icon

Tehotenstvo s epilepsiou. Sú tu takéto budúce maminy?

chaarliizee
7. feb 2010

otváram novú tému na tehotenstvo s epilepsiou. dúfam, že tu nájdem mamičky alebo budúce mamičky s touto chorobou a vymeníme si navzájom skúsenosti, ako predísť problémom s touto chorobou 🙂 . Teším sa na vás 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

akynka2312
17. jan 2017

@kikus985 no zatial ostavam na depakine a uvidime na kedy ma obj. ku neurologovi lebo tu v irsku maju vzdy cas.. no vim ze sa nema brat. uz mam strach s toho vybera nia. zas bojim sa lebo mm cele dni v praci a ja som s synom cele dni sama doma a tak na VIKENDY robim zas ja . asi pockame a damme sa druhe bejby neskor. ked bude aj viac klud nakolko nas syn zacal vzdorovat a rozvijame rec... ale dakujem kocky velmmi pekne ze ste a pomahate a radite. aspon tu sa clovek moze vyrozpravat.

sazumak
17. jan 2017

@akynka2312 No ja som presne takto znášala prechod na iné lieky...mne zaberá len Depakine, keď som prešla na Lamictal, Levetiracetam, dostala som záchvat. Ale poznám kopec žien, čo brali Depakine v tehotenstve a majú zdravé deti, asi čo sa má stať, to sa stane...

akynka2312
17. jan 2017

@sazumak no citim sa ovela pokojnejsie ked zjem aspon jednu tabletku depakine. Napr. aj dnes som nezobrala a citim a uplne v pohode. co sa neda povedat ked som brala depakine s lamictalom. citila som obavy strach po psychickej strane a fyzickej tocenie hlavy ked som lamictal zjedla rano, tras v nohach ked dom zjedla vecer lamictal a nespavost. Neviem co robit vobec. :( Ďakujem za tvoju reakciu.

akynka2312
21. apr 2017

Ahojte zenicky. CHodite sem este niekto niekedy?
Mam dilemu tak sa kus postazujem ak mozem,
No minuly rok mi na svk moj novy neurolog povedal ze aby som lieky nemenila a zostala pri depakine chrono 1-0-1 tabletka. a ze kludne nech otehotniem. lebo ked zmeni je riziko ze nebudu fungovat nove lieky.... atd. a potom zas nemusi naspet pomahat depakine.
No a tu v Irsku mi nechcu dovolit otehotniet na toeto lieky nakolko ako vsetky vieme su nebezpecne lebo obsahuju valproat. tak ja uz faakt ze nevieem co mam robit. :(
poradte, alebo coi si o tom myslite vy??

A plus je mozne ze dieta zacne neskor komunikovat koli tabletkam ktore som brala na epi v tehotenstve??

DAkujem a posielam vam z irska krasny slnecny pozdrav papa 🙂

uzanka16
21. apr 2017

@akynka2312 a 1. dieta si mala na akych liekoch ci vtedy si epi este nemala?

vanilka83
21. apr 2017

@akynka2312 ja by som to riskla...ja som to riskla tiez brala som timonil retard 300 mg 0-0-1 nikto mi nic nechcel zarucit ani sa vyjadrit ci to mozem.ani gynda ani neurolog ale dieta som chcela aspon jedno a sla som do toho a mam krasneho zdraveho synceka a dokonca kojim!a to berem.lieky aj na stitnu zlazu este no cele zle ale nic mu nie je dokonca sa predcasne narodil o mesiac ale vsetko v pohode tych liekov sa do placenty nedostane tolko urcite to ale treba potom kompenzovat extra zivotnym stylom teda jedla som kvanta zeleniny ovocia olejnin orechov a hlavne pestru stravu teda vsetko maso vajcia mlieko jogurty obilniny...drzim palce a zdrave babatko zelam!pozitivne treba mysliet 😉

akynka2312
23. apr 2017

@uzanka16 na rovnakých akr mam Depakine chrono. ale nejdela som pravidelne 1-0 -1. no syn ma 4 roky a iba zacina prave hovoriť prvé slova... a chcrm zistit cinje to ok. dakedy nevnima alebo nechce vnimat co robi a dakedy to robi hned ked povieme co od neho chceme. mala som epi. mam od roku 2005 mala som zachvat od vtedy 3x.

akynka2312
23. apr 2017

@vanilka83 Ved to aj rozmyslam ale zas aby nebolo nejak zle za to alebo ja neviem. Syn ma 4 roky cele tehu aj po bolo v pohode a bez zachvatov. maly sa narodil v 40 tyzdni. prirodzene. lieky mi zostali. bývalá neurologicka chcela a zacala lieky znizovat a vysaditle novy neurolog ze necgat lieky a vobec neznizovat. a ze brat leiky lebo ak vymeni a nezaberu tak nemusi naspet fungovat ani Depakine chrono. tak.ja neviem starsna dilema a babo by sme.chceli co v najblizsej dobe hned ako to bude mozne. max ak.pockame do konca roka. jeden tak druhy onak a tu doktori zas inak.. tak aby cloevknemal dilemu :(

vanilka83
23. apr 2017

@akynka2312 no ja som pocula tak ze pred tehu by sa mali lieky bud znizit alebo vymenit za take kt.su vhodne v tehot.sak tak sme to chceli aj my s mojou neourol.lenze mne lamictal ani lamotrigin kt.sa odporuc.v tehot.nerobili vobec dobre nemala som zachvaty ale brutal vedlajsie ucinky proste telo ich odmietalo...tak sme zostali pri timonile a poved.ze mam tak nizku davku ze sa nemusim bat ono je to hlavne v hlave ja som mala co sa tyka epi velmi dobre obdobie citila som sa psychicky velmi dobre uz ani ziadne strachy a obavy nic tak som to riskla viem ze vela zien riesi v tehot.to depakine a ono ich aj vela v tehot.uziva lebo ked nie je ina moznost beru to...lepsie ako keby si nebrala a ohrozovala seba a dieta bez liekov ale znizit by si mohla skusit pomaly postupne aspon trosku ak sa na to citis...v tehot.sa ale uz neodporuca menit ani znizovat len pred.a hlavne treba pred tehu uzivat aspon pol roka kyselinu listovu to sa odporuca vsetkym zenam kt.uzivaju akekolvek lieky.

vanilka83
23. apr 2017

@akynka2312 ono ta rec...nemusi to byt ina tymi liekmi moja kamoska uplne zdrava bez liekov a jej mala bude mat 5 rokov a zatial povedala len par krat mama...vobec nerozprava neviem ako pojde do skoly...nikto nevie preco a cim to je.

akynka2312
25. apr 2017

@vanilka83 no mne sa tu v irsku dr pokusila dat a zmenit lieky na lamictal. ale vecer som nevedela zaspat a ako keby sa mi triasli nohy a prepadal ma strach ze dostanem zachvat.. oznamila som jej to a dala mi tu tabletku ze rano. ale rano ako keby sa mi cely den hlava krutila nic som nebola schopna robit ... a cakala som na muza konecne kedy pride,,, a som cele dni sama s malym doma . muz je v praci a nemozem tak riskovat s nasadenim liekov. TAk mi to stopla ze ma posle k neurologovi ze co a ako.,.. ale tu maju iri na vseko strasnbe vela casu. mam cakaci list a minimalne 2 roky vraj mozem cakat na dany termin. no mozno som si to aj vsugerovala tie stavy neviem... no ja mam brat depakine chrono rano a vecer celu tabletku ale niekdy aj 2-3 dni nezjem proste sa citim fajna niekdy zjem aspon jednu.

no aj ja velmi ppochybujem len ci nahodou. lebpo som minimalne mnozstvo liekov jedla pri malom. a kyselinu listovu som jedla od zaciatku tehotenstva do konca... a teraz mam doma tiez. a jem .. tak takto nejak,... neviem ak sa mi podari sla by osm domov na eeg a co povie dr... alebo aspon mu zavolam.. niekedy nemyslym na nic ine iba ako to spravit aby vsetko prebehlo v poroadklu a kludne a hlavne zdravo otehotnela a stastne porodila.. :/
NAs SAmko ako par slov povie (4 roky ma) ale este vela musim ja mu pripominat ze pozdravit a tak,,, a vela veci aj vie aale niektore ako kebs nechape vyznam,,,

20061986
27. apr 2017

Ja som mala velmi podobne stavy ked mi lekár menil Depakine za Lamictal. Boli to stavy podobne migréne všetko ma bolelo nevládala som chodiť mala som pocit že mi vytláča on oči taký divný tlak to bol. Ked mi lekár znižil dávku bolo už všetko ok. Beriem ho do teraz a nemam žiadne problémy.

akynka2312
29. apr 2017

@20061986 A beries teraz ten LAmictal dalej normalne?? dakujem

20061986
1. máj 2017

Ano všetko je ok tento stav trval cca 1 týžden a potom už bolo fajn

anicka_dob
1. jún 2017

Ahojte baby, som tu prvy krat a potrebovala by som poradit ohladom liekov, resp. zistit ci ste tiez niektora na tom s liekmi tak ako ja pretoze nenasla som tu moc info o lieku ktory uzivam. S manzelom cakame babatko a ako naschval je moj neurolog dlhodobo PN takze s nim nemozem odkonzultovat lieky. Uzivam Lamotrigin 100 rano vecer (co by malo byt asi v poriadku podla toho co som sa tu zatial docitala) + Zonisamid/zonegran (to je to iste, menia mi to podla doplatku) 100 vecer. Mate niektora skusenost so zonisamidom / zonegranom? Dakujem velmi pekne 🙂

kikus985
2. jún 2017

@anicka_dob ahoj, zonegran by sa mal určite vysadiť , je nevhodný pri tehotenstve aj dojčení.. už keď sa liek predpisuje neurológ by mal navrhnúť antikoncepciu alebo ak chcete dieťa tak dať iné lieky :/ Určite zaňho niekto zastupuje pre naliehavejsie prípady tak skús tam skočiť... Aj keď keď už si tehotná tak ti možno už nebudú chcieť meniť lieky :/

merri259
5. jún 2017

@anicka_dob ahoj zonegram by sa nemal užívať, mne ho moja neurologička hneď vysadila. Teraz užívam Lamotrigin a Levemed. Tak choď radsej k zastupujucemu neurologovi 😉

sonka17
3. júl 2017

Ahojte baby, dosť sa tu píše o lamotrigine, len čo keď ja užívam lamotrigin a epiletan 2x500, čiže aj ráno aj večer. So snúbencom premýšľame nad dieťatkom, epi mám od dvoch rokov a už mi vyskúšali všetky možné lieky, ale to čo užívam nie je to moc na tehotenstvo, som dosť vyriešená, ale aj by som moc chcela bábo 😢 ... Myslíte že môžem? Neurologička hovorí, že áno, ale tých liekov sa mi zdá veľa 😕

sonka17
3. júl 2017

Teda lamotrigin 2x100 a epiletam 2x500 aby bolo jasné 🙂

merri259
3. júl 2017

@sonka17 ahoj ja užívam Lamotrigin 2x150 a Levemed 2x250.a teraz čakáme bábätko s priateľom a zatiaľ je všetko ok.a keď ti aj neurologička povedala, že áno tak by som sa nebala😉 držím palce nech všetko dobré dopadne 😉

nicolenicki
4. júl 2017

Babenky možno je táto otázka mimo MK ale už keď sa tu rieši tá epi, potrebovala by som sa opýtať či sú tu nejaké, ktoré majú epi a cestujú lietadlom?? Tento tok idem na dovču a letecky, no odkedy mám epi tak som ešte neletela :( a dosť sa bojím ... dajte vedieť ako ste to zvládali vy ? 🙂

akynka2312
4. júl 2017

@nicolenicki Ahoj. Ja lietam odkedy som prisla prvy krat do Irska. Vsetko v pohode. Ziadne problemy som nemala. Je to uzasne letiet 🙂A Neprijemne je len vzlietavanie a pristavanie ale nic strasne 🙂 prajem ti príjemnú dovolenku.

nicolenicki
10. júl 2017

@akynka2312 ďakujem za odpoveď no ja som sa,o tomto bavila s kamoškou ale ona má veľmi zlú epilepsiu, záchvaty má pravidelne, a dokonca to vzlietanie jej vyvolalo najprv úplné zášklby v nohách a potom to už prišlo...takže tak preto mám strach lebo som bez záchvatu už 6 rokov a beriem tie najslabšie lieky aj to len jednu denne rozdelenu na polku ráno a aj,večer a naozaj nechcem dostať po takej dlhej dobe záchvat keďže aj lekár mi povedal že v mojom prípade je možnosť do budúcna úplné vysadenie liekov ...

akynka2312
12. júl 2017

@nicolenicki NO to mi je luro ze kam kamoska az tak zlu epi., NO kazda sme ina a inak reagujeme. JE to individualne. JA musim poklopat si (klop.klop.klop) tiez som 7 rokov bez zachvatu. lieky mam stale ale nejem uch pravidelne ...citim sa inak fajn. zial novy dr, mi nechce vysadit ale uvidim co povie teraz, ked pojdem na kontrolu. a ake lieky beries?? snad vsetko dobre dopadne. musis hlavne mysliet pozitivne., 🙂

nicolenicki
12. júl 2017

@akynka2312 ja myslím pozitívne a som presvedčená o tom že ich do budúcna nebudem uz brať... beriem TRUND, vraj su to jedny z najslabších liekov na epi a užívam polku ráno a polku večer...co sa týka pravidelnosti tak tiež sem tam zabudnem 😂😂😂 ja som nebola uz 9 mesiacov na kontrole takže asi tak,budem musieť zavolať keďže potrebujem aj papier do autoškoly lebo idem robiť vodičák konečne 🙏

akynka2312
18. júl 2017

@nicolenicki JA beriem depakine chrono no ten ten je u jedneho dr. fajn a u niekoho zly... no to drzim palce v autoskole ja som chcela orbit pocas skoly no nedovolili... ktovi ci by teraz dovolili.. v augustre ideme na svk tak soim zvedava co povie dr na kontrole... snad bude vsetko v najlepsom poriadku. a uvidim co povie za lieky tentokrat. 🙂

akynka2312
3. okt 2017

Ahoj dievčatá .ako sa máte? Bola som u neurológa v auguste. Mala som počas eeg malý záchvat s ktorým sa moj mozog vysporiadal sám.( Neviem či to je dobre alebo zle). Lenže neurológ aj tak že mám naďalej brat Depakine Chrono 2x500mg. Pýtala som som sa či kôli ním môj syn nerozpráva. (Bola som s malým aj u logo. )Povedal že podľa neho to nieje z liekov. No ja neviem.
Chceli by sme druhé bábo aby náš syn nebol sám a aby bol ako iné detí (hlavne aby už rozprával) každý deň O to prosím Pána Boha. Ale zas tu v Írsku neodporúčajú tehotným jesť Depakine (keďže obsahuje valproat) viacerí dr mi povedali že musim zmeniť lieky.
Ale ja sa bojím aby sa zas nevrátili záchvaty (kŕč v ruke a bezvedomie) .
Ale zas nechcem aby druhé dieťatko bolo nejak choré nedajbože postihnuté.
Toľko nad synom, liekmi a aj druhým tehotenstvom uvažujem že mi je až zle.... Toľko myšlienok v hlave a nemám s kym o Tom pokecať. Neviem co mám robiť. ... Som v koncoch. A tu v Írsku môžem aj dva roky čakať na ich neurológa. :(

Neviete mi niektorá dať kontakt na tú specialiatku čo sa venuje epi a tehotenstvu?

Prepáčte že som sa tak rozpísala.. pekný dník vám prajem

sazumak
3. okt 2017

@akynka2312 Ahoj 🙂 Ja tiež beriem Depakine 750mg plus Levetiracetam 2000mg denne. Doktorka mi povedala, že môžem otehotnieť. Mala viac pacientok, čo majú zdravé deti, dokonca užívali vyššie dávky ako ja. Uvažujeme ešte niekedy nad tretím dieťaťom, len by som tiež chcela, nech mi ten Depakine dá aspoň na 500mg denne.

akynka2312
4. okt 2017

@sazumak Ahoj 🙂 Dakujem za tvoju skorú odpoveď. Áno? A brala si ich aj počas tehotenstva? My uvažujem nad druhým ale neviem či sa riadim nazorom dr. so Slovenska že pokračovať v Depakine alebo tu v Írsku kde nechcu aby som otehotnela na Depakine. Lebo mám synčeka 4 roky a nerozpráva normálne okrem asi 4-5 slov. Neviem či to je kôli liekom alebo rodine že začali niektorí neskôr rozprávať. I keď dr vravel že to nemusí byť s liekov ale keď v pribalovom letáku sa toho píše.
Takže ak by si bola opäť tehu zostala by si na Depakine aspoň 500mg... Áno?

sazumak
4. okt 2017

@akynka2312 Ja som pri dcérkach nebrala nič, vtedy mi vysadili lieky a znášala som to dobre. Ale teraz sa mi stav zhoršil. Doktorka mi už pri tejto dávke Depakine 750mg a Levetiracetam 2000mg denne vravela, že môžem otehotnieť, samozrejme tri mesiace predtým užívať kyselinu listovú. Ale ja som sa rozhodla ešte počkať, vo februári mám ísť na EEG, ak by to nebolo zlé, chcem nech mi dá ten Depakine aspoň na 500mg. Ale doktorka mi vravela, že mala ženy, čo mali vyššie dávky Depakinu ako ja teraz a majú v pohode zdravé deti. Mne Ti cez tehotenstvá bývalo zle, zvracala som ráno, tak by tie lieky boli aj tak zbytočné. No neviem Ti povedať, či to vplýva na reč, naše dievčatá s tým problém nemali a rozprávali skoro. Tehotenstvá a pôrod som zvládala dobre ohľadom epilepsie, rodila som spontánne, bez epidurálky alebo cisárskeho. Skôr som sa bála, ako to bude po pôrode, ale Pán Boh sa postaral a deti sme mali také, že len jedli a spali, ani som nevedela, že ich máme 🙂 Držím palce, nech sa podarí...skús keby ten Depakine bol aspoň 750mg ak sa dá, čítala som tu z viacerých diskusií, že toľko by nemalo uškodiť. Mne tiež doktorky vraveli, že načo tretie, keď máme dve...ale táto nová doktorka ma podporuje v tom, má pacientky epileptičky, čo majú aj 4 zdravé deti. U nás mávajú ženy viac detí, v mojom veku aj 3-6 🙂 Tak by sme ešte jedno chceli, deti stále pýtajú súrodenca 🙂