icon

Váš názor na ležanie v rizikovom tehotenstve

datelinka31
21. feb 2021

Veľakrát sa stretávam s názorom lekárov, že ležanie a kludový režim nijako nepomôže oddialiť pôrod, že ak má žena porodiť, tak porodí.. čo si o tom myslite?

benit
21. feb 2021

@datelinka31 tak mas sama skusenost uz pri 2. Lezala si a natiahla. Tak lez a verim, ze vydrzis co najdlhsie. Tento pristup som este nepocula, mozno mlady inovativny lekar😊

makakova
21. feb 2021

@datelinka31 ako sorry ale ja som tiež tehotná mame bytovku bez výťahu a každý deň sa chodím s taškou a druhým dieťaťom po schodoch hore. Lietať neviem ....🤷.... Si trošku mimo či?

makakova
21. feb 2021

@datelinka31 a umývanie okien je tiež pohoda.... Si tehotná, nie ochrnutá..

sissy27
21. feb 2021

@datelinka31 jediný, kto sa tu zle vyspal a potrebuje útočiť, si ty. Ja som mala tehotenstvo bezproblémové, takže som ešte v 8.mesiaci pracovala na full time, chodila v lodičkách na vysokom opätku po svete, cvičila vo fitku a predstav si, aj po obchodoch som behala a aj som si tie tašky domov odniesla s úsmevom. Nie som z 💩 upletená aby som si ich neodniesla 😃 A nepovažujem sa preto za chuderu, ale naopak, za veľmi šťastnú ženu, že ma nikto a nič neobmedzovalo v bežných činnostiach počas tehotenstva. Úprimne by som také tehotenstvo a pôrod ako som mala ja dopriala každej jednej žene. Ale ak niektorá také šťastie nemá a je dôvod aby ležala, tak nech leží a dodržuje inštrukcie svojho lekára. Ak mu nedôveruje, tak nech ho vymení.

jakoma
21. feb 2021

@sissy27 pises zene, co 2x rodila pred terminom a teraz s obavami caka, ako bude vyzerat tretie, aktualne tehotenstvo, ze si chodila v lodickach a nosila tasky.. myslis, ze je to tvoja zasluha? to, ze si sa citila tak skvele cez tehotenstvo.. alebo ze autorka moze za to, ze jej tehotenstva su narocnejsie? alebo je z 💩 zena, ktora nesmie dvihat tazke tasky aby nezacala rodit? aspon trosku sa zamysli aku hodnotu ma tvoj prispevok.. alebo sa nezamysli a zacni mi nadavat, podla tvojej povahy.. (autorku nepoznam, nezastavam sa jej ale toto je proste moc)

malicka_mysicka
21. feb 2021

@datelinka31 ja si osobne myslim, ze teraz sa kladie vacsi doraz na psychycno zeny. Ked je zena vystresovana alebo v nemocnici, tiez to nie je pre babatko dobre a stres je tiez moze byt spustac.
Telo sa totizto nerozhodne z minuty na minutu rodit, ale uz niekolko dni predtym zacne vylucovat nejake latky, ktore sa daju najst na krcku.
@mirka2405 mne v ruzinove robili tie testy na detekciu predcasneho porodu.

malicka_mysicka
21. feb 2021

@sissy27 nie kazdemu nam bolo stastne tehotenstvo dopriate..ked si si tym nepresla, tak sa prosim nechval svojim ukazkovym tehotenstvom v diskusii o rizikovych tehotenstvach.. Ja som v prvom tehotenstve krvacala do 26tt, niekedy sa manzel bal, aby som to ja prezila 😅 a v druhom sa otvatam od 29tt, mrzi ma, ze niekto ma preto ohodnoti za na hovno zenu. Ano, aj mna to mrzi, ze nie som schopna mat zdrave tehotenstvo a ist si zasportovat, ale ty ked si si tym nikdy nepresla a do 8.mesiaca chodila v lodickach a do fitka, tak nabuduce prosim radsej mudro mlc.

katkaba1
21. feb 2021

Mne to teda pomohlo, ležala som v nemocnici na rizikovom, ležať som musela 24h denne (mimo toalety a sprchu som mala povolenú len každý druhý deň), aj jedlo mi nosili do postele. Pôrod sa mi spustil v 31tt, podarilo sa ho zastaviť, nakoniec som to poctivým ležaním v nemocnici dotiahla "až" do 34tt. Pôrod sa mi ale spustil po banálnej aktivite - vyberala som si veci z tašky a následne som pár minút sedela.. žial, zastaviť to už nešlo..nemyslela som si, že taká banalita môže spôsobiť pôrod.
Nestretla som sa s Dr, ktorý by toto tvrdil ak hrozi reálne predčasný pôrod a je predpoklad na komplikácie.
Ja som hospitalizáciu veľmi ťažko znášala, bola prvá vlna covidu, žiadne návštevy, každý deň som prosíkala prednostu aj Dr aby ma pustili domov, že budem ležať..neúspešne, jedine na reverz. Vraj doma nikdy nebude taký kľudový režim ako tam pod dohľadom (čo je rozhodne pravda).
Takže ja túto skúsenosť nemám, mňa práve tlačili a "nasilu" držali na lôžku.
Vedľa mňa baba ležala necelé 2 týždne a pustili ju domov nakoniec. Takže asi záleži naozaj od stavu a rizika predčasneho pôrodu.
Vtedy som sa hnevala na celý svet ale teraz ďakujem, že ma nepustili a vyhrali pre nás ešte nejaký ten čas❤

jana_eyre_2
21. feb 2021

Mám tri deti a ešte som sa s takýmto názorom u lekára nikdy nestretla... Mala som rizikové tehotenstva a vždy bol nariadený kludovy rezim, len teda ťažko sa dodrzoval keď som už deti mala..

datelinka31
autor
21. feb 2021

@katkaba1 tak to je veľmi zaujímavá skúsenosť! Ďakujem že si sa o ňu podelila.

datelinka31
autor
21. feb 2021

@malicka_mysicka o tej detekcii som nepočula? Ako to vedia zistiť? Pls môžeš k tomu niečo napísať? A presne toto povedal aj môj lekár, že najdôležitejšia je psychika.. keď je žena v strese a v krči, tak aj kontrakcie môžu prísť..

sissy27
21. feb 2021

@jakoma
@malicka_mysicka ano, ja som mala skvelé tehotenstvo, som za to úprimne vďačná, lebo viem, že to nie je samozrejmosť. Ale dámy, treba čítať s porozumením a v súvislostiach - podľa autorky som chudera, že si “musím” nosiť tašky po schodoch a umývať okná, lebo ona také nemusí ani mimo tehotenstva. Nie ja som začala 🙂
Nie ja som tu začala polemizovať o tom, či naozaj treba na rizikovom ležať, či to má zmysel...

datelinka31
autor
21. feb 2021

@jana_eyre_2 ja mam dve deti, takze jediná možnosť pre mna je nemocnica. A od ktorého týždňa si ležala?

elizabet173
21. feb 2021

@datelinka31 nemas niekoho, kto by ti pomohol po ruke? Mama, svokra, kamaratka. Muz bude musiet tiez viac prilozit ruku k dielu. Drzim palce, aby si vydrzala co najdlhsie

kiki68
21. feb 2021

Ja som musela lezat na zaciatku tehu a teda vtedy som aj ledva presla , ale hlavne tam bol na to dovod.

katkaba1
21. feb 2021

@datelinka31 za málo. Ešte dodám, že tehotenstvo bolo bez problémov aj napriek aktivite, ani som nevedela, že som tehotbá (žiadne vracanie, denne som chodila 10km, zariaďovali a malovali sme detskú, umývala som okná atď..), zlom prišiel doslova z večera do rána.
Mne z toho vyplýva, že tehotenstvo sice nie je choroba - toho som sa držala aj ja - ale netreba sa hlúpo tváriť (ako ja) že stav 2v1(u mňa bolo dokonca 3v1) je rovnaký ako 1v1😄
Držim palce❤

malicka_mysicka
21. feb 2021

@datelinka31 vola sa to fetal fibronectin test, robi sa to medzi 22-34tt, mne to robili v 29tt ked som mala spotrebovany krcok, test mi vysiel negativne a povedali ze na 99% do dvoch tyzdnov neporodim a pustili ma domov..ze ked nevylucujes tu latku, tak neporodis.. najdes o tom vela studii v anglictine, v nasich koncinach nepoznam nikoho komu to robili iba teda babam co poznam z rizikovky alebo z nemocnice. V kolkom si tyzdni? Ja ale v ziadnom pripade nehovorim, ze som daka privelmi aktivna, fakt sa setrim, ale normalne som doma so synom, ale von s nim chodi manzel, aj upratuje a nakupuje manzel a ja ked citim, ze som unavena, idem si lazkat. Snazim sa pocuvat svoje telo a nestresovat sa.

datelinka31
autor
21. feb 2021

@katkaba1 áno aj ja som bola taká v prvom tehotenstve, sťahovala som nábytok, pripravovala všetko, chodila cvičiť..a tiež to potom malo rýchly spád

datelinka31
autor
21. feb 2021

@malicka_mysicka čítala som o tom teste.. ja by som sa bála, že ak mi vyjde pozitívny, že budem potom v strašnom strese :D ja som ešte len v 16tt

malicka_mysicka
21. feb 2021

@datelinka31 nooooo oni to robia ked sa rozhoduju ci pichat alebo nepichat kortykoidy. Ked vyjde pozitivny, tiez neznamena, ze zajtra porodis. Len ze telo sa uz pripravuje 🤷🏼‍♀️ mne sa strasne ulavilo, ked mi vysiel negativny. drzim palce, aby vsetko dobre dopadlo 🌸

datelinka31
autor
21. feb 2021

@malicka_mysicka ďakujem pekne.. ja idem na kontrolu o mesiac tak uvidíme čo bude

datelinka31
autor
23. feb 2021

@elizabet173 poruke ani nie, ale tak mama príde keď ju zavolám. Len ja ani neviem kedy začať ležať alebo čo.. keď môj lekár to neuznáva. Asi počkám do ďalšej poradne, čo bude cca 20tt a dohodnem sa s ním čo a ako ďalej

lejluska
23. feb 2021

Ja som celé tehotenstvo preležala... MUSELA som...na začiatku hroziaci potrat, tehotenstvo v jazve po sekciách ( žiadna výhra veru ) postupne sa to zlepšilo, už som myslela, že bude lepšie a od 20tt placenta praevia centralis čiastočne vrastena do steny maternice, skrátený krčok, hroziace masívne krvácanie, ktoré mohlo skončiť zle ako pre mňa tak pre bábo... nariadený prísny kľudovy režim, vstávala som iba wc a sprcha ( mala som už 2 deti, jedno obrovské šťastie, že najstarší má 10 rokov, stredný 5 takže sa už o seba postarali ) a len vďaka ležaniu a Pánu Bohu sme vydržali do 37tt čo je pre tieto diagnózy nádherný týždeň 😉 musela som.sa zmieriť, že nebolo veľmi upratané, riady čakali na manžela, všetko všetko robil on...
Mne zas všetci lekári čo som k ním chodila prizvukovali ležať-ležat-ležat ...ale ja viem, že to bolo vážne a bez ležania by som to veru nedala 😉🙏 ale sme tu napokon obidvaja vďaka Bohu...

datelinka31
autor
23. feb 2021

@lejluska tak to ste dobre potiahli. Inak to sa čudujem, že ta pri takejto diagnóze nechali ležať doma a ešte s dvoma deťmi..

lejluska
23. feb 2021

@datelinka31 prvé 2 mesiace v nemocnici... potom doma s tým, že hocičo aj maličkosť sa mi nebude pozdávať tak do nemocnice... ALE nekrvacala, nešpinila som ( čo sa aj všetci čudovali ) na poradne celé tehotenstvo každé 2 týždne...čo ti poviem pobalena som bola od 3 mesiaca.... našťastie nič sa nevyskytlo a deti boli
fantastickéé...ešte mňa obskakovali 😉
21.septembra som mala poradňu a povedala som ,že by som rada už bola hospitalizovana, čo aj dr.uz chcel...no a 7.10 mi urobili plánovanú sekciu... Bolo to ťažké...ale vďaka Bohu to dobre dopadlo...😉

mandarinka555
23. feb 2021

@datelinka31 Keď nemá žena žiadne problémy, tak prečo by nemohla pracovať ? To je nejaká nová móda, že ked má prvý ocikaný pozitívny test, hneď sa drbe na PN-ku ?

atikab
Autor odpoveď zmazal
datelinka31
autor
24. feb 2021

@atikab úplne súhlasím. A od toho 16tt do 36tt si stale len ležala?

datelinka31
autor
24. feb 2021

@atikab inak tiež sa vždy bavím na tých vyložených nohách, keď v podstate ide len o panvu

atikab
24. feb 2021

@datelinka31 ano, s vynimkou WC a sprchy.