Mám 16 a som tehotná
Ahojte. Mám 16 rokov a som tehotná, prvé pocity boli teda divné ale po nejakých minútkach sa mi to v hlave uložilo a pochopila som že to tak malo byť. Môj priateľ sa neskutočne teší a išiel zatiaľ pracovať do zahraničia ma 19 rokov. Keď sa malé narodí tak budem mať 17. Doma to bol tiež šok ale rodina ma podporila a neostalo im nič iné len sa tešiť. 🙂 Ani ma nenapadlo isť na potrat lebo ľudia ktorí nato len pomyslia ja nepochopím. Teraz som v 8 tt a termín mi vychádza na september. Chcela by som sa opýtať ako to teraz bude s materskou, rodičovskými príspevkami a napríklad či ho pokrstia bez problémov, ako by to bolo napríklad so svadbou či by sa to muselo riešiť cez súd alebo ako.
Ďakujem vám za odpovede a pochopenie. 🙂 🙂
S tym peknym dnom co kazdy kazdemu *praje* /neviem kto s tym prisiel ale asi bol dost mimo/ je to tiez na zamyslenie..najviac sa mi paci ked si idu zenske navzajom vysklbat vlasy v nejakej opat raz a zas zmysluplnej diskusii a okrem provokujucich snajlov typu 😉 si na zaver napisu pekny den..to uz je ceresnicka na torte, to len na dodatok, ja osobne sa snazim vacsinou napisat svoj nazor ale aby som sa sla hadat do krvi to u mna nehrozi, energiu viem vyuzit aj lepsie 😉 pekny den vsetkym 😉 az ma mraziiii ked to pisem
@alchemilkazltozelena ja si to prekladam ako "dohovoril som" 🙂
@jeannna 😀 😀 😀 vidis aj ja budem tak, aby ma neporazilo .. super napad
@alchemilkazltozelena - no neviem, či by bolo riešeie nedať jej rodičovský príspevok - a to dieťa má z čoho živiť akože? Myslí tu vôbec niekto na to dieťa? Veď ono za to nemôže, že sa narodí 17-ročnej babe... Zaslúži si dôstojný život ako každé iné dieťa a každý slušný človek. Či ho má po narodení strčiť do kontajnera, aby náhodou neobažovalo ostatných daňových poplatníkov?
A to čo píšeš, že sa Tvojmu dieťaťu nemôže nikdy stať.. Nikdy nehovor nikdy. Môže sa to stať. Lebo nemusí to byť vôbec len vecou výchovy (hoci tá je veľmi dôležitá), ale veľký faktor je aj povaha človeka a zároveň okolnosti. Môže sa napr. stať, že Tvoja dcéra bude zamilovaná, a dotyčný ju tak spracuje, že mu podľahne (zamilovaný človek rozmýšľa úplne inak, najmä v takom veku), proste príde nejaký náhly skrat v konaní, jedno jediné milovanie, a máš mladú tehuľu doma. S istotou nikdy nemôžeš o ničom tvrdiť, že sa to Teba a tobôž niekomu inému stať nemôže. Šanca je vždy. A nemusí ísť ani o čiernu ovcu rodiny, ale len o obyčajnú životnú chybu. Tam nemusí ísť o úmysel dotyčnej sklamať - v podstate ja by som napr. ani nechcela, aby moje dieťa niečo robilo alebo nerobilo preto, že ma to sklame/nesklame - ale aby konalo správne z dôvodu, že je aj samé presvedčené o správnosti svojho rozhodnutia a konania. A tot je podľa mňa strašne náročné deti naučiť, akto ich v živote nasmerovať, aby vedeli posúdiť správnos konania, a aj sa toho držali a tak to cítili - sami od seba, bez toho, aby mali nad sebou nejakého "dozorcu", ktorý bude striehnuť, či náhodou nerobia niečo nesprávne, proste aby za nejakým svojim činom nevideli nás ako rodičov, že "im by to vadilo", ale aby sami cítili, že to nie je OK, a ak sa rozhodli.
Co sa tyka rodicovskych prispevkov, uz som to tu spominala, ze vlastne deti nemam, tak prispievam na deticky inym zenam, ktorym sa dufam podari vychovat zodpovednych obcanov SR 🙂 a tito potom budu robit aj na mna, aby som si na dochodku mala z coho kupovat pleny 🙂
@jeannna Nemozem si pomoct, ale toto si velmi milo napisala 🙂
@cervenaruza123 Nedojim tento stat, lebo statnu pomoc zatial nepotrebujem, platim dane vyse 20 rokov, ale nemozem to brat tak, ze len platim a h***** dostavam, lebo raz budem potrebovat aj ja ... a aby na nas mal kto robit, tak treba podporit aj tieto mlade matky, aspon si myslim.
@jasmin189 Ja som mala takisto 16 rokov keď som prvý krát otehotnela. Teraz mám 21 rokov čakám tretie babätko a veľmi sa tešíme. Vždy sa najde niekto kto odsudzujú mladé mamičky ale ty si z toho nič nerob. Časom si zvykneš aj na negatívne reakcie. Nikto ti nikdy nepovie kedy je ten správny čas mať dieťa a ak sa na to cítiš tak prečo nie. 😉 A k veci... Po pôrode dcérky som podala návrh na súd na priznanie rodičovakých práv , tieto veci ohladne maloletých sa riešia rýchlo. Behom pár mesiacov som mala rozhodnutie v ruke s tým že mi vyplatili aj spätne peniaze. Malej sa dokúpili veci čo boli treba a veľa ešte aj ostalo. Vlastne po tomto rozhodnutí a priznaní rodičovských práv si plne zodpovedná za dieťa ty sama. Všetky papiere podpisuješ ty a tak si môžeš požiadať o ten jednorázový príspevok o rodičovský príspevok a aj prídavky na dieťa. A však treba konať čo najskôr lebo tuším po pol roku už na neho zaniká nárok. Takže asi takto približne. Vychádzam z mojej skúsenosti s pred 4 rokov, možno sa nejaké veci pomenili ale určite sa dá všetko zistiť len sa treba pýtať a hlavne riešiť hneď čo najskôr. Snáď som pomohla. 😊😊 Pekný deň
@jasmin189 ej, ake skvele ze sa tesis a tesi sa aj rodina. nech vam vsetko dobre vyjde. baby ti tu uz asi na vsetko zodpovedali, viem iba, ze dietatko ti normalne pokrstia, nemusite byt zosobaseni, len potrebujes mat krstneho rodica, ktory zije v sulade s kostolnym poriadkom, cize ak je zosobaseny, tak cirkevne, nezije v tazkom hriechu, proste clovek, ktory moze viest tvoje dieta v duchu krestanskych hodnot. tak je to brane. inak ti tisko zavidim, ze budes mat 30 rokov a odrastene dieta 🙂 a dufam, ze teda prihodite aj nejakych surodencov, nech nie je samo 🙂 drzim palce a zelam prijemne tehotenstvo
@alchemilkazltozelena Ja sa nepotrebujem hadat a Ked napisem pekny den tak ver ze to myslim uprimne a chcem aby si ho taky mala
@jasmin189 ahoj. Neviem ako to je teraz ale ja som mala tiez 16 ked som otehotnela a porodila som ked uz som mala 17 rokou. Ale to je uz sedem rokou do zadu. Ked som chcela dostavat kazdy mesiac rodicovsky prispevok tak som si musela poslat ziadost na sud a tam ma potom s mojimi rodicmi predvolali a uznali mi rodicovsky prispevok. Potom som musela dalsiu ziadost poslat na sud o priznanie otcovstva.
@jeanna súhlasím s tebou úplne 🙂
@katrinka8 neporovnávaj prepána to,čo bolo v 50.tych rokoch a čo je dnes,si úplne,ale úúplne vedľa.
a to o feudalizme,som písala na margo toho,aby si pochopila o čo sa jednalo,ty si do toho zabŕdala stále,nie ja.ja len reagujem. 😉 😉ja nie som mimo témy.
nemusíš ma poúčať o tom,čo je história,a dá sa tak akurát polemizovať o tom,či je presná,pretože niektoré veci zo staroveku presne nevieme,len s odchýlkami,takže tým,aká je presná by som sa moc neoháňala. a ak nevieš hyperbolizované slovné spojenia typu " to hádam bolo pred 100 rokmi"sú tiež jednaznačne nadnesené,človek tým nemyslí doslova presne 100 rokov,ale asi nepoužívaš také hyperboly,resp,nie si na ne zvyknutá,takže preto si ma vôbec nepochopila.ale nič to však nemení na tom,že absolútne nesúhasím s vyjadrením,že je to dobou,lebo doba,však aj naše babky rodili ako 14 ročné.blud. dnes je "trend" rodiť,čo najneskôr,po kariére a min.po 30-ke.sú také aj štatistiky.netreba všetko zlé,čo sa deje zvaľovať na dobu.
@baambulkaa škoda,že téma bola vymyslená :D a my "ťavy" sme sa dali nachytať.a kvôli fake téme sa tu skoro niektorí slovne pozabíjali,je evidentné,že dievča si všetko vymyslelo,chvala pánubohu.kedže sem viac neprišla a ešte aj si vytvorila nick vo februári.popravde,odľahlo mi.ale strata času.
@baaambulkaa škoda,že téma bola vymyslená :D a my "ťavy" sme sa dali nachytať.a kvôli fake téme sa tu skoro niektorí slovne pozabíjali,je evidentné,že dievča si všetko vymyslelo,chvala pánubohu.kedže sem viac neprišla a ešte aj si vytvorila nick vo februári.popravde,odľahlo mi.ale strata času.
@qidko no a ty si zakladateľka či ?🙂tortu ti prajem🙂aj zajtra to tu bude fičať.
ale inak,skutočne by ma fakt potešilo,kebyže zakladateľka normálne sem príde a povie,či to bola kravina,alebo ee,lebo vážne ma to akosi zaujíma.D:D či taký niekto fakt existuje ako ona,alebo je to čistý blud pubertáka.:D
@marisola Nie dakujem vcera sme uzatvorili stavku s kamoskou Ked sme to rozoberali ale ak je to pravda tak to bude mat holka tazke no pisala ze rodicia jej pomozu nepaci sa mi ze niektore zienky reagovali tak nepekne moze sa to stat komukolvek aj Ked dieta sa snazis vychovat ako najlepsie vies no co uz stalo sa a myslim ze je lepsie nechat si babo ako ist na potrat a cely zivot lutovat kolko zien by chcelo deticky no nemaju to stastie stat sa maminami ja sama som matkou a z celeho srdca by som to dopriala kazdej zene co potom tuzi

@alchemilkazltozelena Myslim ze kazda matka sa snazi vychovat svoje dieta dobre🙂a myslim si ze to nieje len o vychove 🙂a NIKDY NEHOVOR NIKDY lebo nevies co sa moze stat ale prajem Ti aby to vyslo tak ako si predstavujes 🙂 pekny den