Mám 19 rokov a som tehotná
Ahojte, chcela by som Vám priblížiť moju situáciu a tým vlastne počuž názor nezainteresovaných osob, možno mal niekto podobnu situáciu ..Mám 19rokov pred par mesiacmi som sknčila SŠ mala som ist na vysoku no len čo sa nestalo otehotnela som...(nebrala som antikoncepciu v podstate si za to možem sama, ale to nie je predmetom tohto príspevku) tehotná som s "priatelom" s ktorým som cca 3 roky tie uvodzovky preto lebo sa schadzame rozchadzame pomaly každy tyždden. keď som na to prišla mala som zmiešane pocity no nijako vážne som ani len nepomyslela na interupciu...no čim dlhšie to trva som len v 6 tt no čim dlhšie o tom viem tym viac pochybujem o tom že to skutočne chcem že to zvladnem.. kedže s "priatelom" sa veci nezmenili ani po tom čo som oznamila svoju graviditu aj ked tvrdi že to chce že sa postara.náš vztah je na rovnakej urovni=žiadnej...vlaastne nemam kde bývať, teda mám u mami tá mi povedala že tu možem ostat že mi so všetkym pomožem ale ked nad tym uvažujem možem tu byť alenie večne chcela by som si spraviť aspon Bc. externe kym budem na rod. dovolenke. no neviem či to zvladnem .. dalšia vecje neviem či sa da vyživiť s malym babetkom z rod. prispevku nemam šajnu kolko vydavkov bude potrebne na to dieťatko a mamu určite žmykať nemienim kedže si važim už velmi to že mi umožni byva u nej . a v neposlednom rade mam aj dospievajucu sestru ktora ma momentalne 15 rokov a viem že posledne po čom tuži je mať doma male uplakane babetko.. a uvedomujem si že ked to babo bude rasť bude potrebovať večši osobnypriestor a ja naozaj neviem kam s nim potom pojdem.. ja mam fakt pochybnosti či je toto ten spravny čas, či tomu malemu skor nepoškodim ked ho privediem na svet takto nepripravena, nemam mu čo ponuknuť. Vopred ďakujem za nazory
@kukuckaa čítala som to o tvojich starých rodičoch, že ťa zavrhli ... nerieš to teraz. Oni sú stará "škola", kedy v ich čase to bolo niečo neprípustné. Ja som spočiatku v mladosti bola tiež taká puritánska - že dieťa pred svadbou nie atď .. ale dnes je iná doba - nehovorím, že to úplne schvaľujem, ale určite som za to, že ak vznikne nový život, treba ho chrániť 🙂 Uvidíš, keď sa to malinké narodí, časom sa budú k tebe starí rodičia tlačiť, len aby mohli byť s pravnúčaťom .. ver mi 🙂 Dieťa robí zázraky a myslím, že nevinnosť dieťaťa, jeho oči, úsmev a všetko okolo neho dokáže obmäkčiť nejedno zatvrdnuté srdce. A keď uvidia, ako sa dokážeš o to malinké starať s takou láskou a nehou, myslím, že budú môcť byť na teba hrdí a nie ťa zatracovať 😉
@ppetinka aj ja si myslím, že to olutuju aj som to dnes dedovy povedala, že to raz olutuje a či sa mu bude pačiť ked sa k nemu budem tak staviat ako on ku mne teraz a povedal že nikdy a že to decko ho nezaujimaa a ja tješ nie ked ho chcem a odišiel ....ach vieš keby boli na tom oni lepšie v tej dobe .. no neboli .. ale tak, nech si myslia čo chcú .
ja som otehotnela v 16,porodila tesne pred 17kou.s otcom dietata sme sa 4 mesiace po porode vzali.momentalne sme spolu 8rokov a vychovavame 4 krasne deticky.nikdy som nerozmyslala nad interupciou.ty uz mas aj zmaturovame,ja som maturovala ako dvojnasobna mamicka,lebo 2tyzdne pred maturou sa mi narodil syncek...mas podporu rodiny a to je velke plus.nebude to lahke ale da sa to zvladnut.mam kamaratky ktore lutuju ze nemali deticky skor a prednostnili kariery pred rodinou a niektorim sa ani nedari ani otehotniet...deti su dar.ja nic nelutujem,mam 4 krasne deticky ktore milujem najviac na svete a urobim pre ne vsetko.
@kukuckaa no vieš, teraz je "trend" si najprv urobiť kariéru a tak mať deti .. no len niekedy je už na dieťa neskoro, bohužiaľ. Nechaj deda tak, možno je len v šoku, že jeho vnučka (s ktorou mal možno nejaké ambiciózne plány) je tehotná a teraz tie plány sa tak ľahko nezrealizujú ...Ale vravím, dieťa je zázrak, je to dar. On za tebou raz príde, možno nie hneď, ale raz určite, to mi ver. A dieťa určite nie je prekážka, popri dieťati sa dá urobiť aj škola a aj iné aktivity 🙂 Takže sa nič neboj. Zvládneš vśetko 😉
Všetko sa da zvladnut,v živote treba sa vediet otačat,19 rokov to je akurat,ked maš podporu u maminy,daj život tomu maličkemu,ešte toho stihneš dost, život je celu pred tebov.Ja som rodila v 28 rokov,aj ked som bola dospela z priatelom sme nemali nič,bolo tazko,nemame tu ani rodinu,takže všetko sami.Dnes mame 2 krasne dcerky,milujeme ich najviac na svete,mame vlasny byt,auto a veeela pracujeme.Vela krat som si aj poplakala,ale to stoi za to,som taka hrda že možem byt mamov,žiaden majetok a peniaze ne stoja za to.Ja ti želam vela štastia a nech ti sa narodi krasne a zdrave dietatko 🙂
@kukuckaa ahj aj ja som ostala v 9 tehu 🙂 a je to to najlepšie čo sa my mohlo stať 🙂... ver tomu že ak u lekára uvidíš ako tomu tvorčekovi bije srdiečko tak ti prirastie k srdcu 🙂 na také reči že pokazila si si život a pod na tie sa vykašli 🙂 pretože je lepšie mať dietatko mladá ako po 40sa snažiť a nematť žiadne a na staré kolená kmarádkam zavidieť ako oni vozia vnúčatká a ty nemas ani dieťa 🙂 ( dufam že si to pochopila 🙂 ) ... aj ja mam sestry 🙂 19 15 6 a 1 ročná my povedal že som si pokazila život :/ no ako môže dieta pokaziť život ? 🙂 moja mamina sa teší aj mladšie sestry a uvidíš aj mamina ti pomože a sestra bude chcieť kočíkovať 🙂 ... a hlane ak bi si išla na potrat je vysoká šanca že dedičky už nebudeš mat :/ :(
@kukuckaa ja mam len o par rokov viac ako ty , tiez som otehotnela, neplanovane,necakane, v case kedy nas vztah nemal este take zaklady ako mal mat, priatel sa prv spraval tak ze vsetko all right bude to dobre o dieta sa postarame, par tyzdnov na to sa nas vztah rozpadol, ostala som sama. Tiez sa bojim ako to zvladnem ako sa postarám o dieťa, ako ho zabezpečím(kedze sice mam čo to odpracované ale som momentalne na pn) a vychovám. V najtazsich chvilach vedz ze nicija pomoc nebude tak dobra ako pomoc tvojej rodiny- ako pomoc tvojej mamy rodicov, mojej rodine tiez trochu trvalo kym sa s tym zmierili ale su z nich stastni buduci stari rodicia, a takisto mam surodenca este mladsieho nez tvoja sestra, a viem ze je prenho tazke ze bude"ujo" takto skoro ale je to preto lebo "deti" vnimaju vsetko inak casom si zvyknu. A co sa tyka skoly- tiez studujem externe a ked budes pri rodicoch tolko ti pomozu aby si si nasla cas ucit sa pripadne ist na prednasky (sice momentalne si to predstavitr ani ja neviem ako to "vykryjem" ale verim ze s pomocou rodiny sa da vsetko), sice sprvu som tiez bola hrda ze to zvladnem ale viem ze laskava pomoc je ta najlepsia teraz.
A vychovy dietatka sa neboj, teraz je to pre teba nove, zvlastne, ale casom ked ho budes vidiet na ultrazvuku, potom ked zacnu prve pohyby, ked ho budes mat na rukach uvedomis si ze nikto ti neda tolko lasky ako vlastne dieta, a ty mu tu lasku opatujes este s vacsou laskou pretoze to bude tvoje dieta a v kazdej zene sa prebudi casom materinsky cit.
PS: reči typu ze si si znicila zivot atd, by som si na tvojom mieste nevsimala (tiez mi je niekedy tazk osa povzniest) ale vedz ze dieta ti da novy rozmer zivota, taky iny zmyselnejsi zmysel.
Drzim palce aby si to zvladala 😉
@velkacica prepáč ale aj ja som ostala tehotná v 19 a čo som si aj ja pokazila život ? ... ty berieš dieťa ak guľu na nohe ? .... doštudovať sa dá aj popri dieťatku, práca sa dá nájsť popri dieťatku aj keď len na čiastočný úväzok ... a ak má priateľa ktorí chce a je ochotný sa postať tak prosím a ak ju rodina podporí tak je to len na nej... to si to má radšej nechať zobrať a v živote už nemať deti ? ... akože sa zamysli nad tým čo si napísala Ok ? .... a Ak máš deti tak ich poriadne ľutujem ak im dávaš pocítiť že sú gule na nohe tak chúdence deti !
@kukuckaa par don nie v 9 ale v 19 : 😀
@kukuckaa Ahoj. Čítala som tvoj úvodný príspevok, aj to, čo ti kočky radili a pridávam sa. Otehotnela som v 19 s vtedajším priateľom , s ktorým teraz vo februári oslávime 15 výročie svadby. Bola som v mojom termíne najmladšia mamina v pôrodnici (a to som pri pôrode už mala po 20), ale neľutujem to dodnes. Dcérka je to najlepšie, čo sa mi v živote pritrafilo (a to sa nám podarila popri HAK 😀) a nikdy som neoľutovala, že som si ju nechala. Kým som povedala mm, že som tehotná a zariadili sme sa po svojom, vedeli to moji rodičia a postavili sa k tomu tak, ako tvoja maminka, ponúkli bývanie, pomoc a všetku podporu, akú len mohli.
Teraz mám 34 rokov a už dlhšie by sme prijali druhé miminko, ktorému sa k nám moc nechce a vždy si povieme, že ďakujeme za našu Miki. Mimochodom, môj manžel mal v čase, keď sa stal tatinkom len 21 rokov.
Teraz sme v najlepšom veku, chodíme na dovolenky, máme vybudované kariéry a s dcérkou máme vďaka veku veľmi kamarátsky vzťah 🙂
A čo sa týka tvojich starých rodičov, ja by som to, byť tebou, neriešila. Nechcú ťa, nevedia o čo prichádzajú. Mňa, aj brata odvrhla ockova mama z dôvodu, že naša mamka bola pre ňu nevyhovujúca nevesta. Moji rodičia sú spolu 40 rokov, ja aj brat máme rodiny a naše deti majú super starých rodičov, takže nejaká prababka im nikdy nechýbala. Keď sa narodila dcérka, bola dlho jediné vnúčatko a doteraz je jediná pravnučka a môj otec svojej mame navrhol, že jej ju prídeme ukázať (bývame cca 400 km od nej). Vtedy povedala, že si nepraje, aby ju nejaké malé decko otravovalo a od toho dňa sa môj otec s ňou nerozprával. Tým chcem len povedať, že keď máš podporu v tvojej maminke, podľa tvojich príspevkov aj v priateľovej mame (predsa len to bude tiež babička 😉) , tak sa nemáš čoho báť 🙂
ďakujem Vám všetkým , každej jednej čo ma podporuje... novinka dňa: moj "priatel" si zmyslel že to nie je jeho, že mam ist na potrat žeto nechce bla bla proste m a g o r ja už neviem nebudem sa mu prosiť ja už mam toho dosť asi to fakt ostane lenna mne.. ach jaj
@kukuckaa máš to mojka velmi tažké. ja som bola vydatá a môj mladý mužíček bol spočiatku velmi pozorný a milý, my sme sa rozišli ked mal malý takmer 4 roky a odvtedy sa neozval 🙄 bude to ťažké ale neboj sa, želám ti ak ti to nevyjde s týmto nezodpovedným oteckom, nech nájdeš dobrého muža pre seba a náhradného otca pre drobca
Bud silna, nielen v tomto svojom pociatocnom rozhodnuti, ale aj nasledujucich n rokov, ked budes dietatko vychovavat. Verim ako ostatne, ze sa to zvladnut da, najme ak tvoja rodina stoji na tvojej strane (verim, ze i stari rodicia sa po narodeni dietatka pridaju a budu ho milovat a budu ho chciet a budu svoje slova lutovat). To, co tvoj dedo na teba krici, v skutocnosti znamena, ze sa o teba velmi boji a ze si mozno vysnivali ako kazdy rodic a stary rodic, ze ich deti a vnucata budu stastne. Co je to stesti? Muska jenom zlata. A ty to sama citis a vies, ze ak budes bez otca svojho dietata, bude to tazke. Bude! Mam blizku kamosku, co s dvoma detmi (3 a 1 rok) zostala byvat u rodicov. Byva tam dodnes, decka maju uz 15 a 13, ona ma dve prace, popritom si robi dialkovo skolu... A napriek tomu to na jej osamostatnenie nevidim. Milujem humor a zivotny elan tejto mojej kamosky. Na druhej strane citim, ze niekedy je vo velkom strese a pomoct nieto ako. V com je ludske stastie? V tom, ze clovek prijme to co mu pride do cesty a s usmevom to zvlada? Zase na druhej strane nikde nie je napisane, ze ty zostanes sama, mozno sa tvoj priatel pochlapi a to ti prajem najviac zo vsetkeho, i tvojemu dietatku. Zeny su silne, kvoli detom zvladnu uplne vsetko. Daj tvojmu priatelovi sancu, ty i on ste velmi mladi, musite na rodinny zivot dozriet. Dozriet cez vychovu vasho dietatka. Spolocne, neoddelene. Zzit sa dohromady. Milovat jeden druheho aj pre moznost "narast", byt velkorysy, vediet robit kompromisy...
@kukuckaa mam kamosku , ktora kedysi rodila v 19. najprv sok, klasika. ale zobrali sa , casom si kupili byt, maly uz ma 10 a teraz si robi vysku a je stastna. takze ten zaciatocny strach a stres pominie a bude dobre....vela stastia
Dieťatko je veľký dar a naplní život matky láskou na celý život... Je len na Tebe aby si zvážila s rozumom aj srdcom, či si na to pripravená.. dieťatko je radosť, láska a je to cit, ktorý keď pocítiš, nebudeš chápať ako si dovtedy mohla bez toho žiť 😵 Ale s príchodom dieťatka sa ti život zmení o 360 stupňov, 24 hodín budeš fungovať pre iného, čas ktorý si dovtedy venovala len sebe budeš venovať dieťatku, diskotéky, voľnosť, na nejakú dobu zanikne, financie ktoré si mala dovtedy pre seba sa budú deliť a materská a rodičovský nepokryje ani časť z toho, čo dieťatko potrebuje. Ty jediná si môžeš na svoju otázku odpovedať a potom sa správne rozhodnúť... držím palce a prajem všetko dobré 😵
Este tak inak by som to povedala, kde ja citim zivotne stastie cloveka: Nezit v sebaklame. Neprijimat len cast reality, ale celu realitu. To v tejto chvili u teba znamena, nielen prijatie dietatka, ale aj prijatie toho, ze to naozaj v zivote nebudes mat jednoduche. Cesta je ciel. Po ceste, ktorou kracame a ktoru si zvolime, mame byt stastni a naplneni. Nie az na jej konci.
@velkacica, na tvoj prispevok sa ziadna nechyta. Ja mam kamosku co rodila v 19, sme rovesnicky. Ona si zivot uziva, s dcerkou jej pomahala babka, chodila sa bavit, dievcatko ma 13 rokov, super sa uci, je poslusna, bola uplne bezproblemove dieta. Ja mam vysku, manzel, dve, mame vlastny dom, na malu sme samy a zniceni sme ako kone. Uzivat si budem asi az v hrobe. Ale nevadi. Niekedy mam pocit, ze ked ma dieta mlady clovek, ze ma viac energie, mladych rodicov, kt., mu vladzu pomoct. Nikdy by som take nieco nenapisala ziadnej bud. mamicke. Z toho co pise si uvedomuje ozaj dost a nezda sa mi nejak nezodpovedna. A co ajkeby si neurobila vysku, mas snad pocit, ze bude nestastna? Moze si ju urobit neskor alebo ani nemusi. VS nie je recept na stastie. Pripadas mi zatrpknuta, akoby si bola matka dospievajucej dcery, s kt. si nemas co povedat. Zivot si zatial neznicila. Kariera, co je kariera? Len sa pousmejem. Ja sa tesim do prace, lebo mam super kolegov a pri praci sa aj zasmejem, inak by ma tam ani nebavilo chodit. To co si jej napisala, si mohla napisat aj krajsie. Jedine co ma tazsie, je vztah s buducim oteckom, ze to nevyzera idealne. Ale to sa moze stat aj o 10 rokov starsej zene, ked ju opusti chlap. Ked som mala 21, chodila som na vysku, brala som HAK a nedostala som menzes. Nasi boli v pohode, tesili sa, (chodila som s terajsim manzelom), sice ich trapilo, ze nemam dokoncenu skolu, ale vobec ich netrapili financie, hoci zili skromne. Nakoniec mi len vynechal cyklus, nic ine. Ale nebrali to vobec tragicky, skor sa tesili.
myslim ze neexistuje mamicka ktora by olutovala to ze si babetko nechala, dietatko je dar. Mas 19 rokov a si tehotna, no a co? Si zdrava, mas dokoncenu SS a vysku si mozes dorobit neskor. Na veci sa treba pozerat optimisticky a pozitivne. Ked sa chce, vsetko sa da. Osobne poznam z mojho okolia pripad kde mamicka s 5timi detmi si urobila vysoku skolu. A taktiez mam spoluziacku zo strednej skoly, ktora otehotnela v 16tich, porodila v 17tich a dnes studuje medicinu a bude coskoro koncit. Tiez som raz citala clanok ktory mal titulok 'Tehotna v 15tich, Milionarka v 30tich', bo o babe ktora ktora otehotnela ako velmi mlada, potom si urobila pravo, zalozila firmu a dari sa jej.
Musis zvazit vsetky moznosti, ak pojdes na potrat, nebudes si to vycitat? Nechat si dietatko alebo ist na potrat je obrovske rozhodnutie, drzim ti palce aby si sa rozhodla spravne a najlepsie pre teba. 🙂
viem si predstaviť asi ako sa citiš, ja som tiež otehotnela ked som nemala ešte 20, ale dieťa som porodila už ako 20 ročná. rozišla som sa s otcom dieťaťa, tiež sme mali taký nijaký vzťah na ďialku, kým som porodila už mal inú, a neviem či aj svadbu nemal do pôrodu dcéry. tehotenstvo som prežila v zdraví, tiež som bývala u rodičov, pomáhali mi so všetkým, ale na dedine sa to bralo a asi aj berie inak ako v meste. bola som stredobodom celej dediny... ľudia si o mne mali čo hovoriť... život ide ďalej, narodila sa mi krásna, zdravá dcérka. teraz bude mať 13 rokov. ked mala 3 roky nastúpila som do práce , a ked mala 5 rokov som spoznala terajšieho manžela... máme spolu ešte 2 krásne deti /dievčence/, máme pekný vzťah, sťahovali sme sa najskôr ja svokrovcom, potom spolu s mužom do2 izbového, potom do 3 izbového... bytu, teraz sme znovu u svokrovcov,ale prerábame si svoj domček... a kým prerobíme sme u svokrovcov. este k tej dcérke - zapísala som si ju so svojim priezviskom do rodného listu, ale otca som uviedla, a chcela som aby platil výživné. aj platil, ale len minimum, po svadbe si manžel najstaršiu dcérku osvojil, takže je aj tá "naša" spoločná. takže nevzdávaj sa, ja som tiež nemala žiadne plány do budúcna, ani žiadne fiančné prostriedky, a dcérku som vychovala, za pomoci rodiny.
@kukuckaa ahoj.necitam cele,ale tieto pocity co mas,ci sa dokazes postarat,atd...su uplne normalne. ..zvladnes to.mama ti pomoze a sestra bude z miminka rozcarovana..uvidis! a aj ked budes bez chlapa,tak to drobatko bude stale pri tebe,bude ta pusinkovat tulit sa 😵 ... a poznam nejednu maminu na materskej co si spravila VS a chlapov je na svete kopeeec..vsetko dobre 😉

@onlika to maš teda pravdu... on mi neustale vyčita e mi nemože veriť a neviem čo bla bla (len preto že mam kamaratov presnejšie dvoch ktorý edia naozaj o celej stituacii čižče sa im možem vyžalovať a on že cudačik chodi do roboty a ja si snimi pišem no povedz či to je normalne toto chlap ma 25 a pristup ako 15