icon

Odmietanie vyšetrení počas tehotenstva

alk05
10. aug 2015

Baby....stretli ste sa niektora s tym ze tehulka odmietla vysetrenia? Teda ziadne sono ani odbery....alebo teda ze gyn na prvu prehliadku isla az v piatom mesiaci? Mne zomrelo dietatko na VVCH a pocas tehu ked lekari zistili diagnozu proste povedali ze chyby sa pocas tehotenstva liecit nedaju ze sa vysetrenia robia len aby zena mohla ist do 24.tt na potrat a to mi vadi....proste jedine co robili je ze ma presviedcali na potrat.....znovu to absolvovat nechcem tak rozmyslam ze sa na cele tie vysetrenia vykaslem....pretoze ak aj nieco najdu nepomoze nic....len co to tehulku stresuje....

eaka
11. aug 2015

Prosím Ťa @alk05 daj si spraviť všetky vyšetrenia, aby si náhodou nekupovala kočík zbytočne..

alby2014
11. aug 2015

@alk05 Tak este raz po lopate, ak nechces nemusis absolvovat ani ultrazvuk a prejasnenie sije v 13tt ( to je na vvch), mozes v 16 tyzdni odmietnut triple test (vvch) a morfologicky ultrazvuk v 20tt (vvch). Ostatne ako tlak, moc a krvny obraz si nechaj urobit, lebo to sa da ovplyvnit roznymi doplnkami a moze odhalit riesitelne vady. V rodine mame skusenost s vvch, nie je pravda, ze lekari sa nesnazia urobit nic, snazia, len obcas sa neda. Ani jeden lekar nas netlacil k potratu, kazdy len realne povedal prognozu, ktora bola aka bola. Nie kazda mamka, ma silu dieta donosit a starat sa o neho, alebo ho nechat nasledne ticho odist...preto, ci sa ti to paci, alebo nie obcas je riesenim aj ina moznost. A nebavime sa tu o vade typu down, alebo razstep pery.

Dnesny trend spochybnovania lekarov ma vytaca do extremu. Najdi si lekara, ktoremu veris a ver. Moja gynekologicka do mna nesahla skoro do 6. mesiaca - dalo by sa povedat, ze ideal....Kazde jedno vysetenie som chcela a tesila sa z neho, ze je vsetko ok. Zijem v 21. storoci a chcem vsetky jeho vyhody, odmietam rodit ako vstedoveku - lebo je to prirodzene ( stacil mi minule opis jednej holky a jej porodu z toho idealneho Hainburgu). Ale to som ja, ty mas pravo volby tak ako som opisala, len potom dosledky... Mysli na to, ze dieta ma totiz PRAVO na najlepsiu starostlivost a ja mu to pravo nesmiem upierat.

vevesh
11. aug 2015

@alk05 nie vsetko, co sa vysetruje, je potrebne, pokial nie su indikacie - geneticke malformacie nezmenis, ale vyvoj dietata pri problemoch pocas tehu mozes ovplyvnit liecbou (ako uz bolo spominane stitna, nedostatok vitaminov, tehu cukrovku atd.), pretoze neliecenim dokazes sama z dietata zdraveho urobit dieta postihnute....
Za mna, co by som odmietla - vsetky geneticke testy (krvne, sono atd.), vaginalne vysetrenia, sono kazdu poradnu
Co, by som podstupila - krvne testy (stav krvneho obrazu), 3 sona (na potvrdenie tehu, jedno morfologicke a jedno pred porodom kvoli polohe plodu, odozvam), test na cukrovku a tlak + vaha..

eaka
11. aug 2015

Je zaujímavé, ako "mamičky", ktoré nemajú silu donosiť poškodené dieťa, akýmsi zvláštnym spôsobom majú mať silu nechať to dieťa vo svojom vnútri rozkmásať a vysať.. Akože tento prístup, že potrat je vlastne dobro.. wow..

alby2014
11. aug 2015

@eaka V case, ked sa definitivne potvrdi vvch nezlucitelna so zivotom, ti uz musia vyvolat normalny porod, nikto nic nekmase a netrha. Nesud, lebo nevies aka je to bolest, aka tazka je cesta k rozhodnutiu a ako sa tazko z toho lieci.

betina1984
11. aug 2015

@alk05 nie a myslim ze maloktory to robi. On nema dovod ma kontrolovat. Vsetky krvne testy mi robi gyndos

sardinka333
11. aug 2015

@eaka všetky sme hrdinky ked sa nás to netýka. Aj ja som proti potratom - fuj hnus fialovy...ale neviem si to predstaviť starať sa o postihnuté dieťa. Stačilo mi to vidieť doma - sestra DMO, denne aj 6x vojtovka, operácie, furt non stop problémy a posraný celý život. Plus v robote - na voziku, vykrutene, retardovane - slepo hluche na kyslíku. Klobuk dole, červený koberec a 100 paparacov pre také rodiny čo si aj napriek všetkému dieťa nechaju a s láskou ho chovaju....ale nie každý to dokaže.
Ja som odmietla len tie triple testy inak nič...a bola som rada, že ma vždy vyšetril, tak som saj zistila že sa predčasneotvaram a mam šetriť.
V denšnej dobe ked je medicina na takej urovni akej je sa ja osobne nechcem vratiť do stredoveku. Iste, deju sa aj zle veci, pochybenia....a nijako to neomluvam, ale nevidim dovod odmietať niečo čo mi vo vysledku može pomocť.

eaka
11. aug 2015

@alby2014 Neviem, kde vidíš, že by som niekoho súdila.. neviem, o čo je teda jednoduchšia táto verzia... Nikomu neželám, aby sa do takejto situácie dostal a musel sa takto rozhodovať a vôbec takéto veci riešiť.. ale moju otázku to nevyvracia... dávať nedostatok síl na donosenie dieťaťa ako dôvod na vlastne ešte ťažšie a viac silu vyžadujúce rozhodnutie takéto dieťa porodiť a nechať umrieť o pár mesiacov skôr?
Inak ideálne v tejto debate vôbec nepokračovať.. Nie je to k téme. Pekný deň 🙂

dilino
11. aug 2015

@alk05 ja som si to prečitala dobre mala chore dieta jasne su vady počas tehotenstva ktore sa predvidať nedaju a je pravda že ak odmietne vyšetrenia nič jej nedaju mam kamaratku ta nechodila nikde a nič jej nedali ani matersku ani prispevok pri narodeni ked sa jej narodilo ja som si prečitala dobre že mala chore tak že ja pišem dobre aj som si to prečitala dobre v 5 mesiaci isť na prehliadku je risk a že odmietne vyšetrenia štat jej nič neda žiadne peniaze to jej povedia na každom urade na ktory sa pôjde opytať a aj ošetrujuci gynekolog aj ja som chodila na pravidelne prehliadky a som pred pôrodom dostala ťažky epilepticky zachvat mam ťažko postihnutu slepu ochrnutu dcerku ležiacu a chodila som pravidelne aj na prehlaidky aj na odbery a dopadla som veľmi zle tak čo ma ideš kritizovať čo pišem pišem k teme.

alk05
autor
11. aug 2015

@eaka uz som si raz dala a bol kupeny zbytocne :(

alk05
autor
11. aug 2015

@alby2014 nemusia....pises hlupost pokial to dieta zije stale mu bije srdiecko hoci je 100% ze zomrie po porode....mozes ho kludne donosit ak sa rozhodnes....tiez mam skusenost

alk05
autor
11. aug 2015

@sardinka333 nejde o hrdinstvo....tiez nie som hrdinka ale ked som stala pred rozhodnutim nechat si postihnute dieta alebo potrat ani na sekundu mi potrat nenapadol....ide o to aky si clovek....nikdy by som nedala suhlas aby niekto zavrazdil moje dieta nech by bolo akekolvek....

kvetulienka253
11. aug 2015

ja som neabsolvovala tripple, ani gluozovy test.

alk05
autor
11. aug 2015

@dilino ja ta nekritizujem len ak nieco citas tak skus tomu aj porozumiet alebo si pozri zakon....a teda je mi to jedno....ja viem na co mam a na co nemam narok...

sardinka333
11. aug 2015

@alk05 ja by som na potrat tiež nešla- nezvladla by som to psychicky, viem to o sebe, poznám samu seba na tolko že by so si to vyčítala a upadla do depresie...
napriek tomu neodsudzujem ženy čo si dali poškodené dieťa vziať lebo oni by sa museli o neho starať nie je, ja možem mudrovať kolko chcem ale vychovavať, živit, starať sa bude niekto iný, nie ja.
A na margo toho ,,ide o to aký si človek,, vieš aj dobrý človek može urobiť zlé rozhodnutie.
Kebyže mi povie nejaka žena že ide na potrat lebo ,,teraz sa jej tehotenstvo nehodí,, alebo to berie ako ,,formu antikoncepcie,, lebo spáva s kde kým, tak tam by som mala 100 chutí pluvnuť jej do xichtu....ale vo vysledku by som si povedala že taka radšej nech ani tie deti nemá...

cecil36
11. aug 2015

@alk05 nejde len o to aky si clovek,ale ake mas podmienky, ako velmi je dieta postihnute, ake su prognozy na prezitie ci sa bude dieta trapit dalsich xy mesiacov rokov...ci bude mat bolesti atd. Pri zvazovani co spravit nie je rozhodujuce ani tak to aky si clovek...zazila som ked mi zomierala mama 9 mesiacov, ked svagrinej umierala 5 rocna dcerka na vyvojovu vadu, ktoru zistili az po narodeni. Pozerat na blizku osobu ako trpi v bolestiach a nevie si ani muchu odohnat z nosa ani sa sama napit atd je neskutocna bolest pre vsetkych... Btw a ktore vysetrenia teda odmietas?

junova
11. aug 2015

@alk05 Tak to mi je ľúto.Minule som čítala, že zachránili aj v 24. týždni.

spuntikmathiasko
11. aug 2015

@zuzanaete neviem ja len vravim co ja poznam, ake skusenosti z okolia mam, nikdy som to neriesila ani nestudovala.

spuntikmathiasko
11. aug 2015

@alk05 ale ja sa nehadam, ja len vravim skusenost z okolia. Nikdy som si to sama nestudovala podla zakonov.

perzefona
11. aug 2015

@alk05 boze zavrazdil ake silne slovo.... Nikto ti nenuti, ze musis ist na potrat..... Ale ked ti povedia v 12 tyzdni ze cakas napr. anencefala, ktory podla vsetkeho zomrie v maternici alebo tesne po narodeni.... Mozem ti povedat ze aj ked by si tehotenstvo odmietla prerusit aspon sa s tym zmieris a vies co pride a co ta caka...... A nie ze kvoli odmietaniu sona a odberov krvi sa tesis na krasne babo a miesto toho porodis anencefala- babo bez mozgu a vrchnej casti lebky s vyzorom jak zaba....... Akoze hovor si o mne ze som kruta jak chces ale urcite by som radsej prerusila tehotenstvo v 3 mesiaci pri tejto zavaznej chybe ako nosit ho 9 mesiacov a potom aby som mnou vsetci riesili co a ako a kde mam babo..... Ale toto som spomenula jednu vec.... Nevravime o inych vcch.

Co sa tyka liecby.... Vravis ze sa deti pri zisteni chyb nedaju liecit.... Ale tieto ochorenia sa daju centralizovat... Teda stavy ako mierna omfalokela, gastroschiza, razstep pery, spina bifida a ine..... Vsetko sa to po zisteni tychto vad rodi tam, kde sa vedia o toeto deti hned postarat a operovat ich a nemusia sa potom zlozito z mensich nemocnic prevazat sanitkou.
Alebo taky hydrocefalus... Povedz mi jak by si chcela porodit hydrocefala ked by si odmietla sono? Nespravili by ti ziadne sono zacala by si rodit spontanne a potom co? Alebo pri dvojickach taky
Twin to twin syndrom atd atd....

Akoze rob si co chces je to tvoj zivot akurat je tazke vam vsetkYm vyhoviet... Jedna nadava na lekara ze jej chybu nasiel a musela prerusit tehotenstvo...
Druha zazaluje lekara ze chybu nevidel a dieta zomrelo po narodeni a keby ju tem lekar nasiel tak mohla rerusot tehotenstvo a nemala by taku tazku psychicku ujmu ako ma teraz ked jej dieta zomrelo po narodeni... Tak co teda vlastne chcete?????

alk05
autor
11. aug 2015

@perzefona je to vrazda ak dietatko neodide same....fakt s tebou nemam o com....

simca06022011
11. aug 2015

@eaka wow ja jasam nad tym ked niekto dobrovolne privedie na svet dieta s tazkym postihnutim a trapi jeho aj seba a celu rodinu a po cely zivot. Nebodaj ta " zodpovednost" nechat taketo dieta niekde v ustave ( a este neuvedomenie si ze tu nemusim byt vecne pre to dieta...) .... Nad tym jasam... a nepovazujem to za hrdinstvo v pripade ze sa o tom vedelo a dalo sa tomu zabranit. Nie je to teda humannejsie riesenie podla mna. Su ochorenia s ktory,i sa da pekne zit a fungovat ale su take s ktorymi nie a je to iba behanie po nemocniciach...to je naozaj "zivot" a porodit mrtve dietatko tiez nie je vyhra pre psychiku, ci uz je to formou vyvolaneho porodu alebo interupciou. Urcite taketo matky tiez nemaju a ruziach ustlane...

alk05
autor
11. aug 2015

@simca06022011 ak ti dieta napr.15rocne havaruje a zostane postihnute mentalne i fyzicky....nebudes sa o neho dobrovolne starat?? A neni to ine....vzdy sa jedna o dieta

alk05
autor
11. aug 2015

@sardinka333 ja takto reagujem na vsetky zeny ktore zvolia alebo by zvolili potrat

alk05
autor
11. aug 2015

@cecil36 na vvch

simca06022011
11. aug 2015

@alk05 to je nieco UPLNE ine, vid hned moja prva veta,je to nahoda- nedalo sa tomu vyhnut animto predpokladat, nie je to moje dobrovolne rozhodnutie ze privediem na svet dieta, ktore nema sancu samostatne fungovat nikdy v buducnosti a bude odo mna zavisle.

betina1984
11. aug 2015

@alk05 vrazda to nie je.... Najdi si definiciu vrazdy v trestnom zakone. Keby bol potrat klasifikovany ako vrazda, vies ako by boli preplnene zenske vaznice?

simca06022011
11. aug 2015

@betina1984 aj muzske, za spoluucast ;) alebo nabadanie na trestny cin... ale to je mimo temu

katarina644
11. aug 2015

@alk05 ahoj, ja som tiez pri druhom tehotenstve prezivala stresy, od prveho sona, az do posledneho mesiaca. od tretieho mesiaca same stresy a nikdy viacej, ale zase nie je dobre, ze nepojdes na vysetrenia. neviem, ci by si zvladla sa starat o chore dietatko. je to psychicky velmi narocne, viem o com hovorim. porozmyslaj velmi dobre.

perzefona
11. aug 2015

Prepac ale pre mna je omnoho horsie porodit dieta s napr vvch srdca na 100% inoperabilnou.. A pozerat sa ako doboseny novorodenec modra a dusi! Hovorim dusi sa ti pres ocami az sa nakoniec udusi a umrie. Podla mna je urcite ukoncit tehotenstvo pri takto zavaznej diagnoze so 20tyzdni pri nejakom 250g plode ako sa pozerat ako sa ti dusi donosene 3kilove dieta. Tot moj nazor. Pre mna je to skorsie ukoncenie trapenia dietata matky aj celej rodiny... A ty si pre mna osoba, ktora takymto rozhodnutim to trapenie vsetkym sposobi.-

Ale ako vravis... Nemame sa o com bavit... Jedna ma taky nazor druha taky.... Rob si co chces je to tvoj zivot.....