Umelé prerušenie tehotentva v 23. týždni
Dobrý deň, prosím Vás, čo má čaká?
Dnes mi bolo potvrdené od lekarov, že bude lepšie ak umelo preruším tehotentvo. (Nevyvíjajú sa orgány bábätku)
Ak ste to niektorá prežila a vedeli by ste ma na to pripraviť budem vám vdacna…😢
@vladimira7 "nezabije" to dieťa autorka tak jej ho neskôr zabije ten váš Boh.. nič proti veriacim, ale odtiaľ potiaľ dámy. Aj vo viere treba mať zdravé hranice.
@vladimira7 pretože nemá vyvinuté vnútorne orgány! Moje babo nemalo vyvinuté obličky, tiež mi bolo odporucene umelé prerušenie tehotenstva, ktoré som podstúpila v 23 týždni. Videla si žiť niekoho bez obličiek? Takže otázkou nebolo, že či chcem postihnuté dieťa ale to či zomrie teraz o týždeň, mesiac alebo až pri pôrode. To, že zomrie bol krutý fakt, nie len riziko.
Mne sa chce grcat z niektorych tu. Fuj! Hanbite sa! 🤮 Podsuvat jej vase uzasne kecy o Bohu a ze ma donosit dieta. Autorka polozila otazku inak, tak ak nemate co k teme, aspon jej nepiste vase "odporucania"
Ahoj. V jednom komentári píšeš "Prídete mi po narodeni pomôcť s opaterou doživotne chorého dieťaťa?". Keby som práve nebola tehotná, postarala by som sa o tvoje rada, ale keďže termín máme cca rovnaký, nevedela by som zaručiť, že by dostalo maximum. Ale - mám priateľov, veľmi pekná a stabilná rodina. Žijú v Bratislave, takže aj možnosti pomoci, starostlivosti, by mali k dispozícii. Majú dve deti okolo 8 rokov, takže aj skúsenosti. Ak by si chcela, oni sa o tvoje dieťa radi postarajú. Nie sú to slová do vetra. Ja som rodila mŕtve dieťa, v 38.tt, do smrti bola Sara zdravá. Neviem si predstaviť prežiť ten pôrod s pocitom, že som o jej smrti rozhodla ja. Pôrod bol to najťažšie, ale aj najkrajšie a najsilnejšie, čo som kedy zažila, a ešte k tomu spolu s manželom. Neskutočne nás to spojilo. Vidieť a držať s láskou a úctou telo, ktoré vzniklo z našich. Dala by som veľa za to vidieť aspoň jej pohľad, keby aspoň chvíľu žila. Žiaľ, nebolo to v mojej moci.
@magimary mozno to nemyslela zle ale pre pana jana treba citat s porozumenim...autorka si sem prisla po RADU co ju caka a na co sa pripravit...ona uz rozhodnuta je! A tu niektore zeny neviete asi pochopit a respektovat jej rozhodnutie..posledne co potrebuje je to citat ako by sa zachoval niekto iny...kazdy nech si za svoj zivot, telo a svedomie zodpoveda sam.. viac sa k tomuto uz ani neviem vyjadrit lebo niektore su tu stratene pripady ...hlavne si kopnut este do cloveka a ematia ziadna...(nemyslim teraz teba ale ostatne)
@floki1994 Ja viem ako to myslíš, len sme sa tu stretli dva "tábory". Ty píšeš, že rozhoduje o svojom tele, ja napr tvrdím, že už ide o životy/telá dva/e. To je len rozdielnosť názorov. Ja som autorku nedsúdila, popriala som jej mnoho síl, no nedá mi "nezalobovať" za život toho dieťatka. Ktovie, možno by samo odišlo o týždeň, možno mesiac, možno by sa dožilo pol roka a možno 20 rokov. Nevieme, keďže autorka neupresnila o co ide, len čo lekári odporúčajú. Každopádne je jasne, ze už je rozhodnutá, preto som len popriala veľa síl... Bábätko jej odpustí, len aby to ona časom neľutovala (nemyslím v zlom, rypavo ani nič podobné, len konštatujem, poznám ženu, ktorá bola na upt kvôli Downovi a nie je na tom dobre).
@mima172 chapem ale autorka naozaj rozhodnuta je, mozno to ohrozuje aj jej zivot uz..nevieme detaily ako pises..preto treba citlivo a ked sa rozhodla len ju v tom podporit...posledne co potrebuje je citat nazory na jej rozhodnutie ked sa pytala na nieco ine 🙂 myslim ze urobila vsetko a podstupila vsetky mozne vysetrenia aby sa vedela rozhodnut ...je to jej volba ;) pytala sa skor na to co ju v nemocnici caka, ako to je s babatkom pohrebom atd (to mi vychadza z kontextu) a teraz si spatne prejdi odpovede zien a kolke z nich jej odpovedali k teme? Minimum ...za mna je toto smutne
želám Vám veľa sily, oporu v blízkych, lebo je ozaj veľmi dôležitá a posielam info o OZ tanana (https://www.tanana.sk/domov), kde sa venujú ženám a rodinám po strate bábätka. V prípade potreby ich môžete kontaktovať, prípadne si prečítať príbehy iných žien. Nie ste sama. A môžete sa o celej situácii porozprávať napr. aj s popôrodnou dulou (poporodnadula.sk) ak by ste mali záujem. Doprajte si po pôrode poctivé šestonedelie, zotavenie fyzické zvykne byť potlačené psychickým zotavovaním, no oboje ide ruka v ruke. Držte sa.
Ja som musela porodiť dcérku v 23 tt lebo my odtiekla plodová voda a už sa nedalo nič urobiť.Pôrod my vyvolávali dva dni.Bolo to hrozne vedieť že porodim úplne zdravú dcérku a nikdy ju neuvidím😢
Po pôrode ju odniesli a neukázali lebo som na to nemala odvahu,potom som to už strašne olutovala že som ju nedokázala pozrieť a rozlúčiť sa snou.Ale vtedy som na to nemala silu.Dlho som o ňu bojovala v nemocnici,preležala by som celé tehotenstvo len aby sa mohla narodiť,ale nepodarilo sa.Voda odtiekla a začala som krvácať.Cítila som ju ešte,kopkala ale ako začali s vyvolávaním pôrodu tak po čase prestala a už som ju necítila.
Bolo to najtažšie v mojom živote,dlho som sa z toho zpamätávala,boleť nikdy neprejde aj keď odvtedy mám dalšie deti ona my bude chýbať stále.
Autorke prajem vela síl,viem že je to najtažšie rozhodnutie a potom aj najbolestivejší bolesť akú môže žena cítiť.
Určite sa rozhodnete najlepšie pre svoje bábätko.❤️
@anjelikdianka až mi je do plaču keď toto čítam je mi to veľmi ľúto 😢😢 , prešla som si niečím podobným..tiež mi odtekala voda od 23tt..mne však pôrod nevyvolavali a vydržali sme takto ešte dva týždne, Vaneska sa narodila v 25tt.. ta bolesť za stratou dieťatka musí byť obrovská..prajem veľa síl aj autorke aby to všetko zvládla..
Vymaz temu . Radsej sa opytaj dr ako prebehne upt. Ved tu niektore nepochopili “ prides mi pomoct starat sa o dieta.” Ze fyzicky je to sice jednoduche ale emocionalne byt mamou babatka ktore v bolesti caka na smrt nie je vec ktoru by zvladla kazda. Aj ked Niekto zazil to iste co ty. Nema pravo ta prehovarat nech si vyberies ako oni. Co pre nich mohla byt najlepsia volba pre teba nemusi byt. Nepoznaju ta nevedia ako veci prezivas ty. Pre niekoho moze byt to najlepsie donosit take dietatko a par tyzdnov mesiacov pozerat ako trpi ako umiera. Pre ineho je to krute a nedokaze to urobit sebe ani dietatu. Pre niekoho je upt vrazda pre ineho je to milosrdenstvo aby dieta netrpelo. Trpiet budes tak ci tak vyberas si co je ppdla teba mensie zlo. Vymaz temu lebo ty musis prezit so svojim rozhodnutim tak aby tvoja psychika nebola poznacena. A tu je vela ludi ktorym viac zalezi na ich nazore ako na tvojich pocitoch tvojej bolesti. Ich nazor je ten najlepsi naj spravnejsi. Pre teba ale nepodstatny.
@vsetkounas to je porod ale je to brane ako potrat ale realne rodis mrtve dieta .. ja som tak rodila v 20tt minuly rok v marci a je to omnoho bolestivejsie ako porod ziveho babatka
@jaaty ale je ine podstupit umele prerusenie tehotenstva a je ine ked babetko spontanne zomrie...
@vladimira7 uz by aj stacilo, nie? Autorka sa pytala na nieco ine.
@floki1994
@veronikaszabova
Sú tu dievčatá, ktoré autorku odhovárajú, lebo aj toto jej rozhodnutie sa ešte dá zmeniť a z určitých dôvodov sa snažia ponúknuť pohľad z druhej strany. Je to citlivá téma. Ale myslím, že to robia s najlepším úmyslom a nechcú jej ublížiť. Hoci aj dobrý úmysel niekedy nevyznie najlepšie, nie vždy sa písané slovo pochopí tak, ako bolo myslene.
Mila autorka, je mi veľmi, veľmi ľúto, čo prežívaš.
Viem, že ti nie je ľahko, a nechcem ti ublížiť, ani mi nemusíš odpovedať, len toľko chcem napísať, dieťatku zlyhávajú organy, ale stále žije, môže to časom veľmi ovplyvniť tvoju psychiku, či ešte počkáš a necháš ho odísť samé, alebo ci ty rozhodneš, dokedy bude žiť..
Prepáčte, žienky, ale musím sa zastať @osky Pokiaľ nepoznáte jej životný príbeh, prečo sa navazate do nej? Ze ma skúsenosť, ktorá ju možno i takto vyformovala. Tiež by som nemala ba to nechať si zabiť dieťa, určite by som ho nechala u seba dokedy by to "chcelo same". Možno 3 lekári nemajú pravdu...aj Clenensovi Cuby 42 lekárov povedalo po uraze, že nikdy nebude chodiť...a nebola to pravda-napriek nespojenej miechy.
@jonnie pretoze kny autorka mala zaujem o nazor niemoho ineho, tak sem pride s takou otazkou. Ona ale neprisla, ja uz ocividne rozhodnuta a ma na to svoje, nepochybne mimoriadne vazne a dobre premyslene dovody. Preto citat tu vyjadrenia ze moz o sa traja lekari mylia a podobne je ore nu urcite zranujuce. Okrem toho tu vyslovene napisala v diskusii, ze taketo rady tu nehlada. Treba sa najcit citat s porozumenim a respektovat druheho, nie za kazdu cenu pretlacat a prezentovat svoj nazor, nech by bol mysleny akokolvek dobre.
@osky svoj nazor si nechajte pre seba… Vcera som citala clanok o veriacej zene, co porodila dieta napriek tomu, ze jej povedali, ze nema vyvinutú lebku… samozrejme sa v trápení a bolesti dožilo hodiny a zomrelo … tuto skúsenosť opísala pomaly ako najlepsiu v jej zivote a dakovala Bohu… je to jej slobodna vola, ale uz len pisat o tom v takom svetle ako keby je to pomaly najlepsia skúsenosť v zivote je total chore a presviedčať ostatne zeny co maju robit… aj ked som sla po spontánnom potrate z ambulancie tak tam nejaka hrozná osoba stala s transparentom a modlila sa za nenarodené deti… mala som chut jej rozbiť hlavu v tej chvili … starajte sa o seba …
@pikulinka o tom trápení a bolesti tej hodiny života si vymýšľaš, nie je to v bolesti. A úplne verím tomu, že to bolo to najsilnejšie a najkrajšie, hoci aj najťažšie, čo v živote zažila. Nevieš si predstaviť tú silu okamihu, pôrodu, absolútnej lásky a vzájomnej nehy koncentrovanej do jedinej hodiny, nádeje silnejšej než smrť v to, že tak dokonalá krása, ako je život, ktorý vznikol zo mňa a môjho muža, nemôže byť len dočasné. Nečítala som ten článok, ale takých svedectiev som čítala/počula už dosť veľa. A hoci naša dcéra sa narodila mŕtva, aj tak pre mňa je doteraz jej pôrod, to všetko čo som s manželom prežila, to najsilnejšie a azda aj najkrajšie čo som zažila. Osobne inak nechápem, ako ti po spontannom potrate môže byť nepríjemné, že sa niekto modlí za nenarodené deti, za to, aby im niekto schválne nerobil to, čo sa tebe stalo nechtiac. Nechápem, ale nedovolila by som si povedať, že tvoje prežívanie je choré. Hoci pre mňa to bolo naopak - keď mi povedali, že dcéra zomrela a ráno vyvolajú pôrod, dali ma do izby so ženou, čo bola pár minút po umelom potrate v 5.mesiaci. Bolo mi z toho neskutočne ťažko, aj z rečí upratovačky "tak ste na tom rovnako". Nie, neboli sme. Každopádne ona na tom bola psychicky horšie než ja. Nepovedala som jej ani slovo o tom, čo si o UPT myslím, naopak, bola som pre ňu oporou. Ale - zatiaľčo pre ňu pôrod bol nočná mora, pre mňa to okamžite po pôrode bolo "wow, tak toto je pôrod? to chcem ešte zažiť!". Úžasná zmocňujúca skúsenosť...
@pikulinka nechaj právo zažiť ľudskej bytosti lásky je asi naj, čo mohla jej dopriať , čo iné . Načo su ľudské bytosti , keď nie pre lásku, Plus je aj medicínska pomoc. Keby si pozrela bližšie tie veci.
Podľa najnovších výskumov aj plod v materinskom tele zaživa lásku a komunikuje aj s matkou, vytvára si už vzťah k bytosti , ktora ho nosí .
láska ma zmysel vždy , mebudeme lásku niekomu obmedzovať , lebo napr. Zajtra môže zomrieť , “tak načo”.
Život každého z nás je krehká vec, nevyspytateľná , ale každá ľudská bytosť ma právo zažívat lásku .
Rôzne názory k poškodeným životom, tu uz boli aj sa im dostalo patrične miesto v dejinách. Správanie k nenarodeným dieťaťom je je základne ludske právo a stupeň civilizovanosti národa .
Tvoje názory o rozbíjaní hláv nemajú , čo robiť v diskusii vôbec , je to podnecovanie násilia, nielen v diskusii, ale hlavne v civilizovanej spoločnosti .
Toto je velmi tazka zivotna situacia a autorka, je mi to luto a zelam ti vela sil, aby ste to s manzelom zvladli.
ALE, musim sa zastat @osky, nemam vobec pocit, ze by jatrila niekoho rany, nepise necitlivo, vyjadruje svoj nazor slusne a s respektom k dietatku, ktoreho sa tato tema tyka. Uprimne, ak autorkine dietatko nema vobec ziadnu sancu na prezitie, tiez by som isla cestou, ze by som to nechala na prirodu, aby to babo samo odislo, ked pride jeho cas 😔
@any_soj ale ona pise o utrpeni babatka, cize to dieta podla teba netrpelo? Ty myslis len na svoj pohlad a ake to bolo krasne pre teba (co uprimne nechapem, ale tak kazdy prezivame veci inac). Vobec nemyslis na to ako velmi muselo to babatko trpiet. A kvoli comu? Aby sa mohla matka pochvalit, aka je uzasna krestanka a podat o tom svedectvo.
@babyjune za každý okamih ktorý prežiješ s dieťaťom si vďačná aj tvoje dieťa .
Je to dieťa , ktoré ma žiť , mať šancu , akú mu život dáva maximálnu, prežiť ju v maximálnej láske a opatere .
každá matka je šťastná aj jej dieťa za každý okamih , ktorý prežijú .
Nikto dopredu úplne nevie to určiť aka dĺžka života .
Ak niekto ma diagnózu rakoviny, tak ho tiež neeliminujeme, ale dáme šancu prežiť maximum života dôstojne v láske a opatere a medicínsky liekov aj proti bolesti . Ak on z toho niečo ma. Každá dĺžka života je hlavne pre toho človeka dôležitá …
Som chcený a milovaný , aký som. Aj pre to dieťa je to rovnaké .

@jaaty ale pani odporucaju umele prerusenie tehotenstva, teda zabit babetko 😮