Vedľajšie účinky Prednisonu 5 mg
Ahojte. Zacala som uzivat Prednison 1 x denne 5 mg v tehotenstve (ako prevencia po troch potratoch). Troska sa obavam vedlajsich ucinkov, nasla som napr. mesiacikova tvar, priberanie, "zravost", nahromadenie tuku na krku, rukach, bolesti klbov, nevolnosti, atd. Ake mate skusenosti s vedlajsimi ucinkami pri takychto nizkych davkach? (Mozno su odpovede niekde v temach o Prednisone, ale je ich vela a ziadna sa nevenuje iba vedlajsim priznakom). Dakujem
denna davka 5mg je vraj bezpecna, ja ho beriem uz 2x kvoli protilatkam. imunologicka mi povedala ze ho beru napr ludia s astmou , mne pomohol znizit alergicke prejavy - ako tecenie z nosa. Jedine negativum mam - busenie srdca aj pri malom mnozstve alkoholu 😝 ... a mam povlak na jazyku - to si vsimla aj alergologicka, aj to potvrdila ze to mam asi z toho, takze som si nasadila probiotika. 😉
@beruska2327 nikdy nehovor nikdy. Ospravedlnujem sa. Silno drzim palce maminky! Ja fakt nic v zlom..
@zalubena
@beruska2327
@rusanu no a aby sme z toho nezblbli ,ze?! ja som ho brala kvoli chorobe,kočky ja som vam mala take bolesti ze som nevedela zliezt z postele a UZ po prvej davke bolesti boli prec 😉 este som vravela primarovi ze to co za ZAZRAK?az potom mi vysvetlil o co ide!sranda je ze mi zakazal otehotniet pocas liecby a inym ho davaju prave preto aby otehotneli?!!!ale vsetko zle je na nieco dobre a to plati aj pre PREDNISON.............no kočeny ci tehulky a ci znazilky drzim vam palceky ! 🙂
@jarka721 pises, ze si brala 40 mg davky, asi preto ti povedal, ze nemas otehotniet. Na znizenie protilatok pri problemoch v tehu davaju ovela nizsie davky, najcastejsie 5 alebo 10 mg.
@beruska2327 asi ano 🙂
vidim, ze tu mate viacere skusenost s prednisonom. ja ho uzivam uz 3 roky. mam problem z pecenou. zacinala som na 25. pribrala som, aj naladova som bola. vravela som, ze zenskemu ze chceme deti. tak sme postupne znizovali davky na 5mg, ale zhorsili sa mi vysledky, tak som ostala na 10mg. v pohode som otehotnela. som v 3 mesiaci a zatial je vsetko ok. viem, ze prednison je svinstvo, ale ak nehcem prijst o pecen skor ako porodim, musim ho brat. tak dufam, ze bude vsetko ok. drzim palce vsetkym, co to uzivaju v tehu, nech to v pohode zvladnete
Prednison je liek, ktorý vie veľmi pomôcť ak sa správne dávkuje...mojej dcére zachránil život. A tá tvoja dávka je malá ....nemala by si mať ani tú mesiačikovitú tvár
5mg je stale ok, to je velmi nizka davka,aj ked po par mesiacoch to uz moze robit neziaduce ucinky,ale nie je to take strasne.
Dievčáta, ktoré užívate Prednison, je možné sa pri jeho užívaní slniť - ideme na dovolenku a čítam v letáku, že vyhybať sa slnku...:/ Dr. mi nič o slnení nehovorila... vy ste sa opaľovali?
@kiki68
@kreska
@miacik
@beruska2327
@sarafortuna s tymto ti neporadim. Ja som ho uzivala v zime, a to dva mesiace slnko pomaly ani nevyliezlo ☹
@beruska2327 , mne dr. k tomu nič nehovorila... ani čo s ním v prípade choroby...
@sarafortuna taky tak. Dr. nepovedal nic. Napr. ja som si naordinovala sama Dcko, lebo bola zima, slnko ziadne a v letaku bolo, ze ho Prednison viac vylucuje z tela. A viem, ze Dcko je dost dolezite v tehu. Ale v lete ho nepotrebujes dodavat umelo, ked sa zdrzis na slnku aspon 10-15 minut bez opalovacich pripravkov.
A co sa opalovania tyka - asi by som opatrne skusila, po troche, ze ako pokozka zareaguje a uvidis. A pred dovolenkou sa posnaz chytit daky zaklad.
@beruska2327 , budem veriť, že to bude OK, mám iba maličkú dávku 😉
nie, slnit nie, aspon u psa mi to vet zakazal. Ja som prednison neuzivala,uziva mi to pes. Ale je to prast jak uhod. Pri prednisone so slnkom opatrne,lebo co poznam ludi,aj zvierata,co to uzivaju dlhodobo, tak u kazdeho to ma velmi odlisne neziaduce efekty. Niekto je doslova bez neziaducich ucinkov a niekto ma pomaly vsetko.
@sarafortuna ahoj. ja som bola v pohode na tyzden pri mori, aj som sa opalovala v lete. nic mi nebolo. ziadne vedlajsi priznaky. brala som 10mg
inak co sa týka D-čka, odkedy beriem Prednison , stale mi chyba vit. D. nepomohlo ani slnenie v lete. teraz som tehu, tak beriem Vigantol. ale moc to nepomaha.
Nám. Dr. dovolil ist k moru....samozrejme, že sme malú nevystavovali extrémne slnku ale behala po vonku aj sa kúpala v mori a prospelo jej to
@miacik prijem Dcka zo slnka je blokovany, ak pouzivas ochranne kremy. Treba vystavit nenatretu pokozku UV faktormi - ked sa takto vycapis na slnko na 15 minut, tak ta ani nespali. Kamarat ma extremne nizke Dcko, a toto mu odporucal lekar.
Inak, ak si snedy typ, tak mozes aj dlhsie pobudnut na slnku. Ze sneda a hneda pokozka uz nedokaze prijimat potrebne ziarenie na vyrobu Dcka tak ako bledy typ.
@beruska2327 ano som snedy typ, takze ma nespali, ochranne kremy v lete nepouzivam. nech robim co chcem, Dcka mam stale malo.
skus aj iny zdroj ako Vigantol. Napr. http://www.damianvit.sk/kategoria/vsetky-produk...
Alebo pozri tu: http://www.porada.sk/t152518-ked-chcete-nieco-v...
je tam v diskusii viacero odkazov na rozne prirodne kvapky.
@miacik , vdaka. D-čko užívam už dlhšie, takže dám teraz na neho viac pozor.
A tebe pomohol práve Prednison k tehu? ja mám za sebou 3 potraty - vždy iba prázdny vak ☹ ☹
pre Pána! moja matka ho brala, aj keď vo vysokých dávkach a nakoniec sa doslova a do písmena udusila. zostala po jeho užívaní akoby mimo a nie vždy nás vnímala. ja by som to v tehotenstve v žiadnom prípade nebrala.
@naturonline zlatik, nevyvolavaj tu paniku. nikto netvrdi, ze prednison v tehotenstve je vitamin. bud rada, ze si nikdy nebola v situacii, ze si pre babatko ochotna vyskusat vsetko. a navyse, ako sama pises, tvoja mama to brala vo vysokych davkach, na podporu tehu sa davaju minimalne davky a len docasne. neuziva sa to cele tehu.
nechcem vyvolať paniku a ako matka 2 detí rozumiem túžbe a po záchrane dieťaťa. len si myslím, že treba upozorniť aj na negatíva. veď často sa vedľajšie účinky liekov zistia až neskoro ... preto treba len dobre zvážiť, nie zavrhnúť ...
@sarafortuna nie, ja som otehotnela v pohode na prvy raz a vsetko je ok. prednison beriem kvolii peceni.
@naturonline , všetci sme si vedomí negatív - mne stoja vlasy dupkom, ked počujem slovo "kortikoidy" - ale bohužial, skúsime to, ak nepomôže, kašlem na to...
každý jeden liek ma negatívne účinky 😔
@naturonline tvoja matka sa určite neudusila z prednisonu a určite neprestala vnímať z neho tj mimo vás...asi bol dôvod nejakej choroby ak musela brať vysoké dávky a choroba si progredovala ....zbytočne tu strašíš mamičky...
tak ja guglim na nete či sa môže ist s dietaťom k moru ked berie prednison, viem že slniť sa nesmie nie som sprostá aby som ju tam od 11 do 4 opaľovala na pláži...má diagnostikovaný nefrotický syndrom od veľkej noci a momentálne má 15mg každý deň, krvné výsledky má už v poriadku.....viem že nefrologička sa bojí že je to jej maslo a neodporúča nám.....detský lekár povedal že v takom stave akom je kľudne môžme ísť a ak bude teplé more môže sa kúpať, a treba jej zabezpečiť taký režim ako doma-piť, chládok . tak ak bude tak ako je tak pojdeme, zmena prostredia nám pomôže, verím 🙂
@sarafortuna : beriem Prednison už 5 rokov a chodím na dovolenky do krajín typu Izrael, Egypt, takže tam sa asi slniečku vyhnúť nedá. Pokojne sa môžete slniť, ja som akurát mala slabučké závraty, ktoré som pred ním nemala, ale ktovie, či je to práve z othoto lieku.

Ja viem ☹ skoda ze na to nic ine nie je. Ja nic v zlom.mam zle skusenosti s liekmi,aj preto... Aj malemu ustupil tazky ekzem az po vysadeni liekov.. Drzim vam palce!