icon

Bolí pôrod?

satanca
13. feb 2019

Ahojte baby, prosím vás prihoďte vaše osobne skusenosti s pôrodom, mám sa ho báť, vybaviť si cisársky, alebo to nechat na prirodzeno? Čo je menšie zlo? Ďakujem

kasokri
13. feb 2019

@etnatn stastna to osoba😝

hettinka
13. feb 2019

@ester177 chapem a neodsudzujem... len somchcela povedať, že so strachom treba pracovať, nie od neho “utekať” štýlom, vybavím si cisársky a je po probléme. Lebo ten cisársky je tiez bolestivý a môže aj všelijako dopadnút.
A keďže už mám veľké deti, s odstupom času, pôrod bolo to najmenej, čoho sa bolo treba báť. Asi sa budem raz báť oveľa viac pôrodu svojej dcéry, ako toho vlastného.

nikenzi
14. feb 2019

Rodila som 20 hodin (plne bolesti samozrejme) a nakoniec cisarsky - maly nezisiel do porodnych ciest ani po neviem kolkej vyvolavacke. Na druhy den som behala jak srna po oddeleni. Cize pre mna sekcia vykupenie a bezbolestna (aj ked som citila stehy pri sadani a vstavani).
Zato kamoska rodila 6 hodin prirodzene ale taka bola dotrhana ze este mesiac chodila v bolestiach jak kacka. Druha kamoska odrodila za hodinu - tak ze ani nevie jak. CIZE: je uplne jedno jak si to naplanujes, proste sa uvidi. A hlavne - kazda bolest raz pominie, cize odtrpis a domov ides s krasnym babatkom.

conspi
14. feb 2019

@satanca tiež som malá a chudá... Rodila som dve deti prirodzene. Prvé som mala skoro. Pôrod bol bez oblbovákov a úplne v pohode. Necítila som ani šitie. Dve hodiny po pôrode som už behala... To isté pri druhom ale tam som sa zapotila trochu viac. Moja mama mala tiež pri bratovi problém ale nerobila som z toho zbytočné stresy... Ničomu by to nepomohlo... Proste som vedela, že to zvládnem. A vybavovanie CR bez zdravotnej indikácie je podľa mňa na hlavu. Ten zásah je brutálny. Každú bolesť zvládam veľmi dobre ale do CR by som dobrovoľne nešla ani keby mi platili... A nechápem ženy čo to takto podstúpiť chcú

diewcatqoo
14. feb 2019

Inak, ja napisem nieco mozno trochu od veci: porod je nic oproti tomu, co ta caka s dietatom. Su to niekedy veci, pri ktorych zena doslova pada na hubu. Pre mna ako prvorodicku to bola strasna facka, ze zrazu nemam pre seba ani minutku volneho casu. To male babo, ktore vkuse place a ta bezmocnost, pretoze uz si skusila vsetko a babo len reve a reve. Tie prebdene noci pri postielke, ked pride prva choroba a ty kazdu minutu kontrolujes, ci dycha. To, ked sa snazis uvarit milion roznych jedal a ono nic nechce. To ked vidis, ako ti robi napriek a nesmierne sa na tom bavi a ty ides prasknut jedom. To ako sa pocas dna milionkrat spyta "preco" a ty uz nevies, kam sa pred nim schovat. To, ako ta niekedy tak vytoci, ze musis odist do druhej izby pocitat do 10, aby si ho neudrela. Ale vsetko to vyvazuju krasne veci, kvoli ktorym to vsetko stoji za to.
Proste materstvo je velmi narocna praca, porod je oproti tomu nic. Je to len par hodin, ale materstvo je na cely zivot. A je to to najkrajsie povolanie ;)

sapa20
14. feb 2019

Ako sa nastaviš taký ho budeš mať 😉
A záleží ako vysoko máš prah bolesti.

martanela
14. feb 2019

@ester177 áno, mám dve dievčatá a vždy som chcela chlapca, ale osobne cítim, že ďalej už nemám ísť a spomienky na pôrody ma v tom len posilnuju 🙂 v každom prípade, ak by som sa rozhodla pre ďalšie dieťa, šla by som zas normálnym pôrodom. Z princípu, čo najprirodzenejsou cestou, a bolesť by som brala ako daň za moje rozhodnutie mať ďalšie krásne zdravé dieťa. Dnes viem, že by som to zas prežila🙂

martanela
14. feb 2019

@ester177 prajem veľa síl, druhý pôrodu býva super rýchly takže bolesť bude len krátkodobá a to sa predsa dá 🙂 všetko dobré!

marienka1989
14. feb 2019

Pôrod bolí.....a bolí riadne....mám tri deti, každý pôrod bol iný, aj bolesti boli iné....prvý pôrod - nočná mora! Manžel pri mne ako pri smrteľnej posteli, videla som len hmlisto, aj to mi stačilo, on sa tváril, akoby mi odbíjala posledná hodinka...sama som mala myšlienky, že keby mi niekto dá v tej chvíli do ruky zbraň, tak si to strelím a mám pokoj....vtedy som naozaj nedokázala myslieť ani na syna, že to robím pre neho, že ho privádzam na svet....dnes sa za to hanbím, ale tá bolesť mi nestála za nič na svete....keď som porodila, moc si to teda nepamätám, len z rozprávania manžela, že mi odmietli dať do rúk syna, vraj by som ho neudržala, tak ho dali len na 5 minút mužovi do rúk a potom si spomínam matne na to, že muž prosil personál, nech niečo so mnou robia, lebo som bola modrá...hodili na mňa asi 4 prikrývky a bolo dobre. Syn mal 3,5 kg a 53 cm, bol našťastie zdravý a silný, zvládol to lepšie ako ja 😖 druhý pôrod-nádhera! do dnešného dňa na neho spomínam s radosťou a láskou. Kontrakcie sa dali krásne predýchať, pôrod samotný pár minútový, manžel nemal šancu dobehnúť, také to bolo rýchle...ten euforický pocit, keď zo mňa malá doslova vyletela, neviem do dnešného dňa popísať...v živote som nebola taká šťastná....nedokázala som sa nesmiať, chcela som vstať, tancovať, spievala som tam na sále, sestričky mali zo mňa radosť 😅 dcérka mala 2,7kg, 47 cm, krásna, zdravá, úžasná ❤ tretí pôrod-tiež nebol najľahší, bolesti dlho mierne, po prasknutí vody veľmi bolestivé, pri každej som na pár sekúnd odpadla....ozvy sa zhoršovali, doktori zvažovali akútny cisársky, no malý to vyriešil za nich, prišli tlaky a na pár zatlačení bol vonku, opäť bez manžela, ktorý to nestihol 😅 mal miery po bratovi, 3,5 kg a 50 cm. Toľko moje pôrody....po tom prvom som sa skoro zaprisahala, že už žiadny nebude a syn zostane jedináčikom....dlllllho som veru zabúdala....a do dnešného dňa mám zlé spomienky....ale mám tri zdravé, šikovné deti a to je hlavné, to ostatné, nepríjemné, sa snažím vytesniť 😉

saskia_98
14. feb 2019

@marienka1989 za toto Vas obdivujem že ste sa aj napriek prvemu pôrodu odhodlali na ďalšie. Ja si z pôrodu okrem bolesti nepamatam nič .. Ani ako maly zaplakal, ani či som ho mala na rukach, no nič len jedna veľka hnusna bolesť a sem tam matne zablesky na manžela .. Ešte šťastie že tam bol a aspoň on videl synčeka hneď. Za mňa najhoršia skusenosť aka mohla byť a to personal robil všetko čo bolo v ich silach aby som im prestala pri kontrakciach odpadavať...

maminka2710
Autor odpoveď zmazal
maminka2710
14. feb 2019

No nejak sa mi to podarilo vymazať :D tak teda píšem ešte raz. Pôrod bolí 😉 ale dáš to. Ja som tiež útla, mám 158 cm výšku a úzku panvu. Prvý pôrod začal prirodzene, skončil sa akútnou sekciou, lebo som sa nedostatočne otvárala a bábätku slabli ozvy. Dávala som sa dokopy hodne dlho a navyše som prišla o tie vzácne prvé chvíle s bábätkom, pretože ma dali do celkovej narkózy. Ale dali sme to, aj keď to po cisárskom bolo hodne ťažké. Mala som obavy pred druhým pôrodom, ako to dopadne. Lekári sa vypytovali, koľko meriam, skôr to nastavovali na ten cisársky, teda že po tej prvej sekcii asi bude aj druhá ... Nechcela som ju veľmi, ale tiež som sa na to tak nastavila, lebo som si myslela, že možno aj pre bábo to bude tak lepšie. A potom som na poradne začala chodiť k inému lekárovi a ten sa ma rovno spýtal: A ste na sto percent presvedčená, že chcete cisársky? A mne bolo jasné, že odpoveď je nie 🙂 Tak som to skúsila prirodzene a bol to ten najkrajší pocit, keď mi syna položili na brucho. Už ani nehovorím, že hojenie po normálnom pôrode bolo aspoň teda v mojom prípade oveľa rýchlejšie, už na druhý deň som behala ako srnka. CHápem ťa, aj ja som sa bála, ale musíš si veriť. Bolia hlavne kontrakcie. Mne veľmi pomohlo, že som sa vopred niečo naučila o dýchaní, potom to šlo, Držím palce!

silvusias
14. feb 2019

Ako ja nechápem celému tomuto. Podľa mňa každá z nás vie, že to nebude len tak ale pohrávať sa s myšlienkou, že radšej podstúpiť len tak cisársky len preto, lebo obyčajný pôrod bude bolieť tak to už je aj na mňa moc

marienka1989
14. feb 2019

@saskia_98 takže máte len jedno dieťatko? ja si to pamätám ako včera, keď som s mojou mamou sedela na druhý deň na chodbe pri pôrodnici, a vravela som jej, že už nikdy viac toto nechcem zažiť, že už nikdy nebudem mať ďalšie dieťa, že to bol horor.... a keďže si tú najkrajšiu časť, keď už bol prvorodený syn na svete ani nepamätám, tak o to ťažšie sa na to všetko spomína...mne pomohlo to, že som sa snažila na to nemyslieť, a keď sa ma kamarátky a návštevy pýtali na pôrod, tak som to vždy odbila dvoma vetami, pretože mi vždy bolo normálne zle od žalúdka, keď som mala na to čo i len pomyslieť...a navyše ma všetci presviedčali, že keď raz príde druhé dieťatko, že to bude ľahšie, že už má "predpripravenú" cestu a podobné reči, a našťastie mali pravdu 🙂 keby bol aj druhý pôrod taký ako ten prvý, tak na tretie dieťa ma nepresvedčí nik, to by som sa radšej dala sterilizovať 😀

saskia_98
14. feb 2019

@marienka1989 jedno a posledne.. Žiaľ viac detí mať už nemôžem a o to ťažšie to je pre mňa že som si svoje jedine dieťa nepočula ani zaplakať...

evittam
15. feb 2019

@diewcatqoo Nie každé dieta len reve a reve. Obe moje deti skoro vôbec nerevali.😉 Najedli sa a spali. Od 5.mesiaca celu noc. Od 3.-5.mesiaca 1x za noc hore.

diewcatqoo
15. feb 2019

@evittam si stastna zena 🙂

marienka1989
15. feb 2019

@saskia_98 to ma mrzí, súcitím s Vami.......❤

katrinka8
15. feb 2019

@blumie - mňa druhý pôrod bez epi a tíšiacich prostriedkov vôbec nebolel 😊 Syn mal 3750g. Kontrakcie boli len ako tlakové vlny.

singlemom22
15. feb 2019

Ja som rodila prirodzenou cestou, a aj keď to nešlo ľahko a vôbec nie podľa mojích predstav, nikdy by som nemenila..časť kedy sa malý driapal von, nebolela vôbec (teda aspoň som to nepostrehla) čo sa nedá povedat o kontrakciách..tie boli neznesiteľné, naozaj som horšiu bolesť ešte necítila...myslela som si že umriem (možno to znie prehnane, no naozaj som sa tak cítila).
Nad cisárskym som ani len neuvažovala, myslím že každá žena by si mala prejsť tým ako na svet privedie dieťa a to prirodzenou cestou (samozrejme nie kazdej to je umožnené a musí to ísť sekciou)..

ketty251
15. feb 2019

Kontrakcie ano. Pôrod nie. Aspoň u mňa. 😊

zofiac
15. feb 2019

Necitala om ostatne prispevky, pisem za seba - radsej prirodzeny. Mala som posledny porod cisarsky a nevladala som sa z postele postavit, jazva ma tahala a stipala. Pri prirodzenych som si pekne sadla uz na druhy den, behala ako srna, ziaden problem. Pokial by nebol nejaky problem, urcite prirodzeny. Ja som chcela rodit v podrepe, lekar suhlasil, ale prisli problemy a nevyslo to

bublinka1426
15. feb 2019

uprimne jasne ze to boli ved sa ti otvara panva :D a roztahuju tam dole kosti. ale porodili 10000000000 zien a dali to, ja som sa tym aspon utesovala ....skoncila som po 14hod porodu akutnym Cisarskym, a nie je to med lizat. je to operacia kde rezu 5 vrstiev a ono uz ked raz daco je operovane nikdy nneni ako predtym. ja som chcela prirodzene ( tiez som zvazovala cisarak ze to bude mozno menej boliet) ale nie je nad prirodzeny porod. pokial nemas diagnozu kvoli ktorej musis mat sekciu, tak ''nevymyslaj''. fakt. je to lepsie aj pre babo,aj pre teba. drzim palce

bublinka1426
15. feb 2019

@diewcatqoo vystizne a pravdive.

zofiac
16. feb 2019

@bublinka1426 svata pravda....
@satanca ale vela je v hlave....musis si vsugerovat, ze porodilo milion zien, porodis aj ty, ze bolest je potrebna a prospesna, kontrakcie su super, lebo vies, kedy mas tlacit.....

elly23
16. feb 2019

Pôrod vôbec neboli, trochu kontrakcie ako pri ms, dá sa to v pohode zvládnuť bez EPI

bublinka1426
17. feb 2019

mne epi pichali az po 10 hodinach a vobec ze ako ms. vobec. ale kazda sme ina

elly23
17. feb 2019

@bublinka1426 áno každá to inak zvláda,ja som mala aj obličkové záchvaty, zlomeninu, šitie nohy a všetko ok, no ja mam asi vysoký prah bolesti, mne neverili, že rodim až keď ma vyšetrili zo spodu

bublinka1426
17. feb 2019

@elly23 wau no ved aj mne vyberali napr stichy z oka zaziva a zaziva zub a to som myslela ze mam dobry prah bolesti a porod som veru nedala ale VSETKO JE TO V HLAVE. AKO JE CLOVEK NASTAVENY ja som sa nastavila slabo, resp rodila o 2,5tt skor.

hama007
17. feb 2019

@satanca kontrakcie bolia a veľmi. Všetko po tom ako uvidíš malinké zabudneš 🤗 Už hneď ako moju princeznu zo mňa pri tlačení vytiahli prešli všetké bolesti. Zašívanie vôbec nebolelo. Nemala som ani epidurálku lebo mi ju nemohli dať pretože som sa veľmi pomaly otvárala. Smiala som sa keď som ju mala už na bruchu, že kde mám to veľké brušisko?! 😆 veľký moment prekvapenia keď tam už nie je 😆 prirodzený pôrod je oveľa lepší ako cisársky. Samozrejme ak má žena nejaké zdravotné komplikácie, ktoré jej nedovoľujú rodiť spontánne, tak aj pôrod cisárskym rezom môže byť krásny zážitok 🤗💞