Mám 16 a som tehotná
Ahojte. Mám 16 rokov a som tehotná, prvé pocity boli teda divné ale po nejakých minútkach sa mi to v hlave uložilo a pochopila som že to tak malo byť. Môj priateľ sa neskutočne teší a išiel zatiaľ pracovať do zahraničia ma 19 rokov. Keď sa malé narodí tak budem mať 17. Doma to bol tiež šok ale rodina ma podporila a neostalo im nič iné len sa tešiť. 🙂 Ani ma nenapadlo isť na potrat lebo ľudia ktorí nato len pomyslia ja nepochopím. Teraz som v 8 tt a termín mi vychádza na september. Chcela by som sa opýtať ako to teraz bude s materskou, rodičovskými príspevkami a napríklad či ho pokrstia bez problémov, ako by to bolo napríklad so svadbou či by sa to muselo riešiť cez súd alebo ako.
Ďakujem vám za odpovede a pochopenie. 🙂 🙂
@silvitita ja som chapava narozdiel od teba ja skolu mam .. nech ide za tebou, urcite jej pomozes
Ja sem ozaj neprispievam z postoja zakomplexovanej zeny, ale nemozme zavriet oci pred skutocnostou, ze toto dieta bude akoby dalsim dietatom rodicov zakladatelky, bez tejto podpory by to nebolo take easy.
@vydrnik no teraz bez preklepov tomu rozumiem. Ale ja som pisala o inom. Takze neviem k comu je toto 😉
@jasmin189, a ked si taka pobozna, nemali ste mat dieta az po svadbe? O sexe po svadbe ani nehovorim. Prepac, asi som odbocila od temy. Ale zo srdca vam prajem, aby ste boli zdravi aj miminko a aby ste boli taki stastni dlhoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo.
@alchemilkazltozelena - a kde je napísané, že si tú školu nedokončí alebo že ju nepovažuje za dôležitú? Moja kamoška vyštudovala popri práci a 2 malých deťoch vysokú školu, a nebola to sociálna práca. Druhé dieťa sa jej narodilo v prvom ročníku, prvé malo vtedy 3 roky. Pomáhal jej manžel a aj rodičia. Ak má žena podporu a vôľu, tak sa to dá.
A aký je rozdiel, či budú rodičia pomáhať 16-ročnej alebo 23-ročnej? Pri tej 23-ročnej je to OK a pri 16-ke je to už nehoráznosť? A čo matky, ktoré idú do práce od malých detí, a kým na pol úväzku pracujú alebo si privyrábajú, pomáhajú im rodičia - to je tiež OK, ale keď 16-ke popri štúdiu rodičia pomáhajú s dieťaťom, tak už to OK nie je? Alebo keď otehotnie 23-ročná baba počas výšky, bez praxe, bez nároku na materskú s nejakou 3-mesačnou známosťou, a pomáhajú jej rodičia, tak to je OK, ale 16-ročnej, keď pomáhajú, už nie? Mne tento iný meter pripadá trochu čudný.
Vravím, je to len uhol pohľadu. Niekto to berie ako tragédiu, niekto nie. Počula som toľko životných osudov, že tehotenstvo v 16 za tragédiu nepovažujem. Je mi však nepochopiteľné, ako ešte aj v 21. storočí môžu byť ľudia takí bezcitní a odsúdiť človeka za nesprávny krok tohto druhu. Preboha, veď nikoho nezabila, len si skomplikovala život. Je "iba" tehotná a teší sa na svoje dieťa.
Inak by ma zaujímalo, koľko takýchto mladých mamičiek, ktoré majú niečo podobné za sebou, si myslia, že im dieťa zničilo život. Lebo čo tu občasne čítam od takých, tak som si to ani pri jednej nevšimla. Možno ten život si predstavovali inak a mnohé im to skomplikovalo , ale väčšinou každá je šťastná, že to dieťatko má a nedala by ho za nič.
@baaambulkaa nečítala som vsetko, ale ty si teda inak protivna..
Bože, čo vás do jej života! starajte sa o seba. Ona nepotrebuje vaše názory ani na morálne poučenia.. Kto ste, aby ste ju sudili?? Prajem Ti veľa stasticka v zivote a veeela radosti z bábätka 🙂
@silvinkabb pisala som o istych tematach a tvoja odpoved ze preco ju mama nepoucila,takze nechapem co ti nieje jasne,koho mala mama poucit,nic viac som nepisala,
@jessica1996 no to si fakt "inteligentná"
@jana_eyre - ďakujem 🙂 Ale už ma to prestáva baviť, lebo vidím, že asi hrach na stenu hádžem 😖 Je mi jednak smutno za zakladateľku, ako sa tu na ňu niektoré ženy oborili, a jednak ma to aj rozčúlilo, že ako môžu byť niektoré ženy, matky, budúce matky také kruté a bezcitné.
Mám teraz za sebou čerstvo smrť starej mamy, o ktorej som vyššie písala, tak sa mi vynorili mnohé také situácie, veci, čo sme preberali o živote a pod. Tak možno aj preto...
@katrinka8 to mi je luto..
tiez si pamatam vela z rozpravania mojej babky a mamy - ludia su vlastne stale rovnaki..
vela ich je prehnane krutych a emocne mrtvych..
taktiez mam za sebou vela diskusii, ktore ma velmi sklamali a prekvapili, co dokazu zeny vypustit z ust a co sa im premiela v hlave.. ale myslim, ze dobre argumentovanie nie je zbytocne - lebo aspon na nete vidno aj nazory, ktore dokazuju ze existuju aj ludia, ktori rozmyslaju.. ale tiez viem, ze sa to neda donekonecna, pretoze niektori ludia si nepriznaju svoju chybu ani za milion..
/a keby niekto chcel utocit - tu vobec nejde o to, ze ma kazdy na vec opacny nazor - ide o to, ako je ten nazor podany.. pretoze urazky a sudenie - to nie su nazory - to je neschopnost podat svoje myslienky normalnym sposobom/
Dnes som to uz pisala na inom fore, kde to "iskrilo".
Na diskusnom fore ludia VZDY pisu subjektivne nazory ( vyjadrene bud s respektom, alebo bez neho ) a zakladatel diskusie by mal akceptovat, ze je to MOJ nazor, s ktorym sa nemusi stotoznovat. Inak diskusie radsej ani neotvarat, lebo namiesto podpory sa dostavi len pocit nepochopenia, alebo ublizenia.
@jana_eyre - ďakujem 🙂
Presne tak, ja veľmi rada počúvam aj čítam životné osudy ľudí, myslím si že to človeku veľa dá, vidieť aj počuť nejaký iný názor, postoj, iný prežitok. To mňa osobne hodne posúva ďalej. Ono si človek potom niekedy aj tak v sebe uprace svoje priority priebežne.
A presne si to vystihla, každý môže mať svoj názor, a nemusia byť ani rovnaké, ale ide o spôsob, ako ten názor podám. Nemusí každý s každým súhlasiť, to sa ani nedá, a však diskusia je na to, aby sa ľudia vyjadrili. Ale ozaj nechápem tie nadávky, urážky, navážanie sa do ľudí, vystatovanie sa a zároveň ponižovanie toho druhého na základe čoho vlastne?
Veru, človeka niekedy ubíja, že sa snaží, argumentuje, vysvetľuje, a pocitovo z toho žiaden efekt. Aj keď ktovie, možno niekto predsa len zmení to svoje zmýšľanie, možno taký, kto len číta...
@jeannna - len vieš, jedna vec je povedať babe, ktorá si v ťažkej životnej situácii slušne pýta radu, že nezdieľaš jej názor alebo jej konanie nechápeš/považuješ za nevhodné, neprimerané a pod. a druhá vec je napísať jej na jej prosbu o radu, že je "jeb...tá" - doslova ako tu bolo vyššie kdesi uvedené, alebo podobné počastovania, či útočiť na ňu, byť inak vulgárny a pod. Proste človek by mal mať ohľad na druhého človeka, že nie každý je bez chrbtovej kosti a niekoho to môže aj raniť, alebo nebodaj je to nejaká labilnejšia povaha a môže ho to doviesť aj ku tragédii. a argument, že nemá otvárať diskusie... no neviem, ja do každej diskusie (asi naivne) vstupujem s tým, že keď sa slušne opýtam, tak mi bude aj slušne odpovedané.
Ako by sa zatvárili niektoré ženy, z ktorých možno niektoré nemajú ani nič odžité, keby ich deti žiadali o nejakú radu, to je jedno akú, a na druhej strane by im niekto odpísal, že sú také alebo onaké, nadal im, ponižoval, doslova sa do nich pustil?
Mne v týchto diskusiách tu chýba taká tá všeobecná úcta k človeku. Každý sa oháňa tým, že môže mať iný názor, a že kto ho nechce počuť, nech neotvára diskusiu. Ale treba asi hľadieť aj na to, ako ten iný názor vyjadrujem. Aj opačný názor sa dá vyjadriť slušne a s úctou.
@jeannna ludia by si aj na diskusnom fore mali uvedomit, ze nejaka etika stale existuje a mala by platit aj tu - aj ked je to anonymne..
alebo aj v skutocnom zivote je normalne, ked na slusne polozenu otazku ti odpovedia utokom a urazkou a jedine riesenie je ignorovanie, alebo nechodenie do spolocnosti?
@katrinka8 Samozrejme ze sa opacny nazor da vyjadrit aj slusne. Ale nesmieme to brat tak, ze sme tu osobni priatelia a kazde tvrdsie slovo nas tu zaboli. Z diskusie si treba povyberat hrozienka, tie inspirujuce prispevky, ktore nas oslovili a ostatne nechat ladom skladom. Tomu nijak nezabranis, aby do diskusie prispievali len inteligentni, empaticki ludia. Ak si toto neuvedomis, tak naozaj namiesto ocakavanej podpory sa citis este horsie ako predtym.
@jeannna - no veď áno, ja toto chápem, že to tak je, resp. si to uvedomujem, ale skutočne nechápem, rozum mi neberie, kde sa to proste v človeku berie niečo také, a "dupľom" to, že to vypustí žena, matka.
To, čo píšeš, je rizikom otvárania a vstupovania do diskusií, ale na druhej strane, keď na to nik neupozorní, každý mávne rukou a bude mu to ľahostajné, nebude to časom horšie? Nestane sa to potom akousi normou? Ja som na koňovi napr. dlho, a pamätám si časy, kedy to tu také kruté ako v posledných cca 3 rokoch, nebolo. Proste že tá ľudská ľahostajnosť k druhému človeku, pocit, že si môžem všetko dovoliť a ostatní to proste musia akceptovať, lebo je to môj subjektívny a osobný názor... Mne toto napr. mozog neberie. Presne tak ako to, keď otváram v realite v škôlke oči, ako sa dokážu ľudia správať k učiteľke (mimochodom úplne neoprávnene jej nadať za niečo, za čo ona nemôže), že sa nedokážu nieže pozdraviť, ale ani odzdraviť... Kedysi, keď mi to niekto hovoril (konkrétne o tých škôlkach), som tomu jednoducho akosi nemohla uveriť, zdalo sa mi to značne pritiahnuté za vlasy, ospravedlňovala som tých ľudí, že si nevšimli a pod. Lebo som sa proste nepohybovala v takej spoločnosti. Keď som sa dostala do reality, otvorili sa mi v tomto oči. Ale úprimne, ja si na to neviem zvyknúť, a stále mi to mozog neberie, nerozumiem tomu, prečo to tak je. Veď sú to moji rovesníci, všetci sme žili v dobe, kedy sa ešte slušnosť nosila.. Vojdem do autobusu, pozdravím sa šoférovi (u nás sa nastupuje prednými dverami), a ľudia na mňa civia ako na mimozemšťana, preboha... Viem, že som mimo tému už, ale proste mne to fakt mozog neberie, takéto veci.
@jeannna ako si mozes vybrat spolocnost napr. v obchode, v dave na koncerte, alebo napr. v autobuse? spolocnost predsa nie su len blizsi ludia a znami, ale vsetci ludia, ktorych stretnes nahodne alebo aj cielene..
naozaj je jedine riesenie selektovat a akceptovat hlupe spravanie ostatnych a neozyvat sa?
ak si ludia budu takto zvykat na to, ze mozu povedat vsetko urazlivym sposobom, mozno sa to premelie aj do skutocneho zivota a o par rokov na mna bude vrieskat nejaka cudzia zena za to, ze som sa podla jej nazoru postavila zle k regalu s jogurtami, bude mi nadavat do j**** a ja jedine co spravim bude, ze sa pekne usmejem a budem selektovat 😅
/prehanam samozrejme, ale aj tam moze smerovat toto uplne absentovanie slusneho spravania a jeho akceptovanie/
@jeannna - nie celkom, nie vždy, napr. keď ideš do školy či škôlky pre dieťa, neovplyvníš, aký rodič tam príde - napriek tomu, že škola či škôlka ako taká je fajn. Alebo obchod, tiež neovplyvníš správanie ostatných zákazníkov. Proste ak sa nechceš vzdať výhod, ktoré Ti prináša určitá "spoločnosť", alebo ak nemáš možnosť ju zmeniť (najmä napríklad tieto inštitúcie), musíš sa proste buď nejak obrniť alebo čo.. Neviem.. To máš ako napr. na úradoch, keď je protivná pracovníčka, a pod. Tam nemáš možnosť výberu, keď tam musíš ísť niečo vybaviť. Slušne sa opýtaš, a miesto odpovede Ti "nadajú" (aj keď asi až tak ako tu na fóre nie, ale predsa len určitým spôsobom sú na Teba bezdôvodne nepríjemní, drzí, povýšeneckí) - aj to sa stáva. Bohužiaľ. Ono to je niekedy aj v realite tak...
@katrinka8 Neviem, ci ludska zloba je typicky slovenska ... sme hrdi na situacie, kde hrdost nie je namieste, napr. ked prekoname nejaku tazku zivotnu situaciu, ktora nas nezabije, ale posilni, tak potom ocakavame, ze to musi zvladnut aj ten druhy, ved sme to predsa zvladli MY! A namiesto podpory rozdavame hrdinske slova, ktore nikomu nepomozu. Velmi popularne je: Pomoz si sam, aj Pan Bozko ti pomoze. A co proti tomu mozme spravit? Asi len to, ze nebudeme ako oni a nezacneme pouzivat ich filter vnimania pomoci k blizmenu.
Z niektorých komentárov žien je mi na blitie
Kým iné dievčatá odradzaju bez pozornosti na vek od potratov, tuna je to.smutné a pritom tak pekný úvod..
Aby to nedotiahla ešte ďalej ako vy, pretože iná bude stále mladá keď jej dieťa bude chodiť do školy..
Ale, škoda reči
Tebe jasmine prajem veľa lásky, máš super priateľa a rodinu 🙂 si síce mladučká ale dávaš životu život 😘
@jeannna a aky je rozdiel medzi urazkou kvoli "sukromnym trampotam" a urazkou za zle postavenie sa k regalu?
nejde mi o to, aby sa ludia k sebe vedeli slusne spravat iba v dovernych rozhovoroch, ale aby sa vedeli k sebe spravat slusne v kazdom pripade, aj ked nemaju rovnaky nazor..
ja nevidim rozdiel medzi forami a skutocnym zivotom - pretoze aj za pismenami na internete su skutocni ludia, ktorych stretavame na ulici..
a ak taky clovek, co vcera cez internet niekomu nadaval do j**** za jeho osobne rozhodnutie bude na mna milo usmievat - je to pokrytec a ja by som si utopisticky priala aby ten clovek vedel, ake je to chore..
@jeannna 😀 😀 ja viem, ze neporiesime..
ja uz na nete diskutujem niekolko rokov /na MK len par rokov/, zazila som kopu vseliakych "typkov" a "typiek" - som viac menej obrnena - ale zas neda sa mi byt ticho, ked vidim ako dokazu ludia hlupo reagovat a taka moja "blba" vlastnost je, ze sa ozvem..
to ale neznamena, ze z diskusii doma placem a neviem sa s tym vyrovnat, hoci je pravda - niekedy som sokovana..
/ja napr. velmi rada diskutujem s ludmi, ktori maju opacny nazor a vedia ho podat - z toho si aj nieco beriem../
dobru noc aj ja prajem..
a ospravedlnujem sa za take strasne odbocenie od temy - ale obcas sa to proste tak vyvinie..
Kedze slecna tu bola asi tak polhodinu po zalozeni temy, potom nie, nick vytvoreny vo februari 2016...je dost pravdepodobne ze tato tema a dokonaly pribeh vyrovnanej 16tky je vymysleny a preto je zbytocne tu zrat si nervy, gratulovat jej ci ju odsudzovat, slecne sa podaril zamer, vytvorit kontroverznu diskusiu.....dobru noc
@vydrnik a preco ju teda mama nepoucila?

@alchemilkazltozelena ty si ozaj jak alchemilkažltozelena kde som napisala že škola nie je doležita? pisala som že niekto školu nepotrebuje ak je šikovny ale to by si musela byt chápavejšia :-I a inak určite je teraz hladna a nema čo jesť preto je MK 😀 ....a ked už ozaj nebude mať čo jesť tak za tebou určite nepojde 😀
@jeannna a čo sa tyka konexii bohužial ja som to nevymyslela vždy to tak bude aj zo šikovnosťou 🙂