icon

Ako ste zvládali obdobie po potrate?

anonymka456
5. apr 2018

Ahojte.potrebujem sa porozpravat,poradit..
Tie ktore ma chcete urazat alebo odsudzovat tak prosim nekomentujte.dakujem
No stala sa taka vec,ze som neplanovane otehotnela.s muzom mame za sebou dost velku krizu z ktorej sa nas vztah este stale dostava.Moje pocity z tehotenstva nie su vobec prijemne.Jedno dieta mame,to bolo aj je vytuzene a milujeme ho velmi.
Toho sa tiez bojim,ze ho o nieco ukratim.v case narodenia druheho by malo nieco cez dva roky.pocit ze to nebudem pre neho na 100% sa mi vobec nepaci.dalsia vec su financie.muzovi hrozi ze coskoro pride o pracu.ja pri druhom matersku mat nebudem kedze som mala zmluvu na dobu urcitu.len rodicak..uz teraz mi byva strasne zle,cele dni len zvraciam (pri prvom tehu som vracala 8 mesiacov)Stale nad tym rozmyslam.nevidim jeden pozitivny dovod a to ma ubija.. .stale rozmyslam ci dokazem ist na potrat a co bude lepsie.ano viem ze vela ludi nemoze mat deti,ale adopciu urcite nechcem.
Zeny poradte.alebo tie co ste isli na potrat,ako ste to potom zvladli?
Dakkujem

beky1813
9. apr 2018

@katharines mna tieto tvoje nabozenske reci nezaujimaju. Zaloz si skuspinu a tam si ksz. Mna to tak akurat nudi

moonlight1210
9. apr 2018

@katharines kazdopadne ten knaz necitoval len svatych. Konal (aj ked z toho nic nemal). Tam vidim zasadny rozdiel, ktory tu od vas chyba.

Takze apel na svedomie a modlitby su plana polopraca s vopred jasnym vedomim, ze nejde ani tak o pomoc, ako o ventilaciu vlastneho poburenia a zarmutku. Na ucet tej zeny.
A to neviem aku ma hodnotu v ociach cirkvi.
Lebo toto nie je nic vseobecne (samozrejme, ze sa neda zachranit cely svet). Toto je vsak velmi konkretny pripad.

Ibazeby ste ju uz kontaktovali a ponukli pomoc. Pravnu, financnu, byvanie, postrazenie deti, kym bude pracovat, inu hmotnu, ... taku tu - pre zivych.

katharines
9. apr 2018

@moonlight1210 ked si pozries diskusiu, tak tam najdes aj konkretny tip na pomoc: zachranmezivoty. A ked mas lepsi sposob, verim, ze si jej ho ponukla.

111kiki11155
9. apr 2018

prepač je to každeho vec ale uvedom si čo spravíš teraz maš na vyber bud daš šancu žit niekomu kto ta bude držat cely život za ruku a ked sa pozrieš na obe deti pochopíš akási bola hlupa že si nad tým aj uvažovala .... ja práve čakám druhe bývame u mojich rodičov ,vybavujeme hypoteku peniazok tiežnemame extra na rozdávanie ale nad potratom som vobec neuvažovala ja nemam právo zabit zdrave dieta ....sestra čaka prave tretie jej synček ma rok a už je v tretom mesiaci uvažovala nad potratom nakolko mala ide do školy a bude toho naozaj vela ale nešla pochopila to že ked dvaja vedia spolu splodit dieta tak sa vedia aj postarat ...pozri sa na synčeka ak on bol plánovaný a milovaný prečo nemože byt milované aj to druhé dietatko ?? a odpovedz si na to

tinaa64
9. apr 2018

@ellenitta ormalne mi slzy vysli..taka pravda..cloveka az pri srdci picha

ejanjelik
9. apr 2018

Potrat soji 250 - 350 e vravis, ze mate financnu tiesen. Ale na toto sa peniaze najdu?

sasa1983
9. apr 2018

@ejanjelik to je smiešna suma.

111kiki11155
9. apr 2018

@sasa1983 tá suma taká je ...a ked si zoberieš tak za tu sumu kupiš postielku a použitý kočík...

ellenitta
9. apr 2018

Ahoj v prvom rade ťa chcem aj keď len takto na dialku objať. Verím, že čítaš tieto príspevky a tu je hneď prvá pozitívna vec ktorú môžeš vidieť a tá je, že to ľudom nie je jedno alebo ľahostajné a snažia sa Ti aspoň takto pomôcť a podporiť. Mne napríklad NIC nevychádza podla plánu...už si na to pomaly začínam zvykať 🙂
Milovanie je akt lásky, takže vaše dieťatko predpokladám, že je plodom vašej lásky vášho seba darovania jeden druhému. Vela mladých sa dnes nechce viazať manželským slubom a vieš prečo? presne preto...že v dobrom ano, jasné, kedykolvek ale v zlom na to zabudni, to nedám, to nezvládnem... Ale kedže píšeš že s mužom predpokladám že ste to riskli, vzali ste sa a teraz nejdete po krásnej piesočnatej pláži, vyhriatej slnkom za šumu mora, ale momentálne je to rozbahnená cesta, plná ostrých kameňov a prekvapení, ktoré sa za ďalšou zákrutou len prehlbujú. Ale ani jedna ani druhá cesta netrvá večne. Raz je slnečno a raz prší a inokedy zase polooblačno...To je život. VSETCI a všetky čo tu sme máme problémy nikto si nejde celý život po červenom koberci za svetla fotoaparátov, na to zabudni. Prosím ťa len o jedno, nepremýšľaj nad tým dlho nad vraždou svojho ešte nenarodeného dieťaťa. Mala som spolužiačku, ktorá mi povedala: Ja som tu nemala byť. SOM POTRATOVE DIETA. Moja mama ma nechcela. Jej matka išla na potrat ale nastali nejaké komplikácie, takže potrat nemohol byť vykonaný, tak som sa narodila....To dievča sa liečilo na ťažké depresie, stále chodila v čiernom, viackrát sa pokúšala o samovraždu. Citila sa nechcená a nemilovaná...Tvoje dieťatko to cíti,...To ako rozmýšľaš, že vaše už narodené dieťa o niečo ukrátiš, to je sebecká láska. Jednoznačne. Každé dieťa túži po súrodencovi, možno sa ozvú jedináčikovia a potvrdia to, že túžili mať brata alebo sestru. Nechcieť druhé dieťa len preto, aby som mohla dať všetko po čom zatúži prvé dieťa....ver že vychováš z neho sebca! Tak v citovej oblasti ako aj materialne. Nebude sa vedieť deliť... nehovorím že je to tak stále, ale veľmi často. Samozrejme nehovorím tu o rodičoch, ktorí už nemohli mať ďalšie deti...to je zase niečo iné. Nechcem sa ťa dotknúť, ale píšeš , že ďalšie nevoľnosti nechceš, zase sebecký dôvod, kvôli prvému si to zvládla, o čo horšie je druhé dieťa že pre neho to urobiť a pretrpieť nechceš?
A prečo nie adopciu? Nezvládla by si sa pozerať ako ti berú tvoje dieťa? Ale zabiť ho vo svojom tele roztrhať ho na malé kúsky a postupne vyťahovať von...ruku, nohu, rozdrvenú hlavičku to zvládneš?(Tak to robia, keď si pozrieš potratové videá) Zájdi a stretni sa anonymne zo ženami ktoré prekonali potrat, či by to urobili ešte raz, alebo za psychológmi, kňazi určite im tiež chodia ženy na spoveď, aké majú pocity, ako sa budia na ťažké a nepokojné sny, ako počujú stále detský plač.... pre ženu je to najhoršie zverstvo ktoré môže spáchať. Zabiť vlastné dieťa. Nevieš, čo Ti ešte život prinesie do cesty ,ako môžeš vedieť že sa tvojmu prvému dieťatku nič zlé nestane, že neochorie, nezrazí auto, nestane úraz. Necháp ma zle, nič z toho ti samozrejme neprajem, ale ani ty ani ja ani nikto nevieme, čo bude na ďalšej stránke nášho života....Ak ste počali dieťatko, pri milovaní, z lásky, hoc neplánovane, prečo mu chceš ublížiť, ved ono za nič nemôže... Finančné problémy nebudú trvať večne, ved keď ste obidvaja zdraví, predpokladám, tak niečo ty alebo manžel nájdete a dieťatko nebude večne malé, vyrastie a obaja sa zamestnáte..Ak doteraz pracoval, môže íst na materskú on, jemu priznajú...Možno sa ti aj ťažšie na veci pozerá, keďže žena počas tehotenstva je hormonálne rozladená, ale v prvom rade si sadnite s manželom spoločne sa o tom porozprávajte. Vražda nevinného dieťaťa nie je cesta, to nie. Veľa síl, určite sa ozvi ako ste sa rozhodli.... len ho prosím nezabíjajte!!!! Len tak na okraj mne moje dieťa zachránilo život, už by som tu dnes nebola...

sasa1983
9. apr 2018

@111kiki11155 veď no a čo. Oproti sume za zazmluvnenie pôrodnika je to identické a proti sume za starostlivosť /vydavky pre dieťa úplne sranda suma

katharines
9. apr 2018

@sasa1983 vystihla si to ptesne. Smiesna suma za zivot, ktory ma nevycislitelnu hodnotu ☹

sasa1983
9. apr 2018

@katharines takto som to nenapísala.

ritta86
9. apr 2018

Prosim nezabijaj si vlastne dieta, je to dar, aspon mu dovol zit, ja si ho kludne zoberem a postaram sa o nho ako o svoje. Potrat budes lutovat cely svoj zivot, znicis si tym zivot, presny opak toho co si myslis ze si potratom ulahcis. Cely zivot budes premyslat co by to bolo, ake by asi bolo... je to tvoje dieta .... vobec ta nesudim, len si myslim ze ak to spravis tak si to nikdy neodpustis...nerob to uz len kvoli sebe samej

moonlight1210
9. apr 2018

@katharines ja ju ale neodhovaram. Respektujem jej rozhodnutie, aj ked s nim nesuhlasim.

Ak sa rozhodne si dieta nechat, budem rada. Ak nie, je to cisto jej sukromna vec.

A Ak nemam cas a priestor na konkretnu pomoc, nebudem jej ani hrat na city. To je take piplanie vo svojich emociach na ucet druheho.
(A pritom zrejme vobec neviete, co cloveka caka po. viem aj bez toho, aby som to osobne skusila. A ak to viete, tato vasa intervencia je potom naozaj bezcitna tak, ako je podana.)

Navyse, do roka toto tu pochova kopec vasich vlastnych povinnosti, starosti a inych radosti a max si spomeniete na vsechsvatych svieckou u hlavneho kriza. Ale neverim, ze kazdu volnu chvilu idteraz venujete spomienke na toto. nevenujete tomuto tu zvysok svojho zivota. Iba kym to teraz bude chvilku “ziva” spomienka, tak tomu venujete vela myslienok, postupne menej, nakoniec ziadnu, az na tu raz do roka v novembri. Alebo az ked sa podobna udalost zopakuje.
(A to neber ako vysmech, to je fakt. Udalosti u inych, nech nas akokolvek sokuju, prekryju casom vzdy nase sukromne udalosti, ktore su nam dolezitejsie.)

Ale tu sa teraz vyburite akoby to bola ta jedina hlavna udalost vasho zivota, ktoru musite zvratit.
A toto je na tom asi najneferovejsie, co v mene vasej formy viery robite. Ze prejdete ako citove tornado niecim zivotom a zanechate ho za sebou. Prekonana udalost. Minulost. A ani vam to nedocvakne, co ste mohli napachat. Stane sa nedobra vec, vy ju este znasobite, umocnite a dovidenia.
A mate navyse dobry pocit zo svojej snahy.

tinaa64
9. apr 2018

@ellenitta veeeeelmi dobre..ale pozor!!!!mne moderatorka pidobny prispevok zmazala...sice som to napisala inak mozno trochu nie vemi milo ale tiez som opisala priebeh potratu...co uz.ved taka je pravda aj ked kruta a bohuzial ona sa uz rozhodla ze pijde na ten potrat..uz ani nereaguje.a predokladam ze uz babätko nezije. A pochybujemze este napise ze ci ozaj sla aebo si to predsa rozmyslela.co uz taka je doba zla a sebecka..kazdy hladi len na svojepohodlie.namiesto toho aby sa to pohodlie obatovali pre niekoho kto im to milion krat vrati spät vo forme tej najväcsej lasky...co sa mozme cudovat ze je svet taky zly a ze ludia sa vrazdia navzajom ked to robia zeny svojim vlastnym detom...sama som matkou dvoch deti..a tretie uz neplanujem...ale vzdy je tu sanca ze sa pritrafi aj dalsie..a ked by to prislo tak co..vychovame ho s laskou tak ako tie dve...a myslinka by mi ani nahodou nezabludila k potratu...to nie..toto by som nedala...nedokazala by som to urobit...ked uz som videla tie dve moje drndy na utz ako im bije srdieckoa viem ako sa babo vyvyjav brusku ale su pocity pri prvych pohyboch a ky to je pocit orodit a drzat to male krehke telicko v naruci aky to je pocit ked sa prvy krat zahladila aj jedna potom nesjor druha do mojich oci.a to prve obajtie prve slovo mama...prva veta mama lubim ta...chcem ta mat navzdy pri sebe.pohlad na tie dve dievcence ako sa spou hraju mojkaju..toto je na nezaplatenie..a ako pusem tretie neplanujem ale ak sa stane prijmem ho z laskou...dieta nikdy nieje nehoda,nahoda ci zataz. Dieta je dar..len ten dar treba prijat a nie zahodit ako nejaku nepotrebnu vec kt.mi zavadzia

ritta86
9. apr 2018

@anonymka456 nesudim ta vobec za nic ale je mi ta uz teraz luto ako budes chciet vratit spat nieco co uz nebude mozne. A boli ma srdce za to nenarodene dieta, ktore ti raz bude chybat ked ti sa ti to starsie otoci chrbtom 😢 presne taketo skusenosti maju zeny s potratmi. Robis zivotnu chybu.....neviem ako viac by som ti to vedela vysvetlit... strasne si ublizis... vobec si tym nepomozes... znicis si cely zivot, nebude dna kedy na to nepomyslis...ku vsetkemu tazkemu co teraz prezivas sa prida este tazsie..... je mi luto, ze si sa tak rozhodla, luto teba aj dietatka 😢

katharines
9. apr 2018

@moonlight1210 vies, mne je len luto, ze dietatko povazujes za "sukromnu vec". Ano, starosti ma kazdy, avsak modlitba prinasa svoje ovocie v pravy cas. Nerozumiem co si myslela: " co cloveka caka, po...) A ak spominas sviecku za nenarodene deti, tak pre tvoju info, prebieha akcia, 9 mesiacov za zivot, od 25. Marca do 25. Decemra (skus pogooglit), ako aj duchovna adopcia. Ci niekto chce, alebo nechce; veri, alebo neveri, clovek je bytost skladajuca sa z tela, ducha i duse.

akynka
9. apr 2018

..ale.. az sa ti to babatko narodi, ono ti odpusti ze si takto zmyslala a budes mu tak supet maminkou ako tomu prvemu ❤

sasa1983
9. apr 2018

@katharines duchovná adopcia omg

secretadmirer
Odpoveď bola odstránená
veronikastrickova
10. apr 2018

@katharines ty si naozaj obycajna fanaticka a len kvoli ludom ako si ty nechodim do kostola a ani moj syn nebude chodit. To co ty pises patri na dokladne psychicke vysetrenie.

katharines
10. apr 2018

@veronikastrickova to, ze nechodis do kostola je len a len tvoje rozhodnutie.

moonlight1210
10. apr 2018

@katharines ty zase pripominas ucitela kantorka z romanu na zapade nic nove (e.m. Remark).
Preco ziadas od ludi, aby presahovali sami seba, kym ty si dopriavas komfort robit iba to, co teba naplna?

veronikastrickova
10. apr 2018

@moonlight1210 👏
@katharines dodam akurat toto, poznam farara s ktorym by ste si sadli a ruky by ste si mohli podavat vasimi nazormi.

katharines
10. apr 2018

@moonlight1210 malo ludi robi to, co ich skutocne naplna. Ale ti, co tak robia, zmenili svojim sposobom svet. Napr. Vedci a tuzba po poznani ako Einstain..., tuzba plnit Boziu volu a pomahat bliznym ako matka Teteza..... Avsak niekoho naplna nenavist a hnev, tuzba po moci a tiez zmeni svet, ako Hitler, Stalin

tinaa64
10. apr 2018

@katharines hmmm..ze fanaticka😂😂. Kebybja som napisala v co vsetko este verim tak ma poslu rovno na psychitriu dat sa liecit.,(alebo by mi pisali ze ci nahodou daco neberiem).pockaj...ved uz ma tam poslali..ze mam choru hlavu😂😂...do kostola ani ja nechodievam..ale verit verim..a vtake veci zza kt.by ma ostaní ludia oznacili za blazna..a zbytocne sa tu budeme s nimi natahovat..kazda ma svoju pracdu svoj pihlad na svet svoj nazor....a vzdy sa najdu zenske kt .budu take veci riesit a rozhodovat o smrti svojho dietata..bohusial treba sa s tym zmierit ze aj takto deti umieraju

alessandra77
10. apr 2018

Ja som chcela otehotniet po cca 3rokoch od prveho synceka. Ale ked mal prvy asi 9mes, otehotnela som znova... necakane, neplanovane... z necakaneho babatka sme urobili milovane babatko 🙂 tiez som na rodicovskom a byvame v podnajme.. nieje to lahke, aj mne to dava zabrat, ale teraz ma nas drobcek 5mes, vrti sa, kopka, smeje sa o 106 a ja dakujem Bohu, ze je tu s nami...
Daj aj ty svojmu babatku sancu narodit sa, uvidis, nakoniec ti prinesie najvacsiu radost do zivota... drzim ti palce ;)

zenaajmama
10. apr 2018

Vy tu používate slová ako zabitie...preštudujte si naše žákony..je to veľmi veľmi smutné rozhodnutie..ale má na to právo!!! Ale obviniť niekoho zo zabitia na to nikto v tomto pripade právo nemá.
V takomto štate žijeme, taketo sú naše zákony.Ak sa stym niekto nevie stotožniť môže sa slobodne rozhodnúť a odísť.Ja by som napriklad nežila v krajine kde sa zena nemôže rozhodnúť či dieťa porodiť chce alebo nie.

katharines
10. apr 2018

@veronikastrickova prejavom duchovnej zrelosti je prevziat zodpovednost za seba i svoje ciny a nie vyhovarat sa za svoje konanie na inych. Laska je dat ludom to, co potrebuju a nie to, co pytaju, ako povedal o. Marian Kuffa, ktory svoj zivot zasvatil najbiednejsim a rozhodne vie, o com hovori. Ak napr. Alkoholikovi das to co chce, co je alkohol, a nie to, co potrebuje, napr. Jedlo, zomrie. To ako sa vsak k danej situacii postavi napr. Ten alkoholik, je na nom. Nikoho nemozno zmenit, ak to sam nechce.

tinaa64
10. apr 2018

@zenaajmama Ako by bto ty nazvala ked niekomu podtrhuju koncatiny rozdrvia hlavicky a nakoniec vysaju?vysvetli mi to...ak to nie je akt zabitia tak co to potom je...ved to fieta pri tom unmiera rukami niekoho druheho..to ze to nieje v zakone este neznamena ze to nieje zabitie....