Amniocentéza verzus trisomy test
Ahojte, máte prosím s týmto testom niekto skúsenosť? Vraj je rýchlejší (výsledok do 5 dní) a oveľa lacnejší než podobné testy. Kamoška sa nevie rozhodnúť, lebo jej vyšli nie moc dobré výsledky biochemického skríningu.
http://www.trisomytest.com/preco-trisomy-test
☹ je mi to veľmi luto ☹ vela sil.. hovori sa že čas lieči ale v tomto pripad to asi neplati... ja som mala zlý triple test a už som bola hotova a zrutil sa mi celý svet
Nezvyknem sa zapájať, no s tripple testom mám svoje skúsenosti - tak posúvam Pri prvom tehotenstve mi vyšiel pozitívny na Dawna 1:100 + viac plodovej vody a cysty na mozgu dieťatka - išla som na amnio - na výsledky nás potom čakalo 5 len v ten deň - všetky negatívne. Množstvo plodovej vody sa upravilo samo počas tehotenstva a rovnako zmizli cysty na mozgu dieťatka - narodil sa zdravý chalan, teraz už má 11, keby som dala na lekárov, dnes ho nemám. Pri druhom tehotenstve, opäť pozitívny tripple, inak všetko OK, amnio som odmietla. Lekár mi potom povedal, že to musí ponúkať ako prvú voľbu, no keď odmietam, urobí mi morfologické sono a opakovane tripple a výsledky si na skríningové zanesiem sama (bolo to v tej istej nemocnici). Tiež povedal, že tripple nie je spoľahlivý test, nakoľko aby bol presný, je potrebné vedieť presný týždeň tehotenstva + odobratú vzorku v čo najkratšom čase odovzdať do labáku, nakoľko minimálne voľný estrogén v nej sa rýchlo rozkladá, čo opäť ovplyvňuje výsledky. Asi to bude pravda, nakoľko tento druhý tripple bol negatívny, sono tiež OK a k chlapcovi pribudlo zdravé, dnes 4 ročné dievčatko. Ak Vám teda vyšiel tripple pozitívny, nechcete amnio, a nemáte na trisomy dajte si urobiť opakovaný tripple, ideálne tam kde je gynekológ aj skríningový labák + morfologické sono. Na druhej strane ani trisomy, ani amnio Vám 100% nevylúči genetické poškodenie, vylúčia len Downa a iné poškodenia na úrovni chromozómov, no neodhalia poškodenie na génovej úrovni (mi povedali na genetike).
ja som mala 1/25 dawna a nikto nikdy mi nepovedal že je možnosť opakovať tripple testy hned do mna hučali že amnio.. nešla som na nu ani keby mi zaplatili
@janak42 suhlasim s tvojim prispevkom,ale ja by som tripple neopakovala-uplna zbytocnost,lebo to je len statisticka pravedepodobnost. Co by som urobila (a aj som urobila,nakolko som pri druhom nechcela ist na amnio ) je MORFOLOGICKY ultrazvuk u spickoveho lekara - a to automaticky-ci vysiel triplle tak alebo onak , zaroven aj ten specialny ultrazvuk v 13tt na meranie NT ,kosti atd (ale iba u toho-kto ma na to aj certifikat) a ZAROVEN si dala urobit trisomny- v pirpade ak tripple (ktore sa dnes uz nerobia,nemali by sme ich tu ani tak volat,robi sa skor kombinovany test ,integrovany test atd) ak teda tieto indikujuce testy vyjdu pozitivne. (samozrejme ze vychadzaju casto falostne pozitivne,lebo ten datum tehotenstva je extremne podstatny a casto sa rpesne nevie,alebo je ovulacia prilis posunuta od "standardu" ale do papierov sa napise tabulkovy predpoklad oplodnenia -a z toho vypocet dlzky tehotnestva. ALE vychadzaju aj falosne negativne. preto vid spomenute vyssie specialne ultrazvuky.
Kočky prosim vas boli ste teraz.niekedy na trisomy teste v Ba?ake su ceny?
@sofia1 ja sim bola asi pred tromi tyzdnami a 350€
@matulka1981 asi vsade su rovnake ceny,ze?
@sofia1 myslim ze hej...
Nehnevajte sa ale tieto trisomy testy su riaden biznis. Lekary ich odporucaju, tak si jeden druhemu nahanaju zakazky. Co by ste s touto informaciou robili? Sli by ste na zaklade vysledkov na potrat? Podstupili amniocentezu, ktora zvysuje riziko samovolneho potratu?
Ak je vasa odpoved na tieto otazky negativna, tak mi niekto vysvetlite naco je to dobre? Aby ste v strese prezili cele tehotenstvo? Aby ste nebodaj upadli do depresie alebo aby vas chytila panika? To urcite neprida k zdravemu vyvinu plodu.
@janka3112 sorry, ale skor amniocenzeta je LEN biznis... posielaju na nu po 35ke kazdu a uplne zbytocne.... akurat to nevidis, lebo to ide do vrecak majitelov poistovní a to su ine sumy, ako trisomy, co si platis sama....
A keby to aj hned bolo jedno, som za trisomy uz len kvoli BEZPECNOSTI pre dieta.. amniocenteza je VZDY RIZIKO::. mozes o babatko prist.. aj tu na MK su baby, co tak prisli o dietatko :(
a dobre je to na to, ze ak sa potvrdi nieco, mas cas to spracovat, prijat, kym sa dietatko narodi napriklad...
@katrin21 o akej bezpecnosti hovoris? To ked ti vyjde vyssie skore pre taky Downov syndrom tak ako to ovplyvnis potom? Bud pojdes na amniocentezu, ktora ti aj tak nezaruci presnost na 120% alebo budes v strese. Ver mi, ze sa na to nepripravis aj keby si mala cas dva roky. To musi prist, aby si sa s tym vedela zmierit. Ak by sa naordilo nedaj Boze dieta s trisomy 13, tak si povedzme na rovinu ak bude vykupenie pre to dietatko ak zomrie cim skor, to iste pri trisomy 18. Jednoducho naco podstupovat riziko poskodenia plodu, tomu nechapem...vacsina z toho sa aj tak vyvrati. Pri tychto diagnozach deti zomru a dietatko s Dawnovym syndromom sa riesi po zdravotnej stranke po porode, tak preto v tom nevidim ziaden zmysel.
@jakobsapple1 presne takto som rozmyslala aj ja. Cakam dvojicky, tripple test ok, ale na ultrazvuku v 20 tt jednemu nebolo vidiet nosovu kosticku, okrem toho nic ine, co by nasvadcovalo postihnutiu. Kedze som mala nejak divne poposuvane tyzdne, amnio by mi sice urobili, ale na vysledky sa musi dlho cakat a ak by boli pozitivne, ukoncenie tehotenstva by nebolo mozne. Navyse este tam bolo to druhe zdrave dieta. Tak som si polozila otazku : co ak mi to ukaze pozitivny vysledok? Odpoved bola jednoznacna, necham si to tak ci tak. Takze amnio som odmietla, naco zbytocne riskovat. Mala som vsak stastie, lebo mi ponukli ten trisonomy test zadarmo, kedze prave robia nejaku studiu s dvojickami 🙂 ten bol negativny. Takze uvidime, co bude, buduci tyzden pojdem na sono v 30 tt a som zvedava.
Inak ja som povodne chcela odmietnut vsetky tieto vysetrenia, ked som sa rozhodla, ze si necham babatka aj keby mali byt postihnute, ale jeden argument od lekarky ma presvedcil aspon na tie krvne testy. Argumentom bolo, aby sa lekari mohli lepsie pripravit na porod postihnuteho dietatka a tiez pediatri na nadlednu starostlivost on, pretoze ta je uplne o niecom inom, ako pri zdravom babatku.
Ja som absolvovala trisomy v 12.tt, vobec ma tie peniaze nemrzia, nech mi uz vyjdu triple hociako, nic viac neabsolvujem, maximalne morfo UTZ. A je len otazka casu, kedy to poistovne zacnu preplacat a zrusia sa tie tupe tripple. Hlavne je to kazdeho osobna vec, ako k tomu pristupi, co si da a neda otestovat, vyhlasovat, ze trisomy je len biznis je dost odvazne. A ak clovek ma taky nazor, staci na to proste neist 🙂
@janka3112 tiez si dovolim s tebou nesuhlasit ze trisomi test je len biznis...mne vysli pred troma tryzdnami zle vysledky triple,na genetike ma nahovarali silou mocou na amniocentezu,samozerejme aj kvoli veku nad 35,nakoniec sme sa s mojim dr dohodli ze pojdem na trisomi test a pripade pozitivneho vysledku by som amnio podstupila aby sme vedeli zvazit dalsie kroky...trisomi test dieta neohrozuje, pri amnio vzdy nejake to riziko ,aj ked zanedbatelne ,je...takze pre to.....
@matulka1981 v tychto testoch sa jedna o tri geneticke poruchy z ktorych dve su nezlucitelne so zivotom. Mozem sa opytat ake kroky by si teda podstupila, v pripade,ze vsetky testy by boli pozitivne? Ak je zena odhodlana podstupit amnio a na zaklade toho urobit krok v pred a dat si odtranit plod, tak okej...vtedy si myslim ze je to fair play. Ale ak na to ide zena, ktora uz dopredu vie ze na amnio nepojde, tak mi prosim vysvetli na co to je dobre? Aby zila v strese dalsich neviem kolko mesiacov? Prepac, ale mne sa tieto testy vydia prehnane, niekedy mam pocit, ze ludia uz nevedia co so zivotom...
Nezijem na Slovensku, ale v UK a tu sa vsetkemu nechava volnejsi priebeh. Viac sa to nechava na prirodu. Este aj tehotenstvo ti potvrdia az na prvom ultrazvuku v 13.tyzdni a neutekas tu na krv ako na Slovensku, poniektore zeny uz v 2.tyzdni tehotenstva. Za cele tehotenstvo mas dva sona a nikto z toho nerobi paniku.
@janka3112 v pripade pozitivneho trisomi by som podstupila amnio a keby poukazala aj ta na konkretne geneticke poskodenie tak by som isla na UPT....v tomto mam jasno,kedze som to riesila niekolko tyzdnov dozadu...a presne zakial clovek v tej situacii nie je,tak to vidi uplne inak ako ked sa to teba priamo dotyka....
@janka3112 aj ja zijem v UK a dovol, aby som ta poopravila.
Ano, v UK neberu tehotenstvo ako chorobu - nastastie, ale to neznamena, ze ked mas problem tak to neriesia.
Aj v UK ti bude odporucene sono ked zacnes kravacas este pred 12tt. Dovtedy, pokial nie je dovod, tak sa sono nerobi a naopak - vyslo im to ako viac rizikove. Druhy scan je morfologicky a robi sa okolo 20tt. Pocas NT screeningu (prve sono do 13+6tt) sa zistuje riziko na tieto tri poruchy. Ak vyjde high risk, pojdes na amniocentezu, samozreje ak ju neodmietnes a mozes si dat spravit tiez trisomy test aj v UK - samozrejme ako samoplatca. Amniocenteza je na 100% (ak sa nestane ludska chyba) a Trisomy test su na 99%, preto je stale preferovana amniocenteza, ale odber choriovych klkov (tie su odoberane v skorom stadiu tehotenstva). Samozrejme je Trisomy test menej riskantny ako amniocenteza (stale tam hrozi riziko samovolneho potratu), predsa len odber krvi zo zily je nezatazovy pre plod. Aj v UK po trisomy teste musis podstupit amniocentezu, kedze ta je celoplosne uzanavana ako rozhodujuca.
Samozrejme ak je potrebnych viac sonografii pocas tehotenstva tak ti ich v UK spravia kolko ich je potrebnych - takze standardne su dve sona a podla potreby viac - to len pre upresnenie.
NT screening bol este donedavna povazovany za jednu z najpresnejsich metod (tripple testy zdaleka nedosahovali jej presnost), ale Trisomy testy su presnejsie a podla mna, je len otazkou casu kedy sa nimi nahradia ostatne vysetrovacie metody.
Kazda zena ma pravo vediet ci pod srdieckom nosi zdrave dieta a nikto nemame pravo sudit...vysetrenia by mali byt co najmenej stresujuce a co mozno najpresnejsie.
@slniecko77 nemusis mi hovorit ako to funguje v UK, robim v zdravotnictve...casto som na ANC tak viem co a ako, co sa odporuca a co nie...
Ide tu ale o to, ze v UK ti ponuknu bezne len test na Down syndrom a ani raz som sa nestretla s tym aby midwife alebo doktor vyslovene odporucali tento test...vzdy bol prezentovany len ako moznost ktoru si buduca mamicka moze vybrat.
Samozrejme ak mas problem tak sa to vysetruje. No ja mam pocit, ze na Slovensku to je tak, ze ako nahle zena prekroci 30.rok zivota uz pocuje z kazdej strany ze je rizikova...
A nehovorte mi tu nikto ze to nie je o peniazoch...je! Tak ako aj so vsetkymi liekmi ktore sa na Slovensku predpisuju na kazde pichnutie. Ten system je akosi zle nastaveny...na to aby sa minali peniaze v zdravotnictve na dolezitejsie veci sa bude minat na taketo nehnevajte sa...somariny.
@janka3112 s tym s tebou suhlasim. Na Slovensku je velmi zle nastaveny system, na vsetko sa predpisuju lieky, najlepsie na kg. Robi sa xy sonografii, uplne zbytocne - vsak vraj je to neskodne, zeny po 35 sa kazda s ohladom na vek zenie na amniocentezu - absolutne neopodstatnene (ked tu mame ovela bezpecnejsie vysetrenia) ..ja mam na to tiez svoj nazor.
Nie je pravda, ze ti ponuknu len test na Down syndrom, NT screening a s nim suvisiace krvne testy poskytuju odpoved aj na Pattau a Edwards syndrom.
NHS ma tiez svoje velke nedostatky, ale je neporovnatelne spravodlivejsi ako system na SVK.
@111mrkva111 ahoj chcem sa spýtať či si potom o čiastočne preplatenie trisomy testu? Dakujem
Ahojte baby, aj ja som tento problém riešila, mala som asi tri dôvody na to, aby som podstúpila genetiku a nakoniec som to vyriešila kvalitným ultrazvukárom (dr. Holáň), ktorý na tom plode videl všetko možné aj nemožné. Všetky tri syndrómy, ktoré vyšetruje trisomy test vidí dobrý ultrazvukár na sone. Dnes som natrafila na takýto článok. Gynekológovia asi majú motiváciu ho ponúknuť, čo myslíte?
http://www.pluska.sk/plus-7-dni/biznis/gynekolo...

ja som slaba povaha ja by som to čo ty asi nezvladla ☹