icon

Je sono v tehotenstve škodlivé?

kacenkaharris
22. máj 2012

Snazila som sa najst diskusiu na Konikovi o sone ako takom, ale nic som nenasla. Zaujimal by ma vas nazor, co si myslite o sone, ci ho povazujete za nevyhnutny ukon, ci si myslite, ze je sono skodlive a preco, alebo ho povazujete za neskodne. Podelte sa i o informacie z netu, od doktorov a podobne. Myslim, ze vela tehotnych si kladie tuto otazku - ako casto je potrebne sono a je vobec potrebne tak casto ako sa v sucasnosti robi?

kvetinqa
23. máj 2012

@bobocka 😀 Na paradu. Ale nie,mne to vobec netuklo. Stale stresujem ako to maly zvladne a na toto som nemyslela. Vdaka za info!

bobocka
23. máj 2012

@kris557 haha, to ja som v 6tt nevedela som som tehu a sama som na trolley vlacila niekolko sto kilov tazke stolicky a stoly (cca 1000kovovych stoliciek a stoly tazke k tomu) co som chystala set up na firemnu party a nemali sme ludi co by pomohli. 😝 a potom som sa dozvedela,ze som tehu a kedze som nechcela zakriknut,tak som nikomu nepovedala,len sefom v robote a robila som dalej,len som si pred kolegovcami vymyslela,ze mam podrazdeny slepak,ze nemozem az tak makat ako kedysi 😀 😀 😀 az po scane v 12tt a potom co mi prisli vysledky,som povedala aj ostatnym a vtedy mi zacala riadna pohoda.nohy vylozene a len som inych dirigovala 😀 😀 😀
ale inak ja si myslim,ze je lepsie si davat v tehu mozno az prehnany pozor,ako to flakat a potom ak by sa daco pototo,tak si maminka moze vycitat,ze to ci hento robit nemusela a mozno by to inak skoncilo,aj ked to v konecnom dosledku vobec suvis mat nemusi -no ale vysvetlite to potom bolavemu srdiecku.v dnesnej dobe je otehotniet,donosit a porodit zdrave dieta ozaj darom.staci si pozriet len par tem tu na koniku. 😖

katja78
23. máj 2012

@vejula - asi si mala na mysli morfologický, nie genetický ultazvuk 😉 morfologický trvá dlhšie, ale ani tam by nemalo byť zvýšené riziko biologického poškodenia plodu, iba pri tom tzv. dopplerovskom UZV (prietoky), ale to sa robí ozaj minimálne a krátko, na zistenie toho, či je prietok cievami placenty dostatočný (napr. u fajčiarok, aj pasívnych môže byť znížený, ale aj pri nedostatočne fungujúcej placente, ak sa napr. odlupuje).
V jednoduchosti sa dá povedať, že pri vyšetrovaní tzv. prietokov vzniká viac tepla ako pri klasickom sone, fyzikou by som to tu nerada spamovala 😅
Kardiotokografia (CTG) - tzv. pásy sú vyšetrením nie sonografickým, 😉

diviska
23. máj 2012

@kacenkaharris já osobně si myslím, že není potřeba ho dělat často. Tak když si to vemu lajcky, tak prostě něco "prosvítí" bříško aby bylo vidět mimčo, tak to asi není úplně stoprocentně nezávadné, ale zase bych řekla, že 3 krát v těhotenství je to určitě ok

kacenkaharris
autor
23. máj 2012

@katja78 Mimomaternicove tehotenstvo sa vraj da napriklad zistit z krvneho testu.

kvetinqa
23. máj 2012

@kacenkaharris to by ma zaujimalo ako.

kacenkaharris
autor
23. máj 2012

@gerich Tak neviem ake zahranicie mas presne na mysli, ale to, v ktorom zijem ja, ti zdravotna sestra zavola den dopredu, pripomenie ti datum a hodinu navstevy lekara, opyta sa, ci je vsetko v poriadku, ci ti tento datum a hodina este stale vyhovuje; doktor sa ti ospravedlni, ze si musela minutu pockat v cakarni, lebo mal nieco vazne na praci (to ti ponuknu casopisy na dlhu chvilu a niekde i nieco na pitie), opyta sa, ake mas nanho otazky, na konci da pozdravit manzela a doprovodi ta az k dveram.
Ked som mala na Slovensku (ano, uznavam, bolo to pred 15 rokmi a nebolo to porodnictvo) uraz kolena a vystala (nebolo si kde sadnut) si tie hodiny v cakarni, doktor sa ani neunuval postavit z kresla (dobre sa mu divalo z okna), opytal sa ma, aky mam problem a ci je mojim hlavnym problemom uliat sa zo skoly a porucal sa na obed. Keby moji rodicia nemali znameho chirurga, tak mi to koleno neoperuju asi dodnes?? (vtedy to trvalo "len" 6 tyzdnov od urazu po operaciu). Tolko moje skusenosti so zahranicim a domacim zdravotnictvom. Prepac, musela som reagovat.

ervenka
23. máj 2012

@bobocka @kvetinqa ahojte kocky. Ja som letela rotterdam-vie tam a naspat a veruze MUSELA som prejst cez branu, bola som cca 5 mesiac, takze som bola viditelne tehotna. V lietadle sa ziadny specialny pas nekonal, len som si uplne povolila normalny pas, aby to priputanie bolo pohodlne. Leteli sme s transavia. Mozno to zalezi aj od leteckej spolocnosti.

pingu1
23. máj 2012

@ervenka ale to nie rontgen nie?

ervenka
23. máj 2012

@pingu1 myslim si,ze ano, na pas do prepravky das tazku, kabat atd. a potom ides cez tu branu, ktora zapipa keby cosi...

pingu1
23. máj 2012

@ervenka jaaj, bo v usa si mozes vybrat osobnu prehliadku ked si tehu

zuzana76
23. máj 2012

@bobocka suhlas, moja sestra sa tiez vratila zo Spanielska a tu bola cela stastna,ze malu konecne niekto aj vysetril, tam si len platila vzdy nejaky nadstandard, lebo to bezne poistenie je hruza, cloveka nechaju cakat aj mesiac s bolestami, takze clovek je nuteny si priplatit vsetko. Takisto vysetrenie v tehotenstve, nikoho nic nezaujima, vsak vsetko treba nechat na prirodu, / ako nie som proti prirode/ ale proste niekedy to nejde, niektore zeny by ani nemali dieta, keby sa vsetko nechavalo len na prirodu, ale v zahranici si pekne pretrpia 3 potraty, kym sa zacne nieco diat, nejake vysetrenia.

bobocka
23. máj 2012

@ervenka check in na letisku iste nezalezi od leteckej spolocnosti.tam idu vsetci rad radom a po nom sa rozdeluju na jednotlive lety.a aj si sa pytala,ze nechces ist cez branu? lebo im to v podstate moze byt jedno,ich dieta ozarovane nie je 🙄 ale ked si to vyziadas,tak ta oni nutit nesmu!

zuzana76
23. máj 2012

Navyse tam sa s tehotenstvom chodi len praktickemu lekarovi zo zaciatku, sona mala asi 2 a teda neter bude mat 4 roky a stale poriadne nerozprava

hamma
23. máj 2012

Není dokázáno, že by ultrazvuk v těhotenství škodil, ale stejně tak není dokázáno, že by neškodil. Podle mě je rozumné využít moderní techniky, kterou máme k dispozici, ale nezneužívat ji.
Zdá se mi, že ultrazvuk a příliš lékařský přístup k těhotné způsobily, že ženy přestávají věřit svému tělu, zbytečně se bojí a stresují, podstupují spousty testů, z nichž dost je nespolehlivých nebo zbytečných a nakonec se nechají "odrodit" doktorem místo toho, aby věřily svému tělu a využily těhotenství k rozvoji vlastní intuice a naslouchání vlastnímu tělu.
Nechci zpochybňovat lékařské vymoženosti a znalosti, pokud je v těhotenství něco špatně, maminka či dítě jsou nemocní nebo jsou jakékoli jiné problémy. Jenže většina těhotenství je bezproblémových a naprosto zdravých a zbytečná vyšetření jenom zatěžují jak matku, tak dítě.
Například nechápu, proč se dělá první ultrazvuk už někdy v 6. týdnu, když nemůže být vidět nic jiného, než jestli tam embryo je nebo není, když se těhotenství dá stejně dobře poznat třeba podle rostoucí hladiny hcg. Jak můžeme vědět, že ultrazvukové vlny nepoškodí buňky toho embrya, které se každou vteřinu dělí (a buňky, které se vyvíjejí a množí jsou mnohem citlivější).
Přijde mi rozumné jít na UZ v 12. týdnu, pokud rodiče chtějí vědět, jestli je jejich miminko pravděpodobně v pořádku. Pokud to vědět nechtějí, tak je tento UZ zbytečný.
Potom je asi užitečný ten ve 20. týdnu pro zjištění uložení placenty.
Ty ostatní jsou už jen zneužívání, nikoli rozumné využívání techniky.

ervenka
23. máj 2012

Myslim si,ze sono je potrebne a uzitocne. nezabudajte,ze v zahranici sa palpacne uz vysetrenia nerobia! tak potom ako maju zistit, ci je ditko v poriadku alebo nie? Tak isto dlzku krcka maternice. Prve sono som mala v 6tt- chcela som vediet, ci je v alebo mimo maternice. Este som nepocula,ze by sa to dalo zistit z krv.testu Tu v podstate prve vysetrenie je az v 12 tyzdni tt. Do vtedy NIC. Ani len krv nezoberu. Mna sa nasa dr. spytala, kolko som si spravila testov a kedy. Ked som jej povedala, ze asi 6 pocas 2 tyzdnov, tak skonstatovala, ze no asi tehotna teda som. dalsie sono bolo v 12tt vtedy som povedala,ze som sa narodila so selestom a chcem aby pozreli ditko, v 20tt-morfologicke kvoli srdiecku nie 10minut ale 15-20min.- zistili,ze ditko ma zvacsene ladvinky- sono v 32tt. Medzi tym jedna noc v nemocnici- mala som bolesti podobne kontrakciam- nastastie vsetko dobre dopadlo. No a nastastie,ze som mala sono v 32tt, pretoze mi diagnostikovali oligohydramnion. Velmi som sa bala. O tyzden dasie sono- vysledky o nieco lepsie. v 36tt zase sono, oligo trval. Tu sa zeny v pohode nechavaju prenasat az 2tyzdne po termine. v mojom pripade mi povedali,ze max. 1 tyzden. Takze ked presiel termin+5 dni a ja nic, isli sme do nemocnice na sono v pondelok- voda ziadna, potom este domov a v utorok rano do nemocnice a za 2 dni vyvolavania sa Danko narodil. pri zaciatku porodu mi dr. povedal, ze VOBEC nemam vodu a potom ze aj ta troska co oddiekla bola zelena. Pocas tehu mi bola zobrata krv asi 4x, ziadne vyteri, ziadne ine testy. Navyse ja som az do 7 mesiaca dochadzala do prace 1 hodku tam a 1 naspat. a nikto mi nepomahal s upratovanim, ani s nakupmi. Haha, ze oddychovat... Len som prestala bicyklovat. Svokra mi dokonca povedala,ze ona teda robila az do porodu, a ze podla nej sa ma robit az do konca.No a pocas porodu mi asistentka v nemocnici oznamila, ze podla jej hmatu len zvrchu na brusku- ditko je zle otocene. Hned doviezla sono, a nastastie vsetko bolo ok.
Tak mam otazku,ze ked je to sono take skodlive, ako maju dr. zistit ako sa dieta vyvina, ci je v poriadku alebo nie? Pocas poradne maximalne tak popocuvali srdce a ODHADOM povedali polohu.

kacenkaharris
autor
23. máj 2012

@kvetinqa Z hladiny HCG v krvi, ked v urcitom stadiu skoreho tehotenstva (nejako ku koncu prveho trimestra) prestane prudko stupat HCG, je tam vysoke podozrenie na mimomaternicove tehotenstvo (ak nebolo odhalene samou zenou podla bolesti).

bobocka
23. máj 2012

@kacenkaharris presne tak,hcg pri mmt je ine a mmt je sprevadzane bolestami,spinenim ba az krvacanim.preto ak ma zena na zaciatku tehu ci pocas prveho trimestra bolesti ci spinenie,tak je na mieste robit sono pred 12tt,aby sa zistilo ze ci je babo tam kde ma byt a ci je ok.ja si zas ale nemyslim,ze scan v 7-8tt na potvrdenie tehu je zvytocnost.tehotna zena je hlavne na zaciatku ako na ihlach a v mysli len pretaca dni v kalendari len aby uz bol cas poradne.maloktora vydrzi cakat 8t do prveho sona. 🙂

kvetinqa
23. máj 2012

@kacenkaharris lenze mmt je na konci 1.trimestra tak nebezpecne,ze ta nikto nenecha cakat na krvne testy az dovtedy. Ja som mala mmt bez spinenia a bolesti a aj s normalne stupajucim hcg. Zachranilo ma sono.

bobocka
23. máj 2012

@kvetinqa vynimka potvrdzujuca pravidlo.preto hovorim,ze scan v tom cca 7-8tt nie je zas tak uplne na skodu 😉

kacenkaharris
autor
23. máj 2012

@kvetinqa Tak ako sono, tak ani krv neodhalia VZDY a KAZDU zavadu u KAZDEJ zeny. Len reagujem, ze sa krvny test pouziva pri diagnostike MMT.

kvetinqa
23. máj 2012

@bobocka ja viem, davala som ti za pravdu. asi to tak nevyznelo 😀
@kacenkaharris ja sa s tebou nehadam, len hovorim, ze na konci prveho trimestra moze byt casto uz neskoro. Mne odstranili mmt v prebiehajucom 10. tyzdni a uz som mala na male. Plod mi poskodil vajcovod, k prasknutiu vela nechybalo. Hcg mi sledovali dvakrat denne a stupalo normalne, kedze som mala plodovy vak aj v maternici. hcg zodpovedalo jeho velkosti.

vejula
23. máj 2012

@bettypo amo geneticky ultrazvuk je diagnosticky ale da sa spraviť behom 10 či 15 minut, ale teda u mojho gyn je taka možnosť že si môžeš k nemu zavolať manžela a to sa vtedy s tym vyhra, a robi to pomaličky a všetko vysvetluje, aby sme mali z toho zažitok. A vtedy sa to sono zbytočne preťahuje. A napr 3D ultrazvuky, ktore sa robia aj videjka sa natačaju a je to viacmenej kvôli zažitku rodičov

vejula
23. máj 2012

inak kočky, mne minule mama hovorila, že za čias ked boli naše maminy tehotne tak bol povinny rontgen pluc u každej tehotnej. Mamina bola na RTG pluc pri všetkych troch deťoch. Takže haluz, lebo teraz musi žena podpisovať papier že isto nieje tehotna ked jej idu robiť RTG

bettypo
23. máj 2012

Ja už len toľko k téme, že keby ste boli v určitom veku a rizikovka tak by ste nemali najmenšiu chuť rýpať sa v takých veciach a dosť blbo by sa Vám to čítalo

vejula
23. máj 2012

@vejula všetkych štyroch.. preklep 😀 😀

henrike
23. máj 2012

@bobocka, pri prvom tehu trval morfo utz minimalne 20 minut!!! A po skusenosti mojej sestry (skusenost stara cca 6 mesiacov), kedy jej na morfo utz oznamili, ze caka dievcatko s Turnerovym syndromom - co zasiahlo celu rodinu, nehovoriac o tom, ako to zasiahlo moju sestru, ktora ma uz druheho synceka s vaznymi zdravotnymi problemamy ... No odbehla som od temy ... Narodila sa jej vo februari krasna a zdrava dcerka!!! Prezila 5 mesiacov stresov a zvazovania, ci si dietatko nechat alebo nie. Co ak by sa rozhodla pre NIE??? A to na zaklade morfo utz, ktory ukazoval hrubsiu siju????????? Ved je to hrozne! Namiesto morfo utz som si dohodla kratky utz u mojej Dr. v nemocnici a pozrela vsetky organy, vsetko pomerala ... za cca 3 minuty! Mne osobne to staci. Nepotrebujem 3D obrazky mojho babatka, ani ziadne fotky do albumu ... Je to jeden obrovsky biznis - za morfo utz tu v KE zaplatis cca 40 Eur. A o nasledkoch pre dieta uz pisat dalej nebudem - to je ten naj dovod, preco sa s tym neviem stotoznit ...

bobocka
23. máj 2012

@kvetinqa ved aj ja tebe 🙂 ale ten tvoj pripad je skor vynimocny,lebo pri mmt tie priznaky zvacsa pridu.co je pre diagnozu dobre,ale ako samotny fakt neuspesneho tehu je to velmi smutne ☹

kvetinqa
23. máj 2012

@bobocka az taky vynimocny nie je. Ked som to vtedy na fore riesila,bolo tu vela bab,kt.priznaky nemali ziadne. Akurat,ze oni mali maternicu cistu a tak bolo treba hladat inde. Ale na to opat potrebujes sono.

bobocka
23. máj 2012

@henrike mne robili morfo v 20tt a jednoznacne som tam vecnost nestravila.asi zalezi od toho kto k akemu odbornikovi ide a aku masinku dany lekar ma.a to,ze mas ty negativnu skusenost skrz sono -to si jedna z miliona,pretoze sama vidis,ze skor maju zeny dobre skusenosti a scan im pomoze lahsie tehotentvo znasat-teda pre mna osobne je istotne lepsie dopredu vediet zdravotny stav dietatka ako trpnut 9 mesiacov ci bude v poriadku,ci nosim zdrave dieta alebo nie.nic nie je na 100%,ale aku taku mini istotu to rodicovi da.nikto nepochybuje ,ze 3d 1 4d su o peniazoch,no ked chce rodic dopredu ako tak babenko vidiet a mozno dopredu vediet pohlavie a veda a technika mu to umoznuje,tak si myslim,ze je na danom rodicovi ako sa rozhodne.je tu kooopec mamiciek stastnych postujucich 3d foto svojho nenarodeneho dietaka.