Nemám chuť oznamovať rodine, že som tehotná
Som tehotná, 17tt. Je to moje druhé dieťa. Vzhľadom na to, že rodina sa aj tak veľmi nezaujíma o naše prvé dieťa (tak max 1x za 2 mesiace a ja som už akékoľvek pokusy dávno vzdala), ako aj asi pôsobenie tehu hormónov, + iné aspekty (predošlý potrat, IVF, tentokrát ťažšie prebiehajúce tehu), proste to necítim tak, že im chcem oznámiť, že budeme mať prírastok. Avšak si uvedomujem, že donekonečna sa to skrývať nedá (bruško už vykúka), a cez Vianoce sa určite všetci stretneme, a navyše, ak by sa mi to aj podarilo ešte skryť, tak by som zase dodatočne musela vysvetlovať, prečo sme to "tajili". Rodina si totiž neuvedomuje, že sa nedostatočne o nás a vnučku zaujíma, proste majú svoje nastavené štandardy a pravidlá. S tými sú spokojní a pocity druhých najbližších ich nezaujímajú.
Takže som manželovi vysvetlila svoj postoj a názor a poprosila ho, že ja si to oznámim svojej časti rodiny a on nech svojej (on sa na to celý čas tešil (proste sa chcel pochváliť, vníma to inak), akurát čakal na moje "zvolenie") a že ho prosím, aby im to vysvetlil nejako slušne, že ako to cítim a za gratulácie ďakujem. A ak niečo majú ohľadom tejto veci, nech riešia iba s ním. A tu je pes zakopaný. Zrazu sa môj manžel k ničomu nemá, už prešli dva týždne a nikomu nič nepovedal. Keď som sa ho pýtala, že o čo ide, povedal mi, že im to chce oznámiť osobne. Lenže my sa s nimi skôr než na sviatky nestretneme, čiže ma tak vystaví presne tomu, o čo som ho prosila, aby ma ušetril. Dosť ma aj nahneval (nie je to žiaden hlupák, že by si to neuvedomil), ale teda som mu to vysvetlila, a znova ho poprosila. Čas sa však kráti, ja som chcela aby tá "prípadná eufória" u rodiny do sviatkov opadla. Neočakávam, že nepadne reč na moje tehu, akurát viem, že už sa nebudem musieť pozerať na to prehnané nadšenie, ktoré trvá tak 10 minút, a potom už nikdy viac. (Pamätám si totiž, ako to bolo pri prvom tehu.) A ja teda začínam rozmýšľať, či nemám sama rozposlať jeho rodine SMS s oznámením ako aj s vysvetlením svojho emočného stavu. Nechcem to robiť bez mužovho vedomia, ale ak sa on v tejto veci plánuje ku mne zachovať tak, ako to zatiaľ vyzerá, tak niet nad čím brať ohľady. Čo myslíte, ak (by) ste boli na to podobne ako ja, čo (by) ste urobili?
@lilitela myslim,ze tehotenstvo je tvoja osobna vec a nemusis to nikomu oznamovat ani pisat smsky.Ked o tvoje prve dieta rodina velky zaujem nema,tak nebudu mat ani o druhe snad.
Ja som svoje prve tehotenstvo chcela utajit co najdlhsie.Zo zdrav.dovodov,iba v praci som musela s atestom v ruke sefovi oznamit tehotenstvo kvoli ochrane tehotnej.Chceli sme oficialne s manzelom tehu oznamit az po kritickej hranici 12.tt..................bohuzial spravu rozsirilo zopar ludi dalej a svokrovci sa nastvali,lebo sa to dozvedeli ako posledni. 😕 Pritom sme im prichystali krasne prekvapko s fotkou zo sona a textom a oni sa mracili,ako keby niekto zomrel.........................
Teraz je zase vsetkym divne,ze mam velke brucho.Zase sa siria spravy,ze vraj cakam prirastok.Nikomu nic nevysvetlujem ani nekomentujem ani neoznamujem,lebo skutocnost,ci som alebo nie som tehotna teraz,je iba mojou a manzelovou osobnou vecou 😉
Dufam,ze chapes,co ti chcem tymto povedat a rozhodnutie zalezi iba na tebe.Drzim palce 😉
Boze ja ked čitam niektore prispevky, ale tak celkovo tu na MK tak som šťastná ze mam ,,väčšinu,, dcery..lebo na margo svokrovcov čitam len same ponosy, a ako je to ,,nevestám jedno čo svokrovci,, Kazdá z nás raz bude svokra - predpokladám väčšina a potom sa vam vrati všetko to čo ste robili aj vy - nezaujem, ignoracia, blbe kecy, staranie sa do vychovy a tiež sa mnohé dozviete o vnučati od susedy - budete to robiť aj vy..len teraz si myslíte že nie. Omyl...taky je zivot, čo dáš to sa ti vrati aj to dobré aj to zlé. Len skor tie dcery ak maju s mamou dobrý vztah tak inklinuju k nej - syn prilne k manzelke.
@lilitela - ak chceš pošli sms s informáciou o očakávanom bábätku. V žiadnom prípade však nie s vysvetlením tvojho emočného stavu. To by už načo bolo dobré, prosím ťa? Jedine by si si ešte viac skomplikovala vzťahy v rodine, dokonca ešte možno aj s manželom. Keď sa na začiatku manžel chcel pochváliť, ty si ho stopla. On ti vyšiel v ústrety. No a teraz si zmenila názor o 180 stupňov a čuduješ sa, že on okamžite neskočil a nebežal oznamovať tvoje tehotenstvo rodine? A čo si myslíš, že je nejaký pajác na špagátiku?
Nerieš to, čo problém nie je. A nedramatizuje, nerob z komára somára. Pravdupovediac oznámiť túto radostnú udalosť rodine (nech je už akákoľvek) sa mi zdá omnoho lepšie osobne, než nejakými sms-kami.
@sardinka335 sranda, presne to som chcela napisat...ked sa budu vase deti a nevesty a zatkovi chovat tak isto ako poniektore prispievatelky, tak sa maju na co tesit :D
@lilitela pri oboch tehotenstvách som radostnú novinu oznámila ja svojej a manžel svojej rodine. Nedala som mu k tomu žiadny manuál, že ako, kedy a pod. Ak to tvoj muž rodine neoznámil, tak asi k tomu má dôvod a ak to na tebe zbadajú, tak budú vedieť 🙂 Nemáš vôbec žiadnu povinnosť nič im vysvetľovať, vôbec sa tým nestresuj, stačí sa na nich len usmiať, ak budú mať pocit, že by im niekto mal niečo vysvetliť, tak ten niekto je ich syn. A svoje pocity by som určite nepitvala s niekym, kto o to evidentne nemá záujem. Si už veľká, treba vedieť čo s kým a čo určite nie 🙂
...zeny su take nekomplikovane bytosti.... 😀 Viac k teme asi nie je co dodat...
Podľa mňa týmto len umocníš ten blbý vzťah medzi Vami, ak im to neoznámiš normálne a dozvedia sa to len z toho, že si niekto všimne rastúce brucho. Predsa len najbližšej rodine by som to oznámila.
@horana zena, ktora je pragmaticka a u ktorej je ratio v popredi je prave tou spravnou zenou. zenou zenu nerobi to, ze sa podda emociam a obtazuje tym okolie aj samu seba a nevie nic ine robit,. zena je vtedy zenou, ak dokaze zvladnut akukolvek situaciu s graciou a nie hystericky. poznam xy zien, ktore maju v sebe silny muzsky element, ktore tromfnu aj chlapov a aj napriek tomu posobia ako etericke bytosti. take zeny obdivujem, take si nesmierne vazim. odjakziva bol muzsky element v kazdej zene., odjakziva. sama dobre vies, ze vela veci sa v historii udialo aj vdaka zenam. vela vyznamnych veci. a rovnako za kazdym uspesnym muzom hladaj zenu. toto robi zenu zenou. nie to, ze sa podda emociam a ze bude od kazdeho ocakavat, ze ju bude chapat a podporovat ju v tom. a mimochodom, aj uspesne a silne zeny vedia plakat, vedia sa stazovat aky je svet nespravodlivy, vedia kricat, vedia sa hnevat a vedia sa aj tesit, vedia milovat, vedia byt nezne a romanticke a v kazdej takej zene je stale kus dievcata. len taketo zeny vedia, kedy sa hodi tu ktoru emociu pred tym ktorym clovekom vypustit. predsa nebudem behat po ulici a skakat ako vila amalka a vykrikovat aka som happy lebo som tehotna. nehodi sa to. proste nie. ale doma? preco nie. doma mozem skakat dva metre do luftu aj robit stojky. som presvedcena, ze zeny, ktore ty pozorujes a nazyvas polomuzatkami su vo vyjadrovani emocii ovela spontannejsie. vlastne to mozem potvrdit z vlastnej skusenosti 😉
@kliara Trosku to extremizujes. ja som ho nestopla a neobratila som sa zrazu o 180 stupnov a necakam ze hned skoci a poriesi ako chcem.
Presla som si potratom, takze obom nam bolo jasne, ze bude treba pockat na kriticku hranicu. I ked ja nemam chut to nikomu hovorit, je mi jasne ze od partnera nemozem ziadat tie iste emocie a respektujem ho. Ked som mala pocit, ze sme za kritickou hranicou, povedala som mu, ze ak chce, je vhodna chvila, s tym ze som ho poprosila o tu prosbu, aby sa co najviac pokusil to riesit mimo mna. Ale odvtedy presli vyse 2 tyzdne a nic. Myslela som si, ze sa strasne tesi, aby to mohol oznamovat.
Napriek mojej prosbe sa rozhodol, ze to bude riesit cez sviatky a tym ma vystavuje presne tomu, comu som sa chcela vyhnut. A to je ten hlavny problem, ktory sa tu snazim riesit!
@alaguema Vdaka, ja som neni nejaky diplomat a v tomto neviem chodit. Keby sa ma spytali, tak tam budem stat ako tlk. A je to preto, lebo moj muz robi to iste, on sa neozve a oni vedia presne, na koho to maju zahrat. Oni (vratane mojho muza) maju neskutocnu emocionalnu stabilitu, ja som neni tak silna.
A to sa tyka samozrejme aj inych tem.
Rozdiel je akurat v tom, ze ja sa pritom citim strasne blbo, lebo nie som tak zvyknuta, zatialco mojmu muzovi, je to uprdele, lebo tak zvyknuty je.
@lilitela si dospela zena a uz jedno dieta mas, nechapem preco sa hras na cukrovu panicku, ubudne z teba alebo co?
sama pises ze vas ako rodinu vnimaju velmi vlazne, tak co cakas? ze sa na teba hromadne vrhnu?
si tehotna ano som, v ktorom mesiaci . v XY, uz viete co to bude, ano/nie, debata na 40sec a ty to riesis uz 2t a do sviatkov dalsie 2t
nie oni maju emocnu stabilitu ale ty si uplne nestabilna a bezne prevadzkove veci riesis zbytocne. Dost dobre si neviem predstavit ako mozes s takymto nizkym sebahodnotenim fungovat v beznom zivote.
@lilitela v niečom to mám podobné a síce rodina môjho muža je tiež úplne iná, sú veľmi chladní a rezervovaní, naopak v mojej rodine sme takí hlučnejší a máme veľmi otvorené a srdečné vzťahy. So všetkými ale vychádzam fakt dobre, rešpektujeme sa navzájom. Aj oni ťa budú rešpektovať, akonáhle vycítia, že ty máš sebadôveru. Netreba si veci brať osobne, celkovo vo vzťahoch, nie len v tomto, je to tou najlepšou devízou, získaš nadhľad a nebudeš dbať na mienku iných o tvojej osobe. Je to LEN ich názor a vypovedá viac o nich samých, ako o tebe. Nikto nie je taký dôležitý, aby si sa musela cítiť ako tĺk. Nauč sa mať ich tak zdravo v paži. Nemyslím to tak, že nerešpektovať, alebo byť drzá, ale nepripisovať im takú dôležitosť. Sú to tiež len ľudia ako ja alebo ty a ich emocionálny kľud ťa vôbec nemusí zaujímať 😎 Ty si iná, si rovnako jedinečná a vôbec nemusíš byť ako oni.
robíš somára z komára 😉
k teme : naco by si to robila? casom to zbadaju
nebud trapna, chovaj sa normalne, proste to povedz a nerozmyslaj nad chujovinami
inač fakt, oficiálne oznamovanie tehotenstva je nejaká povinnosť? Veď niekto z rodiny si to všimne, posunie ďalej, rodinné tamtamy roznesú aj bez námahy si myslím...
A to, že sa príbuzní nesprávajú tak, ako si predstavuješ a neprejavujú záujem o prvorodené dieťa - toto sa nedá nasilu vynútiť. Buď prirodzený záujem je alebo nie je. Ak nie je, treba to rešpektovať, nie každý sa dokáže správať ako prototyp dokonalého starého rodiča, strýka, uja, tety atď. Bohužiaľ. Darmo v sebe pestuješ ukrivdenosť, v ničom ti to nepomôže. Deti ste mali vy ako rodičia, z vášho osobného rozhodnutia, široká rodina vám schvaľovala toto rozhodnutie? Asi nie, tak nežiadaj od nikoho to, čo nedokáže poskytnúť. Ak niekto nedokáže poskytnúť skutočný a úprimný záujem o dieťa, tak umelý a neúprimný záujem len kvôli tebe by ti bol
nanič...
@lilitela tak chces, alebo nechces im to oznamit? Najprv povies muzovi, nech to urobi on a potom ta hneva, preco to este neurobil... Ak im to nechces povedat, kasli na to, raz sa to dozvedia urcite 😀 Ak chces, dvihni telefon, povedz a hotovo. Robis z toho vedu. Nemas co, komu vysvetlovat... Kto urcil, kedy sa ma tehotenstvo oznamovat? Teoreticky, ani nemusis vediet ze si tehu. Aj take veci sa deju 🙂 Je to tvoje dieta, tvoja vec...
@lilitela kedze celkom nechapem tvoje zmyslanie a coho sa vlastne obavas tak odpoviem len na tvoju otazku. Nerobila by som vobec nic a bolo by mi uplne jedno kedy im to manzel oznami 😉 Alebo ci na to pridu tak ze to na mne zbadaju. Preco ti vlastne vadi ked im to povie na Vianoce? Ved co, dolezite je ze cakas babo, ako a ci ti budu blahozelat je fuk. Ci sa pretvaruju alebo nepretvaruju by mi bolo tiez uplne u zadele 😀 😀 😀 Sadla by som si do kresla, dala si caj a s blazenym usmevom by som pustala vsetko jednym uchom dnu a druhym von vratane reci o tom ci sa nieco tajilo ci netajilo 😀 Merry Christmas!!!
ja dostat sms oznamenie o tehotnosti, pripadne postou karticku s odtlackami noziciek a terminom porodu, pomyslim si o odosielatelovi, ze mu svihlo...ako pardon, ale nehrabe vam uz niektorym ?
a nevychadzam z udivu, na co vsetko vam ostava energia a cas 🙂
slepa zavist, ze mate tak proste zivoty, aj ja si prosim z tej jednoduchosti 😀

Ja som tiež nikomu nič nepovedala. Mama si všimla v 3. mesiaci a svokra v šiestom (chodíme tam každý týždeň). Bola urazená, mne to bolo jedno. Mal jej to povedať jej syn.