Extrémne horúčavy a tehotenstvo v práci bez klimatizácie
Ahojte, oddnes nam hlasia nenormalne horucavy, v praci nemame klimu, ako to vydrzat bez rizika v tehotenstve?? Na co mame narok? Ake rizika nam hrozia? Dovolenku mi zamestnavatel nechce dat. Som v 13 tt. Nechcem ohrizit male ani seba, mam strach z tych horucav. Poradite?
Ak mas doma klimu,daj sa vypisat na tyzden na pn...ale rataj aj s tym ze ti mozno.lekar neda vychadzky prip min. A budes musiet sediet doma
@deltaa Moj zamestnávatel nečistí klímu 13 rokov, po prosbe o vyčistenie sa tváril, ze s tym ide nieco robit , no čím blizsie sa blížil moj odchod na materskú tym viac a viac hral mŕtveho chrobáka :D klíma v takom stave uz ze cez ten nanos prachu a bordelu neplnila svoju funkciu len hucala... :D
@misinka0611 vacsi problem je ze z takej klimy vseliaky bordel moze vyjst☹ re plucne chlamydie, legionarska choroba a pod. ...:-/
@dai Ved ono to mal pravidelne sa o to starať ked to tam ma a nie 13 rokov, veď to je otrasne. Klíma tam bola z dôvodu, ze ta miestnosť nemala možnosť vetrania a na konci dňa uz tam bol taký strašný puch ze ked som tam nemala ľudi išla som von sa postaviť a tak som stála az kým neprišiel človek a nebolo ho nutne obslúžiť. Zamestnávatel ma strašne zisky takze tam problém v peniazoch nebol problém je v chamtivosti, bohužiaľ. Ale jedno viem po materskej sa tam urcite nevrátim kedže veľakrát ma jeho prístup sklamal 🙂
@misinka0611 no su taki, snazia sa za kazdu cenu setrit ale oni si vyplatia tisicove odmeny
@misinka0611
ked tie klimy sa daju rozne ponastavovat je toho vela bud sa daju tak nastavit ze cirkuluje stale ten isty vzduch a teda to funguje iba ako ventilator alebo je to nastavene aj na vymenu vzduchu aby to nasavalo z vonka, my v praci mame zase problem ze v nasej kancelarii nam hocikedy behom dna hoc je klima vypnuta vnaha zapach (smrdi to ako kontajneri plne odpadu) niekedy to cely tyzden nerobi a niekedy to citit cely den
@deltaa Tak tak ... uz som pocula aj vyjadrenie jedného nemenovaného zamestnávateľa kt.sa dostal k peniazom ako slepé kura k zrnu ze " ja peniaze nepotrebujem , ja som na nich závislý " a potom to tak dopadá 🙂 Ono ten moj musel zvýšiť mzdu, stat mu to prikázal tak urobil takú vec ze zobral príplatok za nedeľu a odôvodnil to tym, ze mu to zákon neprikazuje. Na Vianoce dal odmeny ale na druhej strane urobil to, ze ľudom dal smiešne pokuty napr. ze zle vyplnena dochádzka, alebo na pracovisku niekto počúval hudbu, alebo ze mal nieco vystavené. Pokuty 5-20 eurové. Preňho je to ako pre nas 2 centy no pre ľudi kt. zarábajú minimálku sa to na platoch odzrkadlí. A týmto štýlom nikdy na tých výplatách nie je vidieť ze by sa sem tam viac zarobilo :D Preto je tam aj strašná migrácia zamestnancov 🙂
@misinka0611 to znie ako nejaka korporatna spolocnost? lebo mala firma s par zamestnancami by sa takymito pokuta nezaoberala. Ja som predtym pracovala v jednej IT firme a vsetkym po roku zmenil vyplacanie mzdy tak ze 400 eur poslal na ucet a zvysok na ruku. Iba koli odvodom. Po par mesiaco prepustil zo 4 ludi vratane mna a to mal este vyratane aby mi nemusel dat odstupne. Ale nechcelo sa mi overovat ci ked ma zamestnanec v pracovnej zmluve plat 570 Eur brutto a zrazu da na vyplatnu pasku iba 400 ci je to vporiadku ale asi nie, by to mal pekny problem nehovorim ze aj ti zamestnanci a brigadnici evidovali 2 rozne dochadzky a to oficialnu kde robili iba tak aby nemuseli platitit odvody a potom skutocnu realnu kde na ruku dostali peniaze a to tristvrte mzdy. Plus vela ludi ktori zarabaju minimum mzdy ani nevie ze aj ta minimalna mzda je odstupnovana podla narocnosti prace a cim je viac narocnejsia a vyzaduje sa aj odborne znalosti a hmotna zodpovednost tam sa ta mzda nasobi koeficientom cize taky uctovnik by mal minimalne zarobit 696 eur pretoze je v 4. stupni narocnosti . Vela ludi ale toto neovlada a akceptuje a podpise pracovnu zmluvu na 435 eur brutto a to je tak uroven upratovacky a nie niekoho kto pracuje s peniazmi.
@deltaa korporatna spolocnost takto sa spravat? mne to pride ako klasicka mala slovenska... korporacie vacsinou uplne ine platy davaju a aj ine pravidla - aspon teda tie co ja poznam - nastupny akehokolvek tukaca u nas pod 1000 euro neide a v zivote by si nedovolil robit to co popisuje misinka...
@misinka0611 len tam je problem ze mu tozamestnanci akceptuju a robia mu tam za takych podmienok ( predpokladam ze potom sa chodia chvalit ako pisala jana sem na kona co oni vsetko znesu za ake male peniaze a este hraju hrdinu☹)
@misinka0611 mimochodom este som zabudla dodat ze prave ten lakomy podnikatel si este chrani kazde euro ak ked mu pride ucet za telefon co i len o euro vyssi tak sa ide stazovat a robi krik na predajni a koli tomu euru sa mu chce jazdit a cakat v rade a vadit sa hoci si nepamatal co mu predtym povedali a co podpisal, takychto najviac neznasaju u mobilnych operatorov lebo musia mat vzdy oni pravdu a vsetkych dokola hodinu o tom presviecaju
@dai svokra robila v Allianzi a tam nastuplny plat ani tych 600 eur v BA nedaju, dochadzku sleduju na kazdu minutu a ked prides 2 minuty pod 8:00 uz ta upozornuju a sleduju aby ti mohli dat vypovedt
v Johnsone Controlls zase sleduju tvoju obrazovku ci pracujes a ked 15 minut netukas do klavesnice uz si ta volaju ze co mas za problem a toto robia aj este v Sevte na hlavnej centrale a je ich kopec dalsich skoda vypisovat
@dai Ono akceptujú ale do určitej chvíle ( preto je tam aj ta migrácia aká je ) skor ci neskôr každý odchádza a on si naberie nových ľudi a takto to ide dookola 🙂 Ta práca sama o sebe nie je zla, vhodná pre študenta a práve tí tam idu ale vydržia len chvíľu. Ja sama tiez som vydržala od apríla 2016 do jula 2017 teraz materská a uz na konci to začalo byt zle som si začala uvedomovať veci preto aj podávam vypoved pred koncom RD. A ano jedna sa o Slovensku firmu 🙂
@deltaa tak verim ze sa to tym ludom oplati co tam robia - to nie su pre mna ludske podmienky... a ked si predstavim ako nasi ludia mrncia na podmienky:-/ ja robim v IT, nezazila som nikdy nic z toho co popisujes nastastie...
@misinka0611 drzim palce aby dalsia praca bola lepsia aj co sa podmienok prace tyka... nie je mozne aby taketo firmy prezivali:-/
@nelita02 Myslím, že klimatizácia je skôr škodlivá, ako prospešná. Navyše, ak sa nájde zopár jedincov v kancli, ktorí to potrebujú vypeckovať na max, tak sem zas píšeš, ako to riešiť, že ti to robí zle. Ak budeš dostatočne piť čistú vodu, nehrozí ti nič. Vlastná skúsenosť. Bola som tehotná na juhu európy dva krát, raz počas leta, doma sme mali klímu, ale robila mi zle, tak som fungovala bez nej, s hektolitrami vody, ovocím a ľahkou stravou. Všetko bolo v najlepšom poriadku 🙂
@lucinocka boli aj predtým takéto teploty, ako teraz. Pozri si štatistiky. Extrémne horúce letá sú bežnou realitou posledných x rokov.
Moje top tipy na leto: voda v spreji z lekarne alebo si vyrobte vodu v spreji. Ist s mokrymi vlasmi alebo si ich aspon vlhcit. Vypnut si vlasy hore. Biele volne bavlnene oblecenie. Vejar. Mrazena voda vo flaske. Takto so ctou prezivam ja 😂 momentalne lezkam na teraske s chladenym nealko radlerikom. A mame podkrovny byt a mame v nom vypeckovanu klimu talto cez leto ale ja sa zdrziavam v druhej miestnosti kde podla mna na mna nijak zle ale iba dobre vplyva
@alaguema klíma je škodlivá preto, lebo vysušuje sliznicu/ nosa, hrdla, pľúc... ( funguje na princípe chladničky ) a tá je potom viac náchylná na choroby. Druhá vec je, že nie sú čistené ako by mali byť a držia sa v nich potom plesne.
Modernejšie klimatizácie sú tzv. vodné, chladenie studenou vodou - v podlahe, v strope, v stenách a sú teda v podstate neškodné, ak sa chladenie nastaví v normálnych hodnotách a nie pod bod mrazu...moderné, teraz postavené budovy ich už po väčšine majú.

@nelita02 necitala som vsetky prispevky. Co ja viem tak pokial teplota na pracovisku vystupi nad neviem kolko stupnov musi zamestavatel zabezpecit pitny rezim (staci ze tecie voda z kohutika) a mala by byt skratena pracovna doba. Ak zle znasas horucavi co je v tehotestve mozne (ja ich znasam katastrofalne nevladzem stat na nochach) tak chod za gynekologom alebo obvodnym a nech ta vypise na pn 😉. Ja som s prvym syncekom bola pn od zaciatku a nesmierne som si to uzivala ze mozem odychovat a v klude si chystat veci 🙂