Čaká nás amniocentéza
Dnes som sa dozvedela výsledky tripple testov, sú bohužiaľ zlé, takže budúci týždeň idem na amnio. Som zo toho úplne rozbitá. Síce som cítila, že tie výsledky nebudú dobré, ale aj tak sa na to pripraviť nedá a od rána smoklím a predstavujem si všetky scenáre, ktoré môžu nastať. Najhoršie bude to čakanie. Depka ako svet. Ide niekto z Vás teraž niekedy tiež na amnio?
A čo urobíte, ak výjde amnio zle? Ak sa potvrdí genetické poškodenie?
ahojte ,nemate niektora skusenost s prenascan testom z krvi miesto amnio??
@ladydka myslím na teba, musíš sa trochu ukludniť, viem, že je to ťažké, ale aspoň to skús a potom to bude ľahšie, mne to ubieha neuveriteľne rýchlo a za dva dni už budem vedieť na čom sme, tiež som si myslela, že to bude nekonečno, ale závisí to ako to vezmeš. Psychika a pozitívne myslenie robí čary 🙂. Ozvi sa 🙂
@stastenka42 ja som o tom čítala ale neviem, či je to aj na Slovensku, a amnio nie je až taký strašiak ako sa o tom píše 🙂
@stastenka42, ja som si dala robit prenascanovy test (robia ho na mnohych miestach na Sk). Odhliadnuc od ceny je to normalny odber krvi, na vysledky sa caka cca dva a pol tyzdna a vysledky su rovnako spolahlive ako vysledky amnia. Mozes si aj nechat urcit pohlavie, nemusis (nepriplaca sa za to nic)
@zuzanak89 dakujem ze si namna myslela.tak uz to mam za sebou.celu noc som koli tomu nespala.no nakoniec to nebolo tak strasne.ako nie zeby to nebolelo ale bola som statocna.robili dva vpichy aby skontrolovali aj to druhe babatko pre istotu.citim trocha take tahanie neprijemne.ale co uz zostava nam len cakat.a na pozitivne myslenie ma dnes naladila geneticka 😉
@elisssasa, neviem, ako je to s dvojickami, ale odber plodovej vody je tiez "len" s presnostou na 98 - 99%. Ze to nie je diagnosticky test znamena len tolko, ze pripadny pozitivny vysledok musi byt potvrdeny odberom plodovej vody alebo chloriokovych klkov. Riziko potratu je pri amniu cca 1:50 (niekde uvadzaju 1:100), riziko potratu pri prenascane neexistuje. Co to ma s veriacimi sice nechapem, ale kludne maj svoju teoriu (nie som veriaca ani omylom). Mne sa riziko 1:50 zda zbytocne vysoke, radsej som prisla o sest stovak nez o dieta. So easy...
no dievcata je na kazdej ako sa rozhodne..a tie percenta nikdy niesu presne.tak isto prvotrimestralny screening je na 95% presny a ja som bola v tych 5%takze mi bol v podstate zbytocny,tak isto triple testy- su na hovno podla slov mojho lekara.a keby ma poslal na amnio len koli vysledkom z nich tak by som tomu asi neverila dokial by na morfologickom ultrazvuku vyzeralo vsetko v poriadku.ale takto je najpresnejsia amniocenteza. niezeby som bola jej zastancom, ale som rada ze to uz mam za sebou, ako som pisala nieje to az tak strasne,dufam len ze to dopadne dobre,.dnes to uz robia ako na beziacom pase.a to riziko potratu je podla mna stale od zaciatku tehotenstva nikdy nevies co sa moze stat. @vroni nie kazdy ma len tak popri ruke 600eur na testy,
@adeli79 Ahoj Adeli, ja idem práve zajtra na amnio, tiež mi vyšli zlé výsledky.. ☹ Tiež mám za sebou preplakané dni aj noci.. Viem si uplne predstaviť, ako sa práve teraz cítiš, pretože prežívam úplne to isté.. Nebola som si istá, či chcem odber plodovej vody podstúpiť, ale teraz som si istá, že chcem.. Predsa je to len 100% výsledok, aspon tak som bola oboznámena.. No hlavne uvidíme zajtra na tej konzultácii.. ☹ Strašne by som ťa nejako chcela ukludniť, ale sama neviem...
Žienky povedzte mi čo máte na 100%?
@ladydka, ja viem, ta cena je sialena. Ale ide o neinvaivnu metodu rovnakej spolahlivosti, ty mas inu indikaciu (vacsinu zien ide len na zaklade veku alebo vysledkov tripple testov, ktore su rovnako spolahlive ako pohlad do kristalovej gule) a to riziko potratu tam raz je... V kazdom pripade, nech ti to dobre dopadne!
Baby na 100% nie je žiadny výsledok !!! Keď sa narodí dieťatko a urobia mu testy, tak tiež je len málo vecí a diagnóz, ktoré vedia určiť na 100% - mnohé sa mení v priebehu prvých týždňov života, k veľkým nepresnostiam dochádza pri nesprávnom stanovení dátumu otehotnenia - na to stačí zle uviesť dĺžku cyklu a podobne... nepanikárte zbytočne 😉 tie výsledky sú výsledky pokusu o zaradenie do tabuliek...a každý človek je jedinečný, ako by sme sa všetci mohli zmestiť do tabuliek???
@vroni dakujem v kazdom pripade..s tou krystalovou gulou si ma pobavila,
a @pavlina156 neboj, drzim palce aby to dobre dopadlo, dnes mi geneticka vysvetlovala ze ak nemate v rodine vaznejsie choroby a ty si este mladucka ako pozeram tak sa to nepredpoklada.. vacsinou su problemy u starsich zien alebo u tych co maju za sebou potraty alebo nejake ine problemy.tak ma upokojila kusok.potom daj vediet..drz sa a neplac ani ja uz nevladzem,mysli nato ze bude dobre
@elisssasa nie je to 100%, to s tym rizikom sudu absolutne nie je argument dokazujuci 100% spolahlivost!
ved to je preboha fakt, ktory sa bezne uvadza, ze to je len cca 99% spolahlivost, staci dvihnut telefon a opytat sa barsjakeho genetika.. alebo googlit...
a najma- ked niekto chce prenascan, tak nech si ho zaplati, to je snad jeho vec, nie..? a za amnio platit nebudu, ak aj boli predtym na prenascane, dost zavadzas...
@elisssasa, ty si pleties pojmy a dojmy. Lekar nie je boh ani jasnovidec a ak ti slubuje 100% diagnostiku, tak je maximalne klamar. Metoda odberu plodovej vody ci chloriokovych klkov je jednoducho spolahliva len na cca 99% a ked geneticku vadu dietata neodhali, tak mas smolu (rovnako ako mas smolu, ak po tomto zakroku potratis), zalovat mozes za zle rozhodnutie maximalne sama seba. Double test v prvom trimestri je vypocet statistickej pravdepodobnosti chromozomovych abnormalii, Prenascan je analyza krvi dietata. Ak v tom nevidis rozdiel, je zbytocne nieco vysvetlovat. Nakolko ide o pomerne novu metodu, lekar sa (logicky) v pripade pozitivneho vysledku isti poistovnou hradenymi metodami. Nie je nijaka povinnost, dat si urobit toto vysetrenie, je to len mozna alternativa. Len pre teba to bola najprv metoda pre prilis ustrachane a hlboko veriace, teraz uz len pre tie, co nevedia kam s peniazmi. Nezavid, keby si davala v skole lepsi pozor, nemusela pokrivkavat len tvoja logika, mohla si mat aj lepsie platenu pracu, co uz ti mam povedat na take bludy?

@zuzanak89 tak to este nic nemusi znamenat.uz si bola na genetike?