icon

Ako je to s interupciou?

lenkaabrano
30. sep 2018

Ahojte zienky bola som u doktora a doktor my povedal ze som tehotna ale povedal my ze moje dietatko sa moze narodit pistihnute tak chcem ust na potrat ako ta iterupcia prebieha a ci naozaj kusim byt zdrava ci mi to urobia ked mam trochu soplov ale hrdlo ani kasel nemam len tie sople. A ja som sa tak rozhodla tak prosim nie blbe komentare dakujem pekne.

trojnasobnamama
30. sep 2018

@terezka1947 úžasné si to napísala🙂

terezka1947
30. sep 2018

@zuzanockamt ja nie...vzdala som.sa vela veci,aby som mohla zmiernit utrpenie mojich blizkych,ale zabiť by som nemohla....naopak,kazda takato skusenost ma zmenila...pred zivotom a smrtou sa hlboko sklanam

loginexistuje
30. sep 2018

@zuzanockamt to asi ano .. ale zasa indikované UPT v 8 - 9 tt (nie missed) to je dost veľká zriedkavosť ved prvé testy sa robia az neskor... ako niekto si moze mysliet ze je riziko lebo napr. v prvých tyzdnoch ked nevedel o tehotenstve bral lieky bol na rtg ale to nie je indikacia na UPT hadam

zuzanockamt
30. sep 2018

@loginexistuje nie som lekár,neviem to posúdiť

terezka1947
30. sep 2018

@trojnasobnamama nie...nic uzasne som.nenapisala.....
Mam doma 3syna,kt.kazdy yz v brusku odpisoval....posielal na potrat,porodnik neveril vlastným ociam,super odbornik na prenatal neveril....a syn je ok,preto pisem....zazraky sa deju,clovek nie je panom zivota a smrti
A dopisem aj,ze som.si par mesiacov tehu poplakala,ako to zvladneme...niekto to nazve,ze sa lekari zmylili v disgnostike,niekto,ze sa stal.zazrak....no ja vravim,k.zivotu da treba postavit celom,neutekat od problemov,lebo vzdy nas dozenu,mozno jeden polahky vyriesime,no pride ovela vacsi...

trojnasobnamama
30. sep 2018

@terezka1947 presne tak

kittykat22
30. sep 2018

@loginexistuje môže mať plod 2-3tt mimo vývoja. Prečo nie.

loginexistuje
30. sep 2018

@kittykat22 ako myslis missed abort ? ale tam sa caka a nerobi sa kyret ak je akcia srdca u plodu

katren
30. sep 2018

@loginexistuje no do prdelky...ani som netusila co sa na tom youtube da najst...

sticker
andyka321
30. sep 2018

@matulik212 Podla mna zadavatelka bola rozhodnuta pre potrat uz davno a preto napisala, ze dieta bude postihnute, aby sme ju tu neodsudili. Lekar pri vysetreni nikdy nemoze zistit taku vec.

alami
30. sep 2018

@beky1813 som presvedčená, že @anabella111 veľmi dobre rozmýšľala, kým to napísala. A napísala to výborne. Je predsa nemysliteľné, aby niekto zabil svoje dieťa preto, lebo MOŽNO bude postihnuté. A ten lekár čo jej to takto skvele poradil jej toto asi nepovedal, však? Ani o psychických problémoch, výčitkách, predstavách, neodpustení si...a už vôbec nie o duchovnej rovine tohto zabitia dieťatka. Keď A, tak aj B by sa mala žena pred zákrokom dozvedieť. Nie je to predsa zahodenie pokrčeného papiera. Je to ľudský život!

alami
30. sep 2018

Mimochodom, mne Dr povedal podľa výsledkov krvi, že môj syn bude mať rázštep chrbtice, že mám isť ešte tam a tam na vyšetrenie kvôli potvrdeniu diagnózy. Prerevala som 24hodín, kým som tam v strachu išla. Ešte ma ani nevzali dnu a už do mňa zhúkli - čo nám to tu posielajú z toho ...... (mesto), čo je to tam za doktora. Samozrejme, žiadne postihnutie sa nepotvrdilo a Dr mi tam povedal, že to tam majú s takýmito akožediagnózami ako na bežiacom páse. Syn je krásny, zdravý, takmer dvojmetrový už teraz. A tiež som mohla ísť na potrat, lebo MOŽNO bude postihnutý. A ak by ochorel teraz? Tiež ho dám zabiť??? Veď je môj, pre Boha živého. Či pod mojím srdcom, alebo v mojom náručí, alebo ako dospelý. Kto ho má chrániť viac, ak nie jeho matka?

atka1989
30. sep 2018

Robia to v súkromnej klinike v Leviciach a platí sa 450€

evalin88
30. sep 2018

Nam vysli blbo testy na DS a maly je zdravy a extrem zivy

nika3136
1. okt 2018

Som zaskocena z tychto emocnych odpovedi. Niektorym mamickam asi materstvo nerobi dobre. Asi na zaciatok napisem, ze mam dceru, ktoru milujem a nejdem nikomu vnucovat svoj nazor. Ako zdravotnik som sa stratla s XY pripadmi chceneho/nechceneho tehotenstva a taktiez s XY povahami. Zjavne z vas niektore absolutne nepochopia, co tym chcem povedat, no kazda zena ma pravo sa rozhodnut. Poznam pripad mamicky s 27-rocnym chlap(c)om (detska obrna). Tolko lasky ale tolko smutku....odchadzaju jej klby, chrbtica, cele telo....postupne s placom sa mi zdoverila ze si chce alebo nie, raz ho bude musiet dat do ustavu pretoze uz nevladze, aj ked sa vsemozne snazi. Nema ziaden sukromny zivot, nechodi nikam, pretoze je s nim 24 hodin denne a uz ani ziaden zivot mat nebude. Riesi dookola len odsavanie, prebalovanie, je to uz dospely chlap a ked ma nervy tak si bez milosti odhryzne z jazyka. Toto asi nepozna ziadna "dokonala matka" co tu kaze rozpravky. Suhlasim, ze si to treba dat preverit. Urcite aj 3D sonom, odberom atd.....Ale ked sa rozhodla, nie je na mieste jej to vypisovat hluposti. Poznam pripad mamicky, ktora po upt presne z takychto pricin otehotnela chcene do 3 mesiacov, vynosila zdraveho synceka bez komplikacii a verim, ze by na zakrok isla znova, pretoze teraz ma zdrave dieta. Ano, je to mozno zvlastne, ale myslite si, ze by ho vymenila za toho anjelika? Druha vec je ta, ze tie, ktore maju najviac co povedat, v reali nepridrzia vozickarovi ani dvere. Lahko sa hra na teoretickeho vseznalca, ale pravda je taka, ze aj ked je kazda mamina choreho dietatka stastna a miluje ho, niekde v dusi casto prevlada trapenie a smutok. Nie je pravda, ze kazda zena zaklada temy tu na konovi typu "podstupila som upt a nemozem kvoli tomu spavat". Su aj ludia, ktori sa s tym vyrovnaju, prehodnotia dovody, povznesu sa a pokladaju to za spravne. Je to zbytocne presadzovanie svojich nazorov. Ci sa nam to paci alebo nie, ku kazdej zene ktora krici "stop potratom" sa najde jedna, ktora nanho bez milosti pojde. Bohuzial, taky je svet, aj ked netvrdim, ze sa s tym stotoznujem, respektujem to

anabella111
1. okt 2018

@nika3136 ...Ty si zaskocena z emocii a pouzijes najviac riadkov na vzbudenie emocie?..ehm...ehm...Ja Ti nieco napisem....Ak ma raz jedna pravo na interupciu a rovnako ma pravo na bezemocnu a setrivu informacnu diskusiu o nej. Tak zeny..pre ktore interupcia znamena zabitie..tie uz nemaju ani pravo sa vyjadrit a emocie si musia kontrolovat?...To je tolerancia z akeho sveta?.....Niektore s interupciou nesuhlasia a niektore su dokonca ochotne/í....spolupodielat sa na sireni povedomia o zakroku..ktory vzdy znamena ....smrt..a este aj nehumánna. Popri tejto ich znalosti im Tvoje a podobne smutne nedokazatelne a na emocii zalozene vyhovorky pridu ..ako ubohy pokus ..ktory nikdy neprevazi to prve. Nestastie postihnuteho dietata a jeho matky..je asi tak predpokladatelne..ako nestastie ktorejkolvek ,,snazilky"..aj odtialto..Ktora tu podsunie 35 pozitivnych testov..a pocas tehotenstva si porovnava kazdu plynnatost a vytok z posvy s inymi ,,snazilkami"...A po porode dostane poporodnu depresiu, alebo ju s tym dietatom muz necha sam ..lebo vo svojej zene uz nic z nej ..krem matky..nemoze najst..Toto su fakticke priklady..jedna k jednej na margo nestastia v materstve....Ak niekto teda s interupciami z principu nesuhlasi a rovnako chce uchranit svoje dieta od zhubneho ..zakonom potvrdeneho ,,mylneho " a fabulujuceho povedomia....Co myslis?.....Ako moze premyslat a konat?...No v tomto state v prvom rade musi tolerovat ,,slobodnu volu zien na prezitie ich dietata". ..Ok ..ale oni nechcu byt sucastou spolocnosti..kde sa podla nich beztrestne zabijaju ludia..A dokonca .(maju o otazke este vyssie povedomie)...Vedia..ze legalnostou interupcii..je ochranene aj fyzicke zdravie tych matiek..ktore by interupciu v opacnom pripade podstupili ilegalne (casto neodborne)....Zohladnuje sa..Tak co mozu robit Tí..ktorí nesuhlasia??..Ak mozu len drzat hubu...Tak tolerancia nazoru je jednostranna a uzivat ju moze len strana..ktora je na strane za..v tejto neetickej otazke..O intelektualnej obci..ktora zakroky vykonava sa nebudem prilis vyjadrovat..Ale tam je tiez ten filigransky statisticky prvok..1:1 aplikovatelny..ze?.a nebyt zakona..tak si vieme predstavit..ako by sa cisla pomenili...btw...Tak co mozu urobit teda tí..ktorych si sama oznacila ako opozicnu polovicu??(je ich viac..nastastie)..........Mozu sa podielat na informovanosti spolocnosti. Ak ma jedna strana pravo na vsetko..od slov po cin...Druha ma pravo na pravdivost v slove...Ak niekomu zvysujem povedomie o zakernej chorobe AIDS...a poviem len aby nesexoval ..lebo moze ho moze dostat..to nie je dostatocna informacia na zvysenie povedomia o AIDS...Poviem mu to..co najviac exaktne...Aby informaciu dostal plnohodnotnu...Rovnako povedomie o interupcii..Co by mala zahrnat?...Moznost smutku ..potiazi a potencionalnych dosledkov ak by sa nevykonala??...To je pravda o interupcii??...
.Alebo len emotivny uz nikdy nedokazatelny a tak nepravdivy verbalny fakt.Toto nie je informacia o interupcii..ale len predpoklad..kde sme pri dobrej voli len tam..1:1......Pravdiva a uplna informacia o interupcii sa vam zda neeticka...ale samotny cin ma potencial ospravedlnenia az po uroven filantropie a mudrosti v predchadzaní buducich moznych problemov..??....ech..ech......To nie je prevencia...Tá je presne len v informovanosti..Ak tí co teda majú informaciu o AIDS..o interupcii...tí majú pravo informacie podavat len necelistvo na ukor pravdy...s ohladom na pocity...a tí druhí si ako o strikovani mozu viezt disputu o zabijani ..kdekolvek..bez akejkolvek tolerancie pocitu druhych? Prave tato autorka ,,uz vie"..od prvych dvoch ciarok..ze jej dieta je ,,postihnuté"(vid ina diskusia)...akurat nevedela..lebo sa pyta...ako prebieha interupcia...Nerozumiem jednej veci...Ak neuznavate interupciu ..ale uznavate pravo na nu....ako je mozne..ze uz informaciu o interupcii tolerovat nedokazete........?........V prvom rade ma pravo na nu..V opacnom pripade si beriete na svedomie dva ludske zivoty..z ktorych jeden ani len nevedel ..co robí....

ja_bb
1. okt 2018

@anabella111 Neviem,preco tak emocne na vas prispevok vplyval,ale je to predsa samozrejme,ze je to neskutocne tazke,vycerpavajuce atd.A snad len jedna poznamka,ak je zdravotnik,jasne,ze ju nemoze uznavat 🙂

matazirafa
1. okt 2018

@beky1813 skôr podľa pravopisu mi príde ako mladá a prepáčením úplne blbá ktorá nechápe že keď sexuje bez ochrany môže otehotnieť a keďže jedno 8 mesačne doma ma nechce hneď ďalšie a to ze môže byt postihnuté je len výhovorka.

veronicka993
1. okt 2018

@lenkaabrano NEROBTE TO! Ak ho nechcete, je mnozstvo ludi, ktori by toto dietatko vychovali. Ja ho vychovam, len ho nezabijajte !!! A este k tym testom.. vela zienam vyjdu taketi vysledky a dieta sa narodi uplne zdrave.... este raz NEROBTE TO, POTRAT JE LEGALNA VRAZDA!!!!

veronicka993
1. okt 2018

@lenkaabrano riesenie prosim hladajte v poradni alexis, ak babatko nechcete z roznych dovodov, mozte ho porodit a mnoho mamiciek kt. Nemozu mat deticky si ho radi adoptuju. Existuju hniezda zachrany a podobne institucie. Ak si naozaj neviete dat rady so svojou situaciou kontaktujte poradnu alexis. Tel.c. 0911 350 200 alebo 0917 350 200 alebo poradna@alexisporadna.sk

nika3136
1. okt 2018

@anabella111 uplne nerozumiem vyhroteniu situacie. Nepriklanam sa k ziadnej strane. Nemam pravo kazat inym. Videla som potrat, porod aj pitvu, takze na mna nemusite vyskakovat svojim "prerozpravanim", dokazem volne prelozit odborne pojmy interupcie, takze dakujem. Len som chcela poznamenat, ze nik nie je opravneny sudit. Nebudem pani podporovat, aby si to dietatko nenechala, ale ani ju emocne vydierat, pretoze nikdy neviete, kto to bude citat. Co ak to precita mamina, ktora sa bohuzial rozhodla, mrzi ju to a vy jej k tomu este prilozite. Takto sa kludne moze stat, ze si ublizi este aj ta uboha matka (ktorej vam podla reci nebude luto, kedze spachala vrazdu). Aj takito ludia si zasluzia pochopenie a stipku empatie, takisto ako si kazda tehotna mamina zasluzi podporu, aby sa rozhodla podla uvazenia spravne. Ak by som mala odpisat kazdeho, kto sa niecim previnil, som nahnevana na cely svet. Nie, potrat nie je spravna vec, to male dietatko ma pravo zit, ale rozhodnutie je na slobodnej voli matky. Ona ho nosi v lone, ona sa on bude starat. Nakoniec dodam......nech prvy hodi do nej kamen, kto je bez viny 🙏

anabella111
1. okt 2018

@nika3136 ...citajte pozorne co vam napisem..:ak v tejto diskusii doslo k nejakemu odsudeniu cloveka skrz nazor...tak len na strane tych..ktori v tom istom prispevku zdoraznuju aj nutnost tolerancie...Nikto ..kto tu popisoval fakty ohladom interupcie ..nikoho neznevazil...Viete kde je problem?...Ze vas urazaju hole fakty o interupcii....Ak v otazke interupcii..je vas jediny argument na nazor..-Tolerancia..tak mi povedzte..kde sa ta vasa podela..ked sa skutocnost o interupcii nemoze podat pravdivo?...Vy ste zdravotnik??.....Videli ste uz lekara ..ktory podal informaciu o tazkom zdravotnom stave bez faktov?...Co hovori ludom..Ze su chorí a raz umru?..Nac sa tu ohanate praktickou skusenostou zo zdravotnictva..ked vas tu moze v kazdom prispevku zotriet nie len lekar...ale jedna taka mama z tisicich ..ktora by vam povedala...Nemala som informacie..nevedela som si do dosledkov predstavit ..co som urobila..Teraz by som uvazovala uplne inaksie...Je tento priklad menej mozny..ako ten vas..s moznym trapenim v buducnosti?...To je co za doba..ked zdravotnik brani informovanosti o zakroku?....Ja mam dbat na pocity matiek ..ktore podstupuju interupcie??..A ony nemusia dbat na vsetky tu..co to povazuju za vrazdu v priamom prenose..ani tie..co tuzia po detoch....My budeme vsetci chodit po spickach okolo problemu interupcie..ani len nahlas nemozeme povedat..co interupcia je?..Tss...Dajte si to do ustavy.....Interupcia sice legalna..ale sirenie info. o nej je ake?....necitlive?..amoralne?...Tu sa chysta jedna zena presne na to..co je v tom videu...Ona si zasluzi podporu..a ja som zla?...Ci sa previni..ci nie..je na jej svedomi...to vobec nevylucuje..ze informovana by byt mala..o tom co mieni urobit...A este nieco...a to uz mi je trapne vam aj pisat..kedze ste zrejme dospela..ak ste zdravotnik....Pravdive informacie zachrania viac ludi..ako v soku z nich zabijú...ako sa tu snazite podsunut nejaku ubohu matku...Viete preco sa taka zosype?...Lebo k informacii prisla neskoro........A ja uz si ani neviem predstavit..co by ste mi na toto napisali...V uvode ide o zivot...a vam sa zda vyhrocovanie situacie divne?...Kedy je spravny cas na pravdu?...Najlepsie nikdy....Ona ma šokne svojim spravanim..a ja som zla ..ze som ju sokla slovom?...Nikde nenajdete..zeby som ju odsudila ako cloveka..ani nikto tu z pritomnych...Chce absolvovat zakrok..o ktorom nic nevie..zaujimaju ju sople..Skuste jej napisat ako zdravotnik..co ju caka. Pyta sa na to, tak jej odpovedzte....pravdivo..

rossio
1. okt 2018

@anabella111 suhlasim s tebou. Tiez sme ten dokument pozerali a je to hrozne, ako ho musia roztrhat aby ho dostali von z tela. A pritom tak malo sa hovori o rizikách potratu. O tom ze zena pritom moze vykrvacat a zomriet, to nieje len bezna banalna operacia...je to neprirodzeny zasah do tela matky, ktory moze mat fatalne nasledky aj pre tu matku. Ale tieto rizika sa v dnesnej dobe velmi neberu do uvahy, pritom nikde nieje 100% iste ze zena pri potrate nezomrie alebo ze sa jej nieco nestane su to take iste rizika ako tie ci sa dietatko narodi zdrave. Ziaden odbornik ti to nedokaze povedat na 100% kolko deti je ktore boli poskodene pri porode, pripadne koľko z nich ochorelo neskor. Kolko je chorych deticiek ktore sa narodili zdrave a az neskor ochoreli? Ak to dietatko ma zomriet tak zomrie ale preco o niecom takom ako je zivot by mala rozhodovat ruka cloveka? A co z dospelymi ktory dostanú nejaku chorobu, alebo su po uraze nevládni? To ich tiez treba hned odstrániť? Mysim ze v dnesnej dobe je vela rieseni co s detatkom po narodeni ak si to mamicka nemoze dovolit....lenze to by uz jej okolie muselo vediet ze je tehotna vsak? Prizná sa takyto clovek verejne ze dal prec svoje dietatko? Pripomina mi to reakciu jedneho lekara ktory sa pytal mamicky preco chce ísť na potrat ked uz jedno dietatko ma. Nech radsej zabije to co ma a kym sa jej narodi dalsie ešte si aj odychne. Ved nieje jedno ktore dieta zabije??? Akokolvek si to nazveme potrat znamena jednoznacne smrt, a je smutne kolko ludi si ju dobrovolne vyberie pre svoje deti.

anabella111
1. okt 2018

@rossio ...Chcú pravo na rozhodnutie o zivote svojho dietata a odmietaju vsetky informacie..lebo su nepohodlné..Jednoducho sa nehodia...V ,,normalnej diskusii na konovi o interupcii" sa jednoducho nehodia informacie o interupcii..Ze im toto nie je do oci bijuce..taká divotvornost..V tychto diskusiach je vela neludskosti..nevedomosti..vseobecne uchylnosti mozne schovat pod slovo tolerancia....V mojich ociach je to praobycajny alibizmus svedomia...V tomto pripade doslova marenie skutocnosti..pod ruskom povrchneho apelu na citlivy pristup...a zas len k jednej strane...To je presne ako s inym zneuzivanym slovom ,,rasizmus"..Ked sa vacsina v prave nakoniec dostane pod diktat mensiny ..ktora pracudesne uziva len práva..a povinnostami v tej istej myslienky nie je zaviazana...ech..ech..

beky1813
1. okt 2018

@anabella111 tie tvoje litanie a kazne, ze ta to bavi

nika3136
1. okt 2018

@anabella111 Bojujete s niekym, kto zostava v mieri. Neutocne na mna. Ak chcete robit osvetu, hold, ale popracujte aj na interpretacii. Neurazaju ma vase slova, len nemusite tak slizko liezt na city. Napr. skora interupcia sa nevykonava rozdrvenim lebky. Pri klasickej ano, zenu uspia, roztrhaju telo na male kusky a nasledne po castiach vyberu. Mate pocit, ze to zeny nevedia? Neviem ako vy, my sme to prebrali na zakladnej, dopodrobna na strednej skole bez zastierok. Mimo ineho, davam vam za pravdu a vy aj napriek tomu skusate rozpravat o svojom. Nadobudam pocit, ze nazor ineho cloveka pre vas nie je pripustny. Ano, rozumiem vam, nemyslite to v zlom, ale takymto stylom nikdy nic nevybojujete. Aj ked mate pre mna svatsku pravdu (pre inych pisete totalne hluposti, aj tych rozumiem), ludia vas budu pokladat za obycajneho taraja, ked budete predvadzat taketo vylevy. Mozno prave tie, ktorym chcete pomoc, vas komentar po dvoch premudrelych vetach prestanu citat 😉 aj napriek tomu, ze ja by som sa pre UPT nerozhodla, neodcudzujem zeny, ktore v tomto vidia vychodisko. Takisto ako nie je pravidlom, ze zena musi byt nestastna s postihnutym dietatom, takisto nie je pravidlom ista forma depresie po zakroku.

anabella111
1. okt 2018

@nika3136 ...taram?)....Kolko slov ste dali..a v kolkych je odpoved na uvodnu otazku?..V mojich hned prvych..vo vasich citam len o sebe a rovnako sa neukracujete v kvantite....

nika3136
1. okt 2018

@anabella111 velmi rychlo vam dosli tie zlomyselne slova. Pekny den 🙏

anabella111
1. okt 2018

Celu diskusiu ste postavili na citoch a tolerancii pocitov ...a zahadne...od tolerantnych chyba odpoved...Kazda odpoved by bola bolestivo citliva..ak by sa zakladala na pravde..Kazdu jednu spravu o tej pochybnej tolerancii povazujem za blabol...a to nie je nic..cim mozte niekoho obohatit....Napiste jej ..ze ju tolerujete..a umyvate si ruky od posunu realnych informacii..Dalsia diskusia je pre mna predvidatelna...preto nezaujimava..Ciste svedomie si zachovavam aj teraz..ked som obisla zavadzanie v prospech pohody ..ala..Chodz mojenko na potrat..prajem vela stastia..a nech ti prejdu sople..Od vas tolerantnych sa odpovede nedocka..ergo ni ja...preto paa.....

ninek73
Autor odpoveď zmazal