Môže mi počas tehotenstva uškodiť potuchlina v dome?

zuzanna24
12. júl 2015

Byvame v starom dome, vymenit ho si zatial nemozme dovolit. Je tu citit potuchlina a tym,ze sa on predtym dlho nik nestaral, je tu spina, zazrata v dreve (podlahovych listach), kupelna je povodna - tu musime striekat kazdy tyzden Savom kvoli plesniam. Laminatova podlaha je uz stara, neda sa poriadne umyt. Ako tak sme tento dom dali do poriadku, ale ta spina je v rohoch miestnosti a hlavne v radiatoroch a rohoch je tam zazrana a neda sa vycistit. Obcas nam tu dokonca behaju pavuky a pod. Chcem sa spytat, ci taketo byvanie nemoze uskodit dietatu v tehotenstve, vsetky tie bakterie prach a podobne co su vo vzduchu (mame aj filter na vzduch a odvhlcovac - ale to urcite nevycisti uplne)... dom na prvy pohlad vyzera pekne, niektore veci su nove, ale ta zazrana spina ma stve... Mam fobiu z bacilov bakterii a parazitov.... Cekovo z tohto domu mam pocit ako ked idem k babke na navstevu.. Viem, ze nie som jedina co byva v starom dome, na nete som ohadom tohto nic nenasla tak sa pytam tu, mozno ma povzdudite a poviete, ze som paranoidna 🙂 ale mam strasny strach ze to moze ublizit dietatu pocas tehotenstva, hlavne pocas 1.trimestra...dik

mamulienka30
12. júl 2015

@zuzanna24 tak parny cistic alebo profi firma, co ti to od podlahy vycisti je asi na mieste. Steny protiplesnovy nater, susit, vela kurit a vela vetrat. Dlhodobo byt vystaveny plesnovym bakteriam pre tehotnu zenu vhodne urcite nie je a to nie som nejaka precitlivela.

iskrickaa
12. júl 2015

Zdrziavat sa v zaplesnenom priestore sa tehotnym neodporuca. Spory sa dostanu vsade. Ako tam chcete vychovavat uz potom dieta? Novorodenec ma znizenu imunitu. Neviem, ci uz si tehotna, ale radsej si zaobstarajte najprv ciste byvanie (aj ked len malicky byt) a potom sa postarajte o dieta...

henikav
12. júl 2015

@zuzanna24 my sme kupili tiez starsi dom, cca 40 rocny po starsej pani a veru vsetky omietky sme obili a natiahli nove vonave, taktiez dlazky sme vybuchali a urobili nove, sice este nie v celom dome, ale aspon v castiach v ktorych sa zdrziavame. Tiez nam tu behali obrovske pavuky ked sme sa nastahovali, vyliezali z kazdej skary, nove omietky a dlazky nestoja vela peniazkov za material, skor je to dost spinavej prace, neskutocny prach, ale ak mas sikovneho chlapa, ci niekoho z rodiny ci kamosov po vikendoch a veceroch porobia miestnost za miestnostou.

sense
12. júl 2015

zaplesneny priestor dlhodobo nie je vhodny pre nikoho a nieto este pre male dietatko...

petra7777
12. júl 2015

@zuzanna24 Ak by si mala fóbiu z baktérií, určite by si tam nežila ☹ A vystaviť novorodeniatko takému prostrediu je celé zlé a nedomyslené ☹

bonaqa2013
12. júl 2015

môže a poriadne. Najma malému.... 😒

zuzanna24
autor
12. júl 2015

plesen tu bola, zbavili sme sa jej - dokedy neviem... ono na prvy pohlad to vyzera byt pekny domcek, az ked sa clovek pozrie blizsie...

henikav
12. júl 2015

@zuzanna24 ale ak ste sa plesne zbavili len tak ze ste ju poumyvali zvrchu, ona je stale vo vnutri v omietkach, doskach, ci laminatoch a skor ci neskor zas vylezie, to je zbytocna robota, ja by som fakt uvazovala porobit to normalne, vsetko obuchat, alebo sa odstahovat ak sa vam do toho nechce, je to ozaj vela spinavej prace

asaela
12. júl 2015

ale prosim vas, prehanate. suhlasim akurat s tym, ze spravit nove steny a podlahu by mala byt priorita uz len preto, aby ste sa dobre citili vo vlastnom pribytku + skutocne to nie je tak vela penazi, aby ste to nemohli uprednosnit na ukor inych veci, ale to ostatne, co tu citam, haha :D nie, neboj sa, neohrozi to ani teba, ani to dieta. nas dom ma takmer 90 rokov, byva sa nam skvele. a myslim, ze hlavny problem nie je ani tak ten stary dom, ale tvoja fobia z bacilov, bakterii a parazitov. zial, toto nevyriesi ani nova podlaha ci omietky, to si musis vyriesit sama v hlave 🙂 drzim palce, fakt sa nestrachuj. osobne si mylsim, ze daleko, daleko skodlivejsie nez stary dom je pre dieta sterilne prostredie, dezinfikovana domacnost a uzkostliva matka, brrr.

lilitela
12. júl 2015

@asaela No ale nikto nepozname v akom stave je tvoj dom, aj ked je stary a tie byvaju "plesnive", mozes mat kludne pekny slnecny dom. Ja som do cca 6 rokov byvala vo vlhkom rodinom dome na striedacku s pivnicnym bytom v starom meste, a dnes trpim alergiami a astmou. A tie sa mi prejavili az po 30-ke. Neviem, ci to suvisi, ale ak ano, tak chcem povedat len to, ze to, ze sa niekomu neprejavia problemy hned, neznamena, ze ho nemozu postretnut dodatocne, ako nasledok - staci len nejaky spustac. Mas 23-rokov, problemy mozu prist aj neskor.
@zuzanna24 A pozor na to savo, dychat chlorove vypary je velmi nezdrave tiez.

nevenka
12. júl 2015

@lilitela

no...a moj manzel zil cely zivot v suchom nezaplesnenom byte a ma astmu a otrasne alergie...ja som vyrastala v starom storocnom dome, doteraz ho maju nasi, menili sa podlahy, steny, ale niekde su este take 20-rocne drevene obklady a je tu vlhko, studna je blizko pri dome a zaklady storocneho domu su nie tak izolovane, takze plesni a vlhkosti je tu riadne dost. A astmu ani alergiu nemam a chodime sem aj s malym a cakam druhe babo...Inak je tu cisty vzduch, je to dedinka Panu Bohu za chrbtom a manzel vyrastal v priemyselnom meste. Takze vsade sa najde nieco, z coho mozeme byt chori...

lorela
12. júl 2015

@asaela Ty si lekarka?

ladyblcha
13. júl 2015

@zuzanna24 myslim, ze ste spravili maximum, co sa vam podarilo, vzhladom predpokladam k financiam 🙂 . ja by som to tak tragicky nevidela ako niektore dievcata pisu. ved sama pises, ze co ste mohli, to ste poriesili, nezmierila si sa s povodnym stavom a iste s vela evri by sa vela dalo vyskakovat.
a pavuky nesuvisia so spinou, skor s tym, ze je to nezatesneny nevakuuovo uzavrety dom a priroda vonku 😉

janickacrazy
13. júl 2015

@lilitela Veru nie je starý doma ako starý dom, moja babička má 70ročný domček, ale tak od začiatku sa tam žilo, kúrilo, vetralo a nikdy tam žiadne plesne neboli, záleží to ode mnohých vecí, ako sú základy domu urobené, na ktorú stranu je orientovaný, či tam slnko svieti, či je tam dáka izolácia, atd. Kamarátka teraz prerába starý dom a museli si volať nejakú firmu aby im to odvlhčili od základov dole, lebo to nebolo zaizolované od spodu a potom sa im robili tiež plesne. Plesne určite škodia každému, len sa to fakt nemusí hned prejaviť, ale ja by som v takom dome teda bývať nechcela. Prinajmenšom treba tie podlahy vymeniť a tie staré omietky otlcť a dať nové, nie je to až také drahé, ak si to budú robiť svojpomocne.

asaela
13. júl 2015

@lorela paci sa mi tvoja ironicka otazka :D

lorela
13. júl 2015

@asaela Aj mne tvoja odpoveď. Vlastne obe 😀

jabadaba
13. júl 2015

@asaela nebola by som si taka ista, mam zial osobnu skusenost s pobytom v plesnivom pribytku. Plesne poskodzuju zdravie, su totiz tazkymi toxinmi. Nieco si trosku nastuduj. Ja to uz bohuzial viem. 😝 Tri mesiace na plesnivej ubytovni a na dozivotnu alergiu bolo zarobene. Prve mesiace takmer tazka astma, rozvrat kvrneho obrazu, skoncilo to odberom kostnej drene! Imunita odpalena! Liecila som sa niekolko rokov, dodnes nie som fit. A to su uz roky. U nas sa tak nejak traduje taka jedna ludova sprostost, ze plesne su neskodne, bezne babky na dzedzinach konzumuju plesnive zavaraniny, sak co, plys z vrchu zoskrabneme lyzickou. Plesne totiz siria tzv. spory, tie sa dostavaju v miestnostiach do ovzdusia a nasledne ich vdychujeme. Konzumaciu plesnivych dzemikov si spory dostavame do organizmu detto, pretoze nielen na vrchu su plesne, ale ich spory su skrz nasrkz v kontaminovanej potravine. Tak sa aj nadalej uistuj ako je niekto uzkostlivy a ako su plesne neskodne....Su, tie v syroch, ktore ja uz napr. nemozem lebo by ma rovno odrovnali. Vdaka zelenej kozusine na plafone kupelne, v ktorej som stravila tri mesiace! Tiez som to podcenila, ved co, plesen na strope, je tam toho....no a bolo. Asi by si nemenila s naslednym behanim po tych najtazsich oddeleniach, ze nie?

jabadaba
13. júl 2015

@zuzanna24 okrem plesni by som si dala bacha aj na to savo. Ci chcete, ci mozete/nemozete, barak treba dat do poriadku. Ak je komplet plesnivy! A to mimo teba. A nez pride dieta. Sterilny byt nemusi, to nie je ani ziaduce a zdrave. Ale nesmie byt plesnivy.

lilitela
13. júl 2015

@nevenka Ano to suhlasim, priciny mozu byt rozne. A ani som vo svojom prispevku netvrdila, ze pricinou mojich alergii a astmy bolo byvanie vo vlhkom dome. Moze tam hrat rolu kopec aspektov, v ktorom obdobi zivota co sa deje, a dokonca aj prenatalny vyvoj. Z lekarskeho hladiska ale je zname, ze to zdraviu neprospieva, a extra suchy vzduch samozrejme tiez nie, myslim, ze sa to vlastne nevylucuje.
A uvediem, co som uz raz povedala, problemy, ako nasledok zivotneho stylu, sa predsa mozu prejavit v neskorsom veku. Neviem, kolko mas rokov, ale mozno na teba este nejaka alergia caka, co vies? Mne je jasne, ze su medzi nami aj zeny, alebo ludia, ktori neriesia, co ma naco vplyv a ci niecomu mozu zabranit, alebo predist - proste strcia do ruky rocnemu decku poriadne preudenu mastnu slaninku a hotovo.
Ja myslim, ze zakladatelka je maminka, ktora riesi; a nepyta sa, ci jej plesne 100% ublizia, ale ci MOZU ublizit - ano mozu.

lilitela
13. júl 2015

@janickacrazy Ja ked som bola decko, mne ta zatuchlina dokonca vonala. 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre