Mám si pýtať pečiatku, keď idem do poradne?
Zdravim, ked idem do poradne je nutne si pytat peciatku? Pocita sa to v praci ako paragraf?
Ano, ved ides k lekarovi, nemal by s tym lekar mat problem dat ti paragraf 😉
@veroonikadan No veď tu nejde o lekára - ten ti samozrejme pečiatku dá. Tu ide o zamestnávateľa a niektoré ženy vôbec nevedia, že je to tak ako som napísala vyššie.😉
@evittam tak snad zamestavatelia nie su bez chrbtovej kosti ale su ludia a taketo veci pochopia, ci? 🙂 predsa len ide o zdravie noveho zivota 🙂
Treba zamestnavatelovi pisomne oznamit ze si tehotna a v tej ziadosti napisat ze ziadas o uvolnenie na vsetky vysetrenia spojene s tehotenstvom a on je povinny ta pustit.pozri vzorove ziadosti na nete...potom nosis normalne peciatky ako na paragraf.lebo tych 7 co je normal zo zakona by pri tehotenstve nestacilo🙂
@veroonikadan Veď jasné, že áno. To som tým nemyslela. Len to, že lekár ti dá normálne bez problémov pečiatku na priepustku - on s tým nemá nič spoločné - nemá dôvod ti ju nedať.😉
@jancika889 Áno oznámiť, že si tehotná je potrebné. Ale nemáš pravdu, čo sa toho "paragrafu" týka - prečítaj si ZP.😉 Na základe ZP je zamestnávateľ povinný ti poskytnúť nevyhnutný čas na ošetrenia - a to aj viac ako 7 dní - poradne a vyšetrenia v tehotenstve sa do toho nepočítajú. Ani ja som toto nevedela keď som bola tehotná a všelijako sme to "lepili" s budúcou mzdárkou a až neskôr som sa dozvedela, že sme to vôbec nemuseli robiť.😉
Na tehotné ženy sa nevzťahuje ustanovenie § 141, ods 2., bod 1 Zákonníka práce, ktoré hovorí o tom, že zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi praoovné voľno na vyšetrenie alebo ošetrenie pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnuntne potrebný čas, najviac na 7 dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času.
Zamestnávateľ má zo zákona (§141 ods. 2, bod. 3 Zákonníka práce)odo dňa oznámenia o tehotenstve povinnosť poskytnúť zamestnankyni pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas na preventívne lekárske prehliadky súvisiace s tehotenstvom, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času.
@evittam
znamena tio, ze tehotna zamestnankyna nemusi priniest potvrdenie, ze bola u lekara/v poradni ?
alebo ako sa to oznamuje zamestnavatelovi, je na to nejaky predpis ?
ja som az doteraz v tom, ze moze ist kolkokrat potrebuje, na ako dlho potrebuje...ale potvrdenie by mala priniest.
počas tehotenstva by si mala mať neobmedzený počet návštev u lekára - ale súvisiace s tehotenstvom. Lenžže tehotensvo musíš oznámiť na mzdové,alebo kto to u vás spravuje, aby ti to potom uznávali.. a normálne treba pýtať pečiatky.. to máš doklad.. (nemusia to byť iba poradne, ale napr. ja som mala aj hemato.. pľúcne .. a ostatné, čo súviselo s tehotenstvom kedže bolo rizikové ... z dôvodu iných chronických ochorení...)...
A dalsia otazka, su tie poradne na cely den? Alebo len na par hodin?
@rakahaka já si je dávala na celý den, i když jsem měla lékaře a všechny další vyšetření jsem absolvovala v té stejné budově, kde jsem i pracovala, ze začátku jsem si sice jenom odbíhala na to vyšetření, ale dlouho jsem tam většinou čekala a musela jsem chodit každý týden na sono a práce se mi hromadila, já byla nervozní, tak jsem si řekla, že si budu prostě brát volno na celý den, nikdy před tím jsem tyto péčka nevyužívala, tak proč ne, však třeba kolegyně co byla z jiného města a tam chodila k Dr. si taky brala celý den 🙂 zaměstnavatel s tím problém neměl, na druhou stranu manžel, když si bere péčko tak se hned vrací do práce, nebere si celý den
@rakahaka to nemusis robit, pomedzi vysetrenia.
a ked potrebujes extra volno, vezmi si dovolenku 🙂
ja viem, ze vela ludi si berie takto volno na cely den, chapem...ale ja taaak nemam rada, ked sa v podstate klame.
potom naozaj raz potrebujes nieco nadstandardne od zamestnavatela, jasne, ze ked vidi, ze clovek zneuziva to, na co ma narok, tak nie je taky ustretovy...
v principe vsak mozes mat volno na cely den, lebo ako ti kto dokaze, ze to nebolo nutne
@nyusika víš já jsem zdravotní sestra, za ty roky jsem zaměstnavatelovi poskytla tolik nadstandartních služeb 🙂 jako přesčasy, výměny služeb, šla jsem do práce kdykoliv a za kohokoliv, chodila jsem i s ATB, naraženým kotníkem, prostě vždy když bylo potřeba, nikdy jsem si nedávala péčka, lékaře jsem si vybavovala zásadně ve svém volnu, nebrala jsem si PN, raději jsem si vyměnila službu s kolegyní a tak dál a můj zaměstnavatel to ví, takže těch pár celodenních péček jsem si klidně mohla vzít 🙂
@nyusika ked vynechame tento priklad, ze je tehotna, a teda ma navstevy u lekara neobmedzene, tak ti moze byt jedno, ze niekto ostane doma cely den, ked bol u lekara, lebo tak ci tak plati, ze mas narok na 7 x 8 hodin, co je 56 hodin do roka, a ked niekto ide na cely den tak to ma skor minute
@evittam no ved to iste som napisala :D ved som bola tehotna v praci tak viem 🙂

ano