icon

Mám 19 rokov a som tehotná

kukuckaa
27. sep 2013

Ahojte, chcela by som Vám priblížiť moju situáciu a tým vlastne počuž názor nezainteresovaných osob, možno mal niekto podobnu situáciu ..Mám 19rokov pred par mesiacmi som sknčila SŠ mala som ist na vysoku no len čo sa nestalo otehotnela som...(nebrala som antikoncepciu v podstate si za to možem sama, ale to nie je predmetom tohto príspevku) tehotná som s "priatelom" s ktorým som cca 3 roky tie uvodzovky preto lebo sa schadzame rozchadzame pomaly každy tyždden. keď som na to prišla mala som zmiešane pocity no nijako vážne som ani len nepomyslela na interupciu...no čim dlhšie to trva som len v 6 tt no čim dlhšie o tom viem tym viac pochybujem o tom že to skutočne chcem že to zvladnem.. kedže s "priatelom" sa veci nezmenili ani po tom čo som oznamila svoju graviditu aj ked tvrdi že to chce že sa postara.náš vztah je na rovnakej urovni=žiadnej...vlaastne nemam kde bývať, teda mám u mami tá mi povedala že tu možem ostat že mi so všetkym pomožem ale ked nad tym uvažujem možem tu byť alenie večne chcela by som si spraviť aspon Bc. externe kym budem na rod. dovolenke. no neviem či to zvladnem .. dalšia vecje neviem či sa da vyživiť s malym babetkom z rod. prispevku nemam šajnu kolko vydavkov bude potrebne na to dieťatko a mamu určite žmykať nemienim kedže si važim už velmi to že mi umožni byva u nej . a v neposlednom rade mam aj dospievajucu sestru ktora ma momentalne 15 rokov a viem že posledne po čom tuži je mať doma male uplakane babetko.. a uvedomujem si že ked to babo bude rasť bude potrebovať večši osobnypriestor a ja naozaj neviem kam s nim potom pojdem.. ja mam fakt pochybnosti či je toto ten spravny čas, či tomu malemu skor nepoškodim ked ho privediem na svet takto nepripravena, nemam mu čo ponuknuť. Vopred ďakujem za nazory

kukuckaa
autor
27. sep 2013

@lucinkab hoci som ešte nerodila ale poznam sa a viem že už keď to vynosim a porodim nebola by som schopná vzdať sa toho.. to dobre viem že to ja by som nedokazala žiť s tym pocitom.. to viem určite

myska_lili
27. sep 2013

moja svagrinka otehotnela ked mala 19 s priatelom tvorili par TRI MESIACE ( on 32 r.)..... podotýkam že ona nema ani strednu skolu skoncenu, pretoze este davno pred otehotnenim sa na to proste vykaslala...a taký je aj jej pritup k zivotu.... nastastie ma rodicov, ktory jej s malinkou pomahaju, tym chcem povedat ze tiez mas super maminu ktora ti chce pomoct. podla mna to urcite zvladnes, aj skola sa da popri dietatku zvladnut.. vsetko sa da ked sa chce.. a nikde nieje napisane ze u maminy budes byvat stale..co ty vies koho ti zivot postavi do cesty 🙂 prajem ti vela stastia a sil aby si sa nebala... ja mam teraz dvojmesacne skoro trojmesacne dievcatko a tehu bolo najkrajsim obdobim mojho zivota - zatial 🙂

kukuckaa
autor
27. sep 2013

Ďakujem Vám každej velmi pekne za každý prispevok. Mám pocit že mávam take stavy uskozti alebo ako to spravne nazvať kedy mam strach privelmi velky a vtedy rozmyslam nad takymi vecami... Pozitivé komentáre ma povzbudili a tie negativne ? tie ma na milion % uistili o tom, že to dieťa už teraz milujem a nechcem sa ho vzdať. Naozaj ešte raz dakujem , niekdy stači dať von zo seba len obavy a vypočuť si ine pribehy, počuť to zvladneš.Viete nepochopibovala som o tom do tychto dní len keď sa to dozvedeli rodičia mojej mami povedali že som pre nich mrtva že mi nijako nepomožu ani finančne ani že mi to nepostražia, že ma nechcu vidieť a to male už vobec nie jednoducho že pre nich neexistujem ak si to chcem nechať. Neviem pochopiť prečo mi takto ukaazali chrbát len preto že si chcem babetklo nechať. pri tom oni su z dediny teda boli ked boli deti babka mala 19 nemali nič dedo odišiel do česka zarobiť penjaze babka dceru nechala u jej mami na dedine isla do roboty do mestapo 6 týždnoch .. byvali spolu po takom roku ked naskrabali na byt (je pravda že boli lacnejšie) ale do 20 rokov mojej mami sa tlačili v jednoizbovom byte mama nemala ine len vlastnu izbu. a dnes ? dedo podnika penazi maju požehnane a mna zavrhli.. hehe pre mňa nezrozumitelne...

katkakovac
27. sep 2013

@kukuckaa taký ľudia, ktorý teba a tvoje nenarodené dieťa zatracujú, nech idú po svojom. aj ja mám niekoho takého v živote. Proste som tú osobu vyradila, nekomunikujem, neriešim a to ju najviac hnevá. mne je dobre a ona to nevie prekusnúť. niekedy sú najbližší ľudia najhorší, ale je len na tebe, koho si pripustíš k telu. čas ukáže... Ja som po 10 rokoch šťastná a pokojná, a ten človek stráca priateľov, rodinu a podporu okolia. Má síce peniaze, ale to je všetko. Ja som nič od nej nechcela a teraz som spokojná. Prajem ti pevné nervy a veľa šťastia. Lebo ak sa rozhodneš, že to zvládneš, tak to zvládneš. A ten mini človiečik ti bude najväčšou oporou 😉

kvett
27. sep 2013

@kukuckaa ja mam o par rokov viac ako ty, skola skoncena, peniaze nasetrene, ale otehotniet sa mi nedari...uprimne...v kutiku duse ti zavidim... urcite to nejako zvladnete a ked sa ten maly uzlicek narodi, aj postoje okolia sa zmenia. takze zahod za hlavu vsetky pochybnosti a uzivaj si tento uzasny pocit, ktory vela zenam ani je dopriaty....

kukuckaa
autor
27. sep 2013

@kvett no veď práve.. ja keď som mala 14 vlastne vtedy sa to začalo mavalao som často zápaly vaječnikov bola som v nemocnici už vtedy mi gynokológ povedal že nebudem asi moct mať deti a ak ich budem mať tak to bude ťažke čo i len otehotnieť... vtedy som bola mala vlastne ale už vtedy som vedela že deti chcem a vždy som si hovorila, že je lepšie mať deti skôr ako nemať žiadne. Je to tak ja viem, len namňa prisiel taky bojazlivý stav...

silviavivien
27. sep 2013

ja som svoje prve cakala ked som mala 20 rokov a tiez som byvala este u rodicov ( aj s bratom-16rokov a so sestrou-13rokov) s priatelom sme tiez boli na tom vselijako teraz mam 24 sme zobrati,osamostatneli sme sa a mame dve krasne zdrave deticky🙂

kinna
Odpoveď bola odstránená
lucinkab
27. sep 2013

@kveta kamoška má otvorenú adopciu a navšetvuje dieta

cecil36
27. sep 2013

@lucinkab ani ja neviem nic o otvorenej adopcii na SK. To by ma zaujimalo aky zakon o tom hovori.

tortelinka
27. sep 2013

@lucinkab otvorená adopcia? nič také u nás nie..asi myslíš pestúnstvo

lauricka
27. sep 2013

neboj sa, vezmi to, co ti zivot ponukol, babatko vam vsetkym moze priniest vela radosti, je skvele, ze ti maminka neodmietla pomoc. Ano, vsetko, co pises, je riziko, ale nie je to nezvladnutelne. Krocik po krociku to zvladnete, drzim palce!

onlika
27. sep 2013

@kukuckaa , vidim, ze uz si sa rozhodla 😵. Ano, bude to narocne. Ale mas mamu, ktora stoji pri Tebe a pomoze Ti. Pocity, co prezivas, su normalne, necakala si to, zaskocila Ta tato situacia a do toho hormony 😉. Tie dokazu s clovekom riadne zamavat 😉

Na Tvojom mieste by som ostala s priatelom v kontakte, ale len ako s otcom dietata, uvidis, ci ho narodenie toho drobceka posunie tym spravnym smerom a dospeje.

Skola sa spravit da, je to sice narocnejsie, ale urcite nie nemozne.

No a na zaver, akurat vcera som rozoberala teoriu, ze mat dieta v 20. rokoch ma aj velke vyhody, clovek to znasa vsetko ovela lahsie (prebdene noci, uzkost). A ako uz Ti pisali baby vyssie, dieta Ti odrastie a Ty budes stale mlada 😉. Kdezto mne, ked deti odrastu, uz budem skoro na dochodku 😀

maribell
27. sep 2013

@kukuckaa ahoj je jasne ze mas obavy ale mozes byt velmi rada ze mama stoji pri tebe,.na to mamy su 😉 ..ked sa pytas na vydavky... ide o to ci budes kojit alebo budes kupovat umele mliecko ... ci budes mat plienky latkove alebo jednorazovky...ja sa musim priznat latkove plienky sme pouzivali do pol roka a kojila som 8a pol mesiaca ..len tymto som za ten cas usetrila okolo 400eur ... kazdy kto vravi ze dieta si nemoze dovolit sa podla mna iba vyhovara... ja mam dieta a nezda sa mi ze by tie vydavky boli az take astronomicke...samozrejme za podpory rodiny (peniaze nam rodicia nedavaju mylsim skor co sa tyka oblecenia pre maleho ) @tomiholula suhlasim s tvojim nazorom ze @velkacica asi deti nema a ak hej tak ich uprimne lutujem...ja mam 21 a svojho syna rozhodne ako gulu na nohe nebreiem ..nemam totiz dovod... kludne sa mozes ist zabavat... ved dieta ma aj otca...cestovat a studovat mozes aj s dietatom ..cize ja nevidim najmensi dovod vraviet zakladatelke ze si znicila zivot!! o tom rozhodne iba ona ako to vezme... hlavne sa dohodni s priatelom aky si ho dala na rodny list koli alimentom... mas na tie penize pravo a urcite ti trochu pomozu ... 😉

tiumen
27. sep 2013

@kukuckaa aj ja som otehotnela keď som mala 19, aj keď sme s drahým boli v tej dobe už 5,5 roka boli spolu ale hádali sme sa.. Od kedy som tehotná tak ani raz 🙂 počkaj si na prvý ultrazvuk keď uvidíš biť to malé srdiečko 😵 s drahým máme kde bývať ale ja tam bývať nechcem a nebudem, radšej ostanem doma s rodičmi a 17r.bratom 😀 ten ani netuší že mám v pláne ostať doma.. Takže ak ten tvoj "priateľ" chce to malé, tak ti bude predsa aj on finančne pomáhať.. Tak za tých 9mesiacov si postupne pokúpiš nevyhnutné veci pre bábo a tie drahšie až potom z tých jednorázových príspevkov- tak to spravila aj suseda (kočík tak kúpila)

alchemilkazltozelena
27. sep 2013

@kukuckaa uz si bola u lekara na potvrdenie tehotenstva? potom neskor sa pridaj k nam, majovkam 😉

anavila
27. sep 2013

@kukuckaa neboj sa, neboj sa a ešte raz neboj sa...neviem či si veriaca alebo nie, ale hovorí sa, že čokolvek sa prihodí, človek dostane silu, aby to zvládol. Moja kamarátka otehotnela v 17tke. jej "priatel" bol taký ako tvoj, nevyzretý, nevybúrený, skor ako sa spamätali, zobrali sa, rodičia to zariadili a oni si vtedy ešte neuvedomovali čo sa s nimi deje. Končila strednú (učnovku) s bruchom ako balón...bolo to vtedy hrozné "haló" okolo toho, bola velmi pekná, každý chalan ju chcel, len bola trošku nezodpovedna a takto to dopadlo. Po porode jej manžel nevedel stráviť, že je otcom, chodil na diskoteky, maleho si ani na ruky nezobral, proste bol čudný prečudný. Bývali u jej mamy (vdovy) tiež s mladšou sestrou (mala vtedy 14 rokov) čiže skoro ako u vás. Ale chcem ti povedať pozitívum tohto všetkého. Po čase si opravili dom po starkých, pomaly, nasťahovali sa, po troch rokoch im pribudla este dcerka, a vtedy nastal zlom, jej manžel sa spamätal, osamostatnili sa od "svokry" a uz si nikto teraz ani nespomenie na ten začiatok. Teraz máme obe 30 rokov. Ja mám malé deti, som na rodičovskej dovolenke, a ona má už syna, šiestaka, dcéru štvrtáčku, vyzerá úžassne, s manželom si teraz užívaju akoby druhu mladosť, deti im poomožu uz aj v domacnosti, občas nákup. Chodia si na dovolenky, a čo sa tyka nas (sme krstné svojim deťom navzájom) sme na tom rovnako, ja som študovala aj VŠ a pracovala som len rok, lebo už 6 rokov som na RD. A ona dokonca pracuje dlhsie ako ja, a chce si teraz dokoncit maturitu aspon, vobec nieje stará, teraz nastal jej čas užívať si, povedala ze by nemenila, je jej dobre a je štastná. Preto sa netráp, cesty života su nevyspitatelné a všetko čo sa deje, má svoj dôvod, dieťa je dar a nie guľa na nohu, ako som s hrozou čitala pár príspevkou vyššie, prajem ti vela síl, chod do toho určite, tvoj priatel je mozno zmataný z toho, co sa stalo, aj on asi potrebuje čas, nechaj to plynúť, ono sa to utrasie. prosim, urcite nepomysli na interupciu. držím ti palce. 🙂 keĎ čLOVEK prekonáva prekážky, dostane viac síl na zdolanie ďalších, lebo donekonečna sa tie prekážky obchádzať nedajú 🙂

j.a.n.e.7
27. sep 2013

Ahoj, teraz nedávno bol Pochod za život a práve tam chceli zdôrazniť, že ak už dieťa máš v brušku (a je jedno či má 1 deň alebo 6 týždňov či niekoľko mesiacov), tak už má byť považované za plnohodnotného človeka s neodňateľným právom na život. Rozhodnúť o jeho bytí alebo nebytí môžeš predtým ako sa počne, nie keď už vzniklo. Ak by si zabila dieťa po pôrode zavrú Ťa a ak ho zabiješ skôr, tak Ťa síce nezavrú, ale ten vnútorný pocit viny budeš mať po celý život.... skús si vygúgliť niečo o postabortívnom syndróme a obrázky či video z potratu a bude Ti z toho zle.... Preto teraz sa sústreď na to, že to dieťatko Ťa potrebuje, prvé chvíle budú náročné, ale uvidíš že aj sestra bude chodiť hrdo kočíkovať. Použitá výbavička sa dá zohnať pomerne lacno, ak budeš niečo potrebovať, rada Ti pomôžem, napíš do IP. A na priateľa zatiaľ netlač, možno sa neskôr k tomu postaví ako chlap. Buď silná a ver že všetko dobre dopadne, koľko žien chce mať deti a nemôže a Ty máš to šťastie! Nepokaz si ho.

kukuckaa
autor
27. sep 2013

ach dievčatá, teraz bol u nás moj dedo a vrieskal že kým si to nedam zobrať nechce ma nikdy vidieť ani to dieťa. ja nechapem jak dakto može tak xchoro zmyšlať... tvrdi že nerobim veci ako normalny človek.. no ja neviem kde ten svet speje..

fidka79
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
27. sep 2013

@kukuckaa pozri pred 20timi rokmi sa s prepacenim mnozili aj mladsi.. pred 30timi tiez... a teraz nam budu davat kazne. Rob si ako uznas za vhodne, ak pri tebe stoji mamina, ostatni ti mozu byt ukradnuty a veru este budu zavidiet a mozno sa ich zmyslanie pri drobcovi zmeni... ja nie som proti potratom, ak to tak citis neodcudzujem, ale ked to babatko chcete, tak nie je o com.. dokonca mam kamosky co sa s babatkom aj lepsie "obracaju" a ziju kvalitnejsi zivot ako bez neho.. pretoze predsa je pre koho sa snazit a nevystrajat 🙂) a nie je nic horsie ako mama, ktora uz nevladze :P ako ja... 🙂)))))

maca_p
27. sep 2013

@kukuckaa ja keby sa mam rozhodnut este raz, tak jednoznacne deti v mladsom veku.teda okolo 19-25. a nie davno po 30 tke 😉 , tak nezufaj a tes sa. drzim palce 🙂

luciferkax
27. sep 2013

Pozri, máš maminu, ktorá ti ponúka bývanie a ktorá ťa v tom podporuje, tak by som to asi neriešila, pekne bábatko vynosila, škola ťa počká ;) ja som otehotnela v 18-ke, malý sa narodil týžden pred dovršením 19-tých narodenín... našťastie sa môj priateľ spamatal a vpiatom mesiaci som sa aj vydala 🙂 nevravím, že to bude ľahké, ale stojí to za to... tiež som plánovala ísť aj na VŠ,ale priznám sa, potom som to vdzala už po mesiaci, radšej som ostala na MD maminou na plný úvazok, prišlo druhé dieťa.. utešujem sa, áno, raz budem aspon bc . 🙂 ale to počká, až deti vyrastú, bude to OK :D

macamac
27. sep 2013

@velkacica ty koki, čítam tvoj tretí príspevok a nedá mi
ty sa tak necitlivo vyjadruješ o deťoch, rodine.... ...matka má na krku svoje decko....znesie ďalší hladný krk.....
aj ty si bola len decko a ďalší hladný krk doma? asi hej, či? prídeš mi, ako keby si zažila málo lásky od svojej rodiny 😔 ale to je len môj pocit, môžem sa mýliť

"Na vašom mieste by som uvažovala aj o férovosti voči iným, hoci blízkym osobám"
a toto je najväčšia kravina, akú som kedy čítala, prepáč 😖
aby niekto odstránil dieťa len z férovosti voči iným,. blízkym osobám....
tak na toto treba veľkú fantáziu 😖

a prečo by boli závislí na príjme nastávajúcej babky?
si myslíš, že sa nedá vyžiť aj z malých príjmov? a čo neexistujú jasle? kto chce, riešenie nájde
a teda- ešte som nepočula, žeby na Slovensku niekto umrel od hladu
dokonca ani v Modrom z neba to nedávali 😅 😝

kikusa008
27. sep 2013

ahoooj 🙂 🙂 moja sestra otehotnela v 19tke,hned po maturite,a nemala podporu ani nasej mamy...ale predsa to zvladla,pomahali sme jej,teraz ma malinka 4 roky a je to to najkrajsie dievcatko,velmi ju milujeme..sestra nemala ziadne zazemie,priatel bol uplny proti,a teraz su jedna stastna rodinka...ja ked som otehotnela,nevedela som,ci sa mam tesit..zrazu ma cytili obavy,aj ked mam manzela..myslim,ci to zvladnem,ci budem dobra mama...a teraz,ked mala kopka a ty ju citis a vies,ze je to tvoje dieta,to je tak krasny pocit,ktory nezazijes nikde...ty to zvladnes isto,darujes dietatku zivot a zato ti tvoje dieta daruje tolko lasky,ze pochopis,ze nic ine nepotrebujes..drzim Ti velmi palce,a necitaj negativne komenty,ked niekto napise,ze v 20tke a decko na krku,nieje to matka...a ked tvoj priatel uvidi to male klbko,ktore vas potrebuje,rychlo vsetko prehodnoti,uvidis.... 🙂 😉 prajem Ti vsetko vsetko dobre a rozhodni sa srdcom 😉

kukuckaa
autor
27. sep 2013

@luciferkax vješ aj ja by som sa najradšej vydala, osamostatnila...ale viem, že on sa do ženenia nehrnie ani nemame taky vztah aby sme až tolko riskovali ...no chcela by som aby sme spolu aspoň byývali no nie s jeho mamou ani s mojou. maminy rodičia mi vyčítajú prave to že jej tu budem na krku a na príťaž donekonečne a velmi by som im hccela ukazať že som to zvladla bez toho aby som žmýkala mamu...ibaže priatel zaraba 600 eur a na podnajom to asi pri dnešných cenach nestačí.. no reálne ak sme na seba ako psy tým že nebudeme spolu myslim že to dkopy už ani nedame.. a ja tu ostanem mame na krku ako moji starý rodičia hovoria na veky a to naozaj nechcem

magdulienka2
27. sep 2013

keď som chodila s mojím teraz už manželom, boli sme veľmi mladý a tiež sme sa niekoľkokrát obávali, či som nie tehotná. Nestalo sa nám to síce, ale jedno viem určite. Ak by k takej situácii prišlo, bábätko by som si nechala.
Prvé dieťatko som síce mala nedávno, ale ver mi, NAOZAJ je to láska až za hrob.
Ak sa teda pre dieťatko rozhodneš, určite to zvládneš. Či už s chlapom alebo bez neho, s peniazmi alebo bez nich (aj keď teda od štátu dačo dostaneš 😉 )
Je mnoho ľudí, čo žijú v nepriaznivých podmienkach a dieťatko majú. Takže obavy preč.
Interupcia je tiež riešenie, ale akonáhle by si s tadiaľ odchádzala, tak by si sa cítila veľmi zle a mohla by si si to vyčítať celý život.
Máš starosť o to nenarodené bábo, či mu dáš všetko, či je to správny čas. Doba bola vždy zlá a aj napriek tomu sme tu všetky, čo ti píšeme 😉 . A bábätko potrebuje len lásku svojej mamičky, objať, pomojkať. Ak mu dáš toto, dáš mu všetko na svete.
Veľmi veľmi veľmi ti držím päste, akokoľvek sa rozhodneš.

onlika
27. sep 2013

@kukuckaa ale kde je napisane, ze ked neostanes s terajsim priatelom, tak ostanes na krku mame??? Ved nemozes vediet, co Ta caka a co Ti zivot pripravil 😉. Vas vztah je momentalne nestabilny, Tvoj priatel ani sam asi nevie, co chce. A s prichodom dietata Vam zacnu dalsie "problemy." Dieta Ti zivot otoci o 180 °. Preto som pisala, ze si ho mas nechat "len" ako otca dietata a nie na vztah, casom uvidis. Urcite by som sa v takejto situacii nechcela zanho vydat.

marcelka932
27. sep 2013

neboj nic nestratis dietatko ti casom vsetko vrati 100krat viac uvidis a ked budu v zivote tazke situacie nebudes ty kto bude davat oporu tvojmu babetku ale ono tebe!!! ale to raz pochopis na vlastnej kozi drz sa!