icon

Krvná skupina 0 negatív u oboch rodičov a dieťa má Rh+

kamea858
15. máj 2014

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či ste sa stretli s takým prípadom, že matka aj otec majú dokonca rovnakú krvnú skupinu a to 0 negativ a dieta ma 0 pozitiv? Je to vôbec možné? Dakujem za vaše reakcie.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
zuzanockamt
15. máj 2014

@kamea858 nie je to mozne ... rh negativ je recesivny a z toho moze vzniknut zase len negativ ... musi byt chybne urcena jedna z krvnych skupin

lulu369
15. máj 2014

@25daniela a ak sa smiem spýtať odkiaľ si? len tak zo zvedavosti, nám keď toto všetko prehrmelo, tak dcérka mávala dosť silné koliky asi zo 2-krát sme ju mali problém utíšiť, tak manžel volal záchranku a vždy ho odbili s tým, že k tak malým deťom sa záchranka neposiela a že ak sa nám niečo nepozdáva, tak máme sadnúť do auta a utekať do nemocnice sami...

25daniela
15. máj 2014

@zuzanockamt ale teraz nedavno na nete som citala a niekto to aj tu pridal, ze dedicnost rh faktora je dost zlozita a ze je to mozne

25daniela
15. máj 2014

@lulu369 z kee, ale u nas islo o krce a tie sa musia riesit okamzite. Vtedy som este nevedela, ze to je z vysokej teploty 😖

lulu369
15. máj 2014

ako tak čítam niektoré príspevky, najmä tie v ktorých píšete, že keď sú oba rodičia rh-/rh+ tak aj dieťa musí byť rh-/rh+...možno je to tak, neviem nikdy som po tom nepátrala ani nič podobné, no podľa mňa sa môže stať, že občas má dieťatko opačný rh faktor ako rodičia (výminka potvrdzuje pravidlo)...
len ma prosím neukameňujte za tento môj príspevok 😒 ja som tiež počula (no neviem či je to pravda), že dieťatko má krvnú skupinu aj rh faktor vždy po jednom z rodičov, no naše detičky majú krvnú skupinu po manželovi a rh-faktor po mne...

lulu369
15. máj 2014

@25daniela no asi posudzujú aj to, o aký problém sa jedná...fuu, tak to by som nechcela, to tiež nie je nič prijemne pozerať sa na dieťatko v takom stave a nevedieť ako mu pomôcť...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
25daniela
15. máj 2014

@lulu369 no, bol to brutal ale dufam ze z najhorsieho uz vyrastli, teda ta najmensia este asi nieje za vodou, este iba bude mat tri roky, tak do 5 - 6 rokov na to musim davat velky pozor. A musi do skolky, tak este cakam co bude. Ale dufam, ze sa jej imunita vytrenovala pri starsich, tak ze uz az taka chora nebude...

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
ammellia
15. máj 2014

Zeny, este raz, teoreticky je to mozne. V zjednodusenom ponimani dedicnosti krvnych skupin tato alternativa nie je, ale stat sa to moze. Mozete studovat: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC183...

Dokonca sa moze aj stat, ze napr. dvaja rodicia s krvnou skupinou 0 budu mat dieta s krvnou skupinou B, je to tzv. Bombay fenotyp.
Takze nespoliehajte sa na vseobecne poucky zo stredoskolske biologie 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
tanapeta
Autor odpoveď zmazal
fidka79
Odpoveď bola odstránená
lubica7
15. máj 2014

@kamea858 moja sestra s manzelom obaja 0 neg deti 0 poz. 😉 sestra dostala tusim nejaku inekciu ci co koli tomu ale to je cez 20 rokov dozadu a ja som bola spunt len co sme sa bavili 😉 viem.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
fidka79
Odpoveď bola odstránená
tanapeta
Autor odpoveď zmazal
tslobik
15. máj 2014

@lulu369 tak to nie je pravda, že dieťa musí mať krvnú skupinu vždy po jednom z rodičov. Ako som už písala ja mám B-, môj má A+ a synček má 0- 🙂 . Ale všetko je to v tabuľkách, ktoré neklamú. Tam sú všetky možné varianty dedičností skupín aj faktorov.

tslobik
15. máj 2014

@lubica7 no to je ale veľmi zvláštne 🙂 Sa mi nechce veriť, že to môže existovať. 🙂

lulu369
15. máj 2014

@tslobik tak to vyzerá, že aj na túto tému by sme tu všetky mohli písať a písať a stále by sa objavilo niečo čo sa vymyká tomu, čo buď vieme alebo čo platilo pred 20 rokmi...

ammellia
15. máj 2014

@adkat13 situacia, ze rodicia su Rh+ a dieta je Rh- je standardna aj v tom zjednodusenom ponimani dedicnosti.

hameeda
15. máj 2014

@lulu369 : necitala som vsetko co si pisala, ale zarazilo ma to s tou zltackou, moj syn mal silnu novorodenecku zltacku, z 10 bodovej stupnici bol na 7,8 normalne mi doktor naordinoval pre syna inkubator, chodili sme tyzden, kazdy den na 5 hodin do nemocnice, maleho sme dali do inkubatora a hodnoty mu pekne klesali, vobec nikto mi nevravel ze by to bolo nieco vazne alebo nebezpecne alebo zeby to nevedeli riesit, a inak si myslim ze s krvnou skupinou to mozno ani nema nic spolocne pretoze ja som AB+ a manzel A+ , vsetky nase deti su A+, a ostatne deti mi so zltackou problem nemali,,,,tak neviem,,,no my sme boli zili mimo EU a je mi luto ze na SK su tak blby lekari, cest vinimkam,,,ale aj tak ked si porovnam ze ja som zila v krajine tretieho sveta, a pristup lekarov a vybavenie nemocnic bolo na ovela, ovela vyssiej urovni az mi je smutno ☹

adkat13
15. máj 2014

@ammellia no mne moja profesorka biológie jemne naznačila, že sme asi všetky tri od poštára... že to v podstate nie je možné.

ammellia
15. máj 2014

@adkat13 OMG...
To je potom hodne blba ucitelka...

macocha
15. máj 2014

@adkat13 😀 😀 milá profesorka, ale má medzery v odbore. 🙂

Je to možné, aj keď veľmi zriedkavé, aby dieťa malo skupinu, ktorá odporuje tu zmieňovaným tabuľkám a princípom dedičnosti. Viem to z teórie aj z praxe, nejdem rozoberať.

meluela
15. máj 2014

@ammellia @adkat13
aj ja som si v skole vypocula nejaku taku jemnu narazku ... kedze som - z rodicov dvoch +
ale profka je inak celkom fajn pani asi to nemyslela zle a aj sa v polke vety uvedomila 😀
mamine dokonca gynekolog akoze vtipne tvrdil ze musi ona vediet preco dve z troch deti maju rh-
potom som si o tom nieco zistila a uz viem ze s genetikou rh faktoru je to trosku zlozitejsie nez tie klasicke skolske priklady ...

adkat13
15. máj 2014

@macocha mne neprivodila žiadnu drámu. som celý otec 🙂

lulu369
16. máj 2014

@hameeda no naša bola už v 10 z tej skupiny čo spomínaš...to či za to mohla krvná skupina, alebo niečo iné dodnes presne nevieme, pretože nik s kompetentných (aj keď sme sa na to pýtali) nám nebol ochotný to vysvetliť, čo to by za tým mohlo byť som sa dozvedela na nete ☹ a zašlo to tak ďaleko vďaka jednej nezodpovednej pediatričke (v tom čase bola primárka na novorodeneckom), ktorá si nerobila svoju prácu tak ako mala (viem, že mám na tom svoj podiel viny, že som na to mala viec upozorňovať a byť neodbytná, no ako prvorodička som vôbec netušila, že by to mohlo tak skončiť ☹ ).....a to, že za to môžu krvné skupinu, či rh-faktory neverím, pretože naše detičky majú B+ (ja mám 0+ a manžel B-) a aj keď synček mal tiež novorodeneckú žltačku, vôbec nemal hodnoty bilirubínu tak vysoké ako dcérka na stupnici bol niekde medzi 1-2 (aspoň podľa toho čo povedal doktor)