icon

Tlak v tehotenstve 130/80

kusika
30. jún 2021

Dobry den. Prosim o radu
Dobry den prosim Vas poradte mi. Neviem co robit. Vcera som bola v poradni doktorka mi namerala tlak 130 na 80 prvy krat taky vysoky inak doma v klude mam dost nizky predpisala mi Dopegyt. Neviem ci to brat aby tlak nepadol uplne. V domacom merani mam 113/72, 122/75,112/80,117/69 , 117 /70. Ja som bola dost vystresovana z poradni lebo doktorka stale do mna ďube ze mam spodne brusko tlste a s toho som uz na nervy. Mala som uz dva cisaraky a nikdy som problem s tlakom nemala a ani neraz nebadam zeby opuchali nohy ,moc mam v poriadku.. prosim vas co mam robit ? Brat ten dopegyt ? Ci nie a nadalej sa radsej kontrolovat v merani Volala som jej dnes a vravela ze aky mam tlak doma v klude ani pocut o tom nechcela ,ze mam tabletky brat.

lenka2710
30. jún 2021

@kusika ja som mala taký tlak úplne že každú poradňu, sem tam že 125/75 ale poväčšine 130/80 a dr vôbec neriešila, ved podľa mňa je to ukážkový tlak! Pokiaľ nemáš opuch a moc je ok, tak neviem prečo hneď lieky 🤦‍♀️

fiafia
30. jún 2021

@irusa hlavne kým sadlo dávkovanie. Chodila som ako opitá lebo mi dosť znížil tlak nakoľko som ja vysoký tlak nemavala

irusa
30. jún 2021

@fiafia veď to..každý jeden betablokátor má vplyv aj na tlak

maria898
30. jún 2021

@kusika takyto ba dokonca vyssi som mala cele tehu nejakych tusim 138 na 85.ziadne lieky som nebrala a nic mi nebolo ani malemu

surama
30. jún 2021

@kusika Ahoj, neskusala ti merat na viackrat? Ja mam prvykrat vzdy vyssi, lebo jednak nervozita ci je vsetko ok, jednak sa stale ponahlam, rano soferujem v spicke...niekedy musim na 3.p. v nemocnici peso,lebo k vytahu sa 20 ludi nahrnie....takze mi stale tak 3x zmera s tym,ze sa kus predycham, ukludnim a uz mam dobry potom. Ale inak sa pyta stale aky mam tlak doma. Ty ked mas doma vzdy dobry, tak na tvojom mieste by som asi tabletky nebrala, ale zas nepoznam tvoj zdravotny stav. Mozno ma na to lekarka fakt vazny dovod.

ivangeline
30. jún 2021

Aj mne hovorili..ze nad 140/90...lieky..skor mi nedavali. Mala som preklampsiu a tlaky aj 220 na 120... takzee ja by som pockala...pokial doma mas tlaky dobre a konzultovala a doktorom znova.

lacathe
30. jún 2021

Som v 12tt+4 a tlak 130/70 a tiez mi povedali ze je dobry..zbytocny stres ti akurat lekarka robi..ved je predsa rozdiel doma v klude a u nej..

kusika
autor
30. jún 2021

@lacathe dakujem za ukludnenie veru urobila sttes a riadny

zuzanka.zuzu
30. jún 2021

1. dôležitý je ten spodný, nie ten horný... ak bude 150/80 nie je moc dobré ale stále ok. ak bude povedzme 120/90 už je horšie ☹
2. zápästný vyhoď, toto som videla u veľa báb, že vyhadzujú prachy za hniezda a také bodynko, onaký cumlík ale poriadny tlakomer ani jedna
3. stále buď v klude, ja som mala ku koncu pravidelne okolo 100... dopegyt som začala užívať až keď bol nad 95 pravidelne aj doma, nie len na poradni (postupne išiel hore od 80, 85, 90, 92, 95, 98, 100)

popravde nerozumiem prečo ti ho vôbec predpísala... úplne teoreticky ak by prišlo k nejakej sťažnosti z tvojej strany, že ako by argumentovala - nemáš ešte nejaké problémy, ktoré si tu nespomenula?

gabika4
30. jún 2021

@kusika ja som mala v prvom tehu preeklampsiu, to boli iné tlaky 😀 ten váš je super...keď som bola hospitalizovaná v nemocnici, tak mi povedali, že lieky mi dajú až vtedy, keď ten dolný tlak vystúpi nad 90...horný tlak vyskočí zo stresu hocikedy, ten veľmi neriešili...treba si dať pred poradňou magnézium, ale nie hocijaký, ale magnerot, aspoň jednu tabletku...a neviem mne sa zdá divné, že gynekológ dáva tabletky na tlak, nechápem prečo vás neposlal k internistovi ak už má podozrenie, že tlakom sa ubližuje bábätku...a ten dopegyt i mne dávali, ale nie pravidelne, len keď som tlak mala vysoký...

kusika
autor
30. jún 2021

@zuzanka.zuzu nie nie vobec ziadny problem iny nemam . Jedine co stale sa stazuje nato ze mi po tych dvoch cisarskych ovislo brucho a sadlo co som mala zislo dole do toho ovisnuteho a ze tahsie vidiet ultrazvuk . Inak ine problemy nemam .

kusika
autor
30. jún 2021

@zuzanka.zuzu tak takyto mi ukazuje tlak s novym tlakomerom

gabika4
30. jún 2021

@kusika to je super tlak... Len si treba pravidelne sledovať 🙂

kusika
autor
30. jún 2021

@gabika4 dakujem.pekne ❤ budem .

kiki68
30. jún 2021

@kusika to je idealny tlak v tehu

kusika
autor
30. jún 2021

@kiki68 dakujem tak nemam brat tie tabletky na tlak ak bude stale takyto vsak .

kiki68
30. jún 2021

@kusika to vobec, ked tak najprv k internistovi na vysetrenie. Tie lieky su taka posledna volba, ked uz to inak nejde dole. Ale nie zdravy tlak ako tento, to naozaj take tie vysoke ako som mala ja vtedy. A hlavne keby sa cosi deje tak to ma varovne signaly ako u mna: bolest hlavy a prudka, poruchy videnia, hviezdicky pred ocami, tazke dychanie. Nemyslim ze mas taketo symptomy. Kazdy clovek vie ked mu je blbo

1katus1
30. jún 2021

@kusika a to ti nariadila gynekologicka ? Skús ísť radšej na interné a riadiť sa internistom. Ja som mala problémy s tlakom pri oboch tehotenstvach ale pri oboch ma poslali hneď na interne

kusika
autor
30. jún 2021

@kiki68
@1katus1 hej gynekologicka doteraz som mala tlak 110 na 75 a priblizne okolo neho ale nikdy 130 na 80 . Budem.merat sledovat a az potom ked tak skusim internistu. Ja som volala zenskej ze ja nemam taky tlak ako u nej som mala a ani pocut nechcela nic ze to mam brat a basta ani nevnimala ze ake hodnoty som si namerala nezaujimalo ju to. Jeden tlak 130 na 80 u nej a uz ze ohrozujem seba a aj malinku. Akoby si sadla na mna alebo nechapem. Rozmyslam aj o zmene dr.

kusika
autor
30. jún 2021

@1katus1
@kiki68 vecne ked k nej idem tam uz sa bojim co jek zas bude vadit. Kazdu poradnu jej vadi aky mam previs podbruska z predchadzajucich cisarakov,chmatla mi brucho a pomykala s nim ze toto je sadlo 🙈🙈🙈potom zasa jej vadilo ze mam na sebe bambusove leginy, teraz tlak . Ani mi nechuti velmi jest som 26.tyzdni a pribrala som len necele 2kg . Pri malej som pribrala 10kg a dala dole po porode 28kg ona nasadila antiku ze musim brat nabrala som 25kg za 3 mes. Vysadila som.ju. a stale nieco riesi

kusika
autor
30. jún 2021

@kiki68 nemam tazke dychanie vobec ale od krcnej chrbtici niekedy boli predok hlavy. Konecne zaprsalo a citim sa vyborne. Inak chvilkovo jak bolo tak dusno tak som citila taku slabost na ociach inak nic insie

nttnnt
30. jún 2021

to je fakt divna doktorka ked ju nazaujma aky mas tlak doma a len sa laduj pirulami.....mne povedala moja doktorka ze ak budem mat nad 140 potom jej mam hned volat ze to uz je horsie ale do je ok

kiki68
30. jún 2021

@kusika urcite zmen lekarku, lebo je to nestandardny postup ladovat takto lieky a mag poznamky k podbrusku po predoslom tehu. Keby ma moj lekar taketo poznamky, tak sa uz urcite neuvidime a menim za ineho. Moj gyn je primar vo Viedni v dost ziadanej statnej porodnici. Nikdy mi nepovedal nieco nemiestne a tiez sa vyjadril, ze u neho tlak do 150 je tak nejak akceptovatelny. Ze to musi byt opakovane namerane a doma v klude. Inak z toho kovbojku on nerobi. V nemocke rovnako, tabulky doma ich zaujimali najviac. Nestresovat tehotnu zenu je zaklad, potom aj tlak drzi.

kusika
autor
30. jún 2021

@nttnnt presne tak aj ja som myslela ze ked jej rano zavolam vypocuje si ma aky mam tlak v domacom prostredi a ani pocut . Alebo keby aspon tak urobila ze dve try poradne ma sleduje a nie hned pri prvom zlom tlaku uz supne tabletky

nttnnt
30. jún 2021

@kusika ja uz som mala tiez na poradni aj 130 a vobec sa nad tym nevzrusovala ale vtedy som mala hematom a vzdy som isla s nervami ci je male v poriadku ked mi spravila sono a maly bol ok potom mi zmerala znova a uz bol klesnuty 🙂

kusika
autor
30. jún 2021

@kiki68 uz sa velmi drzim aby som jej na poradni nepovedala ze koncim . Predstavte si ze vravela co a ako budem.brat a co vsetko mam robit a dala som.jej medzi tym otazku a hned mi znadala ze to si sama pre seba vravi ze nemam skakat do reci. Ale ja som.nevedela ze ona nahlas rozmysla 🙈 myslela som ze mne vravi

miroslavaa31
30. jún 2021

Tlak mate vyborny. Ja som zacala s dopegytom,ked som mala 150/95 ku konci tehu. 3x za den merat,sledovat. Vela zdravia

kusika
autor
30. jún 2021

@miroslavaa31 jej potesili ste dakujem velmi pekne za nazor.

momoika
30. jún 2021

@kusika Mne zacal ist v 22tt tlak od 140/90, 150/90... to sme “zachraňovali” magneziom - magnerot 500 - 3x denne.
Po 34tt zhruba uz puchla, tlak uz 150/100,160/100 takže dopegyt kde mi ho zvyšovala postupne az k 38tt kedy uz moc opuchnuta a šup do nemocnice s preeklamspiou. Tam mi zosekali po par dnoch tlak a vyvolali porod.

kiki68
30. jún 2021

@kusika no tak to vymenit, aj keby co mam den do porodu. Raz mi toto povedal nejaky internista, lenze toho som videla asi 15 minut raz v zivote. Cize to clovek neovplyvni. Ale gyn je nieco ine