Ako ste zvládali obdobie po potrate?
Ahojte.potrebujem sa porozpravat,poradit..
Tie ktore ma chcete urazat alebo odsudzovat tak prosim nekomentujte.dakujem
No stala sa taka vec,ze som neplanovane otehotnela.s muzom mame za sebou dost velku krizu z ktorej sa nas vztah este stale dostava.Moje pocity z tehotenstva nie su vobec prijemne.Jedno dieta mame,to bolo aj je vytuzene a milujeme ho velmi.
Toho sa tiez bojim,ze ho o nieco ukratim.v case narodenia druheho by malo nieco cez dva roky.pocit ze to nebudem pre neho na 100% sa mi vobec nepaci.dalsia vec su financie.muzovi hrozi ze coskoro pride o pracu.ja pri druhom matersku mat nebudem kedze som mala zmluvu na dobu urcitu.len rodicak..uz teraz mi byva strasne zle,cele dni len zvraciam (pri prvom tehu som vracala 8 mesiacov)Stale nad tym rozmyslam.nevidim jeden pozitivny dovod a to ma ubija.. .stale rozmyslam ci dokazem ist na potrat a co bude lepsie.ano viem ze vela ludi nemoze mat deti,ale adopciu urcite nechcem.
Zeny poradte.alebo tie co ste isli na potrat,ako ste to potom zvladli?
Dakkujem
@moonlight1210 ja sa vobec nevyvysujem....a ci mi veris alebo nie celu noc som rozmyslal nad tym drobatkom ze uz iba par dni zivota pred sebou..a vzdy budem stat pri slabsich a tych kt.sa nevedia branit.a mam sucit ale sucit s dietatkom lebo viem co ho o par dni caka
Hovorí sa, ak nepoznáš môj príbeh, tak ma nesúď, to platí aj v tomto prípade.
Je to dosť citlivá záležitosť a správnu odpoveď, pozná len autorka sama.
Ja sama čakám svoje druhé dieťa a trvalo mi to rok, kým som sa nato dala. Bolo obdobie, keď moja finančná situácia, bola, aká bola a dieťa by sme nezvládli.
O dieťa sa musia postarať rodičia, Boh sa nepostará a tým pádom, to nie je o viere.
@moonlight1210 az raz, ak clovek zomrie a uvidi svoje hriechy a ich obrovske nasledky, ver mi, ze nie Boh, ale dany clovek sa odsudi sam.
Co sa vsetci navazate do @tinaa64?! Pravdou totiz je, ze to malicke sa nemoze vobec branit.
@katharines presne tak....a najviac ma hneva ze ked niekto vyhpdi psa alebp utopi stena tak sa ludia idu zblaznit ze co to za cloveka moze nieco take urobit a oni sami by dotycneho za to najradsej utopi v lyzicke vody...ale ak sa zena rozhodne urobit nieco take tak jy v tom este podporia a tí co stym nesuhlasia tak by najradsej zakopali pid ciernu zem...co uz moralka hodnoty upadaju a ja stym nic neurobim..vlastne nimto..asi sa musim zmierit s tym ze su zeny a zeny...mozno mi tu nikto neuveri al mne je tak tazko na dusi a aj mi je do placu ak ma dieta skoncit tak ako toto dietatko...uz skoro nikto si nevazi ludsky zivot lebo vsetko ostatne je prednejsie ...vzdy sa da vsetko vyriesit..len treba chciet...nie vzdy najrychlejsia cesta je ta najlepsia...a nech si nemysli ze po tom zakroku bude mat zrazu super vztah s muzom ze kriza pominie a ze po psychtckej stranke jej bude super...
Este by som doplnila, ze Boh je milosrdny, ale i spravodlivy. Jeho vlastnostou je tiez laska. Sudeni preto budeme tak, ako som pisala vyssie, podla zakona lasky nielen k sebe, ale aj k druhym. A ked si vezmes potrat, akokolvek sa na to pozeras, tam sa nejedna o lasku. Boh poslal svojho Syna, aby nas vykupil zo smrti. Ludia svoje deti zabijaju, aby sa "vykupili a oslobodili" sami. To nie je laska. Boh nam jasne odkazal: Jn15,13: Nik nemá väčšiu lásku ako ten, kto položí život za svojich priateľov. A tu ide o zivot dietatka. Preto veta " urob ako chces" je absolutne nepripustna, pretoze tu nejde o to ci si vyberie suknu, alebo nohavice, ale o zivot.
@beky1813 Boj je jediny darca zivota. Mozes to vidiet u parov, ktore sa dlhodobo snazia o babo. Kazdy, co je na svete, ma jedinecne a nenahraditelne poslanie (peknu anekdotu uviedla janinah o lieku proti rakovine). To, ze sa tomu poslaniu mnohi spreneveruju, je rozhodnutie samotnych ludi. A preto, beky, Boh dal kazdemu pre zivot to, co potrebuje. Jeden je sikovny remeselnik, iny je dobry lekar ... A Boh ustanovil manzelstvo, muza a zeny, aby sa o dietatko postarali a odovzdali mu mudrost a hlavne lasku. Obcas nastanu skusky, ved ludia, ak im je dobre si casto dany stav necenia a zacinaju hundrat a byt nespokojni. Zial, az pri problemoch sa naucia dakovat a ocenovat dobre veci, byt vdacni za to co maju a cim su a stavaju sa silnejsimi. Casto sa to prirovnava k socharovi, ktory z kusa skaly tvori sochu, ale kym ju vytvori, tak z nej musi odstranit vsetko "nadbytocne" (sebectvo, pychu, lenivost ...).
@anonymka456 nechaj si to..dieta je zazrak a bude ti vdacne ze si mu dala zivot...take iste babatko sa uz nikdy nenarodi tak mu daj sancu
A nakoniec slova milosrdneho Jezisa:
V denníčku sv. sestry Faustíny sú zaznamenané tieto Ježišove slová:
1728 „Napíš: Som trojnásobne svätý a protivý sa mi najmenší hriech. Nemôžem milovať dušu, ktorú poškvrňuje hriech, ale keď ľutuje, moja štedrosť, ktorú mám voči nej, nemá hraníc. Moje milosrdenstvo ju zahŕňa a ospravodlňuje. Svojím milosrdenstvom prenasledujem hriešnikov na všetkých cestách a moje srdce sa raduje, keď sa vracajú ku mne. Zabúdam na horkosť, ktorou napájali moje srdce, a teším sa z ich návratu. Povedz hriešnikom, že žiaden neujde mojej ruke. Ak utekajú pred mojím milosrdným srdcom, upadnú do mojich spravodlivých rúk. Povedz hriešnikom, že vždy čakám na nich, načúvam pulzu ich srdca, keď bije pre mňa. Napíš, že hovorím k nim skrze výčitky svedomia, skrze neúspech a utrpenie, skrze búrky a hromy, hovorím skrze hlas Cirkvi, a ak premárnia všetky moje milosti, začínam sa na nich hnevať a ponechávam ich samých na seba a dávam im, po čom túžia."
@katharines a co samovrazda?
@tinaa64 dar od boha ,teraz j"kamenujete" a keby ziada o pomoc lebo.nema dietatu co do ust tak by bolo miralozovania naco mala druhe dieta, keby nahodou sa stane tragefia tak zas len.odsudenie, nie som veriaca aj.kef som z katolickej rodiny ale nemiluje ten boh vsetkych rovnako a odpusta im hriechy?
@anonymka456 nech sa rozhodnes akokolvej.s rozhodnutim budes musiet zit ty aj sa s nim.vyrovnat len ty sama .....nikto nema pravo rozhodovat za teba,..
Nič horšie ako nabozenstvo asi neexistuje, vyplách racionalneho zmýšľania
@sense ak by poprosila o pomoc, iste by sme pomohli tym, cim vieme. Vetou "naco ma dieta, ked sa nevie postarat" sa ohanaju tie, ktorym potrat neprekaza. To je moja skusenost. Vacsina institucii, ktore pomahaju ludom v nudzi vychadza prave z krestanstva.
Boh miluje vsetkych, akurat nie vsetci miluju jeho a pocuvaju ho. Lk6,46: Čo ma oslovujete: »Pane, Pane,« keď nerobíte, čo hovorím?
@veronikastrickova je to prestupenie lasky voci sebe. Clovek nema pravo siahnut na svoj zivot. Avsak tu sa rozlisuje, ci je to pod vplyvom liekov alebo psych. poruchy, tzv psychoza (svoj stav a teda ani skutok si neuvedomuje), alebo dobrovolny odchod. Myslienky, ze som na tomto svete nepotrebny a nikto ma nema rad pochadzaju od zleho.
@katharines a co eutanazia? Je ferovejsie nechat niekoho utrapit sa, aj ked ho iny koniec necaka, len aby sme si nezaspinili ruky?
A co odpojenie ludi vo vegetativnej kome? Tych sa tiez nemozes spytat.
Ja nehovorim, ze s jej rozhodnutim suhlasim. Ale nebudem ju sudit, ani jej buchat o hlavu hnev bozi. Jednak to ludom neprinalezi. A jednak ma toho dost a bude mat toho dost sama. A jednak, krestania, co hraju na city takym sposobom ako tina, su pokrytci. Aby dosiahli svoje, brnkaju na city ako manipulatori.
Slzia nad babatkom. A trebars neskor, netusiac, ze ide o tu istu osobu, bez vahania sudia mladeho vytrznika a jeho rodicov a vychovu.
Myslim, ze v tomto ma cinske uslovie obrovsku pravdu: ak zachranis niekoho pred smrtou, si spolu s nim zodpovedny za vsetky jeho buduce skutky.
Cokolvek dobre vykona, je aj tvoja zasluha. Bez teba by tu nebol. Cokolvek zle vykona, je aj tvoja vina. Bez teba by tu nebol. Ak chces, aby mala tvoja zachrana naozaj zmysel, postaraj sa, aby chapal cenu, ktoru zachranou ziskal a dobre s nou nalozil.
@katharines ten vad pan jej nebude platit ucty ani najom....a citovat mi to tu nemusis na krestanstvo mam svoj nazor, tolko zlocinu co napachali....a potom ruky spinali v, kostole.
@sense citaj vyssie co pisala katharines...ja ju nekamenujem..ja stojim za tym drobcom malickym...za cl9viecikom kt.sa nema ako branit a kt.bude ublizene..ak uz nieje...a uz som pisala ze vzdy budem stat za slabsimi a tymi.kt.sa nedokazu branit ...namiesto toho aby vzali zodpovednost za to male tak ho radsej odstrania z cesty lebo kriza..ako keby sa ta kriza mala takymto sposobom vysriesit....a ak je jej muz aspon kus sikovny tak si robotu najde...len treba chciet...a nie len lamentovat a lutovat sa...
Nebude ukrátené, ver tomu, že ich môžeš vzájomne len obohatiť. Sama som sa toho bála, aj keď naše bábätko bolo chcené. No neoprávnene, je úžasné, ako na seba deti reagujú. Dať dieťaťu súrodenca je to najlepšie, čo môže dostať. Som jedináčik a veru mi je smutno samej.
@moonlight1210 k samovrazde, kde patri aj eutanazia, som pisala vyssie. Ludia nepoznaju cenu utrpenia, ktorym vedia pre seba i svet vyprosit mnohe milosti a pozehnanie. Utrpeniu sa neda vyhnut, je to nevyhnutna sucast zivota. Ak by vsak utrpenie obetovali Bohu, Boh prichadza, tak ako matka k svojmu dietatu, ktore sa trapi napr. S presuvanim kvetinacu, uchopi ho a dieta ten kvetinac len pridrziava.
Uz len povzdych: Jezisu doverujem ti, postaraj sa o vsetko" naplna vnutro cloveka pokojom a silou.
A je potrebne poukazat na vsetky mozne nasledky hriechu, co je prejavom milosrdenstva ku hriesnikovi, pretoze Boh hriesnika miluje, ale nenavidy kazdy hriech, pretoze vidi nasledky hriechu. Ak by si stretla cloveka, co ide po ceste, ktora konci priepastou a vies, ze tam nie je dobre znacenie, iste ho upozornis, pripadne sa postaras aj o nudzove znacenie. Takze ide o prejav milosrdenstva voci danemu clovekovi.
ŽALUJEM (Autor : Helena Grupáčová)
Prečo je pre mňa lásky málo,
veď som sa na svet nepýtalo.
Ja už to viem, aká chvíľa je blízko,
keď matkine lono bude popravisko.
Aká si asi, mama moja?
Viem, dnes si plná nepokoja.
Ja viem, veľmi ťa ľúbim,
hoci ťa, možno, ani neuvidím.
Žalujem matky, ženy, vás otcovia,
že bludné cesty zbavili vás svedomia,
žalujem vykonávateľov diela,
žalujem, bo skazy bolo už veľa.
Povedzte všetkým matkám, ženám,
prečo ja právo narodiť sa nemám?
Povedzte to aj mojej mame,
prečo sú dni už pre mňa spočítané?
Tiež povedzte jej, že chcem žiť,
že nemôže ma zahubiť.
Veď aj tu na zemi pre mňa slnko svieti,
hoc jeho lúč sem ešte nedoletí.
Rozmysli si to ešte, moja mama,
veď so mnou nebudeš sama,
prosím ťa, daj mi žiť
a nedaj, nedaj mi ublížiť.
@katharines tak mi vysvetli, preco sa Jezis teda v podstate rozhodol pre samovrazdu. Snazil sa zachranit? Siel dobrovolne na kriz, pokial viem, cize spachal samovrazdu. Nieje to hriech? Tak to nemoralizuj. Nabozenstvo berirm, ale takyto fanatici, ako si ty, robia tento svet hroznym.
Len taký môj postreh. Ako môže žena otehotnieť s mužom, s ktorým má podľa jej slov vážnu krízu??? A potrat? Nikdy! V kríze otehotnieť nebol problém, tak prečo v kríze neporodit dieťa? Môže ono za vašu krízu? A keby kríza nebola, tiež by bolo odsúdené na potrat? 😲
@veronikastrickova tak k tvojmu statusu len tolko: Maximialn Kolbe bol knaz a bol vezen v koncentracnom tabore. V jeden den dal dozorca veznov postavit na dvor a odratal kazdeho desiateho. Medzi "vyvolenymi" na smrt bol otec asi 10 deti, ktory plakal a prosil o milost. Maximilian Kolbe vystupil z radu a poprosil dozorcu, aby miesto tohto muza vzal jeho. Dozorca privolil a tak bol spolu s veznami na samotke v hladomorni, kde postupne jeden po druhom umierali, avsak Maximilian ich zaopatril. Nakoniec ostal uz len Maximilian, ktoreho zavrazdili osobne. Povedz mi, vybral si samovrazdu, alebo z bezvychodiskovej situacie zachranil otca deti? Tak je to aj s Jezisom.
Na potrat isto nechod. Zivot nie je len o zlych chvilach, ale aj o tych dobrych. Boh cloveku nikdy neda niest tazsiu nošu nez zvladne uniest. Nazvi to skuskou alebo ako chces, ale vedz, ze ak tie zle chvile pominu a nastanu lepsie casy ( co isto nastanu) tak potrat budes velmi lutovat a bude ti branit zit tie pekne chvile na 100%. Kopu dobabranych veci z minulosti sa da napriavit alebo vziat si z nich ponaucenie, ci zabudnut. No toto sa s tebou bude vliect cely zivot. Z toho sa neda vziat si ponaucenie ani napravit ci zabudnut. Ja len tolko...
Ja by som na potrat šla.

@tinaa64 "a hadam tebe ten boh aj odpusti "
nie Boh, ale ty ju sudis a chces sudit. lebo teba cele toto podrazdilo.
takze tvoje vyjadrenia nie su ani sucitne (novozakonny Boh odpusta), ani dobre, aj ked naznacujes svoje laskave srdce, ktore sa bude modlit za dusicku.
vypovedaju iba o tebe a o tom, co ty citis, ked tuto diskusiu citas.
ibaze to obalujes do mena bozieho.
to nie krestansky sucit, to je ludske vyvysovanie sa.
nie prislis odlisne od obycajneho sudenia mileniek a podvádzajúcich manzeliek. naopak, je na tej istej urovni.