Aké majú byť normálne hodnoty TSH a T4?

mibi41
26. jan 2011

Ahojte viem mi niektorá povedať aké majú byť normálne hodnoty TSH a T4?
P. doktor mi nasadil Eutyroxin 25, mam brať iba polovičku a nasla som hodnoty na internete a všetko mam v norme. Tak neviem.
Lebo som s tým nemala problém, aj p. doktor mi povedal že je to tehotenstvom.
Poradte, ďakujem.

aluca
26. jan 2011

Ahoj,
TSH ma byt 0.27 - 4.2, T4 11.6 - 22.7. Je mozne ze lekar Ti nasadil Eutyroxin (da sa povedat ze je to vlastne T4 - hormon stitnej zlazy) ak si mala T4 blizko k dolnej hranici a TSH k hornej (TSH je hormon ktory dava signal stitnej zlaze aby produkovala viac T4). Toto ale predpokladam len podla svojej situacie, spytaj sa radsej lekara, o ci ide. Inak polovica 25 je velmi nizka davka, rozhodne si pre to nemusis robit nejake starosti.

lienockaa
26. jan 2011

ahoj, niekde v odbornom clanku som sa stretla aj s hornou hranicou TSH 4,00, zalezi ake ma pan dr. laboratorium, ake ma to laboratorium normy.. ine ti neodoberali?napr. anti TPO?robili ti sono tej stitnej zlazy?lebo tieto dalsie vysetrenia a ich vysledky mozu ovplyvnit nasadenie liekov aj ked su hodnoty TSH a fT4 v norme, zvlast v tehotenstve..
a ty si tehulka, ak tomu dobre rozumiem..ktory si trimester?ak chces, mozes aj IPcku napisat..ale myslim, ze u teba urcite existuje nejaky dovod na to, aby ti lieky predpisali, nebude to len tak naslepo nasadene.. 😉

bianca
26. jan 2011

nechapem myslienkove pochody tvojho lekara.Ty si sice nenapisala ake hodnoty mas no ta davka je tak nizulinka ze nechapem koli comu ta zatazuje a zbytocne plasi

adetka
27. jan 2011

Ahoj... som endokrinologickou paciantkou 12 rokov... najnovšie výskumy dokázali, že ak v I. trimestri sú hodnoty vyžšie ako 2,5 - môže dôjsť k spontánnemu potretu (MA)... v treťom trimestri môžu byť max. 3,0 ... polovica z 25 je nízka dávka,ale môže pomocť 🙂 ... veľmi... ja som mala pri prvých dvoch pokusoch otehotniet vtedy platnú hraničnú hodnotu (okolo 5,0) a potratila som... držím palce...

jana1106
27. jan 2011

ja som mala pri odbere krvi v 9tt hodnotu tsh 3,3, potom po opakovanom odbere u endokrinologicky 2,08, tiez uzivam l-thyroxine 25. pretoze som mala vysoke anti-TPO a v rodine mame problemy so stitnou zlazou a mala som uz jeden potrat. dr. mi povedala, ze takto s liekmi nehrozi ziadne riziko, ale bez liekov by som pravdepodobne potratila zase.

spiritka1
1. mar 2011

Ahoj, tiež mám problém so štítnou, anti TPO 1300, TSH 2,63 a T4 menej ako 0,3, čakám na vyšetrenie endokr., ale zaujímalo by ma, či neviete, či je nejako ohrozené babo? teda po psychickom vývine? Neviete o tom niečo? Narodí sa babo zdravé? Dakujem

minewka
1. mar 2011

Ahoj, tiež som endokrinologická pacientka, mám zníženú funkciu štítky.
Pri hodnotách TSH a FT4 ide vždy o POMER týchto hodnôt, nie o konkrétnu hodnotu...ak sa TSH zvyšuje (blíži k hornej hranici) a FT4 znižuje (teda je skôr bližšie k spodnej hranici) - väčšinou sa jedná o zníženú funkciu štítky...Pri zvýšenej je to opačne.

Buď rada, že máš takého endoša, akého máš..plno endošov to podceňuje, alebo nevie, alebo neviem..a sú z toho zbytočné problémy - či už v nemožnosti otehu alebo skorých potratov v ranných štádiách tehu..

Polovička z 25 Euthyroxu je máličko...len ti to pomôže 😵 😵 😵

venny26
24. júl 2011

Ahojte baby, T4 mám 12,20 čo by malo byť v norme ale TSH mám 0,073 čo je strašne nízke, sestrička mi k tomu nič nepovedala, podľa mňa si to nevšimla. Bojím sa či je bábo v poriadku, v pondelok tam idem nech mi to vysvetlí.
Strašne sa bojím.

mamula123
11. okt 2012

Caute baby, aj jam mam otazocku - uz roky chodim k obvodnemu so vselijakymi tazkostami. Vyhladala som si na internete co by to mohlo byt a vraj znizena cinnost stitnej zlazy. Obvodny ze vraj vysledky v norme: TSH 5,1, volne T4 13,7 a volne T3 5. Tam kde byvam maju ine tabulky ako na slovensku. Ja uz neviem co s tym a rozmyslam nad tym dat sa vysetrit na SVK. Co vy na to?
Vopred dakujem za odpoved..

drmaja13
21. okt 2012

Pri takých hodnotách by som lieky nabrala. No potrebné je vediet ake sú iné potiaze prečo sa vôbec vyšetrenie robilo a čo je príčinou
Napíšte mi na mail svoj telefón a zavolať Vám myslím že by som Vám mohla potom viac poradit mail maja.palova@gmail.com

mireckaaaa1
24. okt 2012

Ahojte,
z toho čo tu čítam, som teraz riadne vyplašená. Som v 12-tom týždni, dnes som si bola po výsledky krvi u gynekológa a moje hodnoty tsh sú 92,50 m IU/l a TPO 162,20 IU/ml. Hneď ma poslal k endokrinologičke, doktorka ma ani nevidela a hneď mi nasadila L-thyroxin 100, pol tabletky a keď som sa spýtala sestričky, čo tie hodnoty znamenajú a či sú vysoké, tak mi to ani nevedela povedať. Neviete mi niekto pomôcť?

mirkaleskova
1. mar 2013

ahojte a co ak mam nizke hodnoty TSH 3,? CO TO ZNAMENA SOM V 16 TYZDNI a lekarka ma poslala na vysetrenie ale cakam na vysledky je to nieco vazne?poradte mi bojim sa

mariavasik
1. mar 2013

baby TSH je do 5,5 v norme

kacusik69
1. mar 2013

@mirkaleskova pravdepodobne ti len nasadia liecbu... najma kvoli babatku...

norma TSH 0,35 - 5,10; T3 3,30 - 6,50 a T4 10,50 - 22,70 (mam pred sebou vysledkovy list od endokrinologa spred dvoch tyzdnov...)

@mariavasik

zuzana723
15. mar 2013

Ja som bola dnes na poradni a prišli aj výsledky krvných testov, kde mi povedali, že podľa toho mám znížené hodnody TSH - 0.041 a spodná hranica má byť 0,35. Gynekolog ma poslal k endokrinologovi na vyšetrenie, či je to ozaj pravda. Tak som sa ho spýtala, čo to vlastne znamená. Vysvetlil mi to, ale potom dodal, že to teda ešte počas jeho praxe nevidel.
Vraj zvýšená funkcia štítnej žlazy je úplne bežná vec, ale znížená sa ani nevyskytuje, nakoľko má žena problémy s otehotnením. Nám sa to podarilo hneď. Takisto povedal, že takéto ženy majú aj problémy s vyššou váhou a ja mám pri mojej výške 160 cm - 50 kg. Trochu ma tie výsledky vyplašili, ale podľa toho, čo som si všetko našla na nete, som úplne kludná. Veď uvidím, čo mi povie endokrinolog, ale nemám a ani som nemala ani jeden z príznakov tejto choroby. Kedysi sa takéto vyšetrenia nerobili a bolo dobre. Mamičky neboli v strese a teraz nás len plašia. A to ešte dodávam, že tým počítačovým výsledkom už vôbec neverím...

bubka35
19. apr 2013

zuzana723: mne sa tehotenstvom spustila hypotyreoza a nemali sme ani problem otehotniet, skor hrozil potrat v 1.trimestri. pri mojej vyske 175cm mam 54kg a to zjem vsetko co mi pride do cesty. porodom sa to zhorsilo, ale teraz uz je SZ zase v norme po 2rocnom "boji". hormony SZ su dolezite hlavne pre spravny vyvoj plodu.

faverka1
21. máj 2013

Ahoj zajímalo by mě Moje TSH které mám přes 74 , je to normální? akorát mi navýšili dávku letroxu v mg.ale nic.

janulana
22. máj 2013

to je dosť vysoká hodnota, v ktorom si mesiaci a na koľko ti zvýšili dávku?

zuzankaoooo
28. máj 2013

Ahojte dievcata.Ja chodim endokrinologickekvoli poporodnej hypertyreoze.Maleho som kojila 11 mesiacov a bola som len pozorovana bez liecby.Hodnoty z krvi mam TSH 0,008 T3 9,71 T4 24,84.Mam uzivat thyrozol 10mg 2x denne.Prosim mala tu niektora podobny problem a vyliecila sa?Este bysme chceli babatko.Dakujem

emzuzana4
15. jan 2014

baby, nemá niektorá z vás poznačené, aké by mali byť hodnoty keď sú v norme ? TSH, T3 a T4 ?
Všade je to inak... ĎAKUJEM

monika88882222
28. jan 2014

Ahojte mne tiež dnes prišli výsledky a hodnotu TSH som mala 0,005 , čo je neskutočne nízke . Moja endokronologička ma poslala preč s tym,že to bude asi chyba v laboratoriu,že to nie je možné a mám príst znova až v apríli. Neskutočne sa bojím ☹

funy
18. feb 2014

ahojte tak moje vysledky v 13 tt na stitnu zlazu su 11. je to velmi vela a tak idem k endokrinologovi na nasadenie liecby.

lucinocka
18. feb 2014

@zuzana723 skor by som povedla,a ze viac je rozsirena znizena funkcia stitnej zlazy a pri nej sa pribera, vtedy je TSH vysoke...naopak ked je nizke viac to ukazuje na zvysenu funkciu...ja beriem lieky uz 10 rokov na znizenu funkciu...

dakoda
18. feb 2014

dolezita je hodnota TSH, vacsinou sa za normu povazuje TSH do 5, od 5-10 sa berie ako tzv. subklinicka hypotyreoza, v beznej populacii sa tu liecba vacsinou nedava, len sa sleduje
ALE v tehotenstve a hlavne v prvom trimestri sa tieto hodnoty beru inak, idealne su okolo 2

hanyem
19. feb 2014

caute baby. potrebujem vam napisat 🙂 som rok po roku tehotna, pri druhom tehotenstve som bola sledovana u endokrynologicky kedze mi nasadila liecbu a po dobu celeho tehotenstva som brala 50mq euthyrox, 6 tyzdnov po porode som bola na kontrole a mala som v norme hodoty tak som ich vysadila. v oktobri 2013 som ostala opat tehotna a tak som bola v decembri opat u Dr. ta mi nasadila opat tu istu liecbu. teraz vo februari mi brala moja gynekologicka krv na hormony a vysli mi TSH 3,12, fT4 160,6!!! V decembri som mala ich hodnoty TSH 4,24 a fT4 1,03...ten fT4 ako ratam mam zvysený az 160x!! je toto mozne, viem ze mi tu vela nepoviete, no radsej pojdem k endo na kontrolu a spravit opatovne testy. inak mam "diagnozu" subklinicka hypotyreóza v garvidite. mozu tieto hodonoty ohrozit babo? som z toho nervozna a neviem sa dockat dna kedy pojdem na tu kontrolu...aj ked som ako tak OK, nepaci sa mi to. mala niektora z vas takyto problem?podelte sa, chcem sa trosku ukludnit ☹ ,dakujem pa

aaggyy
21. feb 2014

V případě, že se sažíte otěhotnět, TSH by se mělo srazit pod 2,5. Jiak normálně můžou být hodnoty trošku vyšší.

kikushha
6. mar 2014

ahojte ja mam TSH 4,77 a podla merani je horna hranica 4,20 (podla labaku SYNLAB) cize nic moc:(...ale T4 mam v norme mne len ten TSH hormon nejako vyskocil:( nikdy predtym som to neriesila free T4 mam 20,5. V kazdom pripade ako tak kukam tak tie ref, medze sa nejako kolisu, tak neviem idem ku endokrinologovi co povie.
Chcem otehotniet myslite si, ze by ten TSH hormon mohol byt pricinou preco som napr. neotehotnela po 4 mesiacoch? Je to kratka doba, ale....

juzanka151
30. jan 2015

Ja sa liecim na stitnu zlazu uz 14 rokov z toho som pred 7 bola na operacii ale ostali mi neptrne zvysky . Pred rokom som bola v Lubochni kde ma lieky velmi pekne nastavili pretoze dovtdy to bolo kade ake pred otehotnenim som mala TSH 2,5 a v 6 tt ked mi boli robene vsteke krvne testy som ho uz mala 8,2 cize ono je to aj tymi hormonmi endokrinologicka mi hned zvysila davku tak uvidime ked pojdem na kontrolu aka bude hodnota . teraz som v 10tt.

diamontko
3. feb 2015

baby, teraz te ma ale vystrasili, ja som mala TSH 6,428 , do 5 by to malo byt ok, moj gyneklog ma tiez specializaciu endokrinologia a hned mi nasadil euthyrox 25, teraz mi robili krv na triple test,y dali mi aj tsh vysetrit, tak som zvedava... len dufam, ze ta 25ka bude dostacujuca, uz som v 2.trimestri , nemala som doteraz ziadne problemy ( klo klop klop ) ,tak len dufam, ze sa to neprejavi nejako na jeho intelekte... 😒

palesandra
15. máj 2015

Prosim vas, viete mi o tom blizsie nieco oovedat. Ci je to ok a tak.
mam diagnozu poporodna hypertyreoza s prechodom do chronickej hypotyreozy, rest tak ze zvysena s prechodom do znizenej. Po porode ma hrozne boleli klby a nohy, som sa zohnut nemohla..tsh som mala 0,008 najprv to endokriniendokrinologicka sledovala, ze ci sa sama nezlepsi, po cca 3 mesiacoch mi dala lthyroxin 25, potom aso po mesiaci uIvania mi problemy zmizli, tiez som od porodu dost chudla.stitnu som ani necitila, az asi po 4 mes od porodu, akoby mi daco v krku vadilo. Teraz mi lekarka vDy po 3 mesiacoch zvysila davku, beriem 75 s tym ze to je savka podla mojej hmotnosti dobra.
len co ma najviac trapi ze pri nejakej situacii (napriklad ked silno kricim, alebo mam nsdchu alebo ma drobec buchne do krku abpod) drazdim a potom ju citim ako gucu ked daco prehltam, lekarka ze si mam dat acylpiri za tyzden, ale naposledy nepomohol ani. Niekedy ju citim aj 2 tyzdne aj viac, poyom chchvilu pokoj, potom po 2 m3siavoch zase guca) ..je to normalne? Vsade citam ze pri zvysrnej beriete thyroxol a me uz lieci znizenu lthyroxinom...naposlefy som mala tsh do 3, ....rozmyslam..ci sa neobjednat k inrmu lekarovi na potovnanie liecby