icon

Tehotenstvo s epilepsiou. Sú tu takéto budúce maminy?

chaarliizee
7. feb 2010

otváram novú tému na tehotenstvo s epilepsiou. dúfam, že tu nájdem mamičky alebo budúce mamičky s touto chorobou a vymeníme si navzájom skúsenosti, ako predísť problémom s touto chorobou 🙂 . Teším sa na vás 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

nikita308
22. okt 2012

@dilino To mi je veľmi ľúto, práveže Lamictal predpisujú ženám, kt. sú otehotnieť... a ty máš epilepsiu po úraze alebo vrodenú??? A ako to preboha zvládaš, hlavne čo sa týka záchvatov??? No každopádne ťa obdivujem, určite to nie je ľahké...

vlnka81
23. okt 2012

@inula01
@nikita308
ja som dostala 1.zachvat ked som mala 29 rokov, asi rok som tomu ani neverila, vsak predsa mne sa to nemoze stat ☹ ale uz som si to priznala 😉 inac nie je to az take zriedkave...poznam asi 5 ludi v mojom okolo co dostali prvy zachvat okolo 30tky, vsetko moja generacia +- 5 rokov!! tazke nie je to az take zriedkave. u vsetkych bol spustacom stres a ja mam podozrenie ci to nebolo aj nejakym saj*ajtom ktory sa do nas dostal v rovnaku dobu (napr nejake povinne ockovanie) lebo je to nadmieru podozrive - a epi nei je predsa ani baktrialneho povodu ani virusoveho ze by to na nas preskocilo! nechapem...
a tie zavrate mavam ine ako pri nizkom tlaku, ten mavam teiz, cele tehu som mala 50/90 tlak a moja gyn cela stastna ze aky skvely tlak, ze lepsie ako mat tlak vysoky 😀 nuz pozitivna to zienka 😀 asi to mozno teda bude z unavy...mam doma 4 mesacneho drobca a ten teda da poriadne zabrat...aj ked musim povedat ze je uzasne babatko, len ked ho v noci chyti blabotacia nalada a ocakava aj moju a mm ucast tak je to potom zleeee...rano ani z postele nevladzem vstat. a to vstavam len kvoli nemu ;-D ach jo. mne sa toci hlava hlavne ked zavriem oci, to akoby som bola na kolotoci hore nohami a 360* v jednom kuse...ale radsej neriesim 😎

vlnka81
23. okt 2012

@dilino tak to je mi velmi luto...☹ mame v rodien rovnake babatko, ale uz to ne je babatko, ale ma asi 15 rokov. zas pochybenie lekarov..teta cakala dvojicky, jedno z nich zial este v brusku zomrelo, lekari si to nevsimli a tak zostalo v brusku a prenieslo infekciu na zuzanku a ta ma to iste co tvoja dcerka ☹ je to fakt tazke...moja teta je 24 hodin na nohach a od porodu nemala ani den dovolenky...viem ze to mas nesmienre tazke...ale verim ze tvoja mala bude robit pokroky a kazdy jej usmev ktorym prejavi vdacnost lebo bude citit ze si na blizku bude pre teba vela znamenat...citim tvoju bezmocnost, smutok ☹ je mi to fakt luto...

dilino
23. okt 2012

😀 ale uz to nieje take tazke ako na zaciatku ja mam opourazovu epilepsiu od 13 rokov a teraz som bez zachvatu 4,5 roka od porodu som nemala skor nez som otehotnela som bola bezzachvatova 5 rokov ja nemavam caste iba obcas gynekolog pocenil situaciu mala som anemiu a namiesto toho aby ma poslal na hematologiu tak sa na mna vykaslal este v 8 mesiaci som pracovala a bral za mna peniaze od poistovne ako za rizikovu 2 krat tolko ako od zdravej a spraval sa ku mne ako ku zdravej mala som len 3 odberi krvi pocas tehotenstva a do dnesneho dna som sa nedozvedela kolko odberov ma byt u tehotne z epilepsiou uz sa netrapime museli sme sa naucit s tym zit pozri si na markizackom portali tvnoviny/sekcia/spravy/regiony/ pod nazvom kruty osud alicky je to o nas a nasej dcerke s pozdravom martina

nocomment
24. okt 2012

@vlnka81 prvý záchvat s ťažkým bezvedomím som dostala mesiac pred mojimi 28. narodeninami t.j. v septembri. A ešte koncom júla - t.j. 1,5 mesiaca pred záchvatom ma obvodný preočkovával proti tetanu.

vlnka81
24. okt 2012

@dilino martinka mne pocas tehotenstva brali krv kazdy mesaic, ale nie len kvoli epilepsii ale kvoli celkovemu kvnemu obrazu. zijeme v belgicku ale ja mam taky pocit ze mavaju caste odbery krvy aj na SK. co som citala diskusie tak SK doktori to tehotenstvo dramatizovali jedna radost a na tlak 50/90 davali uz velke davky magnezia...to ma fakt prekvapuje ze ktebe takto pristupoval. vsak ak si mala uz za sebou nejaku epi epizodu tak si mala byt pod drobnohladom a pri prvej vykazanej slabosti/ unave si mala ist na PN!!! to je co za Dr?? dalsi do mojej "ciernej knizky" - 90% lekarov - velka cest vynimkam, lebo aj takych poznam - su cisti mantaci a cakaju len na uplatky, a zial nie len od Dr ale od sponzorov ako su farma firmy a potom sa clovek cuduje ze mu choroby len pribudaju...ja som bola na PN uz od 3. mesaica - zvracala som v kuse 5 mesiacov , cele tehu som prezila na gauci vedla lavora, cumela som do stropu lebo TV, net, kniha, telefon mi spustali hrozne migreny - a aj vdaka tomu som bola na gauci ked som dostala mesiac pred porodom zachvat...to bolo v case ked som uz ani nebrala lieky lebo aj tak vsetky skoncili v lavore. Som v soku ze takto k tebe pristupoval. neviem kolko si mala rokov ale ja som pocula ze na SK ma zena po 25. roku zivota narok na rizikove tehu aj napriek tomu ze sa citi dobre tak moze byt doma. V ameriky by ten tvoj Dr uz sedel v base !!!
pozriem si vas pribeh Mati, objimam tvoju alicku aspon na dialku, majte krasny dnik

vlnka81
24. okt 2012

@nocomment ahoj, vdaka za info. je mi to luto...☹ ja asi zacnem robit studiu epilepsia/ockovanie...skusim sa popytat aj mojho neurologa na SK kolko ma pripadov s epilepsiou okolo 30 roku a ake su to rocniky. on chodi prednasat aj na nejake tabory epileptikov tak by mohol mat prehlad...
mozes mi povedat aky si rocnik a kolko si mala rokov ked si dostala zachvat? ja som narodena 1981, prvy zachvat som mala v decembri 2010 - tesne ako som dovrsila 29 rokov. vies ake si mala ockovanie ako mala + dospela? kolko si mala odvtedy zachvatov?
cez povinne ockovanie sa nam uz ako babatkam do tela dostali kadejake hnusne latky v ratane tazkych kovov ako ortut, hlinik a ine- co ani nevies lebo vyrobac vakcin povie ze je to vyrobne tajomstvo a podla zakona ma na to pravo!!! tazke kovy ludske telo nevie vylucit a tak mozu sadnut kdekovlek, na klby, pluca, na vnutorne organy a aj v nervovej sustave...a prejavit sa mozu kedykolvek za zivot...takze vobec by ma neprekvapovalo ak by si dostala tetanovku a tvoje telo by uz z toho co v sebe malo chytilo mozno aj alergicku reakciu a takto to vyriesilo ☹

dilino
24. okt 2012

😀 AHOJ JA SA NEDAVAM ZAOCKOVAT VOBEC UZ OD 15 ROKOV DCERKU TIEZ NIE LEBO ANI OCKOVANIA MAT NEMOZE TAK PRETO NIE. A ANI KEBY BOLA ZDRAVA TAK TIEZ NIEM 1 ZACHVAT SOM MALA KED SOM MALA 13 ROCNA A POTOM UZ IBA SPORADICKY . GYNEKOLOG MA NEHOSPITALIZOVAL A PORIADNE NEUROBIL ANI KRVNE VYSETRENIA MALA SOM LEN 3 ODBERY A RAZ NA CUKOR A TO JE VSETKO . ESTE SOM SA OD ZIADNEHO LEKARA NEDOZVEDELA KOLKO ODBEROV KRVI SOM MALA MAT KED SOM MALA ANEMIU. JA AJ NAPRIEK TOMU ZE SOM MALA ANEMIU MA NA HEMATOLOGII NELIECIL ANI NEPOSLAL . A TAK POROBIL OD BUKA DO BUKA AKO SA MU ZACHCELO A TAKTOTO DOPADLO. TERAZ S CHOROU DCERKOU AKURAT ZHANAME NA SPECIALNY KOCIK OD FIRMY OTTO BOCK KOCIK KTORY STOJI 3500 EUR PRE NAS NEPREDSTAVITELNA SUMA . TU JEJ HO POISTOVNA NEDA. ZAMIETLI JEJ HO TAK SA DALEJ TRAPIME .TEN OD FIRMY OTTO BOCK JE NA MIERU PRESNE AZ DO 12 ROKOV . CO NAROBIS. ON NAM ZIADNE PENIAZE NEDA A ZALOVALI SME HO A SUD DAL ZA PRAVDU JEMU A NIE NAM. S POZDRAVOM MARTINA

januska1104
24. okt 2012

Ahojte mala som po pôrode tri záchvaty predtým som len odpadávala nevedela som o tom že mám epilepsiu.Našťastie je dcérka zdravučká, ale chceli by sme mať druhé bábätko.Predtým som brala dvakrát za deň Depakine chrono 500mg a timonil teraz prechádzam na iné lieky mám už len raz za deň polku tabletky depakine a dvakrát za deň beriem medotrigín iný názov lamotrigín ale neviem čo si mám o tom myslieť či sa môže vôbec v tehotenstve lebo v príbalovom letáku je napísané pri tom medotrigínu že v tehotenstve môže mať vplyv na častejší výskyt rážtepu pery a podnebia.tak ako mám teda vedieť čo ako.Nemá niekto skúsenosti s lamotrigínom?

nocomment
25. okt 2012

@vlnka81 som ročník 1977, prvý záchvat 2005 (ako som už písala mesiac pred mojimi 28.narodeninami). Všetky povinné očkovania mám zapísané v zdravotnom zázname. Posledné očkovanie bolo proti tetanu koncom júla 2005 (ako som písala 1,5 mesiaca pred prvým záchvatom). Mala vtedy krátko po sebe 3 bezvedomia, potom mi nasadili Lamictal, na ktorom fungujem dodnes.
Lekárom som vtedy na oddelení prizvukovala, že som nedávno bola preoočkovaná proti tetanu. Ale im to je táááák jedno po niečom pátrať.

boogina
25. okt 2012

@januska1104
Ahoj...ja ked som sa svojej neurologicky pytala, ze ako to budeme v tehotenstve s liekmi, tak mi povedala, ze nebude treba menit, ze lamictal/lamotrigin (je to to iste) je uplne v.pohode....a dost som si o tom aj citala na forach a vacsinou sa prechadza v tehotenstve na tento liek....a tie razstepy? Treba uzivat kyselinu listovu uz pred planovanim tehotenstva aj pocas....ja som sice tehotna este neni, ale zistujem vsetko 🙂

nikita308
27. okt 2012

@januska1104 Ja užívam Lamotrigin aj počas tehotenstva som užívala, v decembri 2011 som porodila zdravú dcéru... 🙂 Ten rázštep pery a podnebia hrozí myslím pri všetkých liekoch na epilepsiu... najlepšie je užívať tú kys. listovú....

alenana
30. okt 2012

ahoj kočky. ja som mala v detstve epi. teraz mám 22, už 3 rok neberiem žiadne lieky, vraj už ich nepotrebujem, no klop klop klop už dávno som nemala záchvat. keďže s partnerom plánujeme dieťa, budem musieť aj ja chodiť zase k neurologičke a brať nejaké lieky? ďakujem za odpoveď 🙂

katuska268
30. okt 2012

Je tu nejaká mamička s epilepsiou z Čadce?

katuska268
30. okt 2012

@boogina ja som tiež užívala lamictal,ale musela som úživať magnesium ,len ja som to spravila tak že som si kupovala Calibrum,a malýx sa narodil zdravý.

nikita308
31. okt 2012

@alenana Podľa mňa, ak sa nič nezmení, tak ti lieky nedajú, ale to skôr posúdi neurológ... a určite budeš aj častejšie sledovaná... tak želám veľa šťastia... 🙂

chaarliizee
autor
2. nov 2012

ahojte, prosím vás nepoznáte niekto mudr. Lipovského z BA-neurolog, Ak hej, napíšte svoje skúsenosti, chcela by som vyhladať ozajstného odborníka na epi, lebo tá moja doktorka, to je pohroma sama o sebe. ☹

lea1333
2. nov 2012

@chaarliizee ahoj ak mozem odporuucit dr Bujdakovu je na tehelnej je super!

nikita308
2. nov 2012

@chaarliizee Ahoj, ja k nemu chodím, je veľmi príjemný a veľký odborník, on sa špecializuje len na epilepsiu...

chantal32
5. nov 2012

ahojte,ja žijem v zahraničí,beriem tiež depakine 500 mg 1 krát denne,neurolog mipovedal že je to nízka dávka k tomu aby to mohlo ublížiť bábätku,gynekologyčka mi povedala tiež,že mala tehotné pacientky ktoré brali depakine,a že sa nemám ničoho báť...

chantal32
6. nov 2012

@katuska268
ahoj,ja žijem v zahraničí,beriem depakine 500 mg 1 krát denne,neurolog mi povedal že je to nízka dávka k tomu aby to mohlo ublížiť bábätku,gynekologička mi povedala tiež,že mala tehotné pacientky ktoré brali depakine,a že sa nemám ničoho báť...teraz neviem kde je pravda,čia sa môže brať depakine počas tehotenstva alebo nie...

nikita308
6. nov 2012

@chantal32 Ahoj, aj ja som užívala kedysi Depakine a doktor mi povedal, že je to nevhodný liek v tehotenstve, tak som musela zmeniť lieky... následne som tu behala po nete a čítala no a dočítala som sa v Zdraví vo fórume, že babám Depakine predpisovali, keď chceli otehotnieť, takže neviem kde je pravda... 😖

lea1333
6. nov 2012

@nikita308 a ja jem depakine uz kolko a mali je zdravy vsetky vysetrenia ok! 😉 nad 600g je nebezpecny :-/

lea1333
6. nov 2012

@chantal32 a ja jem depakine uz kolko a mali je zdravy vsetky vysetrenia ok! nad 600g je nebezpecny :-/

nikita308
6. nov 2012

@lea1333 Ja som vtedy brala myslím 500mg, ale to je už jedno, je to už dávno... nerada spomínam na tie časy, lebo som aj chodila k veľmi arogantnému neurológovi, kt. si myslel, že to čo ovláda on, ovládame aj my... 😠

sandracs
6. nov 2012

Ahojte, je tu niekto, kto užíva Levetiracetam? (alebo niekto kto s ním má skúsenosti v rodine alebo u známych?) Práve ho začínam užívať a zaujímali by ma vaše skúsenosti. 🙂 Ďakujem za každú odpoveď

chaarliizee
autor
6. nov 2012

@chantal32 ja som pri prvom tehu brala depakine 500 mg. môj 10 ročný chlapček je zdravý ako rybička.

chantal32
9. nov 2012

@chaarliizee ďakujem ti za povzbudzujúcu odpoveď,som rada že si si všimla môj príspevok,a ešte radšej,že si mi odpovedala kladne 🙂

chantal32
9. nov 2012

@lea1333 som rada, že si mi dala vedieť o tom,ďakujem ti pekne :*

chantal32
9. nov 2012

@nikita308 no veď aj ja som váhala a preto som sem napísala,môj neurológ na slovensku mi povedal,že depakine musím vysadiť,keď chcem mať dieťa,no a tu v Alžírsku mi môj neurológ a dokonca aj gynekologyčka povedali že to nie je problém...