Je sono v tehotenstve škodlivé?
Snazila som sa najst diskusiu na Konikovi o sone ako takom, ale nic som nenasla. Zaujimal by ma vas nazor, co si myslite o sone, ci ho povazujete za nevyhnutny ukon, ci si myslite, ze je sono skodlive a preco, alebo ho povazujete za neskodne. Podelte sa i o informacie z netu, od doktorov a podobne. Myslim, ze vela tehotnych si kladie tuto otazku - ako casto je potrebne sono a je vobec potrebne tak casto ako sa v sucasnosti robi?
@kacenkaharris ja som bola polku tehu sledovana v uk,druhu polku na slovensku a tu som aj rodila.dokopy som mala cca 6-7x sono.v uk su tri,na svk tiez tak nejak ,no kedze ma sledovalo naraz viac lekarov,tak potrebovali aj na vlastne oci vidiet co na ako.nebranila som sa tomu,mala som krasne tehotenstvo,super porod a mam doma supersikovneho krasneho zdraveho dva a pol rocneho syna 🙂 no to vsak neznamena,ze som sonom ako takym uplne nadsena a pri dalsom tehotenstve si napr v prvom trimestri dam skor skontrolovat hladinu hcg z krvi,ktora mi potvrdi ci vyvrari dany tyzden gravidity,ako by som mala stale na sono chodit.az keby hcg nebolo uplne ok,tak by som sla aj na sono v prvom trimestri.jasne,ze neratam klasiku v 12tt.teraz hovorim o sone do 12tt.ja som si kupila domaceho dopplera a teda som bola kludna a kazdy den som pocuvala maleho srdiecko 🙂 toto vrelo odporucam kazdej tehulke.je to krasne a aj tatino moze kedykolvek pocuvat srdiecko maleho drobca 🙂
tak doppler je tusim ovela nebezpecnejsi ako klasicky UZV
davat za priklad krajiny ako UK, ze tam sa nieco robi inak a urcite prave tam spravne , to by som tiez nebrala
@gerich ako zena,co vie porovnat starostlivost o tehotnu v uk aj na svk jednoznacne uprednostnujem slovensko.ludia tu len nadavaju na nase zdravotnictvo,no mame ozaj skvelych odbornikov ,ktori nic nenechavaju na nahodu.v uk ma mali viac menej na salame a nechavali vsetko na prirodu,no ked mi na svk zistili iste nezrovnalosti,tak to dr hned podchytil.ja som sa ozaj az na slovensku citila dobre a ista,ze som ja i maly ozaj v spravnych rukach.
myslela som dopplera, co sa robi po 30 tt - teda prietoky pupocnou snurou, toto sono by sa nemalo robit dlho
@zuzana76 teda domaci doppler pod to nespada? lebo ja som mala tento http://www.ebay.co.uk/itm/ANGELSOUNDS-FETAL-DOP...
"Možné poškození tkání během ultrazvukového vyšetření je spojeno s dvěma hlavními
faktory: tepelným a mechanickým. Tepelný faktor představuje ohřev tkáně během
vyšetření. Ohřev je děj bezprahový, je důsledkem absorpce akustické energie tkáněmi a její
přeměny v teplo.
Zde je třeba rozlišovat dvě kritické teplotní hladiny. Prvá se týká embryonálních tkání, které
jsou citlivější a zranitelnější než tkáně dospělého jedince, a má hodnotu 39,5oC. Znamená
to, že teplotní rozmezí mezi 37oC a 39,5oC představuje z hlediska ohřevu obecně
bezpečnou oblast. Tkáně dospělého jedince mohou být poškozeny zvýšením teploty nad
41oC. Teplotní rozmezí mezi 39,5 a 41oC představuje proto rizikovou oblast pro
embryonální tkáně a ta musí být zohledňována při porodnických a pediatrických aplikacích.
Zvýšení teploty nad 41o C představuje obecně rizikový stav. Při ultrazvukovém
zobrazovacím procesu je takové zvýšení teploty však málo pravděpodobné. Výjimku tvoří
impulsní doppler, kde ultrazvuková intenzita v místě měření může být až o řád vyšší než
hladina biologicky účinné intenzity. Opatrnosti proto vyžaduje používání impulsní
dopplerovské metody v porodnictví a v pediatrii.
Mechanický faktor představuje možnost poškození tkáně ultrazvukovou kavitací.
Rozumíme jí vznik bublin v podtlakové fázi ultrazvukové vlny. Na rozdíl od ohřevu je
kavitace jevem prahovým, tj. může nastat až při určité hladině ultrazvukové intenzity. Při
dosud používaných diagnostických intenzitách vznik kavitace ve tkáni prokázán nebyl.
Možnost jejího vzniku však zvyšuje aplikace echokontrastních látek"
http://www.med.muni.cz/dokumenty/pdf/uvod_do_ul...
Ja som s mojimi dvojcatami chodila na sono od 16tt. kazde 2-3 tyzdne a nebadam ziadne nasledky 🙂 Ani si nemyslim, ze by nieco malo byt, nechapem naco to riesit...najma ak bezna zena s bezproblemovym tehotenstvom absolvuje sono obycajne len 3x...
@kacenkaharris - podľa toho, čo píše tento profesor radiológie, nevyplýva prípadná škodlivosť dopplerovskej ultrasonografie (tzv. prietoky) pre plod z kvantity, ale kvality - aká je zvolená intenzita ultrazvuku a ako dlho trvá konkrétne jedno vyšetrenie. Či sa niekde vyšetruje 3x za celé tehu alebo 10x...to je vec zdravotnej poistky. Ako často, kedy a ako u každej jednej tehuľky sa bude vyšetrovať...to je na zvážení gynekológa, on musí stanoviť benefit vs. risk, ale pri ultrazvuku je riziko v podstate len pri spomínaných prietkoch, ktoré sa robia po 30 tt.
Sono je v tehotenstve nenahraditeľné. Si vieš predstaviť napr. ako by sa asi zistila placenta praevia, ktorá môže aj "zmiznúť" ale sa aj zhoršiť? Ako by sa odlíšilo mimomaternicové tehotenstvo od fyziologického? A kopec iných eventualít, ktorých je chvalaBohu oveľa menej ako bezproblémových tehotenstiev?
@kacenkaharris mne robili sono často - a pôrodná váha 4050g.
často som si dávala teplú vaňu - malo to neuveriteľne blahodárny vplyv na môj boľavý chrbát - nič mi nebolo - ale z vlastného osobného pocitu som prvé 3 mesiace sa skôr sprchovala.
Sauna - v mnohých krajinách odporúčaná - pri nerizikovom tehu a dodržaní istých pravidiel - vraj veľmi prospešná a vhodná pre lepší pôrod. Prvé tehu rizikové, ak druhé tehu bude ok - chcem do sauny chodiť.
Autizmus spúšťa najnovšie kde čo - nič nie je overené, neviem mechanizmus vzniku...všetko sú to len dohady, zatiaľ ani jeden potvrdený.
Sono semenníkov je čosi diametrálne odlišné, rovnako spermie nie sú embryo ani plod - preto mi príde absurdné to použiť ako argument. Hlavne pri spermiách a ich "vzťahu" k teplote. (tiež by ma zaujímalo - ako eliminovali iné pridružené okolnosti - typu notebook na nohách, tesné slipy, mobily vo vreckách, v detstve neskoro zostúpené semenníky, atď..) Ale pri semenníkoch je to viac než pravdepodobné - hlavne pri ich háklivosti na teplotu...a tuším sono semenníkov nerobia len tak - pre nič za nič..
Inak - o akých hodnotách toho vyžarovaného tepla sa bavíme? KeĎ už...
Každá žena nech robí to, čo vnútorne cíti, že jej pomôže...ak je niekomu v tehu z tepla zle - nech sa nekúpe, komu teplo pomáha, nech sa vyhrieva vo vani...rovnako sono...koho ukľudní..lepšie ako neustály stres.
Pri ovulácii - vnútorná teplota tela ostáva viac menej rovnaká - ak sa nepodchladíme, či neprehrejeme - a skôr napríklad prehriatie skreslí výsledok, ak by malo ovplyvniť ovuláciu (možno ak by sa denne robilo sono, povedzme hodinu - to ovuláciu ovplyvní)
neviem prečo , ale mám pocit, že dnes už je škodlivé aj to že som vobec tehotná....keby sono nerobili , bolo by zle.. ked ho robia a je v dnešnej dobe naozaj premakané, je ešte horšie. podla mojho názoru sa nad takýmito vecami ale vobec netreba zamýšľat. pretože čím sa do toho hlbšie vŕta, tým viac ti to nedá spat a z presvedčenia že sono je v pohode prejdeš do depresii že vlastne to absolutne škodí tvojmu miminku. na každej jednej poradni mi robil sono a nemyslím, že to nieje v poriadku , práve naopak ,vdaka sonu sa predsa dnes vedia včasne zistit mnohé diagnostiky ktoré ti z krvy neodhalia . neviem .. to už sú len špekulácie mamičiek toto , čisto z nudy , čisto z toho že už nieje o čom tak podme rypnút do niečoho nenačatého ... nič nespochybnujem nič nevyvraciam, len si myslím, že niektoré tehotné ženy naschval vyhladávaju všetky (ne)možné riziká pre ich dietatko ..
Já bych řekla, že UTZ je škodlivý zhruba stejně jako když máte u sebe pořád mobilní telefon, sedíte u PC anebo si ohříváte jídlo v mikrovlnce.
mne robil dr sono vzdy ked som bola v poradni, nic navyse som neplatila iba ak som chcela fotku, tiez som bola na 3D a mne to vyhovovalo, bola som rada ze vidim krpca
@katja78 ahoj celkom by ma zaujimalo to okolo toho dopleroveho ultrazvuku. To je nejaky iny pristroj? Lebo moj dr ma len jeden ulraz&vuk, ale ku koncu tehu si pamatam, že mi pozeral, ako preteka tym pupočnikom krv, bolo to tam nejako farebne odlišene. To je ten dopler? Neviem či tam niečo prepol alebo čo, alebo vymenil tu sondičku vôbec neviem. Ale nevedela som že to môže byť škodlive. Oni to meraju aby vedeli či je plod dobre vyživovany placentou? či prečo?
A ešte som sa chcela spytať čo si myslite o tych pasoch na ktore sa chodi posledny mesiac? kde sa meraju kontrakcie.
Čo sa tyka ultrazvuku môj nazor je že nieje nejako vyznamne škodlivy, oproti inym faktorom ktore na nas chtiac nechtiac vplyvaju. Ale samozrejme je podla mna zbytočne robiť napr geneticky ultrazvuk pol hodinu, alebo chodiť na rôzne 3D ultrazvuke, len aby mala mamička radosť. UTZ by mal byť využivany čisto ako diagnosticky pristroj, nie pre potešenie rodičov
@bobocka presne to si myslim aj ja, ja som gynekologicka a ked niekedy vidim ako pridu tie zeny zo zahranicia, s akou starostlivostou, tak mam vlasy dupkom, na porodnictve je to najviac vidiet, lenze u nas je uz folklor nadavat na lekarov a cele zdravotnictvo, nehovorim, ze tu vsetci a vsetko funguje ako sa ma, ale tym co v kuse nadavaju by som doporucila vystrcit nos za hranice a za starostlivost, na ktoru tu tak strasne nadavaju by dali v zahranici cely majland
no ja neviem mne sono robili v tehu často . bola som na rizikovom ☹
asi na tej skodlivosti nieco bude, citala som o tom clanok len nedavno, a som rada ze moj doktor sam povedal, ze to so sonom netreba prehanat, to znamena, ze aj on sam je o tom asi informovany...Ja uz budem mat tusim len dva sona lebo som pred porodom a rozmyslam odmietnut jedno...Uvidime co bude, ani neviem ako je babatko otocene, co som mala sono naposledy v 30 tyzdni..
ja osobne by som si sono na kazdej poradni robit nedala (keby nebolo ziadne riziko ani nic take...).....mne bolo robene jedno vaginalne hned na zacitaku tehu (na potvrdenie) a potom tie 3 klasika (14,20,30tt)....vsetko ok....ja by som sa nenechala ukecat napr. ani na3 D, ci 4D sona, co trvaju hodinu, ci kolko..... ja som pocula, ze okrem tych vln, viac vadi babatku ten zvuk.....(niekto tu prirovnaval sono k mobilu, ci mikrovlnke...ak je to take skodlive, tak potom duplom nic moc.......)
@gerich moja osobna skusenost zo zahranicia bola taka,ze nemocnice krasne,lekari a sestry vecne vysmiaty,no absolutne som nemala pocit,ze vedia co robia,resp,ze robia maximum co mozu pre starostlivost o tehotnu.aby sa mna midwife pytala,ze naco chcem rozbor mocu?napr asi na to,ze na svk mi zistili zvysenu bielkovinu a to sa v tehu musi sledovat,lebo v spojeni s vysokym tlakom mozu nastat komplikacie.aby mne nemocnica stratila vysledky triple testu-tak to nie.teda ok,nestratili,len nemocnica sa vyhovarala ,ze vysledky ma midwife,midwife,ze ich ma nemocnica a potom som si cez piateho deviateho vysledky zistovala. 😠 este aj na mna pozerali jak na blazna,ze preco chcem svoju uk tehu knizku na svk nosit(original musi byt u nich a ja som si ho prekopirovala ,no kym mi to odobrili,tak to riadne trvalo) no podla mna je dolezite aby slovensky lekar,ked sa zacne starat o tehotnu ,ktora je cca 28-29tt vedel,ze ako jej doterajsie tehotenstvo prebiehalo .na svk ma lekari fakt dali doporiadku,nik tu nepodcenoval puchnutie noh ci zvysenu dychavicnost a busenie srdca.radsej ma poslali na interne na ekg atd aby si boli isty,ze je vsetko ok.
a vobec cele zdravotnictvo je tam jak za opicami.gp odporuci paracetamol na uplne vsetko 😠 kopec mojich znamych ked su chori,potrebuju zubara ci ine uz trosku odbornejsie vysetenia,tak si beru dovolenky a chodia sa liecit domov.to o vela veciach svedci.
sonograficke vysetrenie skodlive nie je, nie je to o ziadnom ziareni...je to zalozene na snimani odrazenych "vln" kazdy organ ma inu hustotu, iny povrch, inak sa snimaju dute organy, inak naplnene tekutinou a podobne.
kebyze je skodlive, prve kto by ho mal zakazane su tehulky, hadam, nie? 😕
a preto sa robia 3 sona, lebo poistovne su svine a nechcu preplacat viac...
@kacenkaharris : k tomu ci je alebo nie je sono bezpesne sa vyjadrit neviem,myslim,ze 100% odpoved ti neda nikto,ale to,ze v uk sa robi sono 3x v tehotenstve a v USA 2x nie je urcite ukazatel toho,ze tam lekari o tom viac vedia a preto ho nerobia..je to ukazatel,ze sa setri,najmav USA je to urcite tak..takze nas pohlad na vec,ze ,ked sa nieco robi/nerobi v zdravotnictve v zahranici inak nez u nas,nemusi nevyhnutne znamenat,ze u nich je to preto,ze je to tak lepsie pre pacienta..
WHO odporuca len tri sono vysetrenia pocas tehotenstva,prve v 12tt a neodporuca vysetrovat vaginalne(ak sa nieco nedeje a nie je nutne samozrejme)..takze tvrdit,ze je to len vymysel dakych tamojsich lekarov dakde vo svete,co setria ,je trosku silne..
@adelaine nie ziarenie, ale zvuk je skodlivy..... a ze by to bolo zakazane?....to urcite, to by museli zakazat lieky, vakciny, mikrovlnky a kadeco ine...lebo aj to je skodlive;)
@sorciera24 ved potom sa mozeme vratit do doby kamennej, kde nebolo skodlive teda nic...a rodit sa moze na poli....atd. 😉

neskodi, samozrejme, ze nie kazdy den a klrajiny ako Irsko, UK alebo USA by som velmi za priklad nedavala, lebo USG je drahe vysetrenie, preto je tam len par krat za tehu, na slovensku je oproti inym krajinam super starstlivost o tehotne, len si to tu nikto nevazi, v UK ked mate problem tak vam max odmeraju tlak a ostatne nechavaju na prirodu