Mám 16 a som tehotná
Ahojte. Mám 16 rokov a som tehotná, prvé pocity boli teda divné ale po nejakých minútkach sa mi to v hlave uložilo a pochopila som že to tak malo byť. Môj priateľ sa neskutočne teší a išiel zatiaľ pracovať do zahraničia ma 19 rokov. Keď sa malé narodí tak budem mať 17. Doma to bol tiež šok ale rodina ma podporila a neostalo im nič iné len sa tešiť. 🙂 Ani ma nenapadlo isť na potrat lebo ľudia ktorí nato len pomyslia ja nepochopím. Teraz som v 8 tt a termín mi vychádza na september. Chcela by som sa opýtať ako to teraz bude s materskou, rodičovskými príspevkami a napríklad či ho pokrstia bez problémov, ako by to bolo napríklad so svadbou či by sa to muselo riešiť cez súd alebo ako.
Ďakujem vám za odpovede a pochopenie. 🙂 🙂
@baaambulkaa samozrejme mas pravo vyjadrit svoj nazor ale ide aj o sposob akym sa vyjadrujes ,ten o cloveku dost prezradza....
Toto sa tu ani citat nedat je to smutne skoda sa tu vyjadrovat pekny den su krajsie veci ako tu riesit sex deti smutne
@baaambulkaa 😀 sa bavím, nikdy y som si nedovolila tvrdiť, že moje deti nikdy nič také nespravia, nechápem tu tvoju istotu
Nedavno tu bola tema: mam 17 a som tehotna, toto je mam 16 a som tehotna, dalsia bude mam 14 a som tehotna
K otazkam ti vycerpavajuco odpovedala @cervenaruza
@tortelinka ja sa priklanam k tomu ze nikdy nevieme čo nam naše deti pripravia to je pravda...na druhej strane tak či onak povazujem tehotenstvo na strednej škole za pruser - riešitelny ale pruser. Nikto z vás nepozna zazemie tej rodiny a ver, ze z rodín, kde je nie všetko ok, napr. mama s dcerou nemaju vztah, otec alkoholik proste z problémových rodín je väčšia šanca ze sa niečo taketo pritrafi - to je fakt. Dotyčna piše ze sa poznaju od 13tich!!!!! Poznaju alebo chodia spolu? Od 13tich?? Troška skoro nie...a uprimne by som sa vobec nečudovala, keby začali so sexom ešte ked ona bola pod zakonom. Ono nenadarmo sa to takto vnima, 15ročna nevyvinuté dieťa...telesne, psychicky nepripravene na to same sa stať matkou. Takze aj negativne komenty su na mieste. Samozrejme ze sa to moze stať, ale dievča vedene k zodpovednosti, s dobrým vztahom s mamou, otcom a z relativne harmonickeho prostredia podla mna ma menšiu šancu na tento ,,zivotny krok,,.
Niektore sa tu tvarite ako uzasne nadherne a dokonale ,,zeny,,....Ale ako nahle nieco napisete tak same ,,exkrementy,, z vas vypadnu.....Pytala sa na vas nazor ci mohla alebo nemohla tie nohy roztiahnut??!!!
Ak ste take dokonale tak si este raz precitajte otazku a odpovedajte ...a ak neviete odpoved tak vas nazor urcite nebude potrebny!! To,ze je tehotna je uplne jej sukromna vec.Ci bude s priatelom je vec iba ich dvoch.Tak si pozametajte najprv pred sebou.Ani jedna neviete co vas caka zajtra.Ci aj manzel kazdej uzasnej,stastnej a niektorej z vas neutecie za mladsou mozno aj 16 tkou a neurobi jej dieta. Ze mate stastne manzelstvo este neznamena stastny zivot po boku manzela..
Ak by zajtra napisala,ze sa rozhodla pre potrat tak by tie iste moralistky otocili stranu mince a pisali zase iba to co im vyhovuje...
@jasmin189 drzim palce nech ste hlavne zdrave...ty a aj babetko...ci uz s priatelom alebo sama je to najuzasnejsi pocit priniest dieta na svet. Ci v mladom alebo starsom veku. A slecny,pani ,,,,moralistky ,, s kludom prehliadni. Nestoja ti za namahu im vobec odpovedat a ani sa zaoberat ich nazorom na ,,,tvoj, sukromny zivot.
@jasmin189 Dieťa je krasna vec, neprajnikov budeš mať hodne tých si nevšimaj je lepšie mať dieta v 16 aj ked je to trocha skôr ale lepšie skôr ako nikdy vela takych ako ty išlo na potrat a už nemôžu mať deti je super že dieťa si nechaš. Krst ako ti už pisali musiš si najsť dobreho farara ale nebude to problem podla mna ti pokrsti ked najdeš dobreho. Kamaratka moja bola tehotna v 15 a jej otec za nu poberal matersku tak kludne chod na Urad prace sa popytať načo maš narok a aby si si to povybavovala popripade tvoji rodičia si tie pridavky možu zobrať na seba. Hlavne sa nestresuj a teš sa na ludi čo zavidia ti kašli oni nevedia čo ešte v živote stretne ich. Drž sa a hlavne vela zdravia. V škole si vybav individualny plan to ti daju a školu dokončiš v pohode.
@sardinka335 však nikto netvrdí, že byť tehotná v tom veku je super, ale už je to jedno, stalo sa, nejako to preskáču, postavili sa k tomu najlepšie ako sa dalo, a znie to lepšie ako téma, máme jedno dieťa, mám isť s druhým na potrat?
@jasmin189 Ahoj, v prvom rade blahoželám k tehotenstvu a prajem najmä veľa zdravia pre vás oboch 😉 . Diskusiu som žiaľ nečítala celú, len tak zbežne, ale každopádne ti musím povedať, že si na svoj vek vyspelá - už v úvodnom príspevku si urobila minimum gramatických chýb, vety mali hlavu a pätu, spôsob vyjadrovania, logické súvislosti,.....vôbec nemám obavu, že by si nedokázala zvládnuť materstvo aj dokončenie školy. Častokrát oveľa staršie ženy tu na MK (najmä tie uštipačné, kritické,...) robia gramatické chyby ako tretiačky na ZŠ 😀. To, že máš "len" 16 nie je tak dôležité, ako to, že to dieťaťko chceš a tešíš sa naň. Ja osobne poznám ženu, ktorá v 16 - tich porodila svoje prvé dieťa, dnes má takmer 45, vyštudovala VŠ, je z nej pani učiteľka, so svojou prvou láskou sa vtedy aj zosobášili a časom im pribudol druhý uzlíček lásky 🙂. Je milá, kultivovaná, šťastná, spokojná v práci, manželstve, nemá finančné problémy (manžel sa sám vypracoval na úspešného podnikateľa), je udržiavaná, krásna,...-- to len k tomu, že aj dievčatá, ktoré neplánovane otehotnejú ešte na strednej škole to môžu v pohode zvládnuť, je to individuálne a nikto nemôže dopredu predpovedať ako to dopadne, tobôž nie súdiť !!! Naopak, poznám ženy, ktoré žijú podľa "tabuliek" pred svetom a pritom sú nešťastné, neobľúbené, nemilované,...a takých mi je ľúto oveľa viac ako niekoho kto sa teší na svoje bábätko, hoc aj v 16-tich.
Držím ti palce, bude to iné, určite ťažšie, ale zároveň krásne 😉.
nejdem citat celu diskusiu..bo hned na prvej strane..ze si nohy roztahovala.. tvoja vec..nesudim...prajem hlavne zdravičko ...a nech to dopadne ako ma ! deti sú šťastie 🙂
ach moje naivné.... aj všetke, čo tu píšu tie peknučné komentíky 😅
Ja tiež nemôžem povedať, že sa to mne a mojmu dieťaťu nikdy nestane, ale keby mi moje 16 ročné naivné dieťa povedalo toto, čo pisala dotyčná tu, že sa postavila na vlastné nohy tak ok, by som jej umožnila, aby to dokazala...
Keď zdedila dom po babke, nech sa páči odchod tam, oprav si ho, nech sa tá tvoja pubertálna láska v zahraničí postará, keď sa ovšem vráti ( čo osobne by som sa vôbec nedivila, keby sa nechcel vrátiť), dokonči školu a neber ako samozrejmosť , že sa ti o dieťa budem starať keby zapískaš...
A na tvoje otázky si už odpoved dostala.... na materskú nárok nemáš, svadba len s povolením súdu, a krst závisi od momentálnej nálady farára, ktorého navštíviš.... Veľa šťastia
Ani som všetko nedočítala, ale ked budem mať viac času tak to urobím ..Nezvyknem sa zapajať do takychto tém , čo sa týka otehotnenia neplnoletých... A celkovo aj do inych zdlhavých tem , kde každy tu na MK je mudry, všetko vie a je neomylný ... Možno si autorka tohto príspevku to len vymyslela, ako 60% takych príspevkov a ak je to pravda tak jej držím palce, aby bolo ok tehotenstvo, aj porod a aby rodina a priatel pri nej stali nadalej.. čo sa tyka krstu, zaleží akej viery je , ak je rímo tak knaz može mať okolo toho viacej rečí, ale myslím že pokrstiť dieťa by mal každý .. to si musíš zistiť priamo v danom kostole , ale takuto vec si myslim že stačí riesiť aj posledny mesiac tehotenstva ..V prvom rade teraz je hlanna vec zdravie teba a babatka .. Nevyhnutne prehliadky, a tiež poinformovať sa na urade kedže niesi plnoletá .ako to chodí ..... a potrebne doklady popripravovať ..
veľa tu píše o tom že sexovala v 16-tich ,jedny že teraz je taka doba, druhí že v 16tich je skoro .. No pred 50 timi a viac rokmi sexovali tiež vtedy , vtedy ked dievča nebolo vydate v 19tke možno aj skor vysmievali sa že je stara dievka .. A take rečičky že niekedy to bolo po svadbe 🙂 su len na smiech .. Keby ste sa svojich babiek uprimne spytali určite maloktora sexovala až po svadbe ... Ano su prípady veeelmi krestanskych rodín, kde to už niekedy bola až choroba ako vnímaju oni život .... Vtedy bolo to ine že ked sa to dostalo na verejnosť že ta alebo oná spala s tým a s tým a otehotnela a nebola vydata, alebo ešte horšie že šla na potrat tak cele mesto či dedina by na nu ukazovalo, mala by zlu povest a to aj jej cela rodina ....
Akurat tato doba je taka, že v dnešnej dobe su kondomy, antikoncepcie ktore dostat skoro vsade , ale uprimne si povedze použili ste to ked ste boli mlade stale? Určite sa stalo že raz dvakrat to nebolo, a prave vtedy ste aj vy mohli otehotnieť ....
Teraz ked mam aj ja deti som pochopila že nemožem odsudzovať druhých , pretože vychova može byť na jednotku, príkladna a zrazu príde den a všetko sa zmení .. Neviem s čim prídu moje deti, a budem musieť sa s tým zmieriť, podporiť ich, jasne aj vyfackať ak bude treba ale v prvom rade stat pri nich ......
@calais jej schopnosť postaviť sa na vlastné nohy v 16tich :D hlavne že prvé na čo sa pýta je materská...čo by ešte nechcela...:D
@baaambulkaa no ved píšem naivnučké.... svet je gombička
svagrina otehotnela v 16, dokoncila strednu skolu. Teraz ma ich najstarsi syn 24 rokov a maju dalsie 3 deti. Zivot sa neskoncil. Pomohli im rodicia. Ja som si popri 2 detoch urobila vysoku. Prve dieta som mala v 20.tich rokoch, ale materstvo ma najviac nakoplo. V dobrom slova zmysle. Ak niekto pise, ze dieta jej znici zivot, je to hlupost. Ak je tam silna rodina, ktora pomoze babo aj postrazit a pomoct, zvladnu to. Ktorej z nas starsich nikdy nevypomahali rodicia, alebo blizsia rodina, ked sme potrebovali postrazit dieta? Mne nasi postrazili synov, ked som isla na skusky na vysokej a pomahali aj ked mi deti ochoreli a ja som nemohla ostat na OCR. Drzim palce rodine
@baaambulkaa Presne tak. A po rodicovskej tu bude vyplakavat, ze so zakladnou skolou, bez praxe a s dietatom na krku si nevie najst zamestnanie
Ale v prvom rade sa nesmieš spoliehať len na rodinu .. Ty a tvoj priatel budete rodina a musite si poradiť sami .. Pomoc od okolia sa zide stale, a treba si ju važiť .. Ale rodičia tu nebudu večne, takže ano postaviť sa na vlastne nohy ale nie s ružovými okuliarmi .. Lebo to že bude treba riešiť nejake problemy nieje starosť tvojho okolia ale v prvom rade vaša .. A či máš 16, alebo 30 ver že stale bude čo riešiť, teraz to bude ale ťažšie ... Ale prajem všetko dobre
@jasmin189 ahoj Jasmin, je pekne, ze si sa hned k tehotenstvu postavila dospelo a ze mas podporu rodiny a priatela. Samozrejme, nemusi vas vztah trvat naveky vekov, mladi chalani sa lahko zlaknu povinnosti, treba s tym trosku aj ratat.... no ak by sa to aj stalo, mas rodinu ktora ta podrzi. Nebudes prva ani posledna kto dokoncil skolu a normalne vychovaval svoje dieta v takomto veku. Do 18ky bude oficialne zodpovednost na tvojich rodicoch, potom na tebe, potom by som zacala az riesit svadbu a krst a podobne veci. Drzim ti palce, znamena to ze budes musiet rychlejsie dospiet a ze 'mladi' v zmysle ozieracky party a neviem co sa ti tym padom vyhne, ale vobec ale vobec to nevadi a ani o nic neprides 🙂 dozenies potom :D
keby moja 16. r. dcéra otehotnela, tak by som šla na rodičovskú dovolenku za ňu. nech si v kľude dokončí školu a to ostatné sa vyrieši za pochodu. podstatné je bábätko a ukončená škola. čo sa týka krstu, neviem prečo je pre teba taký dôležitý. u veriacej ženy, pre ktorú sú sviatosti podstatné by som nečakala, že začne sexovať tak skoro. ale ako som niekde vyššie čítala, kňaz by nemal odmietnuť pokrstiť ti dieťa, ked nie si vydatá. tu ide o dieťatko, nie o stav matky.
milovat vies? Vidziš, plavac ši še mala učic 😀
a baby, predstavte si to, ale tehotenstvom zivot nekonci 😅
@helenanovakova super napad, ja by som sla na matersku za dceru, aj by som jej dieta vychovala a dcere by som umoznila mat viac casu na partnera, aby v 17 mala druhe dieta, v osadach to tak robia...
@jana_eyre ja neviem diskutovať na úrovni ?myslím si,že keby si mala aspon trošku poznatky z histórie a spoločenských vied,tak by si sa tu nerobila múdrou 🙂ja tie poznatky našťastie mám a viem preto porovnať ako to bolo v minulosti a ako je to dnes.ale to ty zjavne pochopiť nedokážeš.🙂
@jasmin189 je super,ak mas zazemie, to je najdolezitejsie. Z tychto niektorych komentarov si nic nerob,je to vasa vec. Poznam asi 3 kocky,co takto otehotneli a dorobili si aj skolu a este aj externe vysoku. Vsetko sa da,ked sa chce. Dokonci si rocnik a potom si na rok prerus,po roku daj male do jasli a skolu dokonci. Dostavat budes rodicak 203e plus prispevky pri narodeni-cca 800e. Ak neopotrebujes vsetko nobl,na zakladnu vybavicku staci. Svatbu by som poriesila po 18,nemate sa kam ponahlat.
Drzim palce. Mimochodom ja som dnes na svete vdaka tomu,ze moja mama sa v 17 rozhodla ako ty ☺
@mamulka211 no po prvé, nepredpokladám, že dotyčná je z osady. a po druhé, určite by som jej dieťa nevychovávala pokiaľ by bola v škole, aby potom po nej zbrílala s frajerom. ako matka by sa oň po škole samozrejme starala ona. tu by už nebol priestor na slobodný život, ako pred tehotnosťou
@marisola fakt si sa v 16 hrala s bábikami??? Netrep aspoň.. .a čo jej teraz závidíš, že má podporu v rodine? a v priateľovi? áno, je to skoro.... ale zas netreba tu urážať rad radom... vždy lepšie mať dieťa skoro, ale po 30ke nariekať, že stále nie som tehotná
@wilikiki pre niektoré zrejme život končí :D

@baaambulkaa je rozdiel hovoriť svoj názor a byť hnusná a kopnúť si do mladšej, slabšej atp.