Fajčenie v tehotenstve. Aké máte skúsenosti?
Ahojte maminy a buduce mamicky, chcem sa opytat ci ma niektora z vas skusenosti s fajceniem pocas tehotenstva.....respektive chcem vediet ci moze babetko chore(postihnute), som prvorodicka, na babetko sa velmi tesim, no mamaj obrovsky strach o jeho vyvyn ☹ totiz ja viem ze je to moja vina, ale ja sa neviem cigariet vzdat, denne vyfajcim 3-4-5cigariet, prosim napiste mi mamicky fajcierky ako su na tom vase deticky???? 🙄 😔
Kouření se řadí mezi závislosti heroinového typu, neboť cigarety působí na mozek přes stejné receptory, zbavit se této závislosti tedy je velice obtížné, ale má-li člověk vhodnou motivaci-čímž očekávání dítěte rozhodně je-pak dostal dar a velkou šanci, aby s tím seknul.
Uklidňovat se tím, že nějaká kouřící známá má zdravé děti, je alibismus, statistika je statistika a ta jasně praví, že kouření je pro dítě nejen nebezpečné, ale velice nepříjemné-je to jako by sis zavázala kolem krku smyčku z lana a s každou cigaretou jsi ji o kousek stáhla-cigarety totiž ucpávají splodinami kouření tepny a žíly v pupečníku a dítě se s každou cigaretou více a více dusí. Jedna cigareta obsahuje stovky cizorodých látek, z nichž dvě třetiny jsou prokazatelně kancerogenní.
Rovněž se zvyšuje pravděpodobnost alergii, autoimunitních a nádorových onemocnění v dospělosti, i vyšší náchylnost k závislostem. Takže i když se ti narodí krásné zdravé růžovoučké miminko, to co mu vložíš do vínku, to se projeví třeba až za desítky let. Ale to už si pak do souvislosti nedáš...stejně jako všechny ostatní kdysi kouřící těhotné ženy se budeš v 60ti divit, proč zrovna to tvoje dítě, má tak vážné zdravotní komplikace...
kamelia0111 ja som na tom podobne....bola som tuhá fajčiarka...som 22tt. a neviem prestať fajčiť...akosi to nejde 😒
Minimálne bude mať dieťa abstinenčné príznaky - bude ho triasť a podobne...
nefajci bude alergig a bude mat problemy s dychanim ide to prestat skus pit namiesto to nejaky dobry caj alebo bude dyslektik a bude mat astmu si nevymyslam to je dokazane skus sa opytat takych mamiciek ako sa im to vratilo co je to doma mat dyslektika budes s nim chodit po psychologickych poradniach a vybavovat mu skolu prajem ti vela zdaru nemyslim to v zlom
Vsetky co ti tu pisali pisu bludy segra dve deti 15cigariet denne bez alergii bez abstinencnych priznakov tehu bezproblemove.
Moze sa ti narodit zdrave dieta, preco nie...no potom sa ale necuduj, ked ti ako niekolkotyzdnove zomrie na SIDS!! Podla vsetkeho si vobec nevazis to, ze si tehotna a cakas dietatko..... take zenske ako si ty, su iba sebecke a hladaju vyhovorky...je tolko zien, co by chceli mat babo, ale nemozu otehotniet....a vy, ktore to stastie mate, sa neviete vzdat choreho vypalovania tych vasich smradlavych zobakov!!
Vobec nebude mat triasku apodobne debiliny.nestraste ju.ja som fajcila zo zaciatku viac potom uz tak 1 2 za den.proste som newedela prestat. Velmi vela zien fajci vtehotenstve a maju zdrave deti. A velmi vela zien robi paniku aj zo vzduchu a bohuzial deticky su chore.
Paci sa mi , ked radia nefajciarky, ake lahke je prestat fajcit... 😎 .
moja mama nefajcila ani pri jednom z nas z troch deti a starsi brat ma problemy s alergiami a byva casto chory aj ked je uz dospely... a mladsi brat sa narodil s DMO a epilepsiou... takze si myslim ze tieto probemy su vecou genetiky a nie toho ci budem fajcit pocas tehotenstva alebo nie.. jasne nemalo by sa... ale zakazte to tuhej fajciarke..
No taktiež súhlasím, že zdravie je vecou buď genetiky alebo záležitosťou všemohuceho. Mám známu čo ma 4 deti a 3 sú úplne zdravé a v tehotenstve fajcila a paradoxne pri 4 nie a malý je postihnutý DMO, epilepsia 🤐. Takže asi tak. Netreba súdiť nikoho...
ahojte mamičky. ja som v 19 týždni a bohužial sa mi stále nepodarilo prestať fajčiť. ked osm to skuslia bola som nervozna podrráždena,jednoducho to nebolo a nieje lahke. vsetky vysledky mam do teraz dobré.. nevravím že to babetku neskodi,ano to vieme všetky. ale tiež nebudeme odsudzovat ludi ktorí to robia..
prepac evelin ale zenske ako ty si nezasluzia nic ine ako oporvrhnutie a odsudenie...to sa fakt toho nevies vzdat svojho sprosteho zlozvyku ani kvoli svojmu dietatu????ani to nie je dovod?matky sa pre deti obetuju a co ty budes za matku, ked ani toto nespravis?vies co mu sposobujes????nechapem takteto zenske...
zdravym vas kedze uz viacej krat si citam taketo stranky o fajceni si myslim ze su niesu take podstatne temy na cigarety ako na ostatne.boji te sa v tehotenstve fajcit cigarety?ano to je dobre no nejsom ani za to aby sa uplne zo dna na den fajcit prestalo pretoze depresie po tom su ovela horsie na plot ako ta jedna alebo dve cigarety?a co ak by ste miesto temy cigariet rozoberali ovocie a maso z obchodu,ktore konzumujete kazdy den?viete vlastne co najviac skodi vasmu nenarodenemu dietatku?napriklat kura ktore tak velmi mate radi k obedu.viete co obsahuje pokial neni domace?je nastriekane injekciov ktora obsahuje hormonalnu chemicku latku ktoru ked stretnu do kurata tak sa zvadsi.tato latka menom arzen sposobuje rakoviny roznych typov rakovinu koze a zabija...takze miesto riesenia cigariet si rozmyslite co date babatku na obed.a aby som nezabudla na ovocie a zeleninu ktoru povazujete za zdravu je namocena do umelich chemickych farbiv a sposobuje tolko ochoreni kolko nikotyn nebude mat nikdy.
neschvaľujem to, ale mám kamošku, čo fajčila 40 denne a počas tehu to obmedzila na 10 denne v prvom trimestri a potom do konca 20 denne a dieťa malo 4 kg, zdravé. dnes má 4 roky, a vôbec nie je chorľavý. akurát, že dojčila necelých 8tt, malý prsník nechcel
Pekný večer maminky, som študentkou 3. ročníka Pôrodnej asistencie a chcem Vás poprosiť o vypracovanie dotazníka na moju bakalársku prácu o Odvykaní od fajčenia počas tehotenstva. Vaše odpovede sú anonymné. a budú použité na pomoc pri odvykaní od fajčenia a ako podklad pre návrhy pre prax.
Ďakujem za Váš čas.
podla mna je kazdeho vec ci fajci alebo nie! ked sa bude mat dieta narodit potihnute alebo ine.....tak sa take narodi.. nemusite ani fajcit...ja som tiez tehu a v prvom trimestri obmedzujem urcite ale ani som nebola tuha fajciarka a zatial mame vsetko v poriadku 🙂
...ja som pri synovi prestala fajcit v momente ako som vysla od gynekologa, ktory mi potvrdil tehotenstvo v 5tt....dovtedy som fajcila aj krabicku denne (niekedy aj viac) a dokonca som aj marisku skusala a aj v dobe, ked som uz bola tehu, no nevedela som o tom...nemala som ziadne priznaky tehotnosti - 1 den spinenie a potom nic...ked mal syn 4 mesiace, zacala som fajcit 2-3 cig.denne, aj ked teda kojila som ho 3 roky!!!...a banujem, ze som fajcila pocas kojenia...v zivote by som to uz nedokazala spravit....posledne 3 roky som fajcila az navcer ku kave...stiahla som do 10 cigariet...teraz som tehotna druhykrat a prestala som po 3 dnoch tehutestov, ked tmavla //...odvtedy nefajcim a rozhodnuta uz nikdy ani nezacat...je to svinstvo...16 rokov fajcenia s malymi prestavkami stacilo...drzim palce vsetkym tehulkam, aby s tym okamzite dokazali skoncovat, kvoli babätku, ktore nosia pod srdcom, ale aj kvoli sebe a okoliu...😉
Naštujte si nejaké veci o tom aký vplyv to má. potom s učite správne rozhodnete
odporúčam clánok FAJČENIE MATIEK V TEHOTENSTVE VO VZŤAHU
K PORUCHÁM psychického A motorického vývoja
Deti vo veku 3 A 5 ROKOV. VÝSLEDKY ŠTÚDIE ELSPAC1
LUBOMÍR KUKLA - Drahoslava HRUBÁ - MOJMÍR
TYRLÍK
Skus si urcit priority. Ci je pre teba dolezitejsi drobec, ci cigareta. Mas v rukach cely jeho zivot. Je len na tebe, ci odolas cigarete alebo budes cakat, ci sa drobec narodi v poriadku a ci to nebude mat nasledky. Drzim prsty nech sa zachovas ako zodpovedna mamina.
Moja teta fajcila vsetky tri tehotenstva...zdravie je relativne a je super, ze deticky fajciacich matiek nemaju ziadne vyrazne problemy, ale je to zly start do zivota pre to dieta...deti mojej deti a su sice zdrave ako tak, ale neskutocne akne, problemy s pokozkou atd..nervozne deti uz vo vyssom veku, plus ine problemy...aj ked sa teraz moze zda, ze ked su deti male je vsetko ok, ale niektore problemy prichadzaju neskor...preto ja vnimam fajcenie ako najmensiu "obetu" fajciarky pre dieta..ved potom su to nevyspate noci a mnoho dalsich starosti a radosti s babatkom a oproti tomu je vzdat sa fajcenia nic.... plus dnes som nasla na najmame clanok, co robi fajcenie s dietatom v brusku su tam zabery z vnutra ako sa babo sprava...stoji z apozretie....ale toto je len moj nazor....
Daj si len si daj a potom nerumazgaj ked sa narodi z dakou vyvojovou chybou alebo ked mu diagnostikuju nieco.daj si len si daj do tela!a vy vsetky mudrlantky len podporujte a tlieskajte do rytmu...ake je super cmudit plod v tehotenstve. Ved tam nejde len o nikotin si pozri rozbor cigarety najlepsie leitky chuda tvoje babo.uz teraz je mi ho luto.drzim ti palce nech sa dokazes vzadt tvojich chutok ale to pochopis az ked sa ti bude na tvojej hrudi zvijat teple zive klbbecko.
Ja som prestala fajcit, ked som zistila, ze som tehotna pri prvom aj teraz pri druhom tehotenstve. Bola som ale teraz pri druhom na farmakologickom vysetreni v Martine kvoli uzivaniu ATB a bavili sme sa s tou lekarkou aj na temu fajcenia, abstinencnych priznakov u plodu a dosahu fajcenia na plod vo vseobecnosti. Fajcenie nesposobuje ziadne vyvojove geneticke chyby, dym ani ta chemia nema na genetiku dosah. Fajcenie moze mat ale za nasledok mensiu placentu - tym padom nespravne fungovanie vymeny zivin, kyslika a hormonov = mozny predcasny porod ( a s nim spojene rizika, zalezi, kedy k nemu dojde ), mozna mensia porodna vaha dietata a s nou spojene rizika a pripadne neskor respiracne ochorenia deti.
Uznavam, ze prestat fajcit nie je lahke, ale na ten kratky cas sa to da. Aspon pocas toho tehotenstva by ste mali prestat fajcit, dojcenie potom je dolezite, ale nie nevyhnutne.
Minimalne kvoli dietatku, sekundarne kvoli sebe - kvoli tym pripadnym vycitkam, ak dieta bude chorlave alebo nedajboze bude mat nejake zdravotne tazkosti kvoli predcasnemu porodu. Bo tam bude mamicka tak na dne, ze uz ani krabicka cigariet denne nepomoze ukludnit tu psychiku.
Ja som bola dosť silná fajciarka... A pomaly som to kresala, alebo rýchlo? Neviem 🙂 každopádne teraz si dám skiro každý deň 2x za deň 5praskov z cigarety, najlepšie slimky... A verím že aj to postupne nejak odbúram a hlavne počas kojenia nebudem mať nutkania...
Fajčiť vo tehotenstve, neskutocne sebecke a nezodpovedne, co by tu niektore za to dali, aby boli tehotne a mali dieťa a ty mu vedome ublizujes...nezasluzis si byt matkou...
Mne našťastie prestali chutiť cigarety,, vďaka " ranným nevoľnostiam som ich nemohla ani cítiť a som za to vďačná :D ale kamoška fajčila, dosť veľa, krabičku cigariet, a v 15 tt zistila, že je tehotná.... :D prestať naraz nedokázala, a dokonca jej to lekári ani neodporúčali, postupne sa snažila minimalizovať, slabšie cigarety, a v priebehu dvoch mesiacov prestala celkom... dieťatko sa narodilo tri týždne skôr s váhou tri kilá, podla mna super a uplne normálne...
Fajčenie ženy nesposobí, že dieťatko bude postihnuté.. to je dané v prvom trimestri omnoho inými vecami, len môže byť dieťatko menej živené a bude menšie..... navyše ak žena fajčí aj tesne pred pôrodom, môže mať bábo abstinenčné príznaky.. a tomu som sa ja chcela určite vyhnúť.... @gabuchah ja som takto "fajčila" počas dojčenia... raz dvakrát denne som pol slimky J"musela".. samozrejme hned som umyla ruky, ústa vypláchla, nech "nesmrdím".. je to omnoho menšie zlo ako nasratá mamina
Necitala som vsetky prispevky, ale nerobila by som to. Niektorym to vyjde, ale niektorym nie. Minule som videla reportaz dokonca, kde matky v teho kym nevedeli, ze su teho si dali sem tam poharik. Deti maju teraz chudatka s dozivotnymi psychickymi poruchami. Daj si radsej cokoladu, miesto cigi 😉
ked prestanes fajcit zacnes jest, papas papas, cievy sa ti zuzuju, kornateju, mas krce, papas stale viac a tucna mamka je raz-dva tri na rizikovom, bo nevladze sa zadychava, bo papala vsetko co videla, zhadzovala to na babatko, ze "to ono chce papat" a papa... kebyze si fukne jednu za den je lepsie ako zozrat dve cokolady na posedenie alebo umlatit manzela ze nie su kysle uhorky s dzemom nachystane,,, a tka ma maminka za 20 tyzdnov plus 20kg ale to babatku voooobec ze neskodi, ze mu berie vsetok kyslik bo sama nevladze
Takéto otázky mi nerobia dobre :( nezaslúžite si Byť matkami, keď sa pre ne už teraz neviete obetovať . to je všetko čo si zaslúžite počuť.

ja som fajcila od svojich 15tich, a dokazala som prestat aj pri prvom...zacala som ked mal vzse pol roka, a teraz pri druhom zas uspesne nefajcim....mam dve zname ktore pri tehu fajcili, jedna ma doma dve hyperaktivne deti z troch /fajcila pri vsetkych/ a druha ma dvoch synov, fajcila pri oboch a obom v 3-4 rokoch zistili astmu....dobre si to premysli, co urobis
a kazdopadne...obdivujem ta ze si to tu napisala, lebo to tu byva verejna ukamenovacka pri takychto temach