Ako sa vyrovna s interupciou?
Ahojte baby. kedze je to chulostiva situacia, tak som si vytvorila novy nic. Som vydata a s muzikom mame 8 mesacnu dcerku. Teraz som zistila ze som tehotna. S mm sme uvazovali no ani keby sme si poriadne utiahli opasky asi by sme to nezvladli. Teraz som bola u lekara a su to dvojicky. Rozhodli sme sa pre intterupciu, kedze si ich financne nemozeme dovolit a nema mi kto ani pomoct, to by som mala tri malinke deti. Moji rodicia byvaju strasne daleko stale pracuju.Podotykam ze sme sa s muzom chcranili a fakt neviem ako sa to stalo. Neprisla som si pre odudenie, samej mi je to strasne luto a nemyslela som si ze niekedy budem musiet urobit toto rozhodnutie. Zazili ste si to niektora? Ako ste sa s tym vyrovnali?
@krasneleto Teraz som ešte prečítala, čo sí písala 22:44. Mňa nie je nič do svedomia toho druhého, na to kašlem. Tu ide o právo dieťaťa na život. Dobrú noc.
@ewellina nie nema. pretoze ja by som na potrat nesla... ale uprimne . mam dost svojich problemov a svojho svedomia na to, aby som presviedcala o spravnosti konania ine dospele zeny.. kazdy nech si robi co chce. za svoje konanie sa bude zodpovedat kazdy sam... myslim ze kazda normalne zmyslajuca zena vie ze UPT je zabitie niecoho ziveho, pre niekohoo je to zhluk, embryo, pre niekoho vymodlene dieta , ktore ma meno atd... kazdy vie, ze to nie je "len tak" ist a absolvovat UPT, ale pre niekoho je to volba mensieho zla... a za to ja som...
@ewellina a co právo matky rozhodnut sa? ake pravo na zivot? ked neberieme standardne UPT z "roztopase", ale UPT lebo dieta je poskodene. to nemam pravo ist na UPT, lebo to dieta ma pravo na zivot? a kde je moj zivot? ach jaj...
nechcem znevazovat... ale pomaly pravo volit budeme davat sucasne s pozitivnym testom...
Baby dokonale, my co si tu vraj mastime ega! Nezda sa vam to uz trocha strata casu diskutovat s "druhou stranou"? Ja osobne sa s niekym, komu sa zda uplne normalne a nevidi na tom, ze sa zabijaju deti v matkinom lone len preto, ze ich tam je vela ludi na meter stvorcovy nemam o com bavit! To su tak diametralne odlisne pohlady na - pre mna uplne najzakladnejsi - princip zivota, ze to sa asi len tak lahko nestretneme (ani niekde v strede). Okrem toho zasa odrazat utoky za to, ze mam nejaky nazor a pomenovavam veci pravym menom...dakujem, neprosim! Takze asi je cas fakt to tu zabalit! 😉
@fidka79 - az teraz som si precitala tvoj koment! Co sem zacinate splietat znasilnenia vlastnym clenom rodiny????? Uz to tu citam asi 3-4 x! Mne je jedno, ci som na teba moc radikalna alebo nie! Ja som napisala, ze pre mna ziadna vynimka neexistuje a bodka, nerozoberala som to a zamerne! Dufam, ze sa nikdy v zivote nedostanem pred take extremne pripady, kedy by som sa mala rozhodnut! Ale ano, ani postihnute dieta by som si nedala zobrat! Iste hovado lekar mi v 7. mesiaci tlacil do hlavy, ze to vyzera tak, ze budem mat mongoloidne dieta! A ze je najvyssi cas! ... ale ze v Rakusku (kde zijem) to nie je legalne! Skoro som sa z neho dogrcala, ale nesla som ani na amniocentezu ani na ziadne ine geneticke testy! Predstav si to, taka "nezodpovednost"! Dnes mam uzasne, krasne, sikovne dievcatko!
@krasneleto Som z tych, co nezvyknu inych odsudzovat, ci sa rozhodnu ist na potrat alebo nie. Ja osobne som proti, ale beriem to tak, ze kazdy ma pravo volby. Napriek tomu, ak citam tvoje nazory, tvoj sposob vyjadrovania na tuto temu, akoby si hovorila o pocasi si krajani kapusty.....Mas v sebe aj dake emocie? Nieco tak racionalne, chladne, neemocne, proste neviem si ta ani len predstavit ako matku.....
@mircalla este raz. ja nie som za potrat... halo... co nikto necitate? ale je mi jedno ci ina zena na potrat ide. ved je to jej vec. ano som racionalna, ale urcite nie neemocna... len preto ze napisem ze su zeny, ktore potrat vnimaju ako posedenie na kave a nemaju z toho traumu? to hadam nie ja som neemocna... to su fakty.... ja len akceptujem niekoho rozhodnutie, pretoze moj zivot a moje svedomie to neovplyvni.... to znamena ze nemozem byt dobra matka.. ach jaj...
@lieska a s tymi metrami stvorcovymi... bola rovnaka absurdita ako ty si uviedla ze zena si ide dat vziat dieta v 7 mesiaci... a takisto je to rozhodnutie kazdeho kto tam zije, ci sa s ich zakonmi stotozni, keby som bola cinanka a chcela velku rodiniu, da sa predsa odstahovat tam, kde to mozne je... tak nerobte tu zo mna statisticku hyenu, len preto ze sa viem odosobnene pozriet na situaciu a neprezivam potrat inej zeny ako vlastne zlyhanie
@lieska ja by som si postihnute dieta, vazne chore, dieta ohrozujuce moj zivot, dieta ktore by neprezilo po narodeni, dieta po znasilneni .... NENECHALA.... to su dovody, pre ktore by som ja UPT podstupila.... ine nie... nemat dieta,lebo sa mi teraz nehodi , ist na UPT namiesto pouzivania HAK... NIE! je to moj nazor a vy zo mna laskavo nerobte neemocnu zenu, ktoru si v role matky neviete ani predstavit... viete o mne len to, co citate, to aky som skutocne clovek, o tom nemate ani paru..... tak si vyprosim osobne invektivy... ja som tu nikoho za jeho nazor neurazala
@warholette tak prečo su potom rodičia pravne postihnutelní ked zanedbaju starostlivosť o dieťa. Ved to by mala byť ich vec či chcu poskytnuť starostlivosť alebo nie. Takže ked dieťa umrie na podvyživu alebo podchladenie, len preto, lebo rodičia neboli ochotní poskytnuť im zakladne veci pre prežitie, maqla by to byť ich slobodna volba, tak prečo by mali byť za to trestaní??? No a ak by si chcela argumentovať, že mali dať deti na adopciu, no vieš, tí rodičia by proste neuniesli tu ťarchu, že to dieťa žije niekde u niekoho iného, proste byh ich to zožieralo (takto sa napríklad vyjadrila aj zakladatelka, ked tu niekto navrhoval, aby dala deti na adopciu, že to by proste nedokazala žiť s vedomím, že jej dieťa chodí niekde po svete a ona o tom nevie....) Tak radšej zabiť. hmmm?
@krasneleto Ani ja nikoho neodsudzujem, ale zase na druhej strane sa o tom nebavim, ako o bezvyznamnej veci a uplne jedno mi nie je, ci ide zena na potrat alebo nie. Vzdy ma to zamrzi, ked sa tak zena rozhodne, pre mna to nie len zhluk buniek....ale zivot
A ak teda nechcem otehotniet, tak urobim vsetko preto, aby som tomu zabranila, co ja nepochopim, je ta nezodpovednost, ved co, dam to teraz prec, stalo sa....Chranit sa v dnesnej dobe je dost jednoduche. Cize slobodna volba - ano, existuje, ale nie je lepsie tuto otazku vobec neriesit?
@mircalla tak to ta obdivujem ze sa zaoberas inymi a trapis sa nad tym, nad cim oni same nie... ja mam dost starosti aj bez toho. a jasne ze je tuto otazku vobec neriesit... pretoze tak ako si napisala, nechcem dieta, nemam ho urobim vsetko preto... potrat neberiem ako riesenie. a to je aj moj postoj...
@vejula tak jej to z toho asi takto vyplynulo ako najlepsie riesenie.. no ja by som tiez tio dieta radsej zabila ako vynosila a dala na adopciu. sorry. taka slachetna nie som... a to si myslim ze by malo na moju psychiku ovela horsi dopad ako UPT... o tom som presvedcena... ale ja stale vychadzam zo svojej rovnice... nechcem, dieta nemam... a nemusim taketo veci riesit..
@krasneleto Ja sa nad nicim netrapim, nic take som nenapisala. Len ma mrzi, ze niekto riesi tieto veci potratom a nie prevenciou. Inak nechapem, co vlastne robis na stranke o detoch, rodicoch a rodicovstve, ked nechces dieta a urobis vsetko preto, aby si ho nemala.
@krasneleto Sudiach podla tvojich statusov, ktore som si prave precitala, asi jediny dovod je potom hodnotit, kritizovat a rypat, iny nevidim....Asi ako aby som sa prihlasila na stranku o motosporte a nemala o to ani zaujem ani sajn.....
@mircalla ty si fakt na hlavu padnuta? alebo proste nechces citat co pisem... ja som povedala ze ked nechcem dieta, tak ho nemam a neriesim to potratom... mozes ty pisat uplne pretocene to co pisem?
opakujem posledny krat ked mi zda sa ze nie je rozumiet. ja by som sa do situacie ist na UPT nedostala, pretoze ked dieta nechcem, dam si antikoncepciu a nebudeem ho mat.. preto nie som nutena riesit otauzku UPT
ty nesud moje statusy... a nezaoberaj sa mnou.... uplne zbytocne. ja za UPT nie som.. som za riesenia, ako k nechcenemu dietatu ani neprist...
rozumieme sa konecne?
@krasneleto Prepac, vyrazy na hlavu padnuta a podobne u mna patria do kategorie nastrocnych, takze nebudem na to ani reagovat. Z tvojich odpoveda nemam pocit, ze dieta chces alebo nad nim v buducnosti vobec uvazujes, to je moj dojem
Co sa tyka otazky, ze lepsia prevencia ako riesit interupciu, v tom sa zhodneme
@mircalla iny vyraz na to ako ked musim niekomu 5 krat zopakovat co ako myslim nepoznam... a nie som nastrocna... ale dakujem :D za to ze mi netrha zily ze ina ide na potrat, to znamena ze dieta nechcem ani nad nim neuvazujem?????? sklamem ta ale si uplne vedla... ja proste svoju energiu a myslienky venujem sebe a svojmu zivotu. svojou lutostou nikho dusu nespasim... ani tym ze oplacem jej nenarodene deti, je mi ich luto. ale ona sa tak rozhodla, ona si to ponesie... ona s tym bude zit.. NIE ja... som rada ze som sa dozvedela, ze potrat a tuzba mat dieta spolu uzko suvisi... to su mi novinky...
@krasneleto Mne vadi sposbo tvojho vyjadrovania, to je cele - proste uz len vyraz netrha zily by som v tomto kontexte nepouzila.
@holly31 ..vo svojom okoli mam 3 manzelské páry, ktoré sú zúfalé z toho, že nemajú, resp. nemôžu mať deti..Takýchto párov je neskutočne veľa...Je ozaj veľa iných možností, než ísť na interupciu..Možno sa Ti zdá , že interupcia je teraz to najschodnejšie riešenie, ale ver, že nie je ..lebo to, čo príde potom, je omnoho omnoho horšie a ťažšie..Prečítaj si napr. knihu Miriam prečo plačeš a pochopíš..Tie detičky sú už živé bytosti a všetko cítia - ak neveríš, pozri sa na DVD Nemý výkrik alebo Pohľad od vnútra maternice..Nejaký pár by Ti bol neskutočne vďačný ak by si tie detičky vynosila, porodila a oni by im mohli dať potom to, čo Ty a Tvoj manžel nemôžete...Skus napr. utajený pôrod..moja sesternica, ktorá už má jedno dieťa a tiež kvoli financiam a pod. takto porodila chlapčeka a dali ho na adopciu a je šťastná, že to takto mohla urobiť a že sa nerozhodla pre inerupciu...
@mircalla no napisla som dlhu odpoved. ibaze tu mam zle pripojenie... tak sa to zmazalo... skratim... ja sa netrapim v zivote vecami ktore neviem ovplyvnit. je kopec dolezitych veci a nezaoberam sa nimi, pretoze sa netykaju mojho zivota... a naozaj mi to netrha zily...pozri si moje prve prispevky... povedala som jej ze ak je to jej rozhodnutie, lutovat nebude. ak sa tak rozhodne kvoli tlaku manzela, vycitky ju zozeru... a napisala som jej ze mam pocit, ze jej rozhodnutie to nie je nech si to premysli...
@krasneleto Ok, beriem
@mircalla takisto s tym nesuhlasim.. ale mojim nazorom jej deti nespasim. pre teba som priliz racionalna.. ale zivot ma naucil riesit a starat sa o svoje problemy. malo ich nie je... a trapit sa tym, co zasahuje do mojho zivota... mozno sebecke...
@krasneleto no ved o tom pišem, ked je dieťa ešte v brušku, akosi si dokažeme (my ludia) ospravedlniť aj jeho zničenie jeho vraždu, a dokonca to vyzera ako lepšie riešenie a jednoduchšie pre všetkych ako život zachovať a spraviť nim šťastného niekoho iného. Hlavný dôvod je ten, že cela spoločnosť sa k interupcii stavia velmi vlažne, a hovorí sa o tom ako o niečom neidentifikovatelnom, akoby nešlo o zničenie života, tlčuceho srdiečka. Zabitie mačky jeprísnejšie klasifikované ako zabitie nenarodeneho dieťaťa. V tom je problém, že ked je život ešte len skrytý v tele matky, nehlada sa iné možné riešenie a tak ulisacky sa ten život zniči. KDež to, keby už dieťa bolo narodené a nastali by situacie, ktoré by sa v prípade nenarodeneho dieťaťa riešili zabitím, tak vtedy sa už hlada iné vhodné riešenie. Napríklad, žena počne dieťa, ale v tom okamihu práve manžel stratil pracu, finančná neistota doženie rodičov k riešeniu interupciou. Ak by to dieťa už bolo narodene a nastala by ta ista situacia, rodičia by všemožne hladali akékolvek riešenie, určite by nad zabitim svojho dieťaťa nerozmyšlali. Prečo sa nepostaviť tak isto k situacii, ked je ešte dieťa skryte v matkinom tele? PRečo tento život nestojí za tu namahu najsť také isté riešenie, aké by rodičia zvolili v prípade ak by už dieťa bolo na svete? Lebo sa v ludoch živí tá predstava o tom, že to ešte nič nieje, že interupcia nieje nič zlé nič hrozné a v prípade nudze treba po nej siahnuť. A navyše nikto nemá právo za to ženu odsudzovať, lebo je to jej volba... Dosť hrozné
@krasneleto - ach jaaaj!! Vyskakujes tu a vyprosujes si osobne invektivy (ktore neviem kde som voci tebe mala, nedomyslaj si a nemysli si, ze len preto, ze nemam nazor ako ty sa potrebujem bavit s tebou ako primitiv) a sama mas uroven, ktora je typicka mozno tak pre topky.sk a podobne! Sorry!!!
Cina: precitaj si prosim ta na co som vobec reagovala, si dost mimo! Nejaka kocka tu hovorila, ze potrat je u nas legalny, tak ze co? Ja som sa jej na to spytala, ci to, ze je nieco legalne je pre nu absolutna priorita! A uviedla som priklad Ciny, kde zabiju dieta (v 7. mesiaci to hadam uz fakt nie je ani pre najvacsie fanynky potratov "zhluk buniek") este v matkinom bruchu, lebo maju zakon o jednom dietati! NASILNE, nie ze ta zena ide dobrovolne na potrat! OK??? Sa chapeme uz?? Moj aoptazka na nu bola ci aj s niecim takym suhlasi len pre to, ze je to legalne!?! Uvahy typu, nech sa odstahuju teda z Ciny....to sa nebudem o tom bavit, to je fakt strata casu! Ale kludne zostanme pri tom, ze som to ja, co tu pise absurdity! 😉
@fidka79 - uplne na zaciatku tejto debaty som holly30 napisala "nezazila som a som si na 99% ista, ze ani nezazijem!" a v prispevku, na kt. reagujes som opat napisala, ze dufam, ze nikdy v zivotze nebudem musiet stat pred takym rozhodnutim!!! Je mi teda jasne, ze nikdy nehovor nikdy! Ale neviem preco nedokazete pochopit, ze existuju aj matky, ktore aj napriek takym hroznym predpovediam co vsetko ich dieta moze mat sa rozhodnu napriek tomu ho donosit a porodit! Ale naozaj nema zmysel sa o tom bavit...ty by si si ho nechala zobrat, ja nie!! Hotovo! Ja na jednej strane chapem ten strach tych zien, ked sa nieco take dozvedia a chapem tie pohnutky! Ale na druhej strane moje zivotne presvedcenie, hodnoty, nazory, atd. su take, ze aj napriek tomu, ze ICH chapem (bavime sa len o takychto hrozostrasnych pripadoch...blbe prognozy, znasilnenia, a podobne, nie o pripade holly30!!!), JA sama by som to nespravila.
@lieska legalne je mat v cine jedno dieta... cize nasilne na potrat? vec pohladu... mozem rovnako absurdne tvrdit ze nasilne tehotenstvo , ktore nie je legalne. ... a nie som fanusikom potratu, to kde si nabrala?
@vejula ja len nechapem preco ta to tak velmi trapi... ved ty by si hladala riesenie ina nie... ved zi a nechaj zit kazdeho so svojim svedomim. ty by si na UPT nesla. cize bojujes za protirozhodnutia inej zeny... ale tym jej beries pravo rozhodnut sa...

@krasneleto Pozerám, že sme sa veľmi nepochopili, ale aj tak to asi nemá význam vysvetľovať. Dobrú noc.