Tehotenstvo s epilepsiou. Sú tu takéto budúce maminy?
otváram novú tému na tehotenstvo s epilepsiou. dúfam, že tu nájdem mamičky alebo budúce mamičky s touto chorobou a vymeníme si navzájom skúsenosti, ako predísť problémom s touto chorobou 🙂 . Teším sa na vás 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@petruska1212 ☹
@ataz ja sa boim jednejj veci, Martinkoeste nerozprava preto,lebo som mala zachvaty v tehu a kvoli tomu ze somv tehu musela uzivat tabletky
@katuska268 a kolko má mesiacov / rokov?
@katuska268 Podľa mňa to rozprávanie nie je kvôli liekom ani záchvatom... každé dieťa je iné, niektoré začne skôr rozprávať, niektoré neskôr... neboj, jedného dňa tie slovíčka začne zo seba sypať len taký frkot... 🙂
kocky co chvyla idem rodit moja dr mi napisala ze mozem rodit prirodzene len ze teraz mam obavu preto ze si nedavam epidural bohuzial nemam na to ostala som z drobcom sama tak uvazujem ci by cisarak nebol lepsi!!!bojim sa ze budem vycerpana a dostanem zachvat co vy radite?
@lea1333 ja som mala od neurologa doporuceny cisarskyrez alenakoniec som rodila sponntane..tiez som sa velmi bala ze od vycerpania a bolesti dostanem zachvat ale nestalo sa tak.mozno v tom najhorsom pripade keby sanieco prihodilo je tam od toho personal,ktory musi byt informovany ze si epileptik,ja anineviem ci to vlastne oni vedeli ale myslim si ze hej...no len ja neviem co by spravili keby si dostala zachvat pocas porodu..tonaozaj neviem...
@ataz 2 roky
@katuska268 sak to to!!!ze aby to malemu neublizilo!!!no v stredu mam poradnu a zistim ci by nebola lepisia sekcia ja mam totiz velke zachvaty!!!
@lea1333 a mala si aj aj nejake v tehotenstve?
lea1333 precitaj si toto Riziko generalizovaného záchvatu počas pôrodu je malé (okolo 1 %). Ak sa objaví, je možné ho zastaviť injekčným podaním diazepamu do žily. Z neurologického hľadiska nie je nutný pôrod cisárskym rezom - odporúča sa len pacientkam s vysokým rizikom generalizovaných záchvatov alebo záchvatov, ktoré by dlhodobo ovplyvnili spoluprácu ženy pri pôrode, taktiež u pacientok, ktoré v minulosti prekonali „status epilepticus" - život ohrozujúce nahromadenie epileptických záchvatov. U ostatných sa odporúča pôrod prirodzenou cestou. Výhodou môže byť využitie epidurálnej anestézie, ktorá môže významne prispieť k hladkému priebehu pôrodu, pomôže odstrániť nadmerné dýchanie (hyperventiláciu) počas sťahov maternice, keďže hyperventilácia môže zapríčiniť vznik epileptického záchvatu.
Je dôležité, aby žena nevynechala dávku lieku v deň pôrodu. Pomôcť môže prítomnosť manžela pri pôrode, ktorá podporí psychickú pohodu rodičky a v prípade epileptického záchvatu pomôže zabezpečiť stály dohľad a kontrolu.
@lea1333 precitaj si toto Riziko generalizovaného záchvatu počas pôrodu je malé (okolo 1 %). Ak sa objaví, je možné ho zastaviť injekčným podaním diazepamu do žily. Z neurologického hľadiska nie je nutný pôrod cisárskym rezom - odporúča sa len pacientkam s vysokým rizikom generalizovaných záchvatov alebo záchvatov, ktoré by dlhodobo ovplyvnili spoluprácu ženy pri pôrode, taktiež u pacientok, ktoré v minulosti prekonali „status epilepticus" - život ohrozujúce nahromadenie epileptických záchvatov. U ostatných sa odporúča pôrod prirodzenou cestou. Výhodou môže byť využitie epidurálnej anestézie, ktorá môže významne prispieť k hladkému priebehu pôrodu, pomôže odstrániť nadmerné dýchanie (hyperventiláciu) počas sťahov maternice, keďže hyperventilácia môže zapríčiniť vznik epileptického záchvatu.
Je dôležité, aby žena nevynechala dávku lieku v deň pôrodu. Pomôcť môže prítomnosť manžela pri pôrode, ktorá podporí psychickú pohodu rodičky a v prípade epileptického záchvatu pomôže zabezpečiť stály dohľad a kontrolu.
@katuska268 prave ze som 6r bez zachvatu!no ako som pisala na epi nemam a manzel tam tiez nebude lebo som ostala sama!!neviem musim to prekonzultovat s mojou porodnickou co povie
@lea1333 spyta jsa to svojej doktorky.a to ze si sest rokov bez zachvatu je len dobre,ja som mala aj v tehu zachvaty a asi tak styri a boli asi dva ked som spadla priamo na brucho,vtedy som sa strasne bala ci sa malemu nieco nestalo,nastastie nie...a ja chodim na tuto stranku www.epiklub.sk
@katuska268 dakujem opytam sa a uvidime 😉
@lea1333 nie je zac
@katuska268 úplne súhlasím s nikita308
Kamarátkinej malej sa do toho tiež veľmi nechce :D nevešaj hlavu, všetko príde samo
Ahojte chceli by sme mať s manželom už druhé bábätko dlhšie trvalo kým ma neurológ dal na iné lieky najprv som mala depakine chrono to sa v tehotenstve nesmie tak som začala brať najprv medotrigin inak nazov lamotrigin ale len 25mg potom som dostala záchvat tá dávka mi nestačila potom mi dal 50mg ráno a večer ale keď mi urobil EEG vraj musíme dávať ráno 100mg a večer 50mg lebo mi to nesačilo mala som tam niejaké elektrické výboje čo som v predošlom EEG nemala.Okrem medotrigínu beriem už asi 2mesiace kyselinu listovú 10mg a keď otehotniem čo je najlepšie brať aké vitamíny co je lepšie kyselina listová samostatná ci niejaké calibrum či čo by ste mi poradili aby bolo dieťatko zdravučké
@januska1104 Takisto užívam Lamotrigin 100mg ráno a večer, ešte aj Keppru, brala som kys. listovú a Calibrum...
A to calibrum si brala pred otehotnením či až potom v prvom trimestri a to neobsahuje to calibrum už kyselinu listovú či sa môže brať aj kyselina listová či to nie je zbytočné brať aj to aj to.Či lepšie je to brať obidve?Ja keď som čakala dcérku tak som žiadne lieky na epilepsiu nebrala pretože mi epilepsiu diagnostikovali až tri týždne po pôrode keď som dostala záchvaty dovtedy som odpadávala ale nikdy mi nerobili žiadne EEG až po pôrode.Vtedy som počas tehotenstva začala uživať neviem tuším centrum mama či ako sa to volalo nerobilo mi to dobre bolo mi z toho veľmi zle asi to železo mi nerobilo dobre.Tak som brala kys.listovú len ale teraz keď musím brať aj lieky na epilepsiu brala by som radšej asi aj iné vitamíny okrem tej kys.listovej len neviem či pritom calibru môžem aj brať tu kys.listovú či nie.Keď ste ju brali aj listovú koľko mg denne, lebo teraz beriem denne 10mg ale to mi predpísal neurológ neviem či to nie je vysoká dávka lebo túto kys.listovú mi bez lekárskeho predpisu vôbec nedajú.
@januska1104 kyselina listova je na volny predaj tiez, ja si kupujem za 2,3 bez receptu
ahojte kocky no som tesne pred porodom a zacinam sa citit zle neviem co sa to deje stale som unavena a taka malatna :-/ bojim sa ci to nebude koli epi
@lea1333 Nečuduj sa, veď si tesne, resp. už po termíne ako pozerám... ja som bola už mesiac pred pôrodom unavená, nervózna, lebo som bola ako kombajn s tým bruchom, všetko ma tlačilo a ledva som chodila... a ešte k tomu sme prerábali... ale aj tak som sa na bábätko hrozne tešila... 🙂
Neboj, všetko dobre dopadne, držím palce... 🙂
@nikita308 sak sa snazim ale tak k dr musim chodit a hovorim ten spanok ma zabija vcera bol spln aj to na mna zle posoby ale tak mam ludi na telefone snad bude vsetko ok dnes mi rodila kamoska co ma tiez epilepsiu isla cisarakom lebo sa jej strasne zhorsil stav pocas tehu a volala som dnes z jej maminou a ze jej museli spravit celkovu narkozu ze mala aj v noci zachvat a ze aj v narkoze dostala tak som sa mozno aj tym vylakala sama!!ale nastastie su obe v poriadku

noooo, tak to by som tiež rada vedela :D Mám za sebou obe alternatívy pôrodu, ale to som ešte nebola epi....Na neurolog.kontrolu idem o 2týždne, tak sa budem pýtať.. sú na to rôzne názory. Som veľmi zvedavá čo mi povie... A ty????