icon

Mám 16 rokov a som tehotná. Zvládnem to?

invisible
26. jan 2014

Zdravím.S priateľom sme spolu 2 roky.Pred pár dňami som zistila,že som otehotnela. Tehotenský test dva krát pozitívny,vždy sme si dávali pozor.S priateľom sme sa rozhodli že si dieťa necháme,avšak mám iba 16 a on 19.Obaja sme ešte študenti. Dá sa to zvládnuť?(potrat obaja odmietame), máte niekto skúsenosti s tehotenstvom v mladšom veku? Ďakujem za všetky rady,skúsenosti.. 😒

ollako
2. feb 2014

pockajte dievccata, mozem zhrnut preco sa vlastne dohadujete, lebo som precitala temu len zbezne, tak teraz neviem....vam sa nepaci si @billam je toho nazoru, ze zacat v 15 so sexom je skoro a vy ostatne tvrdite, ze nie? chapem to spravne? moj nazora je taky ak mozem teda....boli iste casy ,ked so sexom zacalo neskor, pripadne sa to "hovorilo" no proste je to jedno, myslim, ze vascina dievcat.. je v 15 fyzicky zrela na sex...ale aj podla mna je to skoro....ale bohuzial doba je taka....aka je, vsetci sa niekam zenu nevedno...vsetko je rychle , hektice a aj so zaciatkom sexu to nie je inak, dievcence skor dospievaju, to tiez nemozno upriet....ale boli aj doby ked dievca v 16 vydali a hotov, tiez v 16 sexovala, no vratme sa do pritomnosti, je taka doba to uz nezmenime, ale mozme spravit aspon to, ze pomozeme detom chovat sa zodpovedne, a to je aj na nas na rodicoch, aj uciteloch, treba o tom rozpravat, lebo je zbytocne moralizovat, a snazit sa to zmenit,... treba so tomu prisposobit a riesit to.a koncim na dnes 😉

aprilka90
2. feb 2014

@billam ty by si mala ist na ODD psychiatrie pre schizofreniu, pretože máš iný svet ako je ten realný, máš veľa neskútočných predstav o tom kdo si čo robíš 😉 😀 😀

billam
2. feb 2014

@quixina a kto ich to naučí podľa teba? Ulica je myslene - vonkajšie priestor, prostredie, kde sa dieťa nachádza...nie domov!

aneta132
2. feb 2014

@quixina to je pravda a lekar je na to aby ta s takymi rizikami oboznamil a je uz na tebe ci si to zoberes alebo nie 🙂

billam
2. feb 2014

@aprilka90 ok, budem sa s tebou baviť ako so zdravotakom...napis mi jednu odbornú vec, v ktorej som nemala pravdu.

quixina
2. feb 2014

@billam 15 ročný človek má vlastnú hlavu a za svoje rozhodnutia už dokáže niesť zodpovednosť.
Sexu neučí nikto nikoho, sexu sa človek obyčajne oddáva sám a dobrovoľne.
Neviem si predstaviť, ako by sa asi ďalej rozvíjala tvoja teória - v 15tke učí sexu ulica a v 20tich už rodina, či?

Postoje k sexu odovzdáva celý život dieťaťu rodina. Rodina dieťa vychováva a je len a len na rodičoch, aby sa pokúsili čo najlepšie pripraviť vlastné dieťa na život - aj ten sexuálny.
Ale ak sa 15 ročný potomok pod návalom hormónov a vzrušenia rozhodne pre pohlavný styk, určite to nie je "ulicou" ani ničím podobným.

Dieťa preberá vzorce správania, ktoré vidí doma.
Ak dieťa "vychováva" ulica, tiež je to len a len dôsledok RODIČOVSKEJ (ne)výchovy !!!!

toľko z mojej strany, ty pani doktorka

aneta132
2. feb 2014

@billam si vsetkym na 😀

aprilka90
2. feb 2014

@billam já som nepovedala, že nemáš pravdu jen som hovorila.. že sa nejprve písala že antikoncepcia a fajčenie je kontraindikaciu operace-nieje, keby bola tak sa nemôže niekdo opervoat však? To sú až naozaj skreslené slova.. ked už tak by sa to malo rozviest na dľhšej povidání však? Aby sa to dalo pre lajky více rozepsat aby to pochopili....
A pak si napisala že se nemá uživat ANT a fajčenie, na co som pisala že je ano, že by sa nemalo nič viac môja zlatá 😉

billam
2. feb 2014

@aneta132 no ty si hlavne mne 😉

aprilka90
2. feb 2014

@billam nie že nieja ale každý lékár, má k dispozicii anamnézu a kartu kde všetky lieky su zapísané, a na prič tomu volí vhodné postupy ....

mamcucha
2. feb 2014

To čo tu riešite? 😀 Je mi to na smiech, kým som si opäť neprečítala tému. Tá baba je ešte dieťa, uvedomuje si to a chcela radu. Takto sa nespráva dospelý človek. Diskutujte, každá píšte svoj názor, ale toto? Už ste pri antikoncepcií, zdržanlivosti, zodpovednosti a výchove rodičov. Oslovenie "Moja zlatá", pripadne "si decko" alebo že choď ešte do školy, to kde sme? Veď si vyvracajte názory, ale neurážajte sa. ☹
100 ľudí, 100 chutí...
@invisible zo začiatku to bude ťažké, ale určite to zvládneš. 😉 A potom ťa čaká obrovská odmena vo forme drobčeka, ktorý ti dá to najpodstatnejšie- lásku. 🙂

billam
2. feb 2014

@aprilka90 bola si niekedy na predoperacnych vysetreniach - ako sestricka? Ake formulare ste dávali podpísať pacientom? Bola tam otázka o fajceni? O antikoncepcii? A čo myslíš, prečo tam bola? Hovorí ti nieco embolia?

billam
2. feb 2014

@quixina kde sa k tomu sexu dostane?

quixina
2. feb 2014

@aprilka90 pani doktorka billam sa zle vyjadrila.
zrejme si zo školy zapamätala slovo "kontraindikácia" a teraz ho bez rozmyslu používa kade-tade 😎

aprilka90
2. feb 2014

@billam a keby nastali koplikacie v podobe sraženin( embulus, vmetek) použiju sa antikoagulace

quixina
2. feb 2014

@billam kde? ja neviem, v posteli, v aute, na kuchynskej linke, či ? 😀 nerozumiem tvojej duchaplnej otázke 😀

aneta132
2. feb 2014

@billam no koment priznavam si som hlupa ked som sa vobec s tebou zacala hadat pretoze mudrejsi by mal ustupit a ty za hadku nestojis

aprilka90
2. feb 2014

@quixina hej já kukám 😀 😀 😀

billam
2. feb 2014

@aprilka90 nie vždy zaberu...hlavne vtedy, ak ide napr. o obojstrannu emboliu pľúc.

billam
2. feb 2014

@quixina tvoj primitivizmus nekomentujem 😉

aprilka90
2. feb 2014

@billam šak ano ... iba som napísal čo... nevedal som že to chceš aj se slouhovkou 😀 😀 😀 ale nevadí ..

aneta132
2. feb 2014

Ja zasnem 🙂

billam
2. feb 2014
aneta132
2. feb 2014

@billam Ty si hviezda mojho dnesneho dna 🙂

quixina
2. feb 2014

@billam 😀 😀 😀
ja som vážne nepochopila otázke, kde sa 15 ročný človek k sexu dostane.
Sexuálne pudy sú v každom z nás, to nie je ako s heroínom, že ti ho niekto musí ponúknuť a na to musíš nájsť tú "správnu" partiu.
Sex väčšinou vyplynie zo zamilovanosti 😉

pani múdra doktorka 🙂

quixina
2. feb 2014

@billam fešanda, ale ten článok je kapánek staršieho dáta 😀 😀

aprilka90
2. feb 2014

@billam niesom lékarka aby som mala všetko, ani niesem z ODD gynekologie... ani neisem všeobecná sestra.... ale nevadí, já som už dľho po škôle aby som sa tu mala dohadovat, môžno s niekým kdo sa iba hraje na dr, ked má potrebu všetko ukazovat pomocí web stránok, to by som aj pak já mohla být čokolvek 😀 😀 no nič, obrázok mám svôj 😀

nanulka24
2. feb 2014

http://m.vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000645/133322... neviem ci embolia a tromboza je to iste ale tu je to cierne na bielom 😕

billam
2. feb 2014

@aprilka90 tu máš ďalšie kontraindikacie danej antikoncepcie
http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/spc/mistra...

billam
2. feb 2014

@quixina je z roku 2007...myslíš si, že sa nieco zmenilo? Zmenili obsah nikotinu 🙂
Opakuj, hrabkaj si na piesocku, lebo sa tu svojimi názormi na sex v 15 zhadzujes 🙂 🙂 🙂 Ako s tým dychanim 🙂