icon

Tehotenstvo s epilepsiou. Sú tu takéto budúce maminy?

chaarliizee
7. feb 2010

otváram novú tému na tehotenstvo s epilepsiou. dúfam, že tu nájdem mamičky alebo budúce mamičky s touto chorobou a vymeníme si navzájom skúsenosti, ako predísť problémom s touto chorobou 🙂 . Teším sa na vás 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

petruska1212
13. mar 2016

Ja uz depakine nechcem ani vidiet,kila sa lepia velmi rychlo,to som pocula od viacerych epi pacientok

januska1104
13. mar 2016

@petruska1212 áno priberá sa od depakine to som nevedela ja som mala pred pôrodom 47kg ale manžel nebol s toľkými kilami spokojný vraj musím pribrať lebo mi bývalo zle.no už 47kíl nemám vážim 52kil nie som s toľkými kilami spokojná rada by som schudla.hej ja som odpadávala keď som bola menšie ale až po prvom pôrode mi zistili epilepsiu ked som dostala zachváty.pri prvom tehotenstve som nebrala teda žiadne lieky na epilepsiu.po prvom tehotenstve mi bolo nasadené depakine a potom som 4roky nemala žiaden záchvat potom sme chceli druhe babätko tak som prešla na lamotrigín a dostala som záchvat.vy ste rodili cisarským ci normálny pôrod?po tretom cisárskom by som už nastálo chcela len depakine už ho meniť nikdy nechcem.

januska1104
23. mar 2016

a tebe ostal po pôrode lamotrigín a tá keppra ci čo teraz berieš?je tu niejaká mamička s epilepsiou a mala tri sekcie?

nicolenicki
12. aug 2016

@katuska268
Ahoj čítala som tvoju otázku ešte z dávna a pýtala si sa či je tu tehuľka , ktorá berie levetiracetam? Ja síce nie som tehotná ale beriem levetiracetam a tiež by ma zaujímalo či to škodí v tehotenstve ? Berieš ho tiež??? Chcem sa opýtať či nemáš nejaké vedľajšie účinky :/

katuska268
14. aug 2016

@nicolenicki Vedľajšie účinky sa u mňa prejavujú únavou,nervozitou a niekedy mám strašné nervy.Preto mi lekár aj zničil z 500 mg na 250.Viac škodí diazepam ako levetiracetam.Ja som užívala diazepam kým som otehotnela lekárka doporucila zmeniť liek diazepam lebo pri užívaní bolo riziko poškodenia dieťaťa.Určite levetiracetam škodí ale nie ako diazepam Ja užívam dva druhy lamictal a levetiracetam.Neskodi tak ako diazepam,prwtoze obaja moji synovia sú zdravý...Nastastie.

nicolenicki
15. aug 2016

@katuska268 to je fajn hlavne že deťúrence sú zdravé... Ja beriem len levetiracetam a všetko je v pohode som 4 roky bez záchvatov... Lenže už dlhšiu dobu si všímam že dosť zabúdam.. Dokonca aj priateľ si to všimol.. J kontrolu idem v septembri takže rozhodne si chcem vymeniť lieky lenže fakt neviem co mi nasadí keďze nemám záchvaty levetiracetam bola najlepšia alternatíva keďže je dosť slabý... No dúfam že mi nenasadí silnejšie lieky myslím si že takéi fakt netreba cítim sa dobre

katuska268
15. aug 2016

@nicolenicki Zabudam aj ja.Aj mne to manžel hovorí.A vidím to aj ja na sebe ze zabudam.A ty chces otehotnieť?Ja som uz bez záchvatov štyri roky, zaklopať...Ak chces otehotnieť vyššiu dávku si nedavaj...a nech ti to nemení...Ja som bola pred tým ako som otehotnela zmeniť liečbu na odporúčanie gynekologickou...Musela som ale užívať kyselinu listovu ale ja som užívala vitamíny pre tehotné,kde su všetky lebo som z liekov mala strašnú nechuť do jedla.Jakubko málo železa kvôli tomu cize je anemicky musel užívať železo v kvapkách bol bledy ako stena.Ale teraz uz je to v pohode.Ja si myslím ze ti liečbu nezmení liecim sa na epilepsiu uz 14 rokov,a za ten cas aj pocas tehotenstva viem ako postupujú lekári...Tvoje telo je navyknute na levetiracetam,ked ti zvýši dávku alebo zmení lieky moze to mat negatívny dopad.A ak chces otehotnieť určite ti dávku nezvýši.

nicolenicki
16. aug 2016

@katuska268 Ďakujem za info 🙂 no mne totiž už menil raz z keppry na levetiracetam, z dôvodu takého, že vraj boli tie lieky zbytočne silné pre mňa... Nie nechcem otehotnieť ja sa pýtam len tak do budúcna..s priateľom som 3,5 roka ale deti zatiaľ neplánujeme no keďže nepoužívame ochranu tak stať sa môže hocičo tak preto sa pýtam ak by náhodou že otehotniem tak či by to nebol problém ohľadom liekov...V septembri idem na kontrolu a už tam idem s tým aby mi skúsil zmeniť lieky ... Nechcem užívať tieto dosť ma to trápi aj sa kvôli tomu s priateľom sem tam pohádame keď odomňa napríklad niečo chce neh urobím a on príde domov a vidí že som to neurobila tak keby raz tak nič sa nedeje ale toto sa deje pravidelne ... mám prácu kde musím mať zodpovednosť ..a koľko krát sa mi stane že zabudnem čo mi nakázala vedúca ... A nepotrebujem aby som prišla o prácu kvôli tomuto ..No ja som inač tiež 4 roky bez záchvatu a epi mi zístili v 15tich a teraz mám 22 čiže 7 rokov ... od 15 do 17 som po dvoch rokoch dostala záchvat (tesne pred 18kou) ... to bol jediný ... to bolo o takomto case v lete ..a to bol jún čize od júna 2012 doteraz musím zaklopať že nič 🙂 🙂 ... A práveže ja milujem jedlo ja jem aj za troch 😀 😀 😀 ale zdravo ja sa venujem cvičeniu, pravidelne chodím do fitka hlavne spevňovať postavu čiže zdvíham tažšie váhy...A čo sa týka nedostatku železa tak aj ja to mám a ešte k tomu mám aj vysokú zražanlivosť krvi... Ale po tomto čo si napísala aj mám strach že dostanem nedajbože záchvat ak mi náhodou zmení lieky ... Lenže ja chcem normálne fungovať lebo ja už si niekedy pripadám jak dement... Aj v škole keď som chodila ešte ..Tak mi robilo problém naučiť sa napr. na maturity.. A vzdy ked som sa naučila hocijaký predmet tak aj tak som to zabudla a vyletela s 3kou a to som voľakedy mala samé 1 najhoršie 2ky ☹ ☹ ☹

katuska268
16. aug 2016

@nicolenicki Aj ja zabudam,a strasne...ja som mala zachvaty dva ked som cakala mojho prveho syna.potom po porode.Ale potom uz ziadny.Pred porodom som musela ist k neurologovi kvoli tomu akym sposobom budem rodit,Prveho syna som porodila spontanny,aj ked neurolog odporucal sekciu.Druhy porod bol sekciou ale iba preto,lebo syn bol otoceny koncom panvovym a mal vysoku porodnu vahu,ak otehotnies najprv budes musiet ist k neurologovi kvoli liekom a potom akym sposobom ma byt vedeny porod.Ale to je iba vyjadrenie neurologa,potom o tom aj tak nakoniec rozhodne ten lekar ktory bude viest porod.Spontanny porod je ale pre telo zatazujuci,preto pre epileptikov neurologovia odporucaju sekciu.Ale ja som to zvladla v pohode.Za 8 hodin.Snad ti pomohlo co som ti napisala za info.

nela1986
16. aug 2016

Dievčence ja som porodila dievčatko.Epilepticke záchvaty sa mi vrátili po desiatich rokov v piatom mesiaci tehotenstva. Dávky mi zvýšili. Beriem Lamotrigin 100 a Levetiracetam najprv 500 mg potom 1000 mg. Predtým som brala Levemed a počas tehotenstva keď začali záchvaty mi to zmenili.
Rodila som cisárskym rezom našťastie malička bambulka sa narodila zdravá. Ale mam velikansky problém. Asi keď mi zmenili lieky ako tu čítam som stále extrémne nervózna, všetko mi vadí dokonca koľkokrát aj malička zato, čo som napísala sa hanbím ☹ dosť zabúdam, dokonca som začala extrémne hrýzť nechty aj kožu až do krvi (kedysi keď som bola malá som mala takýto zlozvyk, ale nie až takto) Možno na tomto fóre nájdem odpoveď. Neviem co je to so mnou. Vôbec si neviem vychutnať, že mám dieťa. Maličkú mám veľmi rada ale je tu to ale. Neurologicka nespravila doteraz nič. Budem vďačná za každý názor a príspevok. Neviem co mam robiť. Ďakujem

nela1986
16. aug 2016

Podotýkam že záchvaty mávam skoro každý mesiac, nezmizli a každý večer som nervózna a myslím že zase nejaký dostanem, musím stále niečo robiť, buď vrieť nohou, alebo proste niečo a často mávam tlaky v hlave. Je to normálne???

evita7063
17. aug 2016

Ahoj aj ja som epileptička a mám zdravú 10 ročnú dcérku, brala som lamictal a bolo všetko ok, tehotenstvo bez komplikácií, pôrod sekcia ako asi všetky mamičky, aj som kojila 4 mesiace, ale bohužiaľ som dostala potom záchvat. Neviem možno z vyčerpania, ale potom som malú odstavila a bola som ok. Dá sa to zvládnuť, chcela, by som aj druhé dieťatko, ale už som staršia,no staršia mám 32 rokov, neviem, či by som si trúfla. Malá síce spala celú noc, ale je to vabank.

evita7063
17. aug 2016

@nela1986 Ahoj Nela, skús vyhľadať novú neurologičku zvýšenie liekov nie je vždy šťastná voľba mne to urobili tiež a bolo to zle, len kvôli jednému záchvatu, bola som ako spiaca krásavica, tiež som zabúdala, dokonca som bola schopná sa s priateľom hádať, že som niečo nepovedala, bol to bludný kruh, rodina už na mňa pozerala čudne, potom sme povedali dosť nech mi okamžite vymení a zníži tie šialené lieky, mala som aj antidepresíva, to som vysadila úplne, všetko sa upravilo a teraz som fit, mám len dvojkombináciu liekov a je to normálne. Aj to mi môj nový lekár povedal, že je to dosť veľká záťaž, že to ešte zváži. Neviem. Predpokladám že si ročník 86 ja som 83 nie je normálne, aby si zabúdala, je to hrozné, ten pocit poznám, pripadala som si ako nesvojprávna, nešťastná. Ak cítiš, že ti lekár nepomáha, pomôže iný ver mi.

nicolenicki
18. aug 2016

Baby ja mám strašný strach z pôrodu ...Ak mi gynekológ povie že budem rodiť spontánne tak fakt neviem ... Ja mám známu ktorá je epi a išla rodiť normálne a počas pôrodu dostala záchvat a dieťatko má doteraz zdravotné problémy..trpí astmou a neviem čím ešte ... Síce ešte niesom tehotná ale ak budem tak to bude sranda no ... No len dúfam že mne lekár nezvýši dávku ...mne stačí ten levetiracetam ale furt zabúdam z neho ..a ani neviem prečo mi lekár vtedy po 3 rokoch zmenil lieky z keppry na levetiracetam ... a chcem sa ešte opýtať baby aký typ epilepsie máte??????

sasa1983
18. aug 2016

@nicolenicki pocuj, klasicky..neurolog Ti napise infikaciu k sc. Nakoniec epilepsia je indikacia k sekcii, okrem naozaj neopodstatnenych obav, napr.zena mala zachvat v hlbokej minulosti.

sasa1983
18. aug 2016

@nicolenicki aha, az teraz som si vsimla, prepac, ved Ty ani nie si tehotna, tak co panikaris vopred. Je xy diagnoz, ktore su horsie pre tehotenstvo, ..cukrovka, choroby pohyboveho aparatu, dekompenzovana, alebo nie celkom kompenzovana hypo/hypotyreoza (SZ), tachykardia, dalej zeny s vyssim tlakom, .

nicolenicki
18. aug 2016

@sasa1983 q vysoká zrazanlivost krvi? To není zle?.. Ja som zas počula že tehotné ženy majú problémy so zrazanlivostou krvi.. Nemôže sa mi to nejak zdvojnásobit keď ja tento problém mám bez toho aby som bola tehotná

sasa1983
18. aug 2016

@nicolenicki neexistuje termin vysoka zrazanlivost krvi. Su poruchy krvnej zrazanlivosti, je ich vela,dedicne, ziskane, kombinovane, o mnohych ani nevieme, ze mame. Pri uzivani antikoncepcie, alebo napr.aj hormonov pri reprodukcnej medicine-liecbe neplodnosti, by sa mala kontrolovat krv pravidelnymi odbermi. Okrem ineho, napr.aj hepatalne testy. Samotne antiepileptika si hepatotoxicke, okrem ineho. Hovorime samozrejme o uzivani antiepileptik veka rokov, nie o pacientoch, ktori su nastaveni na par rokov (1-2-3r.).

katuska268
19. aug 2016

@nela1986 Ja mám tiez lamictal a levetiracetam,som takisto ako ty nervózna,unavená lebo u mna pôsobia lieky utlmujuco...cize mi to príde tak ako leby som jedla lieky na spanie a nie na epilepsiu.Ja som tiez povedala neurologovi ze som strasne nervozna a unavená z tych liekov,pýtala som od neho lieky na ukludnenie ale také z ktorych sa mi nebude chcieť spať...a nedal mi ziadne...nakoniec mi dal ansilan sa to volá moj obvodný lekár....ja som pocas druhého tehotenstva nemala žiadny záchvat,ale počas prvého tri,a následky boli take ze moj syn aj ked ma takmer 6 rokov skoro vobec nerozpráva len sem tam povie nejaké slovo.Inac v podstate su zdravý obaja...S tými záchvatmi pises ze ich mas každý mesiac,a čakáš bábätko,volali ti sanitku?Bola si v nemocnici?Lebo pre babatko je to nebezpečné,lebo pri záchvate nejde babatku kyslík,a uz ked tie záchvaty dostavas,zakaždým chod k neurologovi,nech ti zvýši dávku lamictalu,su aj silnejšie,ja som pred otehotnenim užívala diazepam,a to je ten najhorší liek na epilepsiu a spôsobuje poskodeniia u bábätiek. tak mi dal levetiracetam ,500 a lamictal 100....Lamictal je liek ktory blokuje signály v mozgu aby si nedostala záchvaty...ale neviem aku silnu mas epilepsiu,u mna to neni tak strasne ale uz sa liecim 12 rokov....vlastne to sa ani vyliecit neda....tak,e drzim palce ,zajdi k neurologovi nech ti nastavi lepšiu liečbu,ucinnejsiu,tipujem ze uzivas kyselinu listovu alebo vitamíny pre tehotne ja som ich užívala pri oboch tehotenstvach musela som...Daj vedieť ako si dopadla ak tam pojdes a moc moc držím palceky aby sa ti narodilo zdravé bábätko lebo ja som sa strasne bála ze nebudú zdrave kvoli tým liekom.Ale vsetko dobre dopadlo.Co som strasne rada 🙂

evita7063
19. aug 2016

@katuska268 ahoj ako to tak čítam nechce sa mi ani veriť, že sú mamičky v takom hroznom stave a nik s tým nič nerobí, nechápem ani ako to s deťmi zvládaš. Ja užívam Lamotrigin a Eravia ak nie je dostupná tak Topiramat lebo žijem v Nemecku.Určite by som si pýtala iné lieky. Ja keď som informovala moju lekárku, že by som chcela druhé dieťa nastavila ma na túto dvojkombináciu. Diazepam výnimočne. V Nemecku sú špeciálne lieky na spanie z ktorých nie je mamička unavená na druhý deň Zopiclon. To zabúdanie som mala aj ja, bolo to strašné. Ale bolo to zo stresu. Dlhodobého stresu. Zlej medikácie a dlhodobého stresu. Ale človek už nemyslí na nič iné, len či nedostane záchvat. Ja som po dvoch rokoch som dostala záchvat a môj lekár ho nevyhodnotil ako epi záchvat, ale ako kolaps zo stresu, keďže som mu povedala, že som bola vyčerpaná posledné obdobie a lieky mi nezvýšil a fungujem stále ďalej úplne v pohode. Dievčatá ja vám držím palce. Treba nájsť dobrého odborníka. Ak nie je jeden, treba za druhým,vyhľadajte aj Docenta, máte na to právo, hovoriť, že máte deti a necítite sa dobre. Ja som konečne našla to pravé. Všetky si zaslúžite spať a oddychovať a nie byť unavené a len prežívať. Existuje aj združenie epileptikov aj tam by vám možno pomohli AURA.

nicolenicki
19. aug 2016

@sasa1983 jasné zlatá si ďakujem za vysvetlenie ja sa v tom moc nevyznám 🙂 antiku neberiem pretože nemôžem raz keď som bola mladšia a chcela som užívať antiku mi pri odberoch zístili že mám vysokú žrážanlivosť krvi a preto ju nemôžem brať lutujem že som ju vôbec niekedy chcela užívať .... Ale som veľmi rada že ju neberiem zbytočne svinstvo pchať do seba ... Vidím to na mojej sestre jak jej z toho plieskajú hormóny ..Same problémy ..pribrala ... Dokonca moja známa ostala tehotná a musela si to dať zobrať lebo ten plod bol už veľmi poškodený ... Zbytočné riziká ... Tak ja stále pevne a potichu dúfam že raz príde deň kedy už nebudem musieť brať žiadne lieky ... Neviem prečo mám takéto problémy.. Nikto z rodiny nič podobné nemal ... Mne zistili idiopatickú generalizovanú epi ... Ako vidím veľa ľudí tu popisuje že raz si nedajú liek a dostanú záchvat ... ja už som straaaaašne veľa krát zabudla užiť lieky ale MUSíM SI ZAKLOPAŤ !! Našťastie žiaden záchvat ... Dokonca som mala aj prácu rok rozadu ako čašníčka v hoteli kde boli pravidelné akcie svatby atď... čize pracovná doba do rána... o 8 som chopdila domov ...ale tiež našťastie nič som rada žwe som zvládla v pohode ... aj keď sa chodíme zabávať tiež bývam do rána a v pohode..Len samozrejme nič netreba prehánať... Mne sa totiž epi záchvat stal pred nasadením liečby jeden jediný krát aj to v spánku .. Len som sa zobudila a zrazu mama otec v šoku a nic som nevedela zrazu prišli sanitári a do mňa úplný šok ..asi tak...ďalší záchvat bol po 2 rokoch od začiuatku liečby ale to bolo mojou vinou ..boli sme na chate a ja som urobila najhoršiu kombinaciu aku som mohla ...a to že som si nedala lieky, mala som alkohol a nespala som až do rána...takže koniec tým som si to pokazila ... nevedela som to ... vždy som si zvykla dať trošku alkohol keď sme boli vonku a nič sa mi nestalo .. o 6 beriem lieky rano aj večer a išli sme si vypiť okolo 22,00 takže v pohode..ale vždy tam boli lieky aj spanok ... no doteraz si plieskam za to hlavu ze keby si aspon dam tie lieky a idem normálne spať tak nič by sa nestalo .... ☹ ☹ ☹ možno doteraz by bolo všetko ok ...ale zatiaľ odvtedy si vediem dobre... už 4 roky

sasa1983
19. aug 2016

@nicolenicki strasne to riesis, skus sa upokojit, v podstate sa o nic nejedna. Antiepileptika 3tej generacie, ako lamictal si tak minimalne teratogenne,ze Ti skodi ovela viac inych veci. Bud rada, ze neuzivas celu plejadu chronickych lieciv. Uzivaj predbezne vyssie davky k.listovej a vi D, ked budes planovat graviditu. Na druhu stranu, niekedy zenam trva aj dost dlho,kym otehotneju, tak si zbytocne nerob obavy z liekov este takto dlhodobo vopred. Drzim palce.

katuska268
19. aug 2016

@evita7063 Milujem mojich synov nadovsetko,a pre nich cokolvek spravim aj ked som nervozna,unavena nedavam to najavo hlavne pred tym starsim...Ja uz som hovorila lekarovi ze som z tych liekov unavena znizil mi davku jednoho lieku ale nepomohlo,snazim sa byt silna pre mojich synov.Ono ja sa rano zobudim vyspata dobra nalada dam si pravidelnu davku liekov a za hodinu sa mi chce spat...A takto stale dookola.

evita7063
19. aug 2016

@katuska268 Tak nech ti lieky vymení, niečo nie je v poriadku, alebo nech ti vezmú krv, či nie si anemická, ak nemáš záchvaty tak je to potom super možno nie je problém v liekoch, ale je problém niekde inde, mne robia EEG každé dva mesiace aj krv či mám dobre nastavené lieky, ale tu je to trošku iné, tu chodím na vyšetrenia bez liekov, práve preto vravím, že možno ti niečo chýba z čoho si taká vyčerpaná. Možno to ani nemá súvis s Epi. Nepochybujem o tom, že by si pre synov urobila čokoľvek, už len to, že ich máme cez to všetko.

katuska268
20. aug 2016

@evita7063 Malo zeleza som mala cele tehotenstvo s Jakubkom,a nemohla som uzivat zelezo lebo by som mohla dostat zachvat....A aj Jakubko je kvoli tomu tzeraz anemicky.Na EEG som nebola ani nepamatam..Ani na krv ja mam neurologa takeho blba...

evita7063
21. aug 2016

@katuska268ja som to mala na SVK tak isto tu som bola v šoku, že každé 2 mesiace EEG, teraz sa mu niečo nezdalo tak mi robil sono mozgu a každé 2 mesiace krv a hodnoty či som ok. Som šťastná, že som v Nemecku. Pod dozorom odborníkov. Liečim sa 15 rokov, keď som bola tehotná moja gynekologička mi vzala raz moč, raz krv, raz ozvy a 2x sono a koniec, celá starostlivosť. Keď som prišla do pôrodnice tak to bolo o 5 dvanásť ďakujem úžasnému primárovi, že sme tu. Preto vravím, že treba hľadať, nie sú všetci lekári idioti. Neviem odkiaľ si, ale vezmi kartu a utekaj, ak sa cítiš zle, nájdi si nejakého profesora, alebo docenta v hocijakom meste, máš právo na tú najlepšiu starostlivosť, ja by som sa už nikdy nenechala takto zanedbávať. Tvoju únavu chápem, aj ja som bola taká vyčerpaná

nicolenicki
22. aug 2016

@sasa1983 sak jasne ja to chápem ... dnes už fakt všeličo škodí a aspoň som na tom takto že beriem len 1 druh lieku ...a o tom tehotenstve som počula..aj môj neurológ mi vravel že tie lieky znižujú plodnosť či niečo také .... avšak každopádne ho poprosím aby mi zmenil lieky... 🙂

sasa1983
22. aug 2016

@nicolenicki trt makovy,znizuju plodnost. Sama som lekarka,hoci onkologia a neurologia je daleko od seba. Pokial je niekto nastaveny na fungujucu liecbu, nema.zachvaty, stav je kompenzovany,tak z hladiska tehotenstva a teratogenity meniten v pripade viac skodlivych liekov za menej skodlive (potencionalne rizikove). Urcite nie dovodom akesi znizovanie plodnosti..moj nazor

tatiana258
6. sep 2016

Ahojte,aj ja mam epi, prve dieta som cakala v 21r. nebrala som to az tak vazne brala som lieky tak ako mi povedali nic ine.Zachvaty som mavala tak isto ako pre otehotnenim 1-2 za mesiac lieky mi upravili na vimpat 200-100mg a levetiracetam 1500-1250mg nebolo som ani na rizikovom tehotenstve.Teraz som v 27tt a zachvaty mavam tiez tak 1-2 do mesiaca ale silnejsie uz sme museli par krat volat zachranku.Moja neurologicka mi povedala ze to je normalne,ale gynekologovi sa to nepaci.Naposledy ked som mala zachvat som sa nachadzala v nemocnicnom areali a tam na hned zobrali na neurologiu a tam mi povedali ze mi moja neurologicka mala zvysit vecernu davnu levetiracetam na tiez na 1500mg tak mi ju zvysili v nemocnici tak som zvedava ako to dopadne dufam ze dobre 🙂 ale neviem preco ma nechce dat na rizikove tehotenstvo

sazumak
6. sep 2016

@tatiana258 Ty nie si na rizikovom? To nechápem, ja ako som otehotnela, tak som hneď na druhý mesiac bola PN na rizikovom a to som mala predtým len dva veľké záchvaty. A s druhým dieťaťom podobne.