Je sono v tehotenstve škodlivé?
Snazila som sa najst diskusiu na Konikovi o sone ako takom, ale nic som nenasla. Zaujimal by ma vas nazor, co si myslite o sone, ci ho povazujete za nevyhnutny ukon, ci si myslite, ze je sono skodlive a preco, alebo ho povazujete za neskodne. Podelte sa i o informacie z netu, od doktorov a podobne. Myslim, ze vela tehotnych si kladie tuto otazku - ako casto je potrebne sono a je vobec potrebne tak casto ako sa v sucasnosti robi?
@sorciera24 ale ano, ale ake percento deti bolo zdravych a ake nie? ako sa dali diagnostikovat vtedy intrauterinne choroby plodu, ako casto sa skrz to rodili mrtve deti....toto je na dlhu debatu, a o tom sa mi nechce veru rozpisovat, ja si stojim za tym, ze sono neskodi, tolko moj nazor, ale akceptujem aj tvoj pohlad na vec...
@adelaine dovolim si tvrdit, ze deti boli ovela zdravsie ako su teraz.....clanok si asi necitala (skoda....)...ja nezatracujem sono uplne, ale myslim, ze tie 3 razy na prekontrolovanie uplne stacia (nebudem ohlusovat dieta pri hodinovom sone...) a kzdy mesiac....ked to nie je nevyhnutne.....
@estterka : samozrejme netvrdim,ze je to ich vymysel,len viem ako sa v zahranici pristupuje k vysetreniam..dalsia vec je ze odporucene tri neznamena ,ze styri a viac su skodlive,ale samozrejme ani ,ze nie su..proste to znamena,ze je vhodne urobit ho trikrat a bodka (pri takychto odporucaniach sa zohladnuje viacero faktorov a vzdy aj ekonomicke,samozrejme,nielen tie..) len som chcela poukazat na to,ze tvrdenie,ze asi na tom nie je nieco v poriadku ak sa ich spravi viac sa neda postavit na samotnom fakte,ze ich niekde robia menej,resp. ze je taky pocet odporucany WHO..samozrejme ine je rozdiel vaginalny,nevaginalny..
@kacenkaharris podla mna je robené tak ako sa má a je dobre že sa robí, mnohým dietkam so srdcovými vadami diagnostikovanými počas tehotenstva zachránil život pretože sa mohli priopravit na rýchlu operáciu skoro po porode. ke d už sa chce človek zaoberat ad absurdum nezmyselnými otázkami môžeme rozmýšlat aká šanca je že ma zrazí auto ked pojdem na ulicu. myslím že je vyssia než šanca poškodenia plodu ultrazvukom.
@sorciera24 ale kde je prosim dokazane, ze su deti chorlavejsie zo sona? to je scestne tvrdenie...
a nie, necitala, mna odradil ten nazov clanku 🙂 nase deti maju smolu, ze ziju v takom eko prostredi akom ziju....
a co sa tyka castosti vysetrenia, tak ja si myslim, ze tie tri sona pri normalnom nerizikovom tehu mozu stacit, ak vsak zena ma rizikove tehu a lekar sa potrebuje uistit o vitalnych funkciach dietata, je podla mna na mieste, ked ho pozrie, a zena to urcite vaic oceni, akoby si mala trieskat hlavu, ze dietatu sa nieco stalo....
a este jedna vec, ziadna zena nerieši či je sono nezdrave alebo skodlive, ked celý den necíti pohyby. vtedy je vdacná že na sone vidi bit srdiečko a iba spokojne spinkat svoje babetko.
@adelaine ja netvrdim, ze je to len zo sona;) ja len tvrdim, ze boli celkovo zdrvsie ako su teraz....;) ked si nie si ochotna precitat par clankov ci studii, nemame sa naozaj o com bavit...
ja som nevravela o rizikovom tehu, ale o tom, ze aj zeny bez rizika absolvuju caste a dlhe sona (co je podla mna zbytocne a ako vravim z hladiska minimalne zvukoveho(co mam aj od 2 dr. potvrdene)) nie moc pospesne)...ale ved jak je libo......budem sa opakovat ja by som si nevyhnutne dieta neohlusovala (lebo ten zvuk tam je;))
@sorciera24 oukej, tak sme si potom asi my dve nerozumeli, lebo to bolo pisane, ze sono je srasne skodlive a rodia sa chorlave deti....preto som reagovala na to, ze je apriori blbost..
a citat clanky o tom, ako je sono nicivou zbranou naozaj nebudem, dakujem 🙂
@adelaine tak uz som ti to vysvetlila, ako to myslim.....inak za anzvami sa niekedy skyvaju kvalitne clanky, kt. maju s nazvom niekedy malo spolocne (len tolko...)to tak byva.....
@gerich ked budu mat platy a pracovne podmienky ako v zahranici,tiez sa usmeju 🙂 musime byt vdacne,ze aj ked sa nas lekar neusmieva,tak aspon vie co robi a v hlavne prasno nema.teda jasne,ze su cervave jablka,ako vsade.
inak k tomu sonu-kedysi sa robito rtg v tehu a povazovalo sa to za dobre a dnes sa uz spieva ina pesnicka.ja osobne som mala pocas tehu viac krat sono,aj dopplera domaceho som pouzivala vela a dieta mam krasne,sikovne,zdrave.teda z vlastnej skusenosti nebadam,ze by to na nom nejake zle ucinky zanechalo.ale to zas neznamena,ze som hned otvorena tomu,aby sa sono robilo casto a bezdovodne.osobne si myslim,ze lekar by mal sono odporucat.v tehu su 3 klasicke+jedno potvrdzujuce tehu,ktore sa viacmenej robi len u nas,v zahranici ani nie.ak by vsak lekar uznal za vhodne,ze potrebuje skontrolovat babenko viac krat,alebo maminka pride prestrasena,ze pohyby nie su ako boli alebo zacne spinit ci hocico sa jej nezda,tak samozrejme vtedy je podla mna sono dore.ale zas obzerat babo na kazdej poradni len aby sme ho videli-ano pre matku krasne,ale ci je to uplne ok aj pre dietatko je otazne.dnes studie hovoria nieco,zajtra mozu nieco ine.preto si myslim,ze sono ano,aj viackrat za tehu nie len 3x,ale nech je to opodstatnene.
Ja mám inú otázku, nad ktorou som sa zamýšľala.....keď som bola tehotná a chodila som do roboty a keď som stála pri kopírke a kopírovala, tak to žiarenie keď prechádzalo (v podstate je kopírka zarovno bruška) ma napadlo, či práve to nemôže uškodiť bábätku...
@bobocka : uplne suhlasim..u normalne prebiehajuce tehotenstva by mali uplne stacit tie 3, aj ked v sucasnosti ziaden presvedcivy dokaz o negativnom vplyve ultrazvuku nie je,neznamena to,ze sa casom nezisti..na druhej strane naco zbytocne strasit a plasit mamicky,ktore z nejakeho dovodu potrebuju ultrazvukov viac,ze mozu nejakym psosobom ublizit babatku..
Moj nazor je, ze sono skodlive veru je!!! Aj uzasny a uznavany neonatolog Dr. Krcho prirovnal sono v tehotenstve tomu, akoby zena postavila svoje babatko priamo k repraku na diskoteke!!! DAKUJEM, neprosim si! 😒 A dalsou zavaznou skutocnostou je prehrievanie plodovej vody i plodu samotneho ... To moze napachat riadne skody. Ja osobne sa vyhybam hlavne dlhym vysetreniam ultrazvukom - teda v tomto druhom tehotenstve nechodim na ziadne 3D a morfologicke a neviem ake utz. Trvaju straaasne dlho a su pre mna bezpredmetne, kedze si dietatko chcem nechat za kazdych okolnosti. Kratuckym utz na poradni sa nevyhybam, ale nie na kazdej poradni (ako to mimochodom robila lekarka pocas mojho prveho tehotenstva). V prvom tehotenstve som absolvovala tolko utz vysetreni, ze to ani neviem zratat! ☹ A som presvedcena, ze dcerka je prave vdaka tomu nervoznejsia ... Ale nechcem to tu rozoberat. Mala som rizikove tehotenstvo. V tomto tehotenstve robim vsetko pre to, aby som svoje dietatko nevystavovala ziadnemu zbytocnemu nebezpecenstvu ...
A chcela som spomenut aj pouzivanie rtg pocas tehotenstva v minulom storoci a fatalne nasledky, ktore to malo ... a tiez sa tvrdilo, ze je to neskodne ... Ale uz ma predbehla @bobocka. 😉
@sorciera24 nemyslim si že boli kedysi zdravšie, bolo ovela vyssia umrtnost, nepreživali choré deti.
@kvetinqa ano jednoznacne.ja som letela v tehu 3x -(uk -svk,svk -uk,svk) a vzdy ked som im povedala,ze nejdem cez branu,nech ma prezru rucne ,tak nebol najmensi problem.vsak to mas pomaly ako rtg(neviem na akom presnom principe to funguje),presvietia ta.ked som uz letela naposledy co som bola cca 28tt,tak ma sami brali pomimo myslim,teda ja som im hned hovorila,ze cez branu nejdem a oni ma hned bokom brali.a takisto v lietadle ti daju speci pas cez brusko na priputanie sa.teda este asi moc velke brusko nemas,ale vies,hocikedy moze byt turbulencia,vtedy musia byt pasazieri priputani,lietadlom cukne a je to.oni vedia,sami ta budu navigovat,len im treba tehu oznamit.a ked uz leti tehulka vo vyssom stadiu tehu,tak je dobre mat aj papier od dr,ze si fit na lietanie,lebo niektore letecke spolocnosti to maju v podmienkach drobnym napisane,ze mozu odmietnut povolenie vstupu na palubu tehotnej zene vo vyssom stadiu tehu.vacsinou sa aj tak lieta do max 32-34tt.ale to sa tyka viacmenej len dlhsich letov.ja som v 28tt mala brusko ako tesne pred porodom,tak ja som radsej od midwife papier mala,nech nie su problemy na letisku.to staci mat napisane,ze tehotna ta a ta je v takom a takom tyzdni gravidity a jej zdravotny stav jej povoluje let dlhy tolko a tolko v datumoch tych a tych.a podpis dr a tel kontakt a je to.odomna to nakoniec nechceli (letela som cez ryanair),ale je dobre to mat.ale to ozaj len v tom vyssom stadiu tehu.ty si len 15tt,to este nejake velike bandiro nemas 😉
@kris557 aaale v 6tt ani poriadne nevies,ze si tehu. 😉 no na druhej strane sa v prvom trimestri vobec neodporuca lietat.ale vidis,vynimka potvrdzuje pravidlo.aj si letela aj si kopirovala a dietatko mas zdrave 🙂 ono toto su len vseobecne odporucania,nikde nie je napisane,ze ak maminka stoji pri kopirke,tak bude dietatko chore.len je tam mozno iste mini riziko,preto je lepsie sa tomu pocas tehu vyhnut. to je to iste ako so stravou.tiez su v tehu iste obmedzenia,no to vsak neznamena,ze ked maminka raz za cas "zhresi" tak hned strasne dietatku skodi. 😉
@kacenkaharris ja tiez nie som zastancom casteho sona v tehotenstve. ale kedze som mala problemy,tak sa robit muselo a tak som to radsej neriesila...
@henrike nooooo, tak zas morfo scan je podla mna dolezity-20tt.mne ho robili v uk a netrvalo to nejak extra dlho,ja som poriadne ani nevedela ze co kontroluju,trubka som len chcela vediet co cakame 😝 😀 ale to sono moze mozne poskodenia urcit,takze podla mna tie odporucane sona treba a ked uz ich robia,tak poriadne.nie rychlo kuk a potom sa moze nieco dolezite prehliadnut.na kazdej poradni obzerat miminko,to asi nie,ale tie odporucane sona nech robi dr na kvalitnej masinke 🙂
@bobocka 🙂 no ja som vedela, že som tehu aj som bola u lekárky, či môžem letieť, bála som sa, ale dávala som si taký pozor ani som sa neopaľovala, jedla som iba ovocie, kt. sa dá šúpať, pila vodu z fliaš atď., my sme mali tožiž zaplatenú svadobnú cestu a hneď po svadbe som ostala tehotná tak sme teda išli. Inak ja som si dávala iný pozor. Muž musel vešať prádlo, lebo som sa tiež kdesi dočítala, že sa môže omotať pri zdvíhaní rúk pupočná šnúra a iných asi milión vecí a cvičiť to by ma nikto nepresvedčil, že to mamičke a dieťatku prospieva. No radšej vedieť asi čo najmenej, aby som sa odhodlala na to druhé 😀

@adelaine nemyslim, ze nase mamy a stare mamy zili v dobe kamennej....a predstav si prezili....v pohode, so zdravymi detmi..... 😉