na amniocentézu a aj na genetickú konzultáciu. Ešte medzitým čakám na výsledky krvi na tieto choroby. Odvtedy každý deň myslím naozaj na to najhoršie, lebo on sa tváril, akoby už bol koniec. Ešte bol aj nahnevaný, že dieťa je otočené inak a on niečo nevidel, a hromžil pri počutí srdca. Keď skončilo toto vyšetrenie, už sa na mňa ani nepozrel. Ja som odvtedy naozaj bez nálady 😔

mogaa
20. jún 2026

@anonym_autor a čo pozitívne ti mal povedať? a prečo sa mal tváriť nadšene keď si mala zlé výsledky? veď ti to povedal jasne, že to nevyzerá v poriadku, že je niečo zle a poslal ťa na ďaľšie vyšetrenia aby sa to potvrdilo....

anonym_96ff24
20. jún 2026
@mogaa

@anonym_autor a čo pozitívne ti mal povedať? a prečo sa mal tváriť nadšene keď si mala zlé výsledky? veď ti to povedal jasne, že to nevyzerá v poriadku, že je niečo zle a poslal ťa na ďaľšie vyšetrenia aby sa to potvrdilo....

@mogaa Oznámil jej blbé správy blbým spôsobom. Nikto nečakal, že bude skákať od radosti po strop, ale trocha empatie by nezaškodilo.

kiki68
20. jún 2026

@anonym_autor isla by som k inemu po druhy nazor. Nie, nie je to v poriadku takto jednat. Uz som videla ako ludom povedali, ze nieco je zle, kamoske tiez a bolo to citlive a zaroven hned poslali ku kolegovi, isli k nejakym docentom. Ja som mala dva krat cystu 4cm vedla a vzhladom na moju anamnezu to mohol byt maler, okamzite volali dalsieho lekara, co bola nejaka profesorka a pozerali to asi hodinu. Potom este onkogynekolog pre istotu. Ale cely cas vysvetlovali co to chce byt a co tam hladaju. Cize tak nejako. Kamoska podobne, citlivo mala dalsie usg potom amnio, nakolko tam naozaj boli zle vysledky.

anonym_704f28
Včera o 04:18

Tiež nechapem ako ti to mal oznámiť? Ano mohol dať trošku “ľudského” prístupu ale je to lekár, ak sa mu niečo nezdá/ nevidí tam to “čo tam ma byt” tak za mňa je super ísť priamo a povedať to na rovinu ako splietať omáčky 🤷‍♀️ chápem v tomto obdobi si veľmi citlivá na všetko, zvlášť ak je to vytúžené bábätko ale toto je jeho povolanie a on ti to musí povedať.
Moja dr je tiež pri celom vyšetrení ticho, až po vyšetrení mi povie jej pohľad.
Presne ako ti píšu baby, vyžiadala by som si názor iného dr. Dala by som si spravit platené testy, ak by aj v tomto prípade boli výsledky pozitívne išla by som na amniocentézu. Tu už ale veľa záleží od tvojej reakcie čo chceš, či si babo chceš nechať aj v prípade že bude mať vývojové vady alebo nie.
Ešte ma zaujíma prečo ti robil screening takto skoro? Ak dobre chápem tak si bola 10+ niečo, moja dr objednáva na screening najskôr v ukončenom 12tt, čiže prebiehajúci 13tt (čo som sa pýtala kamosiek ták tiež takto od 12tt)
Ešte by som sa možno skusila objednať k dr. Grochalovi do Martina (špička v tomto obore)

akvi
Včera o 04:37

Nie je to vôbec v poriadku, že ti to povedal tak necitlivo. Ale vidíš aj tu v komentároch, že EQ má veľa ľudí na bode mrazu. To je inak pre Slovensko úplne typické, že lekári sa správajú k ľuďom ako k škatuliam tovaru. Že to tu takto funguje je úplne bežné, ale určite to tak byť nemá. Treba sa sťažovať a ozvať. Aj keď chápem, že v takej situácii, akú si zažila, to nie je jednoduché. Každopádne by som hľadala iného lekára, aj kvôli druhému názoru a aj kvôli prístupu.

chocolate_cake
Včera o 08:12

Tiež som mala gynekológa, ktorý sa na každej poradni venoval utz 5 sekúnd a keď som si od neho vypýtala kartu, tak mi tvrdil, že je to normálne. Ja som už však mala 2 deti a iných gynekológov a tí aj merali bábätko, tento vôbec. Tak som išla k inému gynekológovi a to bol úplne iný prístup. Tvoj nemá žiadnu empatiu, u takého by som neostala.