icon

Môže tehotná papať mliečne výrobky a piť mlieko?

babybuterfly
15. jún 2012

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, či môžem ako tehotná piť mlieko a jesť mliečne výrobky. Ďakujem za odpovede.
Katka.

anjelicek26
15. jún 2012

@dajna11 - mlieko je potravina. To, ze je tekute neznamena, ze to ma byt brane ako alternativa k vode ci cajiku 😀 Moje deti nechodia smädne len kvoli tomu, ze im zla mama mlieko nedopraje 😀 Mliecne vyrobky papaju - jogurty, maslo, syr, proste tam, kde vidim AJ prinos. Ale po dojceni PIT mlieko - je pre mna nezmysel. Robime to zo zvyku, nie kvoli tomu, ze by to bolo prinosne, je to skor narocne - na travenie a aj na filtrovanie oblickami. Nehltam privelmi studie, ale toto mi prijde nelogicke, ze az... prevazia negativa pred prinosom.

nana776
15. jún 2012

@olifcek mala si pravdu 😀 no super ja ani neviem co jem ale neodradza ma to 🙂 on ma bielu plesen na povrchu preto sa mi tak paci 😀

anjelicek26
15. jún 2012

@nana776 - su aj neskodne plesne, ja som sa vyhybala predovsetkym modrym plesniam - ako v niva syre.... odpustila som si mozarellu kvoli riziku listeriozy... a to bolo asi tak vsetko, co som vynechala.

mahalo
15. jún 2012

@zuzi0911 v podstate to plati aj pre mliecne vyrobky, pretoze su kysele a nie zasadite. Preto je vstrebatelnejsi rastlinny vapnik. Tvoje telo sa s kyselinou musi vyrovnavat neutralizaciou. K tej su potrebne fosfaty, ktore su v kostiach a zuboch viazane spolu v vapnikom. Prebieha to tak, ze telo si na neutralizaciu zoberie fosfaty a vapnik ktory sa na nich viaze vyluci mocom. Takze v konecnom dosledku, ta to odvapnuje. Ale ohromna celosvetova propaganda na cele s reklamami ktore na teba utocia neustale ake je mliecko a podobne potrebne kvoli vapniku robi svoje..

annaopialova
15. jún 2012

ahoj ja by som povedala skor ze musis aby sa ti po porode aby sa ti zuby nerozpadavali kosti neodvapnovali pri nedostatku vapnika ale aj babo aby ho malo dost

jahodnicka
15. jún 2012

V těhotenství mléčné výrobky samozřejmě můžeš. Nemá to s tím co společného.

Jinak souhlasím 100% s @anjelicek26 mléčné výrobky zdraví člověka příliš neprospívají a měly by se jíst max ve velmi rozumné míře. To že o tom valná většina z vás nic neví, proto, že se o to nikdy nezajímala, neznamená, že to tak není!!! Doporučuji v případě zájmu nastudovat odbornou literaturu a né vynášet rozumy, když o tom nemám páru.

tinki
15. jún 2012

preboha, baby, nejaká mladá holka tu dala stupídnu otázku a vy sa teraz chytáte za slovíčka. Je každého osobná vec, či dieťaťu dáva niekto mlieko alebo nie....Bez mlieka nezomrieme. Sme jediná rasa, ktorá pije mlieko..Ani černosi ani aziati, mlieko nepijú, pretože ho neznášajú.
My sme na to zvyknutý, lebo to ostalo z čias hladu a vojen, kedy nebolo ničoho, iba mlieko.
Kto chce, nech si dá, kto nie, nech si nedá.
Apropo....viete, že najviac vápniku obsahuje MAK?

nana776
15. jún 2012

@anjelicek26 vidis to ja taketo veci vobec nemam nastudovane.no tie farebne by som ani ja nejedla.pravdu povediac mna to uz ani nebavy citat lebo fakt cim viac sa snazis tak tym to viac stoji za prd.

anjelicek26
15. jún 2012

@nana776 - veru ono sa to da aj prehanat, ja som sa vyhybala neprepecenemu mäsu - nikdy som nemala toxoplazmozu a je moznost ju takto dostat - umyvala som poctivo zeleninu - opät kvoli toxoplazmoze... proste som sa bala.. vajicka som jedla len na tvrdo, nejedla majonezovy salat ci bagety zo stanku - bala som sa salmonelozy, nejedla som nepasterizovane syry - bala som sa listeriozy, syry z modrou plesnou. Nemala som pocit, ze by som kvoli tomu nemohla nic jest 😅 😅 Vlastne som sa stravovala tak ako predtym ;) Len moj milovany polo krvavy steak som si musela odpustit 😅 🤐 🤐

bamb27
15. jún 2012

podla mna uplne normalna regulerna otazka,,, neviem co je na nej stupidne
@babybutterfly uz ti to sem sice pisali ale zopaknem, plus daco prihodim, mozes samozrejme, vyhybaj sa len plesnovym syrom a neprevarenemu mlieku z mliecnych automatov, v tych syroch moze byt listerioza a v neprevarenom mlieku...co ja viem, no moze byt krava nejak chora alebo co,, radsej prevarit, nemalo by sa stat, ale nikdy nevies, v tehotenstve opatrnost nezaskodi,,, a kamaratke povedz ze dobre moja mila, ked nieco tvrdis tak povedz presne ako to je,,, a inak este sa neodporucaju mliecne vyrobky v tehotenstve ak je vysoke riziko ze dietatko bude alergicke na bielkovinu kravskeho mlieka
,,,ziviny a vapnik mas v mnozstve inych potravin, ako napriklad strukoviny, hrach, brokolica, pohanka a dokonca sa vapnik z nich vstrebava ovela lepsie ako z mlieka,,, strasne vela vapnika ma aj mak, asi 100krat viac ako mlieko,,,
ale ak nemas problem a mas rada mliecne tak veselo 😉

tinki
15. jún 2012

@bamb27 vieš prečo pre mňa stupídna, lebo sa dnes zaregistrovala a od rána dáva len takéto otázky a viac na ne nereaguje..Príde mi to, že sa niekto dobre zabáva na nás, ako sa tu hádame..

katka1981
15. jún 2012

@babybuterfly, niektori hovoria, ze skodi aj grep, pytala som sa na to gynekologa, neskodia, vsetko s mierou. Porad sa s gynekologom, on vie najlepsie. Ale co sa tyka mliecnych vyrobkov, pokial ti doteraz nevadili a nevadia ani teraz daj si, nepocula som este ze by mohli skodit. Napis si zoznam otazok, v kt. nemas jasno a na poradni sa spytaj lekara, poradi ti asi najlepsie. Aj ja som tak spravila hned na prvej poradni. Nezakazal mi vobec nic.

bamb27
15. jún 2012

a tak som neprihodila,, nevsimla som si ze tema vzbudila take vasne @anjelicek26 a @titkovamiriam to napisali fajn,,, smiesne co obycajna otazka rozprudi, a nie len tato, je ich tu na maaareee,, @tinki ak ma nieco rozculuje tak neriesim, necitam, nezapajam sa,, to uz som teda nepozerala co slecna za otazky od rana prihodila, nie vzdy mam na to cas.. mno, inak ked mam cas tak to kukam a zasadne ignorujem, mali by sme to tak robit vsetky, ale asi zbozne prianie,, ze? 😉

estterka
15. jún 2012

@libka1 http://www.ezofit.sk/index.php?menu=1187

vedela si,ze mlieko davaju do popredia najviac vyrobcovia liekov proti osteoporoze? cim viac chorych,tym viac penazi za kupene lieky 😔

dajna11
15. jún 2012

@anjelicek26 nevravím že je to alternatíva vody.....ale obasahuje vodu,kto je smädný pije vodu,čaj ,minerálky...aj mlieko....ja neviem teda pijeme mlieko roky všetci čo poznám,nikomu neubližuje,myslím že aj ty ked si bola maličká si ho pila,možno aj neskor....nemáme problémy s obličkami,s trávením,nie sme obézny,výsledky vyšetreníé máme ukážkové,sme fit......v čom mi škodí to že si dám pol litra mlieka napr??

poisonblu
15. jún 2012

jasne, ze mozes...obsahuju vapnik, ktory je v tehotenstve velmi potrebny...musis sa vyhybat iba nepasterizovanemu mlieku a vyrobkov z neho, lebo mozu obsahovat listeriu-bakteriu...vyhybat sa treba plesnivym syrom hlavne - niva, camembert..a vyhni sa aj pecienke-kuracia, bravcova-lebo obsahuju vitamin A, ktoreho v tehu nesmies prijimat vela

nana776
15. jún 2012

@anjelicek26 ja som od zaciatku tehotenstva brala vitaminy femibion a potom gs mamavit s dha ... vkuse som mala zle vysledky na anemiu...malo zeleza proste vsetko mi chybalo...tak som sa nahnevala a povedala si ze to uz teraz v poslednom mesiaci vysadim ze to nema vyznam a vysledky som mala ovela lepsie.pritom jem stale to iste...tak ja uz fakt neviem.ale presne toto iste mi spominala aj kamaratka.ze vsetko vysadila a zrazu vsetko dobre doktor ju este pochvalil ze vidno ze sa inak stravuje pritom jedla ako vzdy

anjelicek26
15. jún 2012

@dajna11 - ide o nadmernu zataz - velmi tazko sa tie zivocisne bielkoviny filtruju, rovnako soli, proste organizmus maka navyse - ci uz creva, pecen, ci oblicky. Je to ako s kazdym "nezdravym" jedlom, telu trva dlhsie, kym ho spracuje. Prilezitostne to urcite nie je problem - ale ked je to od maleho dietata kazducky den pol litra, tak to uz problem fakt je. Ide o opotrebovanie organov, ktory den po dni, kvapocka ku kvapocke - proste vznika. Ako tu uz bolo pisane, mlieko svojim zlozenim kosti odvapnuje - nie, ze by im pomahalo. Ostatnou vyvazenou stravou to das do poriadku, ale preco v prvej linii skodit telu? Viem, ze ten problem sa objavi mozno v 65-, 75-rokoch.. ale no a? Raz ten vek mat budem a nechcem nadavat sama na seba, ze som si to sposobila sama :( Ja chcem byt pohybliva a nechcem, aby mi zlyhavali organy, pokial to bude mozne... to iste chcem aj pre svoje deti.

anjelicek26
15. jún 2012

@nana776 - ja som na zelezo jedla cucoriedky a melasu a lekarke odkyvala lieky na zelezo, vysledky uz potom boli super a lieky ostali nevybrate v lekarni ;) Samotny femibion uz pri anemii urcite nestaci.

danka.k
15. jún 2012

@babybuterfly cez tehu nesmieš nič jesť ani čerstvý vzduch dýchať 😀 ty kokso veď tehu nie je choroba. Všetko môžeš

alenka600
15. jún 2012

@anjelicek26 Niektore myty su proste tak hlboko vzite, ze ich nevykorenis tak skoro....mlieko je zdrave(napr na kosti)a podobne. Aj ked ma prekvapuje, ze sa toho pridrziava relativne mlada generacia, ked mne uz moji rodicia pred nejakym casom hovorili, ze oni teda mlieko vysadzuju a jogurty, tak tiez uz vobec nebudu jest....
A krabicove mlieko? Ved to uz ani nechuti ako "mlieko" - kto si este na jeho chut spomenie. Takze ja suhlasim s Tebou.
Netvrdim, ze je mlieko jed a urcite sa ho netreba ani dotknut, to keby ma chceli niektore maminy teraz kamenovat. Len jednoducho v dnesnej dobe uz pridanu hodnotu nema...

adelaine
15. jún 2012

@babybuterfly ahoj, trosku cudne si polozila otazku, preto tu samozrejme zase vznikla ako predpokladam burliva diskusia....
mliecne vyrobky samozrejme mozes, comu sa treba vyhnut su makke zrejuce a plesnove syry, prip. nepasterizovane mlieko pre mozny vyskyt listerie, inak co sa tyka mliecnych vyrobkov nie je myslim obmedzenie...
treba vsetko s mierou...

ale neda mi este okomentovat jednu vec, nie je pravda, ze sa zena tehotenstvom odvapni, to by sme sa po 2 ci viacerych tehotenstvach uplne rozsypali a vypadli by nam zuby...to je blbost...ale zase
ani nebudem suhlasit s babami, co pisu vyssie, ze mlieko nie je dobre na kosti, v urcitej miere mliecne vyrobky ( a nielen tie) pomahaju zabudovavat vapnik a vitamin D do kosti, lebo strata kostnej hmoty a jej zmena je sposobena nepomerom medzi odburavanim a novou tvorbou, a kedze kost nedostane co potrebuje...vysledok nenecha na seba dlho cakat...hlavne u zien, ked su v klimakteriu, pocas menopauzy, kedy je zvysene odburavanie vapnika sposobene poklesom estrogenu, ale to je uz o inom 🙂

llia
15. jún 2012

@babybuterfly nie je nič jednoduchšie, ako pozrieť si na nete jedálniček pre tehotné ženy a nepýtať sa tu také hlúposti. Tvoja kamarátka ti povedala strašnú hlúposť, ja som sa inak hlúpostí napočúvala, čo sa všetko nesmie. Jedz čo ti chutí, hlavne vždy čerstvé,zeleminu a ovocie denne, samozreje aj mliečne v. a mlieko. Inak aj vajcia sa jedia, to mne zase kamarátka hovorila, že nemôžu, ale len som si ťukla na čelo.
pozri-
http://www.dojcenskavyziva.sk/sk-SK/Tehotenstvo...
tu má š aj škodlivé potraviny a celý jedálniček:
http://tvnoviny.sk/spravy/radimevam/jedalnicek-...
tak čítaj🙂

kiwi82
15. jún 2012

ahoj, ono je to možno myslené tak, že sa neodporúča tehotným piť neupravené mliečne výrobky ako napríklad priamo od kravy mlieko alebo čerstvú neupravenú bryndzu, lebo v nich môže byť lystéria, čo je pre tehotné škodlivé. Ale tie vecičky z obchodu sú už tepelne upravované, termizované a neviem čo, takže to je nezávadné a kľudne to môžu tehotné 😉

minewka
15. jún 2012

@babybuterfly máš jesť to, čo si telo pýta. žiadne prehnané a extrémne prístupy. Som presvedčená, že najmä v tehotenstve (a nielen v ňom) - si telo samé zapýta, čo mu chýba. Kľudne pi mlieko, jedz syry, pi bylinkové čaje, kľudne jedz rybu - všetko je ok.

Naši predkovia neboli hlúpi a dobre už v dávnych dobách vedeli, čo je dobré, liečivé a prospešné. Len dnes svet padol na hlavu 🙂 A najhoršie sú polopravdy... 🙂...aj v tom "nepití" mlieka - prečítaj si čosi o listerióze.A hlavne aj si prečítaj z čoho a ako ti hrozí.A hlavne - že hrozí nielen z mlieka 🙂

PS: Taká perlička - posledné 2 týždne pred pôrodom som pila 3 litre plnotučného mlieka denne, nemohla som si pomôcť, strašnú chuť som na mlieko mala...Dnes viem prečo - kôli inej chorobe telu chýbal vápnik - preto si ho pýtalo. Nikdy predtým a ani potom som nemala potrebu piť 3 litre mlieka 🙂

A narodila sa mi krásna a poriadna baba - ktorá má teraz 15 mesiacov - ani raz nebola chorá, všetko očkovanie znáša bez problémov (ťuk, ťuk, ťuk) 🙂 🙂

kvetinka211
15. jún 2012

@babybuterfly niektori aj doktori nemaju pozitivny nazor na mlieko a mliecne vyrobky, napr. Dr. Bukovsky je dost proti nemu, ale osobne si myslim ze je to skor jeho osobny postoj nez podlozene tvrdenia. Da sa samozrejme aj bez mlieka prezit v zdravi tehotenstvo, ale potom treba velmi velmi sledovat zlozenie stravy a kedze u nas nedostat bezne vyrobky obohatne vapnikom, tak by to bolo narocne na cas aj financie. Takze pokial si zdrava a mlieko mozes tak nie je dovod nedat si jogurt a syry, tehotenstvo na tom nic nememi. Vacsina doktorov ti mlieko odporuci.

Tvoja kamaratka ale predpokladam ze len nieco zacula v mediach, zle pochopila a tebe rozprava nezmysly.

lauricka
15. jún 2012

@anjelicek26 ona sa pyta, ci moze mlieko a mlieko moze, co tu, akoze rozoberate furt? ona sa nepyta, ci moze slize, mak a ja neviem, co.
a @babybuterfly , vies, co? spytaj sa svojho lekara, lebo tu je dost ludi akosi prilis mudrych, ako vidis, len ci aj ty z toho budes mudra, to neviem...

kvetinka211
15. jún 2012

@minewka inak na tom, ze si telo vypyta nieco asi bude ... ja som za normalnych okolnosti ciastocna vegetarianka, mäso tak 2-3 krat do mesiaca ... no v tehotenstve aj 2-3 krat do tyzdna 🙂 Tak som sa tomu nebranila, asi to bolo potrebne. Strukoviny mam velmi rada a v tehotenstve som ich nemohla vidiet, aj s niektorymi druhmi zeleniny som mala problem, nemohla som citit aj napr. parmezan prve mesiace. Byvalo mi zo vselicoho zle, ale pecena hus s loksami mi spravila pokojne brusko ... no dodnes to nechapem :D Potom sa to postupne dalo zasa do normalu po porode, aj ked mäso jedavam castejsie nez pred tehotenstvom kvoli kojeniu.

vejula
15. jún 2012

@libka1 v maku maš 20x viac vapnika ako v mlieku
Ja mlieko pijem, pretože mi chuti, ale tym bachorkam o nevyhnutnej potrebe kravskeho mlieka neverim....

@anjelicek26 Vieš čo som minule čitala? že pozjedení neviem kolkych makovych buchiet, by ti namerali pozitivne testy na drogy. Čomu v podstate tiež neverim, kedže drogy sa vyrabaju zo šťavy z nezrelych makovíc. Ale tak vidiš na internete sa dozvieš všeličo 🤐

minewka
15. jún 2012

@kvetinka211 no ja som o tom presvedčená.. 🙂...dnes nepočúvame telo, ale moderné trendy, ktoré ktosi nalinkoval ako jediné pravdivé a správne. Každé telo je individuálne, každý máme iné nároky, iný výdaj energie, iné prostredie, iné nároky má bábo, iné vstrebávanie živín... 🙂

Ja som zase viac menej mäsožravec - ale prvé 3 mesiace som mäso nemohla ani cítiť..a potom do konca tehu len veľmi málo... 😅