Mám 19 rokov a som tehotná
Ahojte, chcela by som Vám priblížiť moju situáciu a tým vlastne počuž názor nezainteresovaných osob, možno mal niekto podobnu situáciu ..Mám 19rokov pred par mesiacmi som sknčila SŠ mala som ist na vysoku no len čo sa nestalo otehotnela som...(nebrala som antikoncepciu v podstate si za to možem sama, ale to nie je predmetom tohto príspevku) tehotná som s "priatelom" s ktorým som cca 3 roky tie uvodzovky preto lebo sa schadzame rozchadzame pomaly každy tyždden. keď som na to prišla mala som zmiešane pocity no nijako vážne som ani len nepomyslela na interupciu...no čim dlhšie to trva som len v 6 tt no čim dlhšie o tom viem tym viac pochybujem o tom že to skutočne chcem že to zvladnem.. kedže s "priatelom" sa veci nezmenili ani po tom čo som oznamila svoju graviditu aj ked tvrdi že to chce že sa postara.náš vztah je na rovnakej urovni=žiadnej...vlaastne nemam kde bývať, teda mám u mami tá mi povedala že tu možem ostat že mi so všetkym pomožem ale ked nad tym uvažujem možem tu byť alenie večne chcela by som si spraviť aspon Bc. externe kym budem na rod. dovolenke. no neviem či to zvladnem .. dalšia vecje neviem či sa da vyživiť s malym babetkom z rod. prispevku nemam šajnu kolko vydavkov bude potrebne na to dieťatko a mamu určite žmykať nemienim kedže si važim už velmi to že mi umožni byva u nej . a v neposlednom rade mam aj dospievajucu sestru ktora ma momentalne 15 rokov a viem že posledne po čom tuži je mať doma male uplakane babetko.. a uvedomujem si že ked to babo bude rasť bude potrebovať večši osobnypriestor a ja naozaj neviem kam s nim potom pojdem.. ja mam fakt pochybnosti či je toto ten spravny čas, či tomu malemu skor nepoškodim ked ho privediem na svet takto nepripravena, nemam mu čo ponuknuť. Vopred ďakujem za nazory
Ahoj ja som otehotnela v 20 rok po svadbe, bývali sme u mojej mamy v dome, bývali tam aj moji súrodenci. Dnes máme tri deti, vlastný dom, študujem vysokú. Dieťa ťa i nič neuberie, len si to splníš v inom poradí. Nešla by som na interupciu, môže sa ti to aj vypomstiť a deti neskoršie už nebudeš môcť mať. Moja sestra bola tiež v puberte,ked sa malý narodil, a stále ho chcela pestovať. Dieťa je dar.
@kukuckaa 600 eur plus tvoj rodičák nestačí? ved je to kopa penazí, myslím, že na osamostatenie to je až až. naučíte sa hospodáriť, vyžiť aj s polovice, uvidíš :D
@luciferkax ved len podnájom v ke stojí najmenej 300-350 € ..:D
Ja som rodila pred dvomi rokmi. Osem rokov sme si uzivali dovolenky, vylety, mame byt, obidvaja pracu. Po 8 rocnom manzelstve sme sa rozhodli ze chceme dieta. Vyslo to!!!! Ale aj nemuselo a poznam vela zien, ktore nemozu otehotniet a ked otehotneju potratia v prvom trimestri. Zamyslela som sa nad tvojim prispevkom a uvedomila som si ze mozem byt velmi stastna ze mam dcerku. Ja by som nedokazala zabit svoje dieta. Zamysli sa nad tym, je to nieco co rastie v tvojom brusku a bije mu srdiecko. Vobec sa nemusis obavat ze nezvladnes svoje dieta. Mas pri sebe mamu ktora ti bude oporou. Vsetko sa da zvladnut len treba chciet..
@kukuckaa Ahoj kukučka. Joooj, ja by som sa na Tvojom mieste tešila a o tom, že by som si mimi nenechala ani neuvažujem... Ale je to asi aj tým, že nemám 19 a mám čo to za sebou v týchto veciach (nedarí sa nám otehotnieť 2 roky). Máš super mamu a dovolila Ti bývať a prisľúbila pomoc. A vysoká škola je dôležitá, to áno. Ale nie je nevyhnutné si ju spraviť okamžite... Veď bábo by varástlo a mohla by si si ju spraviť po tom. Alebo ak by si zvládla, tak aj teraz. Napr. prvý semester by si chodila s bruškom a dala by si si odklad (potom by si toho mala aspoň menej). A čo sa týka partnera... Alebo "priateľa" ako ho nazývaš, tak na neho by som vôbec nepozerala. Keď sa postará a náhodou by sa váš vzťah zmenil k lepšiemu, tak super, ale keď nie... Pozri, aj mňa mala moja mama skoro. Ešte skôr v 18tich. Keď som mala 2 roky, tak sa naši rozišli (ja som otca v živote nevidela), nikdy mi nič nechýbalo. A ešte jeden veľký bonus v mojej situácií bolo, že moja mladá mama mi vždy bola kamarátkou, je to super mať mladú mamu 😀
@kukuckaa ahoj. Uplne ta chapem o com tu pises. Nejdem a nechcem ti radit..len ti poviem ze pred 10 rokmi som bola v podobnej situacii ako ti otehotnela som v 19ke a velmi som vahala co spravim. No nakonec som sa rozhodla pre a to moje rozhodnutie sedi teraz pri mne a ma 11rokov a poviem ti mala som to velmi tazke ale nejak vzdzzy bolo a aj bude a bolo to bez pomoci rodicou kedze ich nemam umreli mi.Vtedy som aj priatela opustila lebo ma podvadzal. No malu by som nevimenila nedala za nic na svete. potom som dlho nevedela s novym priatelom otehotniet snazili sme sa 2 roky. Aj sme sa rozisli pred rokom asi. A teraz tu sedim zase tehotna a som vellmi stastna aj ked to vyzera zase tak ze budem vychovavat sama. Dieta je dar a hlavne ked mas taku velku pomoc ako maminu. dobre si rozmysli co spravis aby neskor nelutovala. Drzim palce 😉

@nasta55 mozno ty si nevies predstavit v 40-ke vrieskajuce dieta, ja naopak v 40-ke zvladam mojho syna ovela lepsie, pokojnejsie a viac si ho uzivam ako v 24-ke dceru. A to je syn oooovela narocnejsie dieta ako bola dcera. Nehovoriac o tom, ze pri dcere mi pomahali moji rodicia, najmä mama maximalne, kym teraz nemam okrem mm ziadnu pomoc a ten chodi do prace. Takze je to naozaj rozne co komu vyhovuje, ale zo skusenosti v mojom okoli, baby co si v 40-ke dopriali male babo si ho uzivaju, lebo zväcsa neriesia, byvanie, financne problemy ...atd. Tym nechcem povedat, ze zakladatelka ma ist na potrat, skor to, ze to bude mat tazsie bez financii a partnera (aj ked s pomocou mamy, ta vsak partnera nikdy nenahradi). Ale vsetko sa da zvladnut.