icon

Tehotenstvo s epilepsiou. Sú tu takéto budúce maminy?

chaarliizee
7. feb 2010

otváram novú tému na tehotenstvo s epilepsiou. dúfam, že tu nájdem mamičky alebo budúce mamičky s touto chorobou a vymeníme si navzájom skúsenosti, ako predísť problémom s touto chorobou 🙂 . Teším sa na vás 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

lea1333
9. nov 2012

@chaarliizee a ako to u teba rioesili z priberanim v tehu mne povedala dr ze nesmiem viac ako 12kg pribrat len ze uz som pribrala 10kg ako neviem ako to zvladnem povedala mi ze lieky mi nebudu stacit na moju vahu!

chaarliizee
autor
14. nov 2012

@lea1333 to je nezmysel, ako máš nepriberať, keď to má každý individuálne. či už v génoch, či už od plodovej vody, atď. aby som ťa upokojila, išla som rodiť s + 21 kg. a nič sa nestalo. ja si myslím že to s tým nemá nič spoločné. no neviem. však tie lieky idú asi do krvi, nie? nechápem čo to más spoločné dajme tomu s veľkým bruchom. ale možno sa mýlim ja. ale o tom som ešte nepočula.

ivana_1510
14. nov 2012

Ahojte, s priateľom plánujeme babätko a mám nasadenú takúto liečbu : Plexxo 75 g rano a večer, Keppra 750 g rano a večer. Je tu niekto kto pri takejto liečbe otehotnel?Dakujem 🙂

lea1333
14. nov 2012

@chaarliizee no povedala dr ze mozem pribrat len 12kg :( a uz som pribrala 10kg ze vraj aj ked sa mi to nezda teraz sa idem objednat na hladinu liku v krvy dufam ze to bude ok necitim sa zle len sa toho bojim a este sa chcem spytat nicnema spolocne s epi ked mavam nad ranom krc v nohach?nie pravidelne tak raz za mes magnezium beriem ale nie pravidelne 🙂

inula01
14. nov 2012

@lea1333 Ahoj, mozes pribrat aj viac, toho sa neboj. Len s rastucou vahou ti dr. pravdepodobne zvysi davku, kedze pri narastku vahy ( v tehu sa ti zvysuje aj objem krvi) ti klesa hladina liekov. Takze takto ta chce dr. ochranit pred zachvatom. Podla nameranych hladin sa rozhodne, ci je alebo nie je potrebne zvysit davku lieku. Mne ju mierne zvysila asi pri 7 kg, teraz mam 11 kg naviac. Ale hladinu mi ani nemerala, kedze pri Keppre hladiny merat nevedia - aspon take mam info.

inula01
14. nov 2012

@ivana_1510 Ahoj, ja beriem len jeden liek z toho co pises a to Keppru a momentalne som v 8. mesiaci tehotenstva...a je nas tu takych viac 🙂

nikita308
15. nov 2012

@lea1333 Inak mne tiež neurológ sledoval váhu, niektoré lieky by mali závisieť aj od váhy... ale ak priberieš do 20kg nič sa ti nestane... pri prvej som pribrala 13kg, pri druhej 15 a v pohode... a tie kŕče by nemali súvisieť s epi, veď to ľudia bežne mávajú... mne opúchali nohy naspodu, preto som aj spávala s vyvýšenými nohami...

nikita308
15. nov 2012

@ivana_1510 Ahoj, liek Plexxo nepoznám, ale beriem Keppru 1000mg a Lamotrigin 100mg a otehotnela som na prvýkrát a mám zdravé dievčatko...

lea1333
15. nov 2012

@nikita308 no uvidim co mi povie ked tam pojdem teraz na kontrolu!!!dufam ze ma nesprdne!a eeg ti robili pocas tehu?

katuska268
15. nov 2012

Mamičkly nemáte tu náhodou nejaká tzv.strážneho psa kvoli epilepsii?

nikita308
15. nov 2012

@lea1333 Jasné, robili...

petruska1212
16. nov 2012

prosim vas baby, pribera sa od lamictalu? od depakine ano, pribrala som, ledva som schudla ale aj od Lamictalu?

petrusska
16. nov 2012

@petruska1212 ja som nepribrala od Lamictalu, ale opak schudla som, čo mi vôbec neprekážalo 😀

petruska1212
16. nov 2012

A mavas aj zachvaty? Vidim ze uz tehu si. Gratulujem . Beries lieky? Ja som brala depakine aj vimpat a nemala som zachvaty a teraz co chceme mimi tak obcas sa pritrafi. Asi slaby liek pre mna

petruska1212
16. nov 2012

@petrusska napis mi rp ako sa ti dari atd

amali
18. nov 2012

caute baby, odkedy mi vysadili orfiril tak ma prestla bolieť hlava...chvala bohu, ale otehotnieť sa nám nepodarilo ☹

chaarliizee
autor
30. nov 2012

@ivana_1510 ahoj, ja mám tiež nasadené Plexxo 100, 2x denne. nasadila mi ich doktorka už asi pred rokom, ale iba teraz sme začali pracovať na mimi. tak dúfam, že to nebude žiadna prekážka. ináč veľmi málo ľudí pozná tieto tablety, ktovie čo sú zač. 😖

meganka
3. dec 2012

Ahojte, obraciam sa na Vás s prosbou o vyplnenie dotazníka, v prípade, že prežívate rizikové tehotenstvo ( ochorenie, patologická tehotenská anamnéza, nutnosť hospitalizácie či návštevy rizikovej ambulancie....) Dotazník je anonymný a je súčasťou diplomovej práce na tému: Rizikové tehotenstvo- prežívanie budúcich mamičiek, veľmi mi tým pomôžete, ďakujem, klik na odkaz emoticon
http://dotaznicek.sk/dotaznikplus/?ID=000000382...

akynka2312
12. dec 2012

ahoj lea1333 som v 23 tyzdni tehotenstva, otehotnela som v Irsku a tam mi doktori powedali ez vsetko je vporiadku aj ja a aj babetko. Som epi. uz 7 rokov berem Depakine Chrono 500mg, a od vtedy za 7 rokov som mala zachvaty len 3x. Musim si poklopat. Zachvatov sa uz riadne bojim. Teraz som tu na slovensku a moj gynekolog hovori ze je vsetko tak ako ma byt a ze babetkoma v 20 tt 400g, ze je velke a zdrave. To mi tvrdili aj v Irsku. Aj ja sa bojim ze co a ako to bude po porode.. al dufam ze vvsetko bude tak ako ma verím ze Pan Boh stoji pri nas kazdy vcer sa modlim za seba aj za babätko. Ale rozmyslam lebo tu doma nemam klud ze pojdem naspet do Irska. Tam je aj priatel.. a jeho potrebujem viac aj ja aj babetko. Ci uz teraz ked sme v 6 mesiaci alebo aj po narodeni. A neweim ze ci je lepsie rodit tu alebo v Irsku . ale ja doma nemam klud tak teraz kym este nie som v 28tt rozmyslam ze sa vratim do irska. Poradte mi. Dakujem radka.radka@centrum.sk

drobec8888
2. jan 2013

@nikita308 Tak sa mi trošku uľavilo, ja beriem Keppru 500 mg ráno a 500 mg večer a tiež lamictal 25 mg ráno a aj večer. Lamictal by mal byť vraj celkom ok, len tej keppry som sa akosi obávala. Môj neurolog povedal, že to nebude problém, ale aj tak sa bojím. On je detský neurolog, chodím k nemu už od 13 rokov, tak dúfam, že má aj tak prehľad čo sa týka tehotenstva. Aj ked budem ho musieť zmeniť, nakoľko som sa presťahovala a dochádzať tam keď by som otehotnela nebude jednoduché. Ja sa hlavne bojím, že mi bude chcieť iný lekár zmeniť lieky a tie nebudú dobré a budem mať záchvat. Konečne mám totiž epi pod kontrolou a dokonca mám už druhý rok vodičák a všetko ok.... len sa bojím aby mi keppru nevysadili kvôli tehotenstvu a ešte som neprišla potom aj o ten vodičák. Auto je pre mňa záchrana, lebo bývam ďaleko od všetkých známych a rodičov ☹

jajulienka18
9. jan 2013

ahojte ...mne zistili epi pred rokom aj par mesiacmi... 😒 ...v 27cke...doktorka mi nasadila lamotrigin 100...beriem dva krat denne...otehotnela som neplanovane....doktorka mi povedala, ze lieky mi nemusi menit lebo pre babatko su najmenej skodlive....tehotenstvo mi prebieha zatial bez zachvatov a nie je potrebny ani cisarsky rez.... pravdu povediac ani sa nejak nesustredim na to, co ak(i ked priznam sa ze aj mna niekedy prepadne ten zly pocitCO AK)..snazim sa mysliet poizitivne a hlavne byt v pohode... 😀 teraz som uz v 27siedmom tyzdni...a verim ze vsetko bude v poriadku ....ved bez tak uz to chuda male trapim tym ze beriem tie lieky... 😖 ...drzim vam vsetkym palceky.... 😎

juranka
20. jan 2013

Dievcata, mala by som jednu otazocku 🙂 @jajulienka18 @drobec8888 @lea1333 a vsetky ostatne 😀 snazime sa o 2 babo, ked som cakala nasu malu, nebrala som ziadne lieky, bola som blba a bala som sa brat akekolvek lieky pri tehu. mala som brat lamictal ale som si to vysadila. nastastie som mala len jeden zachvat cez tehu. ale nie o tom chcem hovorit. nasu malu sme pocali na prvy sup, ked sme sa rozhodli, ze chceme babo. teraz lieky beriem a snazime sa uz asi pol roka o to druhe babo a stale nic ☹ zacinam mat take myslienky ci to nebrani otehotniet tie lieky co beriem. ja viem, ze sa vravi, ze lamotrigin respektive lamictal sa moze v tehu ale predsa...ako to bolo u vas? cakali ste dlho ked ste chceli mat babo?

lea1333
20. jan 2013

@juranka ja som prvy krat otehu po 9mes snazenia ale som bohuzial potratila a potom asi po roku od potretu!a myslim ze lieky s tym nemaju nic spolocne ja beriem depakine 500 a vla lekarov vravi ze sa nesmie pocas tehu ale zatial mame vysledky ok

lea1333
20. jan 2013

@akynka2312 neukazalo sa mi upozornenie no vies to je na tebe kam pojdes rodit ale chod tam kde ti je lepsie 😉 ja som ostala s malym sama a musim to niak zvladnut aj ked sa bojim ze z nevyspatia budem mat zachvaty ale co uz musim to niak zvladnut drzim palce

juranka
20. jan 2013

@lea1333 toho anjelika mi je luto 😒 a teraz si teda tehotna? ci? mne dr. povedala uz velmi davno, ze lamictal je vhodny v produktivnom veku zien, ze by mohli otehu a nemal by byt problem...ale ak ti taketo liecky vyhovuju tak je to v pohode.

juranka
20. jan 2013

@lea1333 ja som sa tiez bala ked som bola tehu, ze budem mat viec zachvatou, ked budem musiet vstavat vela krat za noc. nastastie bola nasa mala od zaciatku dobra spacka 😀 dala som jej jest ked som sla spat okolo 11 a mala intervali presne ako hodinky, kazde 3 hodky. bolo to v pohode.

lea1333
20. jan 2013

@juranka hej som tehotna v 35tt no moja neurologicka mi ich nasadila a ona sa venuje thotenstvu a epilepsi a povedala ze depakine je do 600g bezpecny pre dieta tak ako osatne antiepileptika tak verim ze bude vsetko ok!

akynka2312
21. jan 2013

@lea1333 ahoj no sme v 29.tt a zatial si musim poklopat bez zachvatu, vysledky z EEG mame dobre, male sa hybe ztial asi vsetko prebieha tak ako ma pocas tehotenstva som nemala ani jeden zachvat musi msi poklopat, a bereb Depakine, zatial som doma v LC a po porode tu ostanem take 2 mes. a pootm idemme za ockom do IRska DUfamze nam vsetko vynde tak ako planujeme.. a mozem sa ta opytat si aj na fb? ze by sme tam kecali...pls? ahoj

akynka2312
21. jan 2013

@juranka ja som otehotnela hned na prvky krata to beriem depakine chrono 500mg... drzim vam palceky nech as to podari... a likeky berem od zaciatku ani raz som si pocas tehotnosti ani nevysadil abereim riadne a eeg vbysedlky mame v norme...

drobec8888
21. jan 2013

@juranka no ja ti to ešte nepoviem, my plánujeme začať v júni 🙂 Ale vysádzať lieky nechcem, ale už teraz som začala brať kyselinu listovú. Nemyslím si ale, že sú príčinou lieky, ale vlastnú skúsenosť zatiaľ nemám.