icon

Ako ste zvládali obdobie po potrate?

anonymka456
5. apr 2018

Ahojte.potrebujem sa porozpravat,poradit..
Tie ktore ma chcete urazat alebo odsudzovat tak prosim nekomentujte.dakujem
No stala sa taka vec,ze som neplanovane otehotnela.s muzom mame za sebou dost velku krizu z ktorej sa nas vztah este stale dostava.Moje pocity z tehotenstva nie su vobec prijemne.Jedno dieta mame,to bolo aj je vytuzene a milujeme ho velmi.
Toho sa tiez bojim,ze ho o nieco ukratim.v case narodenia druheho by malo nieco cez dva roky.pocit ze to nebudem pre neho na 100% sa mi vobec nepaci.dalsia vec su financie.muzovi hrozi ze coskoro pride o pracu.ja pri druhom matersku mat nebudem kedze som mala zmluvu na dobu urcitu.len rodicak..uz teraz mi byva strasne zle,cele dni len zvraciam (pri prvom tehu som vracala 8 mesiacov)Stale nad tym rozmyslam.nevidim jeden pozitivny dovod a to ma ubija.. .stale rozmyslam ci dokazem ist na potrat a co bude lepsie.ano viem ze vela ludi nemoze mat deti,ale adopciu urcite nechcem.
Zeny poradte.alebo tie co ste isli na potrat,ako ste to potom zvladli?
Dakkujem

zooeynka
10. apr 2018

Inak...autorka je uz mozno davno po potrate a my sa tu este dotahujeme ktora z nas ma "spravnejsi"nazor na vec...

katusikkk
10. apr 2018

@zooeynka
Mna nezaujima pozadie plodenia.Vieme ze debilovi,co pri nej stoji len v case potratu roztiahla nohy.Ja sa pytam ci sa to da,ale mozno je dovod zalozit novu temu 🙂 🙂

zooeynka
10. apr 2018

@katusikkk comu nechapes ako sa to da?!? Pouzi fantaziu. Sex sa da mat aj bez nehynucej lasky pozehnanej knazom, tak neries

mircalla
10. apr 2018

@charlie1980 Ved sa s tebou suhlasim.

veronikastrickova
10. apr 2018

@charlie1980 a ma to dieta zit s pocitom ze je nechcene? Neni som za potraty len tak z rozmaru, tiez som potratila a nie 1 ci 2 krat spontanne a ja som nenormalne vdacna za mojho syna, ze jeho som zvladla vynosit a porodit, aj ked porod bol tiez dramaticky a ze mu nic nieje. Ale mat dieta a davat mu pocitit ze nieje chcene je hrozne. A zena v urcitom veku uz dieta na adopciu dat nedokaze kvoli sebe, a mat ho vychovavat tak, ze ho nechceli, ja si toto neviem predstavit, vycitat mu nebodaj nieco neskor ze je nechcene. Aky zaklad by malo to dieta.

katusikkk
10. apr 2018

@zooeynk
Nikto netvrdi ze na sex treba lasku ,alebo farara.
Podla niektorych staci k sexu mat koko.a s kokot.m.Ale kazdemu kto chce kam,pomozme mu tam.Takze aj autorke zelam len to co si zasluzim,lebo kazda akcia ma svoju reakciu.

zooeynka
10. apr 2018

@katusikkk co pises zavana velmi silno odsudzovanim...na to tu nie sme...

beky1813
10. apr 2018

@katusikkk neprehanas to trocha?

katusikkk
10. apr 2018

@zooeynka
@beky1813
Vobec neodsudzujem.Som zastancom ze kazdemu to co si zasluzi a ze karma je zdarma.
To je vsetko.

veronikastrickova
10. apr 2018

@katusikkk ano kazda akcia urobi nejaku reakciu, ale bacha na to, aby toto tvoje odsudzovanie(akcia) sa nevratilo aj tebe (reakcia)

zooeynka
10. apr 2018

@beky1813 nie, neprehana...chova sa uplne standardne, ako zen co kladie na prve miesto prava nenarodeneho plodu pred slobodnou volou matky. Je predsa jedno do akych zlych podmienok sa dieta narodi, ako bude jeho matka padat na hubu, ona autorke nepojde pomahat, ona ma len dobry pocit ze ona je ta moralna. Smutne, nie?

beky1813
10. apr 2018

@zooeynka klasika, moralizuju tu, nadavaju, len aby si odskrtli dennu davku moralizovania

beky1813
10. apr 2018

@katusikkk bacha na karmu a na to co prajes inym, aby sa ti to nevratilo

charlie1980
10. apr 2018

@veronikastrickova Ved aj nechcene deti su z cisteho rozmaru. Ci vidis to inak ? Cize ty nie si za potraty, ale toto nebolo z rozmaru, tak je to ospravedlniahodne podla teba....tak ja uz potom neviem, co kvalifikujes ako rozmar a co nie. Lebo bolo dplodene v manzelstve ? Nerozumiem celkom. Tak ja to blizsie specifikujem- zo sexualneho rozmaru v kritickom vztahu.

katusikkk
10. apr 2018

@veronikastrickova
Ako som pisala ja ju neodsudzujem,iba vravim,ze karma je zdarma.Samozrejme ze to plati aj v mojom zivote.Preto konam tak,aby ta karma sa nezmenila na bumerang.
... a keby som mala aj 10 deti,tak budu vsetky lubene a chcene.
@zooeynka
pytala sa autorka ci jej niekto pomoze keby ze sa to male narodi?A predstav si ,ze by som vedela pomoct.A mozno ovela viac ako si myslis.Aj bez toho ,aby som mala dobry pocit o ktorom pises.Pre mna je dobry pocit kazde nove rano v ktorom som vdacna za vsetko co mam .
Takze ako baby pisali autorka ma asi po potrate a je zbytocne riesit neriesitelne.Ide cestou ktoru si sama vybrala.

katharines
10. apr 2018

Tato diskusia nie je na skodu, pretoze ak sa na zaklade tejto diskusie rozhodne co i len 1 matka pre zivot svojho dietatka, ktora sa k diskusii dostane, malo to zmysel.

tinaa64
10. apr 2018

@veronikastrickova moja ma tiez citlivejsiu pkozku..a neperiem. dvakrat tri krat do mesiaca..preiem skoro kazdy den a niekolko krat pustim pracku...ale to neznamena ze bu som sinpar davok naviac nenasla aj pre to tretie dieta ak by sa pritrafilo..su aj akcie v obchodoch takze niektore vexi sa daju kupit aj lacnejsie..a ked je akcia treba si urobit zasobyno aspon u nas to tak funguje...potom mam pokoj na nejaky cas a nemusim kupovat alebo stresovat ze momentalne to nemozem kupit lebo viem ze mam v zasobe. A tak robim ci uz pri kozmetike strave ci cistiacich..a aj na cistiacich usetrim lebo pri pratani väcsinou pouzije ocot vodu a jar...netreba sa vyhovarat na kadeco ale treba trosku pirozmysla ako to urobit a.pracie prasky sa daju spravit aj doma co s najmensimi chemikaliami..tolko receptov jestaci pozriet Uja googla...a!e to uz je totalne mimo temy

veronikastrickova
10. apr 2018

@tinaa64 ked chces zit bio eko a neviem ako per v com len chces. Kazda sme ina a mame ine potreby.
@charlie1980 je rozdiel potrat a potrat. Potrat pri postihnutom plode? Ja by som sla. Nezvladat uzivit dieta? Sla by som. Ale ked pride nejaka zena a ide na potrat, lebo ona chce karieru to sa mi nepaci, ale neodsudzujem. Je to kazdeho osobne rozhodnutie, jeho zivot. Ona s tym bude zit nie ty

charlie1980
10. apr 2018

@veronikastrickova Ale Ved tu sa vobec postihnute dieta neriesi. Ja neviem, Ved sme v konkretnej teme.

veronikastrickova
10. apr 2018

@charlie1980 pytala si sa ma co klasifikujem ako rozmar. Toto je moj pohlad na danu vec a aj som napisala preco takyto pohlad mam.

because
10. apr 2018

Prečítala som si celú diskusiu a je mi z nej smutno.
Smutno mi je z nej preto,že autorka ani neuvažovala nad inou alternatívou.
Ja osobne by dom dala dieťa na adopcii akoby som už existenčné bola na Tom tak zle že nemám čo do úst.pretrpiet zvyšných 8 m by bolo to najmenej čo by som pre to dieťa mohla Urobiť.
Chcelo by to len trochu viac obety zo strany matky.
Smutno mi je aj z niektorých agitátoriek ,nejde o to,že ste za ženské práva alebo máte iné názory,skôr ma prekvapili vaše vyjadrenia ktoré do hĺbky ukazujú ako myslíte.povazujem vas za duševných mrzakov.
@veronikastrickova
@zenaajmama -zaraza má vaše ohananie sa zákonmi, doslovné definície sú pre vás alfou a omegou ,ok....v zákone je zviera definivane ako vec(bez pocitov,citov,duse) takže aj z tohto príkladu jasne vyplýva že nie vždy to čo je v zákone vystihuje podstatu a skutočný stav veci,alebo vari chcete poprieť že zviera je živý tvor?!
Myslím že autorka robí chybu ale na to príde aj sama,hlavne ak existujú aj iné riešenia

veronikastrickova
10. apr 2018

@because je super prirovnavat zviera a cloveka. A ano ja som neni psickar. Ako dieta ma obklucila svorka psov, bolo ich okolo 20, nastastie mam iba 2 kusance, tyzden som lezala v nemocnici a chodila som rok na injekcie proti besnote. A predstav si, ze psom nerobim nic, ale strach z nich mam. Ked vidim psa bez voditka som schopna aj zavolat policajtov pokial nema naustok a ci je to velky pes, ci yorksir. Ale porovnavat nieco taketo je mimo.

charlie1980
10. apr 2018

@veronikastrickova Cize psovi neurobis nic, ale zmarnit dieta zo sexualneho rozmaru je v poriadku 😀 Veronika, neviem co uz na toto napisat.

zenaajmama
10. apr 2018

@because ohánam sa zákonmi preto lebo takyto argument je jediny ktorý musi akceptovať každy bez rozdielu.Aj tý ktorí nemajú tolko spoločenského chochmesu aby akceptovali a chapali taketo základné právo ženy.
Práva zvierat-nemyslim že treba tu otvarať tuto temu.

zenaajmama
10. apr 2018

Niekedy treba vidieť troška dalej ako nos...
Keď by zviera bolo definovane v zakone ako živý tvor ktorý má "dušu"( bože) ako by potom s takým tvorom bolo možné ovbchodovanie? Ako by sa dedilo? A ktore zviera by bolo to s dušou?? Potkan ? Mucha?kura? Pre niekoho može byť myš škodcom, pre niekoho miláčikom..niekomu môže byť skodcom mačka ktorá očúrva dvere..mali by také práva len niektore druhy? Kto by mal o tom rozhodovať?? Je to velmi komplikovana otazka s ktorou sa určite treba zaoberať.len aj v tomto pripade treba vidieť komplexne..a chapať ženie je všetko čierne alebo biele.

because
10. apr 2018

@veronikastrickova vôbec nemám záujem s vami rozoberať vás vzťah ku psom.isli mi len o upozornenie na doslovne výklady zákona.
Zákon v jednej krajine hovori že zena nie je rovná mužovi,že ju na pravo zabiť ak to uzná za vhodné,že žena nesmie študovať,šoférovať či rozhodovať sama o sebe.....
Takže považujem za úplne scestné sa v tejto morálne dosť citlivej debate oháňať iba zákonmi pretože vám viem dať tisic iných pritikladnych príkladov.
Aby som to uzavrela.... morálny zákon je nad všetky ľudské-svetske zákony pretože zákony tvoria stále len ľudia a ti sa líšia krajina od krajiny
Tu vôbec nejde o náboženstvo(nie som veriaca) ale o morálku a svedomie.
@zenaajmama myslím že jediná ktorá tu chápe veci čiernobielo ste vy :potrat alebo nekonečná chudoba rodiny ktorá si dieťa nechá(v tomto prípade)

zenaajmama
10. apr 2018

@because pozerate sa na vec s uplne ineho uhla než ja.Ja som nikde o žiadnej nekonečnej chudobe nepisala.Ja vám vás nazor neberiem.Toto je otazka v ktorej ani jedna strana nemôže presvedčiť druhú.

zenaajmama
10. apr 2018

@because "Zákon v jednej krajine hovori že zena nie je rovná mužovi,že ju na pravo zabiť ak to uzná za vhodné,že žena nesmie študovať,šoférovať či rozhodovať sama o sebe....." -- presne v tejto a v podobných krajinách sa ženy nemaju pravo rozhodovať o tom či dieťa porodiť chcu alebo nie.

skumavka
10. apr 2018

Ja si myslím, že v tejto debate ani tak nejde o pohľad z náboženského hľadiska, ale o prostý rešpekt k životu. Človek podľahol viere, že môže rozhodovať o všetkom, dokonca aj o bytí, či nebyti. Je to však naša právomoc? Koľkokrát sa človek môže postaviť doslova i na hlavu, podstúpiť xy umelých oplodnení, použiť najmodernejšie dostupné technológie a aj tak dieťa nepocne, či nedonosi. Je to teda človek, ktorý život dáva? Nie, my mame len možnosť byť obdareni novým životom, nie sme však jeho povodcami a preto ani nemáme právo ho nasilu ukončiť. Áno, ja osobne som veriaca, ale myslím že rešpekt k životu nezávisí nutne od viery, stačí si len uvedom naše limity.

skumavka
10. apr 2018

Ešte dodám, že sa mi veľmi páčila tá anekdota, čo pridala janinah. Ako nam Boh už dávno poslal človeka, čo vynajde liek na rakovinu, ale ľudia mu nedovolili sa narodiť. Keby ľudia neuvažovali tak neskutočne prízemne, ale videli trošku za obzor, bol by oveľa krajší svet. Skutočne nikdy nevieme aký jedinečný človek sa práve môže narodiť. Osobne poznám vzácneho človeka, dobrého lekára, odborníka, ktorý sa narodil ako štvrtý syn a matka krátko na to ovdovela. Sama vychovala 4 synov a tento posledný ( ako aj tí traja ďalší) sú dôkazom, že všetko sa dá, keď sa chce. Je strašné prízemne uvažovať v rovine, že radšej mám 1 dieťa a doprajem mu značkové tričká a tenisky, ako sa popasovať s dvoma. Tak aj tá naša spoločnosť vyzerá. Prečo myslíte, že je vo svete toľko depresií, nešťastia, samovrážd? Lebo ľudia stratili hodnoty. Prečo z materiálne dobre zabezpečených deti rastú častokrát neschopní, zdeformovani, nešťastní, depresívni ľudia? Značkové tričko, či vlastný PC v detskej izbe ich od toho neuchranili, skôr naopak.