Ako prekonať strach z pôrodu prvého bábätka?
neviem co ma caka pri porode a preto chcem vediet ci mam mat obavy?
@nadherna naozaj sa neboj, je to velmi dolezite, nepripusti si nic zle, je to uplne prirodzena vec, a ta najkrajsia vec aku mozes prezit, naozaj! 😉 ja som kazdemu hovorila, ze sa tesim rodit, lebo zazijem to najhorsie a potom uz mi bude sveta zit, ked uz horsie nic ma necaka. a naopak, bolo to to najkrajsie, uz do porodnice som isla s tym, ze odmietam rodit nejakych 20 a viac hodin... rodila som 13 a vsetci na oddeleni aj na novorodeneckom mi hovorili s obdivom, ze som mala porod druhorodicky. vsetko je to v hlave! porod neboli (aspon ja som absolutne nic necitila), kontrakcie sa daju krasne predychat, a ked aj cokolvek prezijes, akonahle uvidis svoje dieta, v tej sekunde ti bude vsetko jedno. to nie je fraza, je to tak! a vies cim si musi prejst chuda to dieta? len porozmyslaj co vsetko musi zvladnut pri porode tvoje babatko, tak mu to skus ulahcit a tes sa nanho! drzim palce! a ver, ze ked aj co zazijes, ten poklad stoji za vsetku bolest sveta...
ja som sice mala planovany cisarak, ale aj tak som sa toho velmi bala, kedze som vedela uz aj presny termin. nakoniec som malickeho v brusku hladkala a prosila ho, ci by predsa neprisiel medzi nas o trosililinku skor. a tak sa aj stalo, termin som mala na utorok a malicky sa vypytal uz v soboru. cize bol to taky frmol, ze som si ani skoro neuvedomila, ze uz som v porodnici a cochvila som uz bola aj na pooperacke 😀 a cakala, kym mi ho znova prinesu. tiez som preklinala, ze uz nikdy viac a teraz uvazujeme, ze kedy presne 😝
ja som mala tazky porod,ale nemam nanho zle spomienky.bol to najkrajsi den v mojom zivote.konecne som videla nase vytuzene babo a mala to za sebou.jednoducho to ber tak,ze raz musi vyjst von.nemysli na to cez tehu.a ked to pride,tak to pride.tak to ma byt.vtedy mas v sebe tolko adrenalinu ,ze myslis len na babetko a opadne vsetok strach.aspon u mna to tak bolo.nevnimala som nic ine len maleho a po kazdej hodine si vravela ,ze som zasa o krok blizsie k nemu.nic neboj,zvladnes to tak ako aj miliony zien na svete.boli to,to ano.odporucam ti epidural ak si citliva na bolest.ja som ju mala a bola som velmi spokojna.nemam ziadne problemi po nej.a ked budes v 9mesiaci,ver mi,ze sa budes modlit aby si uz rodila,lebo ti bude tazko 😉
Ja ako prvorodicka som mala tiez velky strach z porodu...nevedela som co bude cakat, vsetky informacie som mala z netu. Ku konco tehotenstva su tie obavy stale...hlavne neto nemysli negativne...ja som chcela mat pri porode aj priatela aby som tam nebola sama ale nevidalo dako. Mala som mile sestricky a aj doktora takze som na ten strach hned zabudla a vsetko bolo ok. Moj prvy porod bol lahky a hlavne rychly...mala bola za 5min. vonku netrapila ma dlho🙂 tie bolesti sa dslo vydrzat. Kazda zena to zvladla tak to zvladnes aj ty🙂 mysli nato ze budes mat maleho krpceka hned pri sebe🙂
Ja som mala neskutocny strach ,,,nevedela som spat ,,bala som sa ,,stale som na to myslela a na babo ci je ok ,,,no hrozne muky som prezivala ,,,ale pozri sa, tu som a uz som si odrodila aj druhe ,,,neboj sa nic ,,,ked uvidis svoje babetko hned ta prejde vsetka bolest 😉
Jednoducho porodit 😀 ja sa takto utesujem 😀
Mna chytila tak v stvrtom mesiaci neskutocna panika. Kedze clovek uz nema na vyber, tak som sa svojmu strachu postavila 🙂 Citala som si dokola vo vsetkych knizkach ako prebieha porod, nechala som si porozpravat POZITIVNE pribehy o porode a dokola som si predstavovala ako to bude prebiehat. Tak som mala pocit, ze priblizne viem do coho idem 😀
A, okrem toho:
- porod v podstate netrva vlastne tak dlho (len par hodin a prve su v zasade v pohode), takze mu bude rychly koniec 🙂
- bolesti nie su konstatne - chvilku boli, potom je cas na oddych 🙂, predychavat naozaj pomaha, takze to nie je take strasne
- ked mas pocit, ze to uz nezvladnes, tak to je najlepsia sprava! pojde sa tlacit a ty mas babo za par minut u seba! 😵
- tlacenie skor tlaci ako boli
- a potom sa na teba zrazu s pod diek pozera to male vysnivane cudo a uz nebudes vediet mysliet na nic ine len nan a budes z neho cela paf 😉
ja som na to vobec nemyslela cele tehu snažila som sa na to nemyslieť lebo by si si to tehu poriadne nevychutnala. my s mužikom sme si stale študovali v knižke a na nete každy tyž. čo naše babatko ma nove, čo mu narastlo, čo sa vyvinulo a vždy sme sa snažili myslieť na dobre vec ( aj ked som mala jedno obdobie take že som mala strach ani nie z porodu ale či bude dieťatko v poriadku) ale tiež som sa rychlo preorientovala na ine myšlienky neni dobre sa stresovať dieťatko všetko vnima, proste ked to pride tak to pride. a ked došiel ten de samozrejme skor o 2 tyž. ako bol termin tak v pohode odtekala voda ale neboli bolesti, potom neskor boli ale dalo sa sedela som cely den na tvrdej stoličke a podriemkavala som a ked boli bolesti tak som sa len pridržala stoličky alebo muža ak sedel pri mne - ležať som nemohla /a to som rodila 18h/. strach som ako taky nemala len som bola unavena a tie bolesti a ta unava ti nedovolia rozmyšlať nad strachom z porodu, a samotny porod tak to všekto prebehlo že som sa musela sustrediť na kontrakcie a na tlačenie že tiež nebolo času mysliť na strach - ja som dostala strach po porode ale z toho ked som držala to našu malunke stvorenie v naruči či ho budem vedieť ochraniť, či sa budem vedieť o neho postarať tak ako by sa patrilo a či bude pri nás spokojne.... toho som sa skor bala ale pár dni po porode doma všetko bolo uplne ine....
mne velmi pomohlo to že muž prežival so mnou cele tehu, aj to že bol somno pri porode mne osobne to velmi pomohlo a potom zobral si 2 tyž. OČR a bol somnou doma a pomahal mi lebo ja som bola taka ubolena a unavena že ked spalo babo spala som aj ja a on sa postaral o ostatne ja len ležala, krmila, a chodila do sprchy 🙂 takže musiš mať hlavne velku oporu v partnerovi a nemyslieť na to - lebo aj tak je to u každej individuálne - niekto porodi ani nevie ako a niekto ma problemy a je uplne jedno či si prvorodička alebo nie...... mysli na to babatko čo máš pod srdiečkom a na to aby si ho už držala v naruči a mohla ho mojkať, muckať po celom teličko, vonať ho to su len krásne chvile ktore vás čakaju..... 😀
psychicky som sa nastavila tak, ze "my to spolu zvladneme" a normalne som sa na porod zacala tesit. pretoze to bol nas spolocny zazitok, nase prve spolocne dobrodruzstvo. sare som hovorila v brusku, ze ideme na to, ze sme silne baby, ze to zvladneme🙂. a zvladli sme🙂
ahojky 🙂 ja som sa pôrodu strašne bála, pretože mám veľmi nízky prah bolesti a bola som veľmi prekvapená ako to bolo super. Užívala som si ho 🙂) niečo nádherné...ak ti môžem odporučiť neviem či ti partner chce byť pri pôrode, ale pre mňa to bola obrovská psychická podpora. Mala som krásny pôrod 🙂 nemusíš sa vôbec báť. Zvládli ti miliony žien pred tebou a zvládneš to aj ty. Je to úplne prirodzene... odporúčam chodiť na dýchacie cvičenia, mne to veľmi pomohlo. Prajem ti krásny pôrod.
Ja som sa prveho porodu nebala a skončilo to sekciou planovanou . Skor mam starch teraz ani nie z produ akotakeho ale ruptury maternice, ktora može a nemusi nastať.
ja jsem si celou dobu rikala ze nevim jak to boli a co me ceka tak proc se vlastne bat? Kdyz nevis ceho? Nemuzes se bat predem kdyz nevis jak to vlastne cele dopadne a jak to bude.... a pomohlo to, mela jsem prirozeny porod bez leku bez epiduralky s nastrihem o kterem ani nevim ze jsem ho mela, bylo to uplne v klidu, s manzelem u hlavy a byl to ten nejsilnejsi a nejkrasnejsi zazitek v mojem zivote. A strasne strasne se tesim na druhy. Kdyz mi doktorka ted rekla ze mam miom na maternici a pujdu mozna cisarem tak jsem se malem rozbrecela ze ja cisarem jit nechci.... tak doufam, ze miom nekde odtlacim dozadu aby nevadil a pujdu prirozene.... 😀
pri prvom sa bojime nevieme co nas caka takze sa do da zvladnut pri druhom uz vieme takze je to este horsie hi
strach z porodu prekonas kvalitnou predporodnou pripravou 🙂
cvicenia, prednasky, workshopy, mysliet pozitivne a tesit sa na babatko 🙂
Ja som sa strasne bala vsetkeho, bolesti, nastrihu, sitia.... kupila som si epino, modlila som sa, rodit som isla s usmevom, epiduralka krasne zabrala, asi aj epino, lebo ma nikto netrihal, nesil, porod bol krasny a s manzelom tento den povazujeme za najkrajsi v zivote. Kazdemu radim, nebat sa, lebo naozaj strach ti vobec nepomoze. A vzdy som si hovorila, nech by to bolelo akokolvek, trva to len jeden den. Ale vazne, neboj sa, kup si epino, mne psychicky neskutocne pomohlo.
..nemyslieť na to..alebo myslieť na to,že keď to prežili tisícky žien,tak hádam ja nebudem za blbca.. 😀
nemysli na to.Prost babatko musi von a bude to najkrajsi zazitok.najlpsie je ,ked nevies co ta caka.neboj,zvladnes to
ahoj,
vrelo odporucam pripravu a porod metodou Hypnoporod. knizku urcite zozenies, ale dokonca uz aj na Slovensku jedna kocka priekopnicka robi kurzy. ved kukni na http://www.hypno-porod.sk/
ja som teda citala len knizku, kurz som uz nestihla, ale funguje to.
ked sa Ti uz nepodari aj mat bezbolestny porod, pomoze Ti v tom, aby si sa pozitivne naladila.
ja mam 2 deticky a na porod druheho som sa velmi tesila, lebo ten pocit, ked Ti daju babatko na brusko, je to najkrajsie co moze zena v zivote zazit.
som vdacna, ze som zena 🙂
drz sa
Mozes sa ukludnit jedine tym,ze si povies,ze kazdy porod je jedinecny a ty nemozes ani len tusit,ako dopadne ten tvoj,mozno porodis v priebehu par hodin,rychlo a v pohode,bat sa mozes az pri druhom,ked budes vediet na vlastnej kozi,co to obnasa 😉 Aspon ja som sa tak ukludnovala a zabralo to.A ze som stresak!
Každá sme sa báli.. ale nikto na fóre ti nepovie, čo máš čakať a čo bude... každá žena má uplne iný pôrod.. dva rovnaké nie sú. Mne pri pôrode pomohlo to, že som v kuse myslela na to, že to robím pre bábo, ktoré sa trápi ešte viac ako ja (v tých pôrodných cestách) a musím robiť presne do bodky čo mi sestry hovoria aby bol drobček čím skôr na svete. Ja som celý čas myslela na drobca a snažila som sa neuvedomovať si svoju bolesť. Až po pôrode zistíš, že za toho drobčeka, ktorého Ti dajú do náručia by si si to odrodila ešte raz a to hneď! držím palce a hlavne sa nenechaj stresovať historkami.. každý pôrod je iný! bolieť to bude ale čo na tom?! jediné na čom v tej chvíli záleží je zdravé a krásne bábätko 😵
par dni tyzdnov pre mojim porodom som sa trochu bala ze co a ako ako to vsetko bude boliet a tak.malemu bolo fajn to sa pytal na svet az 7 dni po termine a t ti poviem v den som si priala aby to vsetko bolo co najrychlesie za mnou.najviac ma potesila epiduralka a po epiduralke kontrola na kolko cm som otvorena ked mi porodna asistentka povedala ze moj chlapcek bude mat vlasky tak som chcela ho mat hned pri sebe ale povedala ze tak do 23:00 by mal byt na svete.kazdu sekundu som sa pytala priatela kolko je hodin ten bol zo mna uz na nervi.ale nase kuratko prislo na svet az 1:15 .ked mi davala porodna asistentka maleho na prsia tak som ho pritulila k sebe ani pustit som ho nechcela nadherny zazitok.moj synacik ma 10 mesiacov a uz asi ani nespomeniem aka to bola bolest.drzim palce
j
Ahoj ja som mala 1 pôrod dohodnutý,že prídem vtedy a vtedy ( môj pôrodník hneď na druhý deň odchádzal na dovolenku ) a povedala som si,že nikdy viac.Na príjem som prišla po 15 hodine ale ešte som nemala žiadne kontrakcie.Okolo 18 hod. mi pichol vyvolávačku a o 21.15 hod.už bola malá na svete.Ale počúvať tie ženy ako kričia od bolesti,keď majú kontrakcie,len ma to stresovalo ako prvorodičku,ale našťastie som mala veľmi rýchly pôrod predbehla som všetky 3 mamičky ktoré tam boli so mnou.No a 2 pôrod bol nádherný do pôrodnice sme sa neponáhľali,nechcela som sa stresovať......Kontrakcie som dostala okolo 2 v noci,ale do nemocnice sme prišli až ráno o 7.20 a už o 7.50 bola malá na svete,takže žiaden stres,no nádhera takýto rýchly pôrod prajem všetkým mamičkám,len sa netreba ničoho báť a počúvať rady pôrodníka kedy máš tlačiť..........,samotný pôrod nebolí,najhoršie sú kontrakcie,ale dajú sa zvládnuť.Prajem ti veľa šťastia a ničoho sa neboj všetky sme to zvládli a zvládneš to aj ty 🙂
Prave koli tomu idem radsej na cisarsky..
moj tip resp. ako som to brala ja hlavne necitat a nepocuvat a nepozerat negativne pribehy o porodoch, ano porod boli nie je to ziadna prechadzka ruzovou zahradou, ale ber to tak ze celych 9mesiacov si sa na to babo tesila a teraz ho uvidis, a ucitis "na vlastnej kozi", a ked sa tak stane zabudnes na vsetko, moj porod nebol ani rychly ani komplikovany, ale taky pocit euforie ked mi tu "opicku" prilozili na hrud som este nezazila....a este jedna pragmaticka rada...to dieta musi ist von tak ci tak nemoze byt v brusku kym sa prestanes bat.....takze hlavu hore ....keby je to tak hrozne tak by sa nerodilo tolko deti a hlavne by boli sami jedinacikovia .....a cim menej sa budes bat tym to pojde jednoduchsie, stres a zbytocne obavy porodu skor skodia ako pomahaju....apropo este viac ma ukludnil predporodny kurz, pre vela zien zbytocnost ja to hodnotim velmi pozitivne, nakolko sme sa dozvedeli komplet priebeh, aj s moznymi komplikaciami a naslednymi rieseniami.....a po pravde bala som sa len cisarskeho, al neviem preco.....
Ahojte baby tiez mam strach z porodu kedze cakam svoje prve babo...ale velmi sa bojim aj toho ako sa dostanem do porodnice ked to na mna pride.zijem s priatelom jeho bratom a rodicmi v rod.dome cca 10min cesty autom od mesta a len ja a priatelov brat mame vodicak.spolieham sa nanho ze ma tam snad odvezie ale co ak vtedy nebude k dispozicii?mame aj kamaratov v okoli ale co ak oni v tu sekundu nebudu moct?a pocula som sice neviem ci to je pravda ze rychlovku poslu az ked zena uz rodi.
A este by som sa chcela spytat ci ste mali aj plane poplachy a sli ste aj niekolkokrat do nemocnice a odtial vas poslali domov?bojim sa totiz aj toho aby som im tam nahodou nechodila ako na klavir 😀
@menhet plany poplach som nezazila, zbytočne sa nestresuj, vždy sa niekto najde kto ťa tam dopravi, aj sused v pyžame 😉 , na mna to prislo okolo polnoci do 1h som cakala, ked zacali byt pravid. kontrakcie až potom sme sli, neboj v pravej chvili budes vedieť zorganizovať naozaj všetko 🙂 dcerka sa narodila o 3:50 pre info za 4hodiny bolo po všetkom, super porod
ahojte zienky,ja sa priznavam ze cakam 3 babo,som tesne pred porodom a mam nenormalne velky strach,prveho por.som sa nebala pretoze som nevedela do coho idem iba som sa strasne tesila kedy uvidim svoje dieta, nebol tak tazky pretoze kontrakcie som zvladla a potom ked mal nastat porod bolesti presli a nebolo to tak hrozne,na druhý som sa tesila pretoze som vedela ze bude dievcatko kedze prvy bol chlapcek,tak som mala radostt a do porodnice som isla stasna lenze ma nechali dost vytrapit bez plod.vody som bola dva dni, takze porod bol na sucho a velmi tazky,spomienka nato boli muky,ale ked bola von nemislela som nato bola som hrda ze som zvladla a ze ju mam zdravu.a teraz cakam tretie bude chlapcek na ktoreho sa velmi tesime vsetci po 6rokoch ale kedze sa blizi termin mam velky strach prosim o pomoc a radu ja zavidim tym zenam co rodili rychlo a strasne si to prajem aby to netrvalo dlho, tie bolesti.Dakujem ☹ a pristup sestier a lekara je tiez velmi dolezity pre mamicku....

pôrod je velmi silný zážitok.zvlášť ten prvý,pretože nevieš čo sa bude diať.má to jediné jedno negatívum---bolesť 😉 ale všetko krásne čo dosiahneme,niečo stojí...