icon

Ako ste zvládali obdobie po potrate?

anonymka456
5. apr 2018

Ahojte.potrebujem sa porozpravat,poradit..
Tie ktore ma chcete urazat alebo odsudzovat tak prosim nekomentujte.dakujem
No stala sa taka vec,ze som neplanovane otehotnela.s muzom mame za sebou dost velku krizu z ktorej sa nas vztah este stale dostava.Moje pocity z tehotenstva nie su vobec prijemne.Jedno dieta mame,to bolo aj je vytuzene a milujeme ho velmi.
Toho sa tiez bojim,ze ho o nieco ukratim.v case narodenia druheho by malo nieco cez dva roky.pocit ze to nebudem pre neho na 100% sa mi vobec nepaci.dalsia vec su financie.muzovi hrozi ze coskoro pride o pracu.ja pri druhom matersku mat nebudem kedze som mala zmluvu na dobu urcitu.len rodicak..uz teraz mi byva strasne zle,cele dni len zvraciam (pri prvom tehu som vracala 8 mesiacov)Stale nad tym rozmyslam.nevidim jeden pozitivny dovod a to ma ubija.. .stale rozmyslam ci dokazem ist na potrat a co bude lepsie.ano viem ze vela ludi nemoze mat deti,ale adopciu urcite nechcem.
Zeny poradte.alebo tie co ste isli na potrat,ako ste to potom zvladli?
Dakkujem

slimstar
12. apr 2018

@zenaajmama nie nevidela som ho od tiny, pretoze sa zmazal, ale je tam viackrat toto iste spomenute od inych nickov a hadam to tam svieti doteraz. Sokujuce prenesenie zodpovednosti. Obe deti su zdrave, obe sa vyvijaju a obe maju pravo na zivot. Oststne je opisanie, ako to robia. Rozdiel je v tom, ze to jedno nedrzala v naruci, ale je skovane v lone, preto je to rozhodnutie lahsie a zodpovednost mensia, lebo to urobi niekto iny. Je to na zamyslenie. Taketo prirovnania sa pouzivaju aj inde.

slimstar
12. apr 2018

@iguaza bla bla bla povedal nick na modrom konovi

tinaa64
12. apr 2018

No dobre....idem ja prec odtial z tejto diskusie...nemam na toto silu a ani energiu riesit..aj tak ma tu budete kamenovat a urazat aj keby som neviem co napisala....tak dalej debatujte vy najmudrejsie na svete plne inteligencie a empatie..vo som napisala som napisala .a tym to hasne..a ak sa vam to nepaci je to len a len vas problem nie moj...tot vsio z mojej strany....pekny vecer prajem...

domculik
12. apr 2018

@slimstar
@tinaa64
@tinaa64
@katharines Vazim si vas nazor aj vase uprimne a ludske prispevky kocky. Niektore radobyintelektualne a pseudoliberalisticke kecy, ktore sa tu prezentuju, su fakt cista demagogia, nechce sa mi ani dalej rozvijat...Kazdopadne - je super ze su aj ludia ako vy, ktori nemaju problem zaujat k veci postoj a za to vam dakujem.

domculik
12. apr 2018

@bruneta880 este som chcela spomenut aj teba vo vyssie uvedenom 🙂

slimstar
13. apr 2018

@domculik Keby tieto deti dostali šancu na život, tak by ich vychovali neplodní rodičia, ktorých je v mojom okolí dosť. Oni sú schopní, si zobrať dve aj tri. Nie je všetko ideálne, ani pekné. Ale preboha, ved ide o deti a zázrak. Toto by mal podporovať štát, že ked sa ho rodičia vzdajú, tak ju motivovať, aby to donosila a potom už urobiť kroky, ktoré tu boli spomínané vyššie ako anonymný pôrod atd. Asi najlepší systém. Tá pani hovorila, že si idú pre trojtýždnového chlapčeka. Oni prešli aj psycho testami a súdmi, tak hádam budú dobrý rodičia, velmi dlho čakali na dieťa.

slimstar
13. apr 2018

@domculik aj ja dakujem, že sú takí ludia ako ty. Ktorí vedia pochopiť o čo ide a nedali sa zmagoriť.

sasa1983
13. apr 2018

Je tu určitá skupina žien, ktoré, ak by sa podmienky potratu (na žiadosť pacientky z
hociakych dovodov) stali prisnejsie (logistika, poplatok ), by sa o to pokúšali v inom, domácom prostredí, skoro za každú cenu. Jedna sa najmä o ženy V mladšom veku, ktoré otehotneli neplanovane a za hociakych následkov si dieťa dovoliť nemozu.

mircalla
13. apr 2018

@slimstar Neplodnych rodicov je vela, deti v detskych domovoch tiez. Ale pravne volnych deti je velmi malo. Dopyt po adopcii vysoko prevysuju ponuku, pretoze drviva vacsina deti nie je pravne volnych pre adopciu. To ju uz vec legislativy, ze to funguje zle

katharines
13. apr 2018

@mircalla mne konkretne sa paci myslienka, ako je to v USA, kde si tehotna zena, ktora nemoze dietatko vychovat, moze vybrat manzelsky par, ktoremu dietatko zveri. A tak sa moze aj zena, aj par na dietatko tesit, a aj neskor, ak dietatko bude hladat svoje korene to problem nie je.

katharines
13. apr 2018

@sasa1983 to mas pravdu, ale ta ista skupina zien si predovsetkym nevazi sama seba a preto nie su schopne si vazit ani zivot.
Clanok, ako ovplyvnuju zakony potratovost
https://www.postoj.sk/6696/aky-kraj-tolko-potratov

slimstar
13. apr 2018

@sasa1983 myslela som motivaciou, nie sprisnenim podmienok. Co viem, tak v byvalom rezime, mlade zeny nedostali od lekarov antiku. Az ked sa narodili dve, tak az potom. Nechceli im to predpisat a preto sa rodilo take kvantum deti. Ale bola tam aj ina motivacia a mozne rychlejsie zabezpecenie a podpora rodin.

tatianamaria
13. apr 2018

@sasa1983 Na to mali, ale myslieť skôr, že sa môže takéto niečo stať.Mali by mať teraz zodpovednosť za to dieťa. Vzdy sa nájde nejaké riešenie. Každá z nás, ktorá má deti, môže prísť o prácu, ochorieť, manžel môže ochorieť...Nemôžeme si aj vtedy dovoliť tie deti a máme sa ich zbaviť? Veď medzi narodeným a nenarodeným dieťaťom nie je žiadny rozdiel.

katharines
13. apr 2018
charlie1980
13. apr 2018

@katharines Podla mna tato myslienka s moralnym poriadkom nie je. Dieta sa nepoziciava, vsakze....dieta ma svoj drobny, krehky svet, na to, Aby sa s jeho emociami zahravali dospeli....Aby ho akokolvek zneistili.
Je to pre mna rovnako nemoralne Ako zmarnit zivot dietata (konkretne za tychto okolnosti).

malasandrika
13. apr 2018

@katharines to už kde sme, aby o tom, či žena porodí alebo neporodí dieťa rozhodovali politici? Snáď si nemyslíš, že ak sa zakážu potraty napríklad v takom Poľsku (čo je aktuálne u nich), ženu niečo prinúti si dieťa nechať, ak ho nechce? Jednoducho pôjde do krajiny, kde je potrat možný.

slimstar
13. apr 2018

@malasandrika ale ved politici, môžu ovplyvnovať pôrodnosť, podporou rodiny a inou motiváciou. Tak sa aj reálne stalo.

malasandrika
13. apr 2018

@slimstar ja narážam na situáciu, keď žena nemá na výber, lebo potrat by bol zakázaný.

katharines
13. apr 2018

@charlie1980 to nie je o pozicani dietata. Ten par si dietatko adoptuje, a hned po narodeni ide do narucia milujucich rodicov. Vzdy lepsie ako dojcenecke ustavy, ako to bolo. Teraz su profi rodicia, ale dietatko sa potrebuje fixovat na cloveka a ked tak urobi a zrazu zmeni posobenie, to mu tiez na pohode neprida.

katharines
13. apr 2018

@malasandrika a tebe neprekaza, ze lekar, co sa spolupodielal na zabiti dietatka ide poobede odrodit hoc aj tvoje dieta? Teraz je aspon vyhrada vo svedomi, ale aj tak su lelari, ktori sa rozhodnu zivot chranit, sikanovani.

charlie1980
13. apr 2018

@katharines Mne sa taktiez tieto formy nepacia......dieta to nevie spracovat na urovni dospeleho.....Toto je taka stradna cesta, ktora moze byt dietatu viac na skodu Ako na osoh.....dieta potrebuje istotu....Pokial ine prostredie poznat nebude, Ako to v ustave, nebude mat Ani ine potreby (v utlom veku).

malasandrika
13. apr 2018

@katharines nie, on si vybral profesiu, a tá má aj svoje pozitíva aj negatíva.

katharines
13. apr 2018

@malasandrika lenze i ja si chcem vybrat charakterneho lekara, ktory sa zene snazi pomoct a nehlada "lahsie" riesenia.

katharines
13. apr 2018

@charlie1980 ved preto som napisala, ze sa mi konkretne tento sposob adopcie v USA paci. Aj tam sa to samozrejme riadi istymi pravidlami a aj tie pary prechadzaju psycho testami.

malasandrika
13. apr 2018

@katharines veď si môžeš vybrať lekára podľa Tvojho gusta. Aj keď neviem, ako by si sa chcela dopátrať k informácií, či lekár vykonáva potraty, pretože je viazaný lekárskym tajomstvom, jedine tak na základe skúsenosti iných.

sasa1983
13. apr 2018

@tatianamaria akýkoľvek styk moze skoncit otehotnenim, bez sexu sa nedá žiť, žiadna anitoncepcia nie je 100%, stane sa, hoci teda moznosti je vela a vzdy exiwtuje aj tbl po rizikovom styku (ktorú niektore zeny vnimaju skor ako antikoncepciu a uzivaju ju znacne casto, co je non sens, a hned v prvom rade by som tuto vec dala na recept, nie volnopredajne ). Ved každý kto nechce podstúpiť interrupciu, nepôjde. A kto chce (zväčša musí), tak nech ide. Nechápem čo sa kto pletie druhým osobám do tohto rozhodnutia. Ved Tebe nie je nič do toho, či osoba xy pojde/nepôjde.

mircalla
13. apr 2018

@katharines Mna konkretne odradza na adopcili ten nekonecny byrokraticky maraton u nas...Nie dieta z domova, ale cely ten proces a dlhe roky s neistym vysledkom

katharines
13. apr 2018

@malasandrika to ci robi, alebo nerobi lekar potraty, nie je lekarskym tajomstvom, je to pre nich ukon. A zial na SK poznam len 2 takych lekarov menovite (dufam, ze ich je viac). Potom sa darmo zeny budu stazovat, ze sa k nim pri porode spravaju ako ku dobytku, je to taky profesionalny schizofrenizmus. A oktem ineho, aj zdravotnicky personal, ktory sa podiela na potratoch, moze trpiet postaborcnym syndromom.

katharines
13. apr 2018

@mircalla suhlasim s tebou, ze pri adopcii je nekonecma byrokracia. Podla mojho nazoru to moze fungovat aj efektivnejsie.

skumavka
13. apr 2018

@katharines som lekárka. Keď som bola ešte medicka, mali sme aj stáže z gynekológie a zúčastnili sme sa aj výkonu UPT. Žena už uspata, začali výkon. Mne zrazu došlo totálne zle, tma pred očami, guca v krku, skoro som išla k zemi. Musela som vyjsť na chodbu, sadnúť si, sestrička mi podložila nohy hore. Lekárka, s ktorou sme mali stáže, posmešne na moju adresu skonštatovala- že zaujímavá reakcia. Nikdy predtým ani pri pitvach či operáciách mi zle neprišlo. Toto bolo psychického rázu, mne proste naplno docvaklo, čo sa tam ide diať. Doteraz mám tento pocit živý...