Zvýšený tlak v tehotenstve: Je káva bezpečná?
Som v 35 tt a už taký týždeň mám zvýšený tlak kde som mala na poradni 145-100 a vyššie mam naordinované dopegyt ráno večer, vraj ak je potrebné tak si viem dať aj 3 x ráno poobede Večer , od vtedy sa ustálil a mám stále pod hranicou 140-90 Max 135- do 85-90 kedy ako
napr ráno po zobudení 118-70 po obede sa tak trochu najvyšší ale nie viac ako tých vyššie spominanich hodnotach už týždeň som si nedala kávu a rada by som aspoň jednu ráno slabú z mliekom no neviem či to risknúť alebo radšej nie , baby pili ste niektorá kávu pri takom tlaku a liekoch dopegyt ? A tiež či vám dopegyt zaberal 2x denne alebo bolo potrebné navýšiť dávku opätovnou poradňou ?
@simonaluk nie, nepila by som kávu, zbytočne zhoršuje zdravotný stav tebe aj dieťaťu.
Kavu ti nijaky lekar nezakaze. Mozes 1-2 slabsie. To ti vyrazne tlak neovplyvni.
@simonaluk beriem cele tehotenstvo 3x denne, 2x bolo malo, on ten ucinok trva tych 6-7 hodin, davaj si 3x denne.
Mne kava tlak nejako neovplyvnuje, ja si davam, aj rano, aj poobede, espresso s mliekom, niekedy len rano, poobede mi oatane casto tazko na zaludok.
Som z neho malatna, smutna, ospala, z toho Dopegytu, ale musim to brat, mala som uz pred tehotenstvom lieky na tlak a zmenili mi ich na Dopegyt. Ucinkuju oproti Concoru velmi slabo.
Musis si skusit. Ale podla mna, nastav sa na tie 3 tablety denne a uvidis, aky budes mat tlak a ak ok, tak skus slabu kavu alebo ak nepotrebujes prebrat, tak bezkofeinovu. Ak len kvoli chuti.
Poobede a vecer aj ja mavam vyssi, skusam si merat aj tak, ze daco robim, sasnem a hned meriam, tak je vyssi, ale potom sa zrovna, ked sedim. Relevantne je to meranie v klude.
A este, ako dlho beries ten Dopegyt? Ono chvilku trva, mozno aj tyzden/dva, kym mi naplno zabral. Ale tiez som brala v predchadzajucom tehotenstve koncom, okolo 36 tyzdna. Nechali ma do 39 tyzdna a sla som rodit, lebo velmi neklesal ten tlak a v dalsom tehotenstve len do 38 tyzdna som vydrzala. Tak uvidime, ako teraz. Aj Tebe drzim palce...Hlavne donosit, ten 37 tyzden je uz uplne ok.
Tiez som mala vyssi tlak v tehotenstve, aj som brala dopegyt. Pila som kavu cele tehotenstvo, s vynimkou 1.trimestra, vtedy mi smrdela 😁
Bez kavy ma bolela hlava, takze to nebola len chut, ale aj nutnost. Konzultovala som to aj s gynekologickou, odobrila mi ju.
Priblizne 2 tyzdne pred terminom porodu mi vyskocil tlak, takxe som skoncila v nemocnici, kde si ma nechali az do porodu. Tam mi nosil kavu manzel z domu, ked prisiel na navstevu 🙂 v tej dobe, pred 13r boli kavy z automatu hnusne a ja som mala doma skvely kavovar.. Aj v tomto pripade o tom sestricky boli informovane, smiali sa, aky ochotny manzel a nikto s tym problem nemal. Kava mne osobne tlak nezvysila. No zvysuje ho aktivita. Takze treba vela oddychovat, ozaj sa setrit. My zeny stale nieco robime, v nemocnici sme vsetky krasne lezkali a vsetky mali tlak dobry. Takze ozaj s vysokym tlakom je oddych nutnost. Drzim palce.
A este, ako dlho beries ten Dopegyt? Ono chvilku trva, mozno aj tyzden/dva, kym mi naplno zabral. Ale tiez som brala v predchadzajucom tehotenstve koncom, okolo 36 tyzdna. Nechali ma do 39 tyzdna a sla som rodit, lebo velmi neklesal ten tlak a v dalsom tehotenstve len do 38 tyzdna som vydrzala. Tak uvidime, ako teraz. Aj Tebe drzim palce...Hlavne donosit, ten 37 tyzden je uz uplne ok.
@anonym_24e12d ahoj , ďakujem 🍀 ... Dopegyt beriem ešte len 2 deň , kávu skôr nie z chuti ale toho že má bolí hlava a cítim sa taká unavena , a keď si zmeriam tlak tak ho mám mám v pohode 128-75 teraz ,tak viem že telu už chýba tá káva ..... A mala si spontanny pôrod alebo cisarsky , mňa hneď strašili pri prvej cisárskym kvôli tlaku ale to som mala oveľa vyšší tlak, ale porodila som spontánne v 38 tt tiež

Moja mama mala problém s tlakom. Kávu nepila, ani neodporúčali lekári