Mám 19 rokov, som tehotná. Prežívam smútok, stres, zmätok
Dobrý deň, chcela by som sa podeliť o svôj príbeh, je mozno ako kazdy druhy ale ja som sa rozhodla napisat, bola by som rada pre pripadne rady od vas.... Zatial dakujem.
Mám 19 rokov. Nedávno som sa dozvedela že som tehotná 5 týzden, priatela mam byvam s nim u jeho rodicov. Moja mama t vie zatial jedina o tehotenstve - ta reagovala stylom ze nemame robotu, nevieme sa postarat ani o seba, ja bohuzial nemam dokoncenu strednu skolu to je pravda..... Priatel ma podporuje aj ked vidim na nom ze nevie co bude, ma zmatok tiez..... Ked si zvazim pre a proti tak ma mrazi... Rozmysala som o interupcii, vlastne ma donutili o nej rozmyslat... ale ja sa nechcem dat a chcem bojovat a verit ze sa o dieta vieme postarat.... Znie to mozno naivne viem... ale predsa ma priate neopustil a chce sa starat, toto ma nakoplo pretoze nie kazdy frajer ostane!... Jeho rodina este o tehotenstve nevie....
Ja len skratka verim ze sa vztahy v rodine casom utrasu a budu sa tesit z dietatka somnou. Prosim poradte mam vobec rozmyslat nad potratom? ist? neist? ☹ ☹ ☹
dakujem vaaaaam paaa
Ja som porodila v 17nastich a ked vam poviem ze ani raz som nemyslela na to,ze si ho necham vziat!!!!! Porod som mala tazky aj cele tehu..ale mam zdraveho chlapceka ktory ma robi stastnou a to mam 17!!! Vsetko pred sebou..!! Preto si ho nechaj rodina rodicia pomozu!!!! Pojdes na potrat a po potrate zistis ze uz nemozes mat dieta co spravis? No bude ta zrat svedomie do konca zivota..! To babetko za nicc nemoze 🙂 uvidis aka budes stastna ked ho budes mat! 🙂
ahoj ja som tiež bola tehotná v 19.Môj otec ma posielal na interupciu,no ja som nešla.A teraz sme všetci veľmi šťastní,že som tam nešla.Dieťaťko je to jediné prečo sa oplatí žiť.Neboj sa ani my sme nemali obidvaja robotu ale po čase sa všetko zmenilo,dnes sme manželia a máme vlastné bývanie.neboj sa zvladnete to aj vy
Byť mamou je to najkrajšie, čo sa žene môže stať. Niekedy je to o držku, ťažké, únavné, ale stále si poviem, že to stojí za to. Pre mňa bol zázrak, keď som videla, aký malý človiečik narástol za 9 mesiacov v mojom brušku a potom za ďalších 6 mesiacov, keď žil iba na mojom mliečku a rástol neuveriteľnou rýchlosťou. Mama je pre dieťa nenahraditeľná. Medzi mamou a dieťaťom je silné puto asi už od počatia, ktoré len tak nevymažeš.
Nenechaj sa od nikoho vtlačiť do interrupcie, keď cítiš, že to dieťa chceš. Je to rozhodnutie, ktoré sa už nedá vziať späť, to konkrétne dieťa ti už nikto nemôže vrátiť ak ho dáš preč.
Čo sa týka financií, začiatky má ťažké väčšina rodín. My sme sa s manželom brali ako 28- roční, mali sme skončené VŠ, obaja niečo odrobené, našetrené peniaze a... Všetky úspory sme dali do kúpy domu, zobrali si hypotéku ale nerátali sme s tým, že bude potrebná väčšia rekonštrukcia domu, ako sme plánovali, takže sme sa nakoniec ešte zadĺžili. Máme iba jeden príjem, ja som na rodičovskej, čakáme druhé bábätko, nie je to až také ružové. Ale keby sme mali čakať, kým budeme mať všetko, tak by sme deti mali možno po 35-ke, ak vôbec. Jednoducho počas rodičovskej treba zaťať zuby a vydržať. Ale neľutujem vôbec, že sme sa rozhodli mať deti, o pár rokov by sme chceli ešte tretie. 🙂
Ahojte, rozhodla som sa bojovat o to dieta. Mamka sa mi dnes ozvala s tym ze sa chce porozpravat s priatelovou mamkou.... Zajtra sa to chystame povedat aj jeho rodine, v nedelu pride aj moja mamka takze cely vikend tu bude dost dusno iz teraz mam stresy.... Nieje mi dobre.... To budu same negativne vyroky a neviem ci na to mam zaludok. Nechcem sa vzdat...
Moj priatel ma inak 22rokov zatial ho akurat dnes zobrali na brigadu a ma ist aj na rozne pohovory, ale ak mam pravdu povedat tak v jeho ociach vidim strach a neviem ci to vydrzi... Neviem ci ho ja nepodporujem ovela viac ako on mna... Hovori mi ze mu nic nieje ale ja to vidim, mozno sa pomaly vzdava .. Strasne sa bojim.
Ahojte zienky ☹
@deniska1996 drz sa! Keby nikto iny, my Ta podporime.
ja poviem jedno...
radsej mat dieta skor, ako nikdy . Drž sa
@deniska1996 drž sa. rozhodla si sa určite správne 🙂
@deniska1996 to je normalne ze sa chce porozpravat aj s rodicmi tvojho priatela, pretoze chce vediet ako k tomu pristupia a aky je ich nazor, ale ak svokrovci vyjadria vam podporu, tak aj tvoja mama sa prida neboj sa.potom daj vediet ako to dopadlo drz sa.:-}
@deniska1996 prosim Ta, nechaj si babatko...ja som presne v tom tyzdni co ty..a neviem si predstavit, zeby som sa ho vzdala...dieta je dar...
@deniska1996 v mojej dobe bolo normalne v 18 rokoch mat deti a sa vydavat prezili sme to aj deti nemali sme ani byty a ani robotu neodsudzovali nas... tiez nas nutili k interupcii niektory ale ked sa chce tak sa da treba zabojovat potombje zabava mat40 rokov a 24 rocnu dceru☺
@zuzka0605 ahoj zuzi, dopadlo to prekvapivo dobre, teda aspon lepsie ako z mojej strany.... O interupcii ani nepadla rec, jeho mamka ma podporila... Aj babka, az na moju mamku... Dozvedela som sa ze ma planuje presvedcit za kazdu cenu aby som isla na interupciu...
@deniska1996 ahoj tak to si nevsimaj uvidis ako zmeni bud casom nazor alebo ked sa dietatko narodi. Je super ze mas podporu z priatelovej strany kedze tam aj byvas no a hovorim neboj u mamky sa to raz zmeni! Rob tak ako citis a hlavne momentalne nepocuvaj sprostosti o interupcii, nejako bolo nejako je a nejako bude 🙂 Aj mne moja mama radila aj ked som bola vo veku 22 ze injekcia a hotovo no urcite !!!! Teraz si neviem bez svojej pricenznicky zivot predstavit a chceme aj dalsie babo takze asi tak. Drzim vam palce 😉
ja mam sesternicu v podobnej situacii ako si ty. 19 bude mat az v decembri. zila u jedneho chlapa o 10 rokov bol od nej starsi...nabuchal ju, ubil ju a ona je v azilovom centre. dieta si chce nechat, k nemu sa vratit nechce. ty mas aspo rodinu a niekoho, kto sa o teba stara. ona sa od rodiny odvratila....udrziava obcas kontakt len s jej mamou. proste dievcati asi preplo. co uz. nema skolu, ani ziaden prijem. sama nevie co bude. ty si na tom o 100percent lepsie ako ona.
@deniska1996 to je super, ze aspon na druhej strane mas ake-take pochopenie. so svojou mamou by som ti radila radsej sa nebavit, kym ju to neprejde. ja verim, ze prejde. asi to proste este nevstrebala. aby ta neukecala. si predsa len v tazkej situacii a hormony a neviem co vsetko robi svoje... aby to nedopadlo tak ako u tej 17-rocnej dievciny ☹ myslim v modlitbach, nevzdavaj sa!!
nechod na potrat, ani nad tym neuvazuj, vsetko sa da zvladnut, napravit, ale zobrat zivot svojmu dietatu... nerob to ☹
@deniska1996 suhlasim s babami vyssie.byvas usvojich svokrovcov,cize mozes byt rada, ze ta podporili {nemuseli}.a o mamu sa neboj, podla mna je stale v soku a postupne sa zacne tesit.teraz sa musi snazit priatel zohnat robotu na plny uvazok aby vas zabezpecil financne, predpokladam ze vam pomozu aj svokrovci, uz velka pomoc je ze mate byvanie u nich, ale dieta vyzaduje financii vela a bude to aj na vas,
ja nemyslim, ze dieta vyzaduje az tak vela financii. mozno potom, v skole... my sme vela veci dostali, takmer nic sme prvemu nekupovali. a ostatni podedili po nom. je vela ludi, ktori radi podaruju veci do vybavy. alebo sa daju kupit v bazare lacnejsie. pokial maminka koji, pripadne pouziva latkove plienky, minimalizuje naklady. ako som pisala vyssie, rada pomozem.
pisem to preto, lebo myslim, ze mnohe zeny v takejto situacii aj toto odradza, ze si myslia, ze treba nekutocny majland na to, aby zabezpecili dieta. netreba.
@deniska1996 Nazdar nie som žena ale nechod ako pišu dieta je dar je uplne prirodzene že sa bojíš nenechaj sa presvecit na iterupciu aj my sme sa bali my sme sice dieta planovali ale bali sme sa že ako to zvladneme hlavne sa lubte nadalej sa podporujte priatel nech si hlada robotu a hlavne chodte ked sa bude dat niekde sami byvat drz sa a nezabi to nenarodené dieta
@deniska1996 Ahoj chcem ti len povedat aby si si stala za svojim.Ja som otehotnela v 18tich a taktiez ma mamina posielala na potrat,ked si to teraz vezmem spatne scasti ju aj chapem predstavovala si pre mna iny zivot.Ale ani teraz by som sa nerozhodla inak s odstupom casu.Priatelova rodina ma podporila zato im budem navzdy vdacna.A co sa tyka zabezpecenia podla mna dietatku netreba luxus to by potom pol slovenska nemohlo mat deticky.Moj maly je prvacik a doteraz sme neboli na dovolenke absolutne mu to nechyba staci ze ako rodina spolu vyrazime do prirody a ktomu nam netreba kopu penazi.Jedine co je najdolezitejsie je laska.Lasku rodicov nic nenahradi ani peniaze.Takze ti drzim prsteky aby ti to vsetko vyslo.a co sa tyka maminy ju to prejde aj tu moju to preslo a ked som porodila bola prva ktora videla maleho a povedala ze na ten okamih v zivote nezabudne 😉
NIE. dieta je Boží dar,ma pravo na zivot a nikto nema pravo mu ho vziat. Boh zariadi vsetko tak ako ma byt. Drz sa a tes sa.
@deniska1996 ja by som si zo slov tvojej mami teraz na zaciatku nic nerobila, ona bude ked sa babo narodi urcite rada a stastna, ale vzi sa do jej situacie, urcite ziaden rodic, ktory si vypiple svoje dieta nie je nadseny, ked mu zahlasi pred dokoncenim nejakej skoly, ci ked je vlastne ako sa vravi s holym zadkom, ze on sam bude rodicom a najblizsie sa do skoly ci do nejakej prace pre zabezpecenie nedostane...ako ti uz baby pisali, ked sa chce zohnat sa da vsetko, si mlada tak obehaj urady alebo ocekuj na nete ake vseliake prispevky sa daju vyuzit pre vas a ak sa da dokonci nejak skolu pomocou individualneho planu, lebo bez skoly ani ty svojmu dietatu toho vela dat moc nemozes....a po dalsie porozpravajte sa s rodicmi priatela, podla mna je dobre si veci vyriesit hned na zaciaktku a mozno vas prekvapia a pomozu...a teraz tak vo vseobecnosti... uvazovat treba pri sexe a davat si pozor, ak enchcem dieta, lebo kazdy sex ho moze priniest a potom ked sa to uz stane je neskoro fnukat a lamentovat lebo do tejto situacie sa dvaja dostanu povacsine vzajomne a dobrovolne....
@deniska1996 ahoj, stoj si za tým, po com túžis ty, co si praje tvoje srdiecko. Ja som otehotnela ako 19rocna (vtedy priatel 23) a porodila ako 20rocna, studovala som v prvom ročníku právo. Samozrejme, ze moja rodina mala inu predstavu o mojej buducnosti, no ver mi, ze ked sa narodilo modrooke blondave dievcatko tak radost a nadsenie prevážilo vsetko zle. skolu som uspesne dostudovala, postupne sme si dokonca postavili rod.dom a vsetko sice slo najprv velmi pomaly ale isto. ;)
a zdielam nazor, ze lespie mat dieta aj ked skor ako nikdy, kedze potrat zo sebou prinása riziko, ze bud bude problem v budbucnosti alebo nebudes moct mat vobec. uprimne, ked mas dieta v mladsom veku, si plna energie, sily, vsetko pojde tak nejako samo, to zvládnes,urcite!
rodina prijme tvoje rozhodnutie, príchod miminka bude o radosti 🙂
skola uvidis, vyjde v ustrety, len treba ist sa porozpravat o moznostiach, ist s urcitou svojou predstavou a uvidis co sa bude dat robit, nejako to skombinovat a dostudovat.
ver mi nie si ani prva ani posledná v takejto situácií, poznam dievcata ktore porodili, a ked si nasli s miminkom rezim, vratili sa do skoly, ci uz na individuálne alebo externe studium.
Len treba nebat sa povedat a najst riesenie.
to zvladnete, svadba byt nemusí, radsej tie peniazky odkladajte pre buducnost miminka a zaroven to bude skuska ci vas vztah to utuží alebo nie. A potom sa budes vediet zariadit do buducnosti ( mimochodom aj keby vztah nevysiel, nevadi, aj slobodne maminky si najdu partnerov a oteckov pre ich dieta, a ma to výhodu aspon sa budes sustredit viac na seba a miminko ;) Inac ako slobodna maminka mas urcite socialne výhody, nie su to bohvieake vysoke sumy ale aspon troska, aspon o balik plienok viac ;)
Zvládnes to, aj skolu dokoncís, aj pracu si nájdes aj s miminkom.
A ist teraz na potrat, potom bude mozno zo zle psychicky znásat, ok budes mat skolu, mozno karieru a prides do 30tky a budes chciet mat miminko, zistis, ze je to problemove, a .... budes psychicky znova sklúčená.....mimochodom ja am 29 a lekar mi povedal, ze uz nie som v takom produktívnom veku na tehotenstvo :D
TAKZE ma to pozitíva aj negatíva.
No vsetko sa dá zvládnut, ved si aj citala vela prispekov od zien, co boli alebo su v podobnej situácií ako ty.
A pohlad na to krasne vonave miminko, TVOJE miminko, slzy stastia aj obav su normálne...uvidis, ze sa ti bude zdat vsetko uplne ine ked ho budes drzat uz v naruci ( mimochodom uz od pohybov co ucitis, budes ako v siednom nebi ) vsetko mozne,a budes ale uuuplne vsetko robit pre svoje miminko.
miminko, vlastné dieta, je hnacím motorom aby si dokoncila aj skolu, vsetko budes robit pre buducnost svojho dietata krocik za krocikom.
tak vela stastia a zdravicka, aby vsetko bolo v poriadku 🙂
@deniska1996 Deniska, viem z vlastnej skusenosti ze prezivas tazke obdobie, ale nenechaj sa ovplyvnit ludmi okolo teba...a ano, ani tvojim priatelom...povedz si vo vnutry, ze aj keby cely svet sa postavil na hlavu, ja budem stat pri mojom dietatku...ono totiz uz existuje a zije, bije mu srdiecku...Zivot, ci osud, ci karma ci akokolvek to nazves sa postara o teba aj dietatko. Velmi ti drzim prsty.
@deniska1996 Deniska, blahoželám k dieťatku, aj keď ťa zaskočilo, je to dar 🙂 tiež ma moje prvé tehotenstvo zaskočilo, navyše som bola na dieťatko sama, dnes má 12 rokov, je to moja spriaznená dušička a nedala by som ju za nič na svete 😉 nikdy nebudeš ľutovať, že si nešla na interupciu, to ti sľubujem 🙂 Verím, že si sa už rozhodla, že to priateľ zvládne - cháp ho, je to preňho ťažké, veľká zodpovednosť, ale pevne dúfam, že sa k tomu postaví hlavne s láskou! Daj nám vedieť, ako sa ti darí, všetko dobré!
@deniska1996 nechoď na potrat. Dúfam, že vštko dobre dopadne a ty budeš mamička 🙂. Po mojej skúsenosti, kde by ma ani vo sne nenapadlo, že môžem potratiť nechcene... už som opatrná pri tešení sa a tak...
Si ešte len v 7 tt, to je strašne skoro. Dieťa je dar a dúfam, že sa ti narodí krásne a dzravé. želám ti to. Tak si povedz, že nič nie je trvalé. TAkže aj tvoja životná situácia sa zmení k lepšiemu... A také, čo ti tu píšu, že prinešieš dieťa a nevieš ako sa mám o neho postarať..si nevšímaj.
Jasné, že sa postaráš, lebo ho chceš.
A to, že ťa vlastná mama chce prehovoriť na potrat... TO čO JEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE??????? jE TO VôBEC TVOJA MATKA?????????????????????????????????????????
@deniska1996 ahoj,prepac nebola som cely vikend na nete...na spravu som ti odpisala...niektory tu zadavaju datum poslednej mensteuacie (prvy den) tak sa im vypocita automaticky datum porodu (vseobecne plati ze tehu trva 40tyzdnov za prvy den sa povazuje prave prvy den posl.menstruacie)... Samozrejme ze telo niesu hodinky ani kalendar..to by sme museli vsetky mat 28dnove cykli, s ovulkou presne na 14den cyklu,pricom k oplodneniu by prislo u kazdej prave v tento den,a kazda by rodila presne na termin v 39+6tt cize na konci 40tyzdna..Gyn.urcuje tyzden tehotenstva podla velkosti plodu a podla toho co uz ma vyvinute,niektore si tu zadavaju tento termin ako urcil lekar..zvycajne ale plati,ze je to skutocny vek plodu,cize ak priratas 2tyzdne malo by to sediet s poslednou menstruaciou (viacmenej,kedze zalezi kedy prebehla ovulacia a kedy prislo k oplodneniu)..Ak ti posledna ms zacala 7.9.tak dnes 26.10. si v 7+0tt...babatko je stare priblizne 5tyzdnov..uz by mu malo byt srdiecko..
@renimac viem ake to je...mna bio hodiny zacali tlacit v 25tke,,ziadny schopny partner na obzore a ja zufala ci vobec niekedy budem matkou,,dnes mam 29 a druhe dietatko na ceste (o prve sme prisli pred polrokom,zlomilo mi to srdce,ale moj milovany partner stal pri mne a skusili sme to znovu a podarilo sa)..nase prve dietatko sa narodi len tri mesiace pred mojou tridsiatkou...

@deniska1996 Rozhodnute je na vas, a vasom priatelovi. Rodina je az druhorada. Ak zvazujete potrat, tak mozno radsej zvazte dat dieta na adopciu. Je milion parov, ktore su zufale a skusili vsetko mozne a dali by vsetko co maju za zdrave dieta. Tak to dieta aspon dostane sancu na zivot a jedneho dna urcite pochopi, situaciu v ktorej boli jeho biologicky rodicia ked sa rozhodli ako rozhodli. Nie je to ziadna hanba ani nic podobne. Nema vas za to nikto pravo sudit. Vsetko je na vasom roznodnuti. Ak sa rozhodnete nechat si dieta tak je to znovu vase rozhodnutie a urcite to zvladnete. Este si dovolim kratku poznamku, to co pisete ze priatel neodisiel a ze nie kazdy ostane. Kazdy kto by sa k tomu postavil inac si zasluzi kopanec do zadku od zeny, ktoru v takejto chvyli nepodrzal. Takze tuto uvahu rychle zabudnite. Chlap, ktory odide nie je chlap ale chrapun, bez ohladu na vek.