Antidepresíva počas tehotenstva a ich vplyv na bábo
Ahojte, užívate, alebo užívali ste niekto AD v tehotenstve. Mali nejaký vplyv na dieťatko? Viem, že sa lieky neodporúčajú... ale neviem či to pôjde aj bez nich.
Ja som rodila spontánne a pri prvých dvoch som tie stavy nemala.... Diagnostikovane to mam od minuleho roka cca od apríla...
Zo začiatku keď som lieky vysadila mi bolo zle, potom to nejako prešlo co som bola aj dosť prekvapená.... Ale od 25tt sa necítim najlepšie
@merien259 moj vedel, a v nemocici som to povedala, ale ja som bola aj na rizikovom, tak neviem ako kedy sa inak ide do nemocnice, ked nie si na rizikovom, ja som vysadzala viackrat, az kym sa podarilo, 3m som bola prve bez , bolo to strasneeee, fakt som sa zle citila, nevedela som proti tomu bojovat, potom som postupne nasadila. Mala by si to povedat, podla mna, hlavne ked sa citis horsie, pripadne ist za dr. , aby si bola pripravena, ak by sa ti viac pohorsilo, lebo nie je to sranda, aj nabeh liekov trva nejaky cas, a je dolezite aby si ty kedze mas babo v tele bola ok, to hovoria takto aj lekari, ze je podstatna tvoja pohoda.
@haliee áno viem ze musím byť ôk ale lieky zatiaľ nepotrebujem aspoň to tak cítim... A do nemocnice začnem chodiť od 36tt každý týždeň až do pôrodu na ctg tak potom asi poviem ze mam tieto stavy, jedine este by som mohla ísť za psychiatrom aby sa on vyjadril že či je potrebná sekcia
@merien259 to je dobre, ze drzis bez liekov, nie je to jednoduche. Neviem teda, je to na tebe, mozno by som isla ako pises sa poradit opytat, dr. co si o tom mysli, ci sekcia. Predpokadam,ze ak sa mas dobre neda, tazko povedat, ale radsej chod, moj nazor, a povedat v nemocnici urcite. Lekari neradi davaju sekciu, kym nemusia, sak klasika je klasika.
Pre AUTORKU -kolko si ako mozem vediet brala denne seroxat? nechcem byt indiskretna, pises, ze skoncilo tehot. zle, mozem vediet, co sa stalo, pripadne do spravy, je mi to luto,
@haliee ja som užívala tu minimálnu dávku myslím 20mg.
@silvika99 prosím ťa sertralin je 50mg aké najvyššie dávky si užívala a pri akej diagnozé a počas tehotenstva si užívala iba 25mg mala si aj nežiaduce účinky? Ja teraz užívam setralín ešte len 2deň polovicu tablety
Ja užívam sertalin už roky 50 mg a po otehotneni 25 mg. Jasne že sú nežiaduce účinky pri prvom užívaní. Treba vydržať aspoň dva týždne 🙂
@silvika99 a stale ma ten istý účinok neskúšala si ani vysadiť?
Ano má stále rovnaký ucinok. Skúšala som vysadiť s lekarom a zhoršenie. Takže už neskúšam. Už nikdy viac to nechcem zažiť čo bolo.
@silvika99 prosim ku komu chodíš tu v KE? Gyn a psy? Nie všetci lekári odobria AD v tehu a gyn tiez z toho niesu nadšení
Napíš mi ss
a teda , ak dobre chapem, 🙂 , si tehotna a menis seroxat na sertalin? seroxat nemohli nechat?
@michaella24 mozem sa ta opytat ci si si relativne dobry stav udrzala aj po porode. Mna to caka o par tyzdnov a mam cim dalej tym vacsi stres. Doteraz som sa drzala dobre. Ale mala som teraz stresove 2 tyzdne a vidim ze to zacina byt na ... a rozmyslam co dalej
@miriama11 no, takto. Ja som mala veľmi ťažký pôrod, malého som mala pri sebe dve hodiny, mňa previezli na rizikové oddelenie miesto šestonedelia, lebo bolo plno, čiže som bola úplne na inom poschodí ako drobec a nemohla som chodiť, kvôli problémom s dýchaním (neprišli na to, že prečo, ale pravdepodobne to boli tým, ako mi po pôrode zrazu orgány klesli) a bolestiam. Mne ho nikto nepriniesol, dostala som sa k nemu až takmer po 24 hodinách a hneď mi ho pre zmenu odobrali a šiel na JISku, pretože mal zápal, zrejme zo mňa si ho vzal kvôli traumatickému pôrodu. Takže som za ním chodila tak na 20 minút denne. Preto toto píšem, lebo vlastne toto celé u mňa spôsobilo dosť zlý popôrodný stav, čo sa týka psychiky. Mala som strašné bolesti, čachrovali mi s liekmi, lebo čo ak budem kojiť, pri tom som mlieko nemala - raz mi lieky dali, potom odmietli, znova dali a dookola tam robili opičky okolo toho. Nespala som celé noci, preplakala som ich od frustrácie aj od bolesti, malého stále nepúšťali ku mne z oddelenia, lebo dostal aj žltačku, samozrejme a tak som sa nakoniec nechala prepustiť domov, lebo som cítila, že to zle dopadne a s malým som nevedela nič spraviť, len sa na neho pozerať cez inkubátor. Ešte sestričky na JISke zo mňa robili krvavčiu mater, čo si opúšťa dieťa, ale fakt to bolo jediné riešenie pre mňa, aby som nebola sama, mal mi kto pomôcť sa pozbierať, podať mi niečo, starať sa mi o ranu. Niekoľko týždňov po pôrode ma chytala veľká depresia, nevedela som si k malému nejako vytvoriť vzťah, bola som z neho nervózna, mala som veľké výčitky za to ako sa cítim. Kojiť som nekojila, lebo kým bol ešte v nemocnici sa mi rapídne znížila tvorba mlieka a on sa doma už nechcel ani prisať, bol hrozne nespokojný, takže som si povedala, že nebudem ani jemu, ani sebe pridávať ďalšie stresy. Zhruba po mesiaci a pol sa to začalo zlepšovať. Ešte pred Vianocami som zvažovala návštevu psychiatričky, ale ešte som tam nebola, hlavne aj kvôli tejto situácii. Myslím, že mi je fajn, no cítim že sa u mňa touto izoláciou prehlbuje skôr sociálna fóbia. Inak materstvo je náročné aj pre psychicky zdravú ženu, takže to neberiem tragicky, že som občas hrozne vyčerpaná - psychicky, no svojho syna milujem a nemenila by som nič. Bolo to určite náročné obdobie. Dnes má synček pol roka, ale určite u mňa robí aj veľa to, že nie som na neho sama a teda si viem od neho aj oddýchnuť, mám naozaj veľkú pomoc mojej maminy. Bez nej by som to asi tak dobre nezvládala.
@michaella24 tak to si mala velmi tazke, ja mam malu v nemocnici tiez to so mnou zamavalo, lenze ja som mala tazkosti po porode co sa psychiky tyka aj pred tym ked som bola “normalna”😂ale to preslo po 2 tyznoch. Ja som ale brala pred tehotenstvom iba jedne lieky , tak vypustenie nebol problem, dokonca som sa citila lepsie ako s nimi, ale teraz uvidim no co sa bude diat. Mozno sa to zlepsi ked pustia malu.
@miriama11 ja som tiež už mala upravené lieky pred tehotenstvom, vopred som riešila so psychiatričkou, že mám v pláne otehotnieť. Mala som Sertralin, no už počas užívania som mala z neho pocit, že je to skôr placebo, takže vysadenie počas prvých dvoch týždňov, čo som vedela, že som tehotná, som si ani nevšimla. Počas tehotenstva som bola okej, ale tak hormóny lietali, chytala ma panika a podobné veci, ale to je sú bežné veci. Až do poslednej chvíle som bola úplne okej, dokonca aj pôrodník ocenil, aká som trpezlivá a ticho to celé znášam 😂 No potom sa to celé skomplikovalo a miesto radosti z bábätka som trpela ako kôň, nemohla ho mať pri sebe, aj keď na druhej strane sa mi istým spôsobom uľavilo, že sa nemusím o neho starať, pretože som bola veľmi slabá a bála som sa, že mu ublížim, že mi spadne a tak. No som rada, že sa mi to podarilo s pomocou ustáť, aj keď sa mi veľmi ťažko priznávalo, ako sa cítim. To asi žiadnej mamičke, je náročné si priznať, že cítiš od svojho bábätka odstup. Myslím, že celé sa to vo mne začalo lámať, keď už sa mi dostávala aj taká tá spätná väzba od neho. Ak bude treba, určite zájdem k lekárke, ale napríklad, mám celkom slušnú zásobu liekov doma a skúsila som si pomaličky nasadzovať Arketis, no hrozne som bola slabá, taká nijaká, ospalá... Možno by to prešlo po týždni, dvoch. Ale ktorá mama si môže dovoliť byť mimo... Čiže budem musieť hľadať zrejme iný spôsob liečby, no Sertralin neviem, necítila som sa z neho lepšie, skôr akoby som nič nebrala.

@merien259 no ja som isla preto na sekciu, to som mala ako indikaciu, osobne som si netrufala na klasicky porod. Ako to myslis, ze ci povedat v nemocnici, ? ako pisem sekciu som mala kvoli tomu, inak by som asi nemala, a na predoperacnom som to aj hovorila, nech mi nieco daju ak teda treba, oni uz vedia, inak som mala tep 200 obrazne povedane, tak som sa bala, 🙂 ,