icon

Denník budúcej matky - tehotenstvo tak trochu inak

dennikbuducejmatky
16. jan 2015

Mozno Vas sklame tato tema a s velkou pravdepodobnostou sa stretnem viac s opovrhnutim nez pochopenim, ale vsetci tak vychvalujete toto tzv. Najkrajsie obdobie v zivote zeny, ze som skratka musela otvorit temu kde sa buduce matky mozu vyzalovat...
Aby sme sa pochopili, tesim sa na svoje dieta a Boh mi je svedkom ze pre nu urobim vsetko na svete, ale toto tehotenstvo je fakt strasna vec. A to ho mam po zdravotnej stranke nerizikove. Jednoducho tehotenstvo ako take mi nic nehovori ☹ . O dieta sme sa snazili 5rokov, absolvovali sme vsetky mozne techniky ktore by dopomohli k tehotenstvu a ako v mnohych pripadoch, aj u nas zlyhali. Potom sme sa na to vykaslali, zacali si uzivat a vuala bola som v TOM. Zvlastne ako sa zivot dokaze zabavat s clovekom. Bola som zaskocena a stastna ale cim viac som tehotna, tym viac mi lezie na nervy tehotenstvo. Preco to musi trvat 9mesiacov? Preco si to musia odserinkat len zeny? A kedy uz ludi prestane bavit sa pytat stale na to iste? Zaciatkom 7mesiaca som uz zvazovala ci si nenalepim na celo tabulku s predpisanymi odpovedami: ano som tehotna, som v xy tyzni, bude to baba, meno nemame, ano grcam, ano bola planovana, narodi sa v marci a posledna moja najoblubenejsia- nechajte ma porodit najprv jedno dieta prosim, potom sa mozeme rozpravat o druhom.
Pred casom som mala moznost sa neplanovane ocitnut v jednej miestnosti s dalsimi 4 tehulkami a po 35 minutach som proste musela miestnost opustit nakolko mi bolo taktne naznacene, ze ak sa nemienim pridat k tejto tehu sekte, nemam tam co robit. prepacte ale nepamatam si, ze by som sa niekedy v priebehu tehotenstva niekde upisala, ze budem tocit len o svojom dietati, tehotenstve, manzelovi ( ale pozor nie chlapovi ako takom, ale v spojitosti s tehotenstvom o chlapovi ako buducom tatkovi), cumlikoch, plienkach, kocikoch atd. Ze sa prestanem o seba starat, malovat, pekne sa obliekat, jest to na co mam chut a dalej pracovat? Tato tehu sekta moje clenstvo zavrhla hned ako som na otazku: " Ty este pracujeeeees?!" - odpovedala ze som tehotna nie retardovana tak jasne ze pracujem a chcem co najdlhsie pracovat....Je mozne ze este embryo je schopne takeho javu ako vytriet svojej hostitelke mozog a naprogramovat ju len na svoju osobu? ak ano, tak ja som potom tehotny chlap? Neverim ze som jedina v tejto tehotnej spolocnosti, ktora ma dovolim si povedat triezve zmyslanie. Som vadna ked nemam potrebu tocit 2hodiny o vybere kocika, ked si nehladkam non-stop brusko ( schvalne si vsimnite niektore tehule-pozornemu oku neunikne, ze vacsina z nich maju svetre vydrate v oblasti brucha od neustaleho trenia' 😀 )? Budem zla matka ked si negooglim na nete co znamena kazdy jeden pohyb mojho dietata ci kazdu abnormaliu na svojom tele typu- od kedy som tehu mam o znamienko naviac?!

meluela
17. jan 2015

@dennikbuducejmatky tes sa ... po porode to bude otazka ci kojis (spravna odpoved=ano), kolko vazil a meral pri narodeni (ak vela tak obcas unikne aj emocia pytajuceho sa pri predstaveni si tazkeho porodu), po roku otazka ci este kojis (spravna odpoved=nie), ci pije cajik/vodicku (odpoved podla generacie=pre babicku ano, pre kamaratku nie), na koho sa viac podoba (cokolvek povies pytajuca sa osoba aj tak ponukne vlastny usudok), kedy bude druhe (intenzita stupa bliziacim sa tretim rokom zivota), po tretom roku ci chodi do skolky (to sa spyta uplne kazdy), pred vianocami ci napisal Jeziskovi a co ... plus samozrejme impertinentne otazky ak sa dieta akokolvek odlisuje od priemeru (nechodi, nerozprava a pod.) ... do dalsich levelov som zatial nepostupila 😀

prasiatko30
17. jan 2015

@meluela sice to cloveka unavuje ale na druhej strane - co sa opytat cloveka ked si s nim mizno nie velmi v kontakte vytiahnes typicky zdvorilostny talk aby si sa porozpravala - ci radsej maju len okolo teba prejst a ledva pozdravit - treba to brat s nadhladom mna sa tiez takto vypytovali a ja ked stretnem nejaku mamicku tak sa tiez povypytujem sice ma to v mnohych pripadoch prdlajs zaujim a vchadza mi to jednym uchom dnu druhym von ale clovek aspon je sympaticky alebo sa nim aspon snazi byt 😄😄😄😄😄

U nas bolo napr dlhu dobu a este stale sa niekto opyta ci chceme aj tretie a na to hovorim ze moj psychiater mi to uz zakazal😄😄😄

monciky
17. jan 2015

@ukulela
by sme si asi rozumeli🙂

terezka1947
17. jan 2015

@dennikbuducejmatky 😀 😀
ja som uz 2x tehu...pri prvom som nemala ziaden problem,takze som robila vsetko,co netehu robia,dokonca som ani MK neriesila 😀 😀
po porode a problemom s kojenim som sem zavitala...pre rady...pomohlo mi to dost,najma "normlane"mamicky
teraz je toto tehotenstvo od zaciatku strasneeeee....akoze naozaj uplny opak prveho...a uz sa modlim,aby babatko rychlo vyslo z bruska a samozrejme,aby bolo zdravucke....a konecne som sa mohla len tak normlane najest bez problemov so zaludkom,aby som mohla aspon den neriesit bolesti brucha,aby som vedela len tak obycajne dychat ,atd...atd

ja viem,pridu ine problemy...ale to nevadi-zvladneme nejako

aaaale uz k teme,hoci som uz tehotna bola(som posl.dni)2x...nikdy som nejako nevedela pochopit take tehu nadsenie niektorych zien....tesila som sa na babo-to je jasne,ale nejako som neriesila,co a ake mu kupit par mesiacov dopredu,ci taku a taku farbu,ci si spravnou mastou natieram brucho,ci mam tu sprvanu a momentalne vychytenu nocnu koselu na kojenie,no skratka nejako ma to nechytalo...a neskor zase som nejako neriesila kadejake vymozenosti pre babatka,bez kt.urcite neprezijeme...skratka,nejako normalne som brala veci,kt.prisli a aj kupovala a zabezpecovala to,co bolo potrebne...neriesila som,co jem...skratka...jedla som vsetko s mierou a ked sa mi zdalo,ze nieco asi babatku dobre nerobi...obmedzila som to...dokonca aj manzel jedol to iste co aj ja...takze som nevarila specialne...
ale myslim,ze u mna to bolo z vacsej miery asi tym,ze som mala kadejake ine veci,kt.som musela pocas tehotensttiev riesit,nemala som cas sa tak detinsky vytesovat z kazdeho kopanceka....a trosku som sa aj bala predcasne tesit,kedze kamaratky mali rozne problemy a nebolo mi jedno,ked potratili,ked sa stalo to,ci ono...skratka....so mnou sa bolo asi tiez tazke bavit o takych beznych tehu veciach.
a nemyslim si,ze som bola divna 😀 😀
ale musim povedat jednu vec-MK a mnohe mamicky mi velmi pomohli radami...lebo mozme si o sebe mysliet cokolvek...aj skusenosti mozme mat ako druhorodicky akekolvek....vzdy je nieco,co prekvapi a dat si poradit je to naj,co mozme pre seba a svoje dieta urobit-takze v tomto som trosku bez hrdosti a verejne to priznavam 😀
rada si vypocujem rozne nazory,rady....a potom to apolikujem na svoje dieta....
takze velke DAKUJEM vsetkym mamickam,kt.mi to kedy poradili a povzbudili ma 😉

terezka1947
17. jan 2015

@dennikbuducejmatky a k tej otazke,co sme robili na materskej-tak tu by som cerstve mamicky rozdelila do dvoch zakladnych skupin(minimlane) 😀
tie,kt.musia zit aj inym problemom ako len dennodenou starostlivostou o dietatko-co v prvych mesiacoch da zabrat dostatocne,najma,ked ma nejake problemy,koliky.nepsinka este....atd...atd
a mamicky,kt.neriesia nic,iba denodennu straostlivost o babatko a vzdy sa najde niekto,kto im aspon raz za cas navari,uprace(nie manzel)...ziju trebars v byte...maju 10babiek....atd...atd..mozu pokojne nechat babo aj malicke u babky a idu si prevetrat hlavu,ci na kavu s manzelom,partnerom
a co sa prace tyka
ja som bola v praci pred tehu zvyknuta na mnozstvo ludi,praca ma bavila a uz pred porodom tych par dni som nevedela,co zo sebou...a po porode aj ked som mala kadejake ine problemy,nejako som sa nevedela dostat do takeho mamickovskeho modu...nejako som este bola nejakym sposobom v praci myslienkami a vzdy som si hovoril,co sa tam asi deje...ake problemy maju,dokonca mi kolegovci aj volali,ked si nevedeli s niecim rady...a citila som sa na materskej nejako neuzitocne 😀
ale to postupne prejde-pridu ine veci,ine problemy...ine ciele a ide o to,byt uzitocne nie len ako mamka,manzelka...ale nejako byt uzitocna aj sama pre seba(aj ked je to divne spojenie) mat radost s toho,co dokazem aj mimo prace aj mimo dietata,aj s dietatom...vzdy sa da najst sebarealizacia...ak clovek chce...ale ver,ze preve mesiace to bude skor o babatku a o tom,aby si si pospala,ked s abude dat 😀
a neskor sa vsetko dostane postupne do novych kolaji...lebo zivot ide dalej..a vzdy prinasa nave a nove vyzvy...

dennikbuducejmatky
autor
17. jan 2015

@ukulela tak su nasi chlapi prinajmensom bratranci... Predvcerom som sa azda po prvy krat postazovala pred manzelom, ze mi lezie na nervy ze ma vsetci beru ako hendikepovanu a uviedla par banalnych pripadov ( nemala by si soferovat, umyvat podlahu, atd.)a v tom mi padli na zem kluce. Nakolko stal hned vedla mna, predpokladala som ze ich zdvihne kedze sa ledva zohnem zaviazat snurky..... Tak nanho kukam a on mi s usmevom odveti - No co laska, ved nie si hendikepovana.... A odisiel 😀 .... Ano nechal mi to vyzrat 😀 😀

dennikbuducejmatky
autor
17. jan 2015

@terezka1947 jasna vec... Skor som narazala na obdobie pred MD. Ked sa princezna narodi, nebojim sa ze sa budem nudit. Som akcny typ a idealne by som potrebovala porodit uz hotove aspon 2.rocne dieta 😀

dennikbuducejmatky
autor
17. jan 2015

Kedze tieto vianoce som uz travila s bruskom, automaticky som sa rozlucila s darcekmi pre mna a tak nejak automaticky ocakavala darceky pre malu... A az na jeden darcek som sa vobec nemylila. Medzi vsetkymi tymi zarucene uzitocnymi vecami bola aj kniha pre buduce matky. Od vianoc sa ma svokra(zjavne mi ju darovala ona) pytala pri kazdej navsteve ci telefonate ci som ju uz citala a hlavne ci som sa podla nej uz zbalila do porodnice , lebo kamaratka jej kamaratky co ma syna- tak jeho zena si ju nevie vymachvalit a pouzila v porodnici vsetko zo zoznamu... Tak dnes som si v nej zacala listovat a natrafila som na zoznam veci do porodnice... Kokos som netusila ze sa tam mam prestahovat???? A veci typu rozprasovac s vodou na tvar,Mp3 prehravac s oblubenou hudbou, vodeodolnu spiralu a podobne - fakt si neviem predstavit, ze by som mohla porodit bez tychto veci ... 🙄

majka99999
17. jan 2015

@dennikbuducejmatky vodeodolnu spiralu? 😀

kacka18
17. jan 2015

Vetu,že tehotenstvo je najkrajšie obdobie ženy isto vymyslel muž. Ale verím, že keď prejdú všetky nevoľnosti, tak mu odpustim. Ja som ešte len v "sekte" prvého trimestra, ale otázky tipu môžem jesť popcorn,a chipsy, alebo neuškodí orgazmus môjmu babateku,ma privádzajú do varu. Zaprisahavam sa,že nikdy neprepadnem komunikácii v zdrobneninach a neposadnem sa nadmerným sebapozorovanim🙂 Len sa nedaj 🙂

terezka1947
17. jan 2015

@kacka18 suhlasim....ale poviem ti,ze zdrobnelinam som ja prepadla 😀 😀 sa nedalo inak 😀 hoci predsavzatia boli velke 😀 😀 😀..
ale inak...nejako som ani pri druhom do tehusekty nezapadla 😀

terezka1947
17. jan 2015

@dennikbuducejmatky spirala...sprej na tvar...hmmmm......ja som bola rada,ze som bola cista,vonava...mala umyte vlasy a sem tam nieco zjedla a mala ciste oblecenie...inak som nic ine pri babatku pocas tych styroch dni nestihla-ale urcite su zeny,kt.zvladali aj vyssi level starostlivosti o svoj image 😉

ukulela
17. jan 2015

@terezka1947 asi som to aj ja s tou spiralou podcenila ... lebo aj tu som citala, ze jedna baba si to bali - citujem:"pre navstevy len spirala a makeup" ... no, ja som sa po dvoch dnoch spamatla, ze nacim by bolo aj ucesat, nie len vlasy do copu stiahnut .... hold, prvorodicka 🙂🙂🙂 pri druhom uz beriem aj spiralu. asmozrejme vodeodolnu, ked budem tlacit a plakat stastim, aby sa mi nerozmazala ...

gurmanka
Autor odpoveď zmazal
terezka1947
17. jan 2015

@ukulela ja som mala take problemy s kojenim,ze som tam naozaj plakala od bolesti...a nevyspatosti...a len masirovala prsia,nahrievala,odstrekovala,odsavala..aaa snazila sa kojit moje male ztlackove zaspinkane babatko...som malo co spala...takze ked ma toto caka aj o par dni...spiralu si necham doma 😀 😀 este ju tam zabudnem a bolo by mi to luto potom 😀 😀 😀

danulicek
18. jan 2015

@junova ja presne tak isto. tehotenstvo bolo úžasné, no potom prišla studená sprcha v podobe prvého roka 😀 Malý bol vytúžený, vedeli sme, že nebude spinkať celé dni a tak 😀 Ale prvý problém v pôrodnici, keď mu tie vlhčené utierky rozožrali tú jemnú pokožku na ritke - liečili sme to mesiac. Potom začali koliky, to trvalo do 4 mesiacov. A od 4,5 mesiaca začali rásť zuby - do roka mu narástli všetky okrem posledných stoličiek. Nebolo dňa, kedy by bol pokoj od zubov; nebola noc, kedy by sme sa vyspali. Vtedy som sa zapovedala, že druhé už nikdy viac. A keď mi hovorili ľudia, že si to mám užívať, že mi je dobre na materskej, no konečná. Teraz akosi na to zabúdam a prijala by som aj štyri deti 😀

godyna
18. jan 2015

Podla mna vetu " tehotenstvo je najkrajšie obdobie v živote ženy" povedaĺ chlap .... To moje bolo úplne peklo aj ked pravda je taka ze som si ho veľmi rada vytrpela 🙂

eeffka
18. jan 2015

@ukulela baby si z toho robite prdel ale ja som sa ocesala a primalovala este na porodnom stole 😀 😀 😀
sak sa idem fotit na FB 😀 ( boli 3hod v noci)...ale inak som celkom v pohode

helenka99
18. jan 2015

@dennikbuducejmatky dakujem...radost čitat tvoje komentare..su fakt geniálne a poviem ti pravdu, že dlho som sa tak nezasmiala ako pri tvojom prispevku (napr. s tymi klucami)... tuto konverzaciu budem sledovať dalej.

cecilia68
18. jan 2015

@tana2278 možno sa len chcela uistiť, že niektoré maminky skutočne vykazujú známky retardácie (zdôrazňujem, že LEN niektoré) a že ona je úplne v poriadku....každý človek je iný a niekto tehotenstvo prežíva s neustále otvorenou pusou a ide sa zbesnieť, že WAAAAU , som tehu 😢 a niekto to pretrpí s chladnosťou Angličana....nemôžete ju preto odsudzovať....

cecilia68
18. jan 2015

@dennikbuducejmatky Dávno som sa tak nepobavila 🙂 si úžasná 🙂 🙂 🙂

ukulela
18. jan 2015

@eeffka ja ti v tom pripade uprimne zavidim 🙂 lebo ja po 13 hodinach silnych kontrakcii a 2 hod po oxitocine som ozaj nevedela cia som 🙂

hikokk
18. jan 2015

@dennikbuducejmatky myslim, ze nie si sama kto takto preziva tehotenstvo, len si to malokto priznava. Ja som nemala ziadne divne pocity, ale som vsetko robila tak ako pred tehu do poslednej minuty. Chodila som do prace, do prace, do kina, na vylety. Stale sa ma vypitovali, ze preco nelezim, ako mozem este na zaciatku 9 mesiaca chodit do kina a nakupovat. Ale ja som nebola chora len tehotna nechapem preco som to nemohla robit. No ale uz je to za nami. Mam 13 mesacneho chlapceka a lubimeho nadovsetko.

dennikbuducejmatky
autor
19. jan 2015

Tak dnes som pre zmenu bola na jednom skoleni a uplne cudzie zeny za mnou prichadzali s gratulaciami a hladkali brusko. skoliaci nevedel ako reagovat, nakolko moj pupocny hrb zjavne zal vacsi uspech ako jeho dlho pripravovana prezentacia... Ako takymto ludom taktne dat najavo aby Vam dali pokoj inak riskuju zlomeninu rucicky? Ved ja si take neco nedovolim k znamej zene nie to este cudzej.... ☹

monciky
19. jan 2015

@dennikbuducejmatky
ty musis byt velmi milo a sympaticky posobiaca osobka, kedze k Tebe dojde cudzia zena a pohladka Ti brusko...., ku mne sa nikto cele tehotenstvo neodvazil, dokonca sa ma nikto cudzi ani nic neopytal, kazdemu stacil jeden moj pohlad a presla ho chut🙂

dollynkaa
19. jan 2015

@dennikbuducejmatky ajeeeje ja som bola taka ista.cize nejsi sama ;))) doteraz sa nestreravam s mamickami a ich deturencami na uhrisku alebo tak lebo tam nic ine nepocujes len ake plienky kolko kaka papa co vari kedy zaspava nove zuby a bla bla.milujem svoje dieta nadovsetko ale nepotrebujem toto k zivotu.a tehotenstvo bolo u mna hrooozne nic som zrazu nemohla atd podla mna trvalo minimalne 2roky ;)

fiona1234
23. jan 2015

no neviem ako vy, ale ja ani teraz s plus 15kg a terminom cca o mesiac ako kacka nechodim 🙂 a to vidim tak chodit zeny v nizsom tt ako ja 😀 ... mne to pride zatial cele take psychologicke, ze som tehu, automaticky zacnem podvedome captat 😀

nyusika
23. jan 2015

toto prehnane zhadzovanie zien berúcich tehotenstvo inak, ako ty, je rovnako hlupe, ako pouzivanie materského pluralu.
nie je vôbec nic zle na to, ze tehotna zena pod vplyvom hormonov zblbne a hlavnou temou jej komunikacie je dieta a veci s tym spojene...niektore z nich na babo cakali ako na spasenie a povazuju ho za zmysel svojho zivota. Mas moznost vyberu,ako a s kym budes komunikovat.

ja nejdem nikoho sudit, co je dobre, co nie je dobre...ale urcite viem, ze toto zhadzovanie inak zmyslajucich je megatrapne. a este trapnejsie je, ze si nedokazes predstavit, co budes robit na dovolenke pred porodom. pretoze ked je zmyslom tvojho zivota vylucne praca, nachapem, preco si sa rozhodla mat dieta...pises, ze nevies, co budes robit, ked nebudes moct chodit do prace.

dennikbuducejmatky
autor
27. jan 2015

@nyusika ako bolo niekolko krat povedane, nikoho sa tu nesnazime zhadzovat. Tiez som na toto dieta cakala 5rokov a musela som si prejst aj inymi metodami oplodnenia ako tou klasickou....a svoje tehu som si predstavovala uplne inak a uz vobec som neocakavala ze sa ma zmocnia taketo pocity.... Nedrzim ti hlavku pred PC a nenutim Ta citat zrovna tuto diskusiu. Ttak si jednoducho najdi inu, pre Teba prijemnejsiu diskusiu

dennikbuducejmatky
autor
27. jan 2015

Tak som sa rozhodla ist si kupit podprdu lebo v zozname do porodnice tak pisu. Strasne zlata pani sa ma hned ochotne ujala ked videla ako bezradne bludim po obchode a pyta sa ci pomoze. Ja ze ano a dakujem. ona ze ake mam cislo... a ja ze F. ona ze F co? a ja ze F ako fuj to je velkost.... 😅 a ona na to:Chudato moje... A to este nekojite.... Zial mame len do velkosti D. 🙄