Mám 16 a som tehotná
Ahojte. Mám 16 rokov a som tehotná, prvé pocity boli teda divné ale po nejakých minútkach sa mi to v hlave uložilo a pochopila som že to tak malo byť. Môj priateľ sa neskutočne teší a išiel zatiaľ pracovať do zahraničia ma 19 rokov. Keď sa malé narodí tak budem mať 17. Doma to bol tiež šok ale rodina ma podporila a neostalo im nič iné len sa tešiť. 🙂 Ani ma nenapadlo isť na potrat lebo ľudia ktorí nato len pomyslia ja nepochopím. Teraz som v 8 tt a termín mi vychádza na september. Chcela by som sa opýtať ako to teraz bude s materskou, rodičovskými príspevkami a napríklad či ho pokrstia bez problémov, ako by to bolo napríklad so svadbou či by sa to muselo riešiť cez súd alebo ako.
Ďakujem vám za odpovede a pochopenie. 🙂 🙂
@jeennyv to je to, že jej nepovedia, aká je realita, že to až také super nie je a ani nebude, že wau, celá rodina je nadšená, podporme ju v tom aj my, ale že tie ružové okuliare rýchlo padnú... je pravda, že aj ja som bola ostrejšia vo svojich vyjadreniach, no tiež na ňu netreba ísť ťuťu muťu si super, otehotnela si v 16tich...každopádne slečna si to prežije všetko sama a ani jeden pozitívny či negatívny náš príspevok jej život nezmení
Dievca otehotnelo, dostalo fajne po nose, bol to pre nu urcite sok, urcite neskala od radosti, musela sa s tym zmierit, ze teraz s tym nieco musi spravit a rozhodnut sa ako dalej. Kym sa odvazila to povedat priatelovi a cakala, ako zareaguje, v kutiku srdca ratala urcite aj s moznostou, ze sa s nou rozide. On zareagoval rozumne, teraz ako to povedat rodicom, nevyhodia ju rovno z domu, nedonutia ju ist na potrat? Urcite sa im nikdy s nicim podobnym nemusela priznavat, takze netusila, ako zareaguju. Urcite jej preletelo hlavou, ze sa bude jej zivot uberat inym smerom ako chcela, neuzije si tolko s kamoskami, nebude moct len tak cestovat, studium bude tazsie, mozno si aj poplakala, ale co uz, musela sa s tym zmierit, ze co sa stalo sa uz neodstane. Rodicia mozno na nu nakricali, mozno jej aj vylepili, mozno sa na tom hadali tyzden a vycitali si, kde zlyhali, ze sa take nieco stalo. Mozno jej len vycistili zaludok a len v duchu sa trapia. Ale nakoniec sa vsetci nejak s tym zmierili, zacali sa na dieta tesit namiesto placu a napadlo im poinformovat sa o praktickych veciach, tak reku, napis na stranku kde su mamicky, urcite maju skusenosti, tak ti poradia.
No a teraz mam pocit, ze zienky tu si prechadzaju tym, cim si prechadzali oni doteraz, kym sa s tym zmierili 😀. Sok, co dalej, ako si to predstavovali, co s tym malym bude, co tvoja buducnost, ako to, ze to neriesis, ako si mohla takto riskovat, ci teraz vobec dostudujes... A ked si predstavim, ze mi to tu riesime teoreticky, co je najlepsie, co si mala robit, niektore mame doslova zlost na tsk nezodpovedne dievca. Ked si predstavim, ze im sa to fakt stalo, ze fakt zistila, ze je tehotna a uz od toho neujde, ze za jej rodicmi prislo ich male dieta, ze je tehotne a nie ze co by robili, ze zakazte mi to alebo hento, ale ze fakt uz tehotna je a uz ziadne vycitky nepomozu... No nezavidim. Ale ani sa necudujem, ze ma pomerne kludne reakcie, ked toto vsetko co tu pisete predosle tyzdne zazivala, preberala s rodicmi a priatelom a uz sa s tym proste zmierila
@ssslnieckooo hmmm, to je uz aka dovera vo vlastne dieta, ktore pustam do sveta v 15... kks. takze taka matka si vlastne neni ista sama sebou, neveri dcere. tym padom by som dceru radsej nikam nepustila. lebo to je subor veci, nielen tehu. okej, mozno neotehotnie, ale bude asi sukat prvu ligu s kdekym. ufff
@ssslnieckooo neviem ci som ta pochopila. ale kazdopadne 16 nie je zakladka, a podla mna je normalne mat sex od 14 rokov. a to ze otehotnela? vies co? nech je rada, ze vobec mohla. poznam 20 rocne baby co nemozu kvoli tejto skvelej dobe a chlapi su neplodni, takze aspon bude mamou a hlavne je, ze ho bude milovat..
@jeennyv videla soma zazila x pripdaov, ktore sa dali zvladnut a pomohli rodicia. preco to hned brat tak negativne
@silvinkabb preboha dalsi mudry nazor....
@janka_h147 v com?
@30petra pani sikovna, zda sa ti chyba citanie s porozumenim vo viacerych prispevkoch :D
@silvinkabb ja sa nedivim tym dievcatam ze sexuju kade tade ked ich vychovavaju take matky s nazorom ako ty...sexovat v 14tich normalne nie je a mat dieta v 16tich tiez nie....ja sa uy fakt nedivim ze bratislava je plna 18 rocnych studentiek ktore to robia kade tade po privatoch za prachy...!tlieskam" takym nazorom, mala by si dceru podporovat v inych veciach a nie v tomto, vsak si zatr...j
@silvinkabb podla mna zase nie je normalne mat sex od 14 rokov.. ved aj zakon povoluje sex od 15.. no a potom deti takychto dievcat dopadnu napr. v kosi. Lebo to nezvladaju a nie su pripravene na tuto zodpovednu ulohu.. nevravim ze toto bude ten pripad ale deje sa to... zena musi byt zrela na ulohu matky a myslim si ze 16 rocne dievca nie je.. mala by sa chodit bavit s kamoskami a nie doma s decko.. .. tot moj nazor
@silvinkabb ok , tak ja sa hlasim dobrovolne za "vadnu", lebo sex od 14 pre mna NAOZAJ nie je nic normalne .... to ako vazne, stara doba, nova doba, hociaka doba , ale normalne to nie je. !! ..
@mawka to je strašne zvláštny prípad. Maminka sa proste v dcérenke tak vidí, že spraví všetko preto, aby bola s dcérou najlepšia kamoška, ako to ona berie. To je podľa mňa zlyhanie vo výchove, ustupovať dieťaťu vo všetkom, plniť mu každé prianie, len aby ma dieťa malo rado, vážilo si ma a pokladalo ma za modernú matku.
Moja mama je PA a s akými historkami občas príde domov, rozum sa mi niekedy zastavuje. Preto hovorím, že niekedy samotné matky sú sprostejšie ako tie dcéry, potom sa ani nečudujem, že je tu normálne sexovať v 14tich a samo brať na to aj HAK, lebo však istota je istota. Napchávať sa HAK xy rokov a potom v 35ťke riešiť, prečo sa nedarí otehotnieť. Škoda reči 🙄
@silvinkabb tiez si myslim, ze mat sex v 14 nie je ok. ani omylom
Nemusi to skoncit zle, ani sa na nu nemusi vykaslat, nerobim ziadne zavery
Vadi mi ale ten postoj - som tehotna ha ha, asi to tak ma byt, rodicia vsetko poriesia....ak je to teda vobec realny prispevok...
@candii nazor je pekny, ale čo teda, keď už tehotná je?
@myjusiatko nuz .. uz iba starat sa nic ine 😉
@sardinka335 nemusí byt novostavba ale nemusi mať ani 100 rokov! ukáž mi kolko ludí v dnesnej dobe býva v novostavbe! Ked je niekto skromný, može mu stačiť aj to...a ona sa rozhodla pre tuto cestu, vyrovnala sa s tym a nasla riešenie. AJ ked ma 16 rokov, je odvážnejšia ako hociktorá ina dospela zena!
@candii takže nemá zmysel ju tu peskovať. Zmysel má poradiť.
@myjusiatko tam uz nic neporadis .. uz len treba popriat nech su s malym zdravi a nech to vsetko zvladne..
@candii ano, a vždy lepšie, než pisať čo mala a nemala. 🙂
@mircalla
@janka_h147
@candii ale v com to nie je normalne? vy ste kedy mali sex? v 18? no ja v 17. ale ak ste si nevsimli, tak decka dospievaju skor. chcete aby boli zaostale? aby nevedeli a popripade zavideli? boli nevzdelane? statistiky dokazuju, ze 70% je tehotnych preto, ze nic o tom nevedia. ako sa tu minule pytala jedna, ze co su vlastne kramy...a co sa tyka vychovy. pomozu rodicia. tak aky kontajner. nie je vsetko bielocierne...mala ist radsej na potrat? a mozno uz nikdy nemat deti, len aby bola podla predpisanych zakonov ci co?
@silvinkabb :D nehnevaj sa, ale to je smiešne čo si napísala , ak dieťa nebude mať sex v 14tich bude zaostalé a nevzdelané? už som počula hocičo ale takýto skvost dávno nie 🙂
@mircalla Nevsimla som si taky postoj. Napisala, ze to bol pre vsetkych sok, ale ze sa nakoniec s tym zmierili, priatel aj rodicia ju podporili a pomozu jej a ze sa uz na babo aj tesia. Aky presne pribeh za tym je, nevieme. Moze za tym byt vela hadok, slz, zufalstva, dokonca za tym moze byt prehovaranie k potratu, aj ked sa tu tym nebude chvalit. Co jej pomoze, ak by sa utapala v zufalstve? Musi sa k veci postavit rozumne a riesit co sa riesit da.
@baaambulkaa suhlasim s tebou..!👍
@silvinkabb deti o tom môžu mať vedomosti, no nemusia to hneď praktizovať...neviem odkiaľ si vytiahla takú zaujímavú štatistiku, že 70% tehotných o tom nič nevie :D
@silvinkabb WTF ?????? to ako nemyslis vazne ??? "chcete aby boli zaostale?" to len preto ze moja dcera sa s niekym v 14 nevyspi ??????
@silvinkabb to si snad robis prdel s tymito argumentami, co davas. je normalne sulozit v 14 lebo je taka doba, lebo dospievaju skorej, lebo aby sa spoluziacky nesmiali? sa sexuje kvoli spoluziakom ci kvoli niecomu inemu? potom sa uz vazne necudujem, ze sex du prestizne dostihy pre mladez.
ty tu normalne obhajujes sex maloletych. uha. silne kafe

Tak som si to tu prečítala dokonca a fakt sa nestačím diviť. Ono je to v podstate úplne normálne byť tehotná v 16tich, lebo aj tu sa dá použiť stará dobrá otrepaná fráza "však taká je doba". Nenormálne je tu, keď sa vyjadrí opačný názor, poukazujúci na tú skazenosť tej "dnešnej doby". Až mám chuť napísať, že ak nejdem s "dobou", som zastaralá, závistlivá, neprajná a urážajúca. Áno, veď všetci podporujme sexovanie detí na základke, veď nežijeme pred sto rokmi a samozrejme je "taká doba". Ja osobne mám pocit, že táto preúžasná fráza je len úbohý alibizmus, kedy sa totálny úpadok prirodzenej inteligencie a hlavne morálky dá vysvetliť a hlavne ospravedlniť, že žijeme v takej "dobe".
Vlastne niet sa čomu diviť, že decká sú také vymleté. Česť výnimkám samozrejme, nechcem škatuľkovať. Ale len v mojom okolí poznám matku, ktorá dá nejakou ťažkou antikoncepciou odstaviť 15 ročnej dcére vaječníky, aby mala na pol roka kľud od menzesu, pretože mladá si zmyslela vycestovať do zahraničia, na nejaký kurz a ona chce mať istotu, že dievča nezabudne jesť tabletky a tak nebude ďalšou "tehotnou v 16tich" 😠
Niekedy je to viac sprostosť rodičov, ako tých deciek. Ale to už je na inú diskusiu. A ja som momentálne čím ďalej tým radšej, že vychovávam syna, lebo z vlastných skúseností teraz vidím, že vychovávať dievčatá je asi 100 krát ťažšie...