Odmietli ste aj vy genetický ultrazvuk?
Nebola som na tom morfologickom skriningu ani v 12. ani v 22. tyzdni. Moj gynekolog bol zo mna zhrozeny, aj ked mi sam povedal, ze je to dobrovolne. (na tripple testoch z krvi som bola, lebo mi povedal, ze je to povinne. A tie vysli v poriadku).
Tak ja neviem teda... Dozvedela by som sa na tych skriningoch nieco ine ako pravdepodobnost postihnutia?
Nesla som tam preto, lebo by som aj tak nesla na potrat, aj keby babatku nieco bolo a navyse tie vysledky nikdy nie su 100 percentne. Proste som sa nechcela zbytocne stresovat. Navyse vysledky krvi, mocu aj obycajny ultrazvuk su stale v poriadku. Tak preco bol zo mna moj doktor taky sokovany, ze som nesla na tie dva geneticke ultrazvuky? :/
Nemyslim si ze je to zvlastne ze si nebola na genetickom ultrazvuku.... aspon u mojho zenskeho sa toto plati a nemyslim si ze kazda zena na to ma...
U mna podobne ako u @piacere az na morfo ultrazvuku v cca 20-tom tyzdni mi lekar zistil zle umiestnenie placenty, ktore nakoniec vyustilo do krvacania a predcasneho porodu (nastastie nie prilis skoro, takze mala je ok). Od doktora som mala nakazany prisny kludovy rezim a odporucanie, ze v pripade krvacania mam letiet do nemocnice, lebo dieta sa zadusi a ja vykrvacam. Keby som to nevedela, urcite by som sa v tehotenstve prilis nesetrila a placenta by mi pravdepodobne rupla o dost skor. Pve tehotenstvo som mala bezproblemove, preto by mi taketo nieco ani nenapadlo. Mala som zakaz v podstate vsetkeho, namahy, sexu, vysetrovania odspodu atd atd, veci ktore sa bezne v tehotenstve robia. Nevedomostou by som velmi riskovala.
Na morfo utz som isla v jednemu z naj odbornikov na Slovensku a fotky ani videa ma skutocne nezaujimali, podstatne bolo zistenie zdravotneho stavu.
@larochka pockaj autorka to nazvala geneticky ultrazvuk.... Nehovorila nic o 3D .... Morfologicky je jedna vec.. Tam sa pozeraju organy a pod. A 3D a 4D s fotkami je cista komercia... Tam sa pozera len tvaricka a foti sa... Resp ano mozu sa tam vidiet aj nejake vady ako razstepy a pod ale to je vsetko. Tieto 3d nie su potrebne ale morfologiu by som neodmietla!
@larochka ... A teda hlavne nic ako geneticky uzv neexistuje samozrejme....
@asaela no neviem ci toto fakt je normalne tieto truby.... Ked ti oznamia ze ma tvoje dieta razstep pery v 20t. Tak nikto ti prerusenie nespravi... Ale pekne budes vediet ze mas rodit v Bratislave alebo inych nemocniciach a nebudu tam musiet tvoje babo prenasat. Tak isto ako mierne formy razstepu chrbtice, ktore sa musia hned po narodeni operovat. Dalej ako hovorila piacere.... Diagnostika placenta praevia centralis je velmi potrebna... Nemat ta baba sono zacne rodit krcok sa jej zacne otvarat placenta sa odluci... Matka krvaca a dieta nema prisun kysliku.. Co myslis ako by to dopadlo? Podme na dalsi pripad... Acranius... Len telo bez hlavy... Toto by si ozaj chcela nosit 40t? Ja teda nie! Ani anencefala, ktory sa da lahko sonom zistit. Predpokladam, ze patris k tym, ktore odmietaju aj vysetrenie krcka... Asi nevies kolke to zachranilo od predcasneho porodu vdaka prisnemu kludovemu rezimu. Fakt dalej uz pokracovat nebudem... S takymito trubami je to aj tak len strata casu lebo im to clovek nevyhovori.
A nakoniec... Niekto tu pisal ze mal 1:45 down a narodila sa zdrava dcera... Ved a co je na tom... Ved to je pravdepodobnost 1dieta down a 44 zdravych.... A aj pri 1:10000 sa ten down bohuzial narodit moze lebo stale tam ten jeden je.
@larochka @perzefona len FYI - vyraz geneticky UTZ existuje, mam ho za sebou ;) http://www.prenatalzilina.sk/ultrazvukove-vyset...
@larochka ano, samozrejme, ze ti pri nom s genomom ako takym nerobia nic, taky DS alebo ine trizomie ci ine geneticke poruchy naozaj zistis len realnym vysetrenim chromozomov ziskanych pri amniocenteze alebo odberom krvi matky, preto v tomto pripade ide o pravdepodobnost, lebo trebars vacsina deticiek s DS ma hypoplaziu nosovej kosticky, ale nie vsetky a pod. ... ale to nic nemeni na tom, ze na nom vidno pripadne realne vrodene vyvojove chyby, nam dr. pocas vysetrenia popisoval, ze to ma vyzerat takto a takto, keby to vyzeralo inak, znamena to taku a taku vyvojovu vadu, a tym padom nase dieta isto nebude mat taku a taku chorobu (co vsak neznamena, ze sa na 100% narodi zdrave, ale niektore zavazne poruchy isto mat nebude...)
@perzefona tieto veci, ktore spominas sa daju kludne zistit aj neskor, napriklad pri kontrole prietokov od 30. tyzdna.
aby som to uviedla na pravu mieru, lebo vidim, ze vela z diskutujucich to nepochopilo- ja neodmietam ultrazvuk ako taky. sama ho v pripade bezproblemoveho tehotenstva mienim absolvovat dvakrat a v pripade akychkolvek spontannych komplikacii kludne aj viackrat. co odmietam- a na toto sa pytala zakladatelka temy, su geneticke skriningy na rozne vady a defekty kde cielom je identifikovat potencialne chorych jedincov a potratit ich, a ktore vela zien mylne povazuje za "povinne". zene, ktora na potrat nepojde bez ohladu na vysledok takehoto "vysetrenia" su tieto zistenia uplne bezpredmetne, dosiahnu jedine to, ze sa bude zbytocne stresovat. a ano, stojim si za tym, ze tato prax sa spreneverila poslaniu mediciny a duchu hippokratovej prisahy. to s odmietanim vysetrenia krka maternice ma inak fakt pobavilo, nemam s tym najmensi problem. ziadne vysetrenie mi nevadi, voci comu mam vyhrady je ucel, ktory sa tym sleduje. je to podobne, ako s urcenim pohlavia, ak ho niekto chce vediet, v poriadku, ak ho vsak chce niekto vediet preto, aby dievcensky plod potratil (ako je bezna prax vo viacerych krajinach vo svete), to v poriadku nie je. skus si nedomyslat a neskatulkovat. usetris sebe aj ostatnym vela casu aj energie.
toto je moj posledny prispevok v tejto diskusii, lebo skutocne nemam cas ani chut bavit sa s niekym, kto vsetkych ostatnych okrem seba povazuje za idiotov, pricom sam ma problem s porozumenim citaneho textu. prajem pekny vecer a na akekolvek dalsie oznacenia reagovat nebudem, nenamahajte sa.
Myslim si ze takyto pristup je voci tvojmi dietatu maximalne nezodpovedny.ponala si to prilis radikalne.ja to vidim tak ze tieto vysetrenia nemaju byt o tom ze ked je dieta zdrave necham si ho ked je chore dam ho prec.to urcite nie!v pripade ze by malo nejaku vyvojovu poruchu je predsa potrebne aby bolo pod zvysenym dohladom,mozno by sa zistilo ze potrebuje uz aj v brusku zvysenu starostlivost,alebo ze je potrebne sa na porod zonstrany lekarov nejako specialne pripravit,alebo bude potrebovat po narodeni operaciu a lepsie je aby si rodila v konkretnej nemocnici ako by ho mali prevazat...moznosti je tisic.Napr ma napada pripad malej Hany a jej maminky ktora mala mimoriadne vazne problemy s bruskom a museli ju vybrat sekciou a okamzite operovat aby prezila.No proste toto nikdy nepochopim,ani nazory takychto mamiciek extremistiek!Co zalezi na tom aky mas na tieto vysetrenia nazor!Najdolezitejaie by malo byt pre teba zdravie tvojho dietata a ak uz toro nepochopis tak ozaj skoda reci a pismenok.
@lara6 ano lebo slovensko je sproste a zadarmo hradi zenam vysetrenia a oni si to nevazia..... Inde by ste si za vsetko brutalne zacvakali.... Nie len tak sa skoro vsetky slovenky pracujuce v zahranici vracaju pocas tehotnosti na sr aby tu mali zdarma vsetky vysetrenia. A sak odmietni to! Nikto ta nenuti. Aspon bude mat lekar menej prace.
@perzefona To som bola ja, co mi vyslo downou syndrom 1:45. No a co je na tom? Na tom je ten stres, ked mi telefonovala sestricka, ze mam rychlo prist, lebo mi zle vysli vysledky na vyvojove vady. Celu cestu k nej som preplakala. Chceli ma hned objednat na amniocentezu. Ja som nevedela vtedy, co to je. Ked tam hrozilo riziko potratu, tak som to odmietla. Doktori ma prehovarali, aby som sla, lebo zevraj je to riziko velke. Bol to riadny stres. No a cele to tehotenstvo som bola v strese, lebo co ak. Doktori ma velmi vystrasili. No a stres tehotenstvu neprospieva. Pekne si to napisala, ze je tam vzdy to 1%. No a na co sa potom stresovat vysledkami a pravdepodobnostou? Su to zbytocne testy.
ja som ho tiez odmietla,gynekologicka nepovedala nic ale videla som co si asi mysli,ale mam taky isty nazor,ze sa nebudem zbytocne stresovat ak vyjdu zle vysledky,ktore nakoniec budu iba zle vypocitane a dieta bude v poriadku.nestoji mi zato byt 6 mesiacov v strese.a ako vravia ostatni,na potrat by som nesla aj keby boli zle.
No ja teda ziram. Neviem, co ludi vedie k odmietaniu akychkolvek vysetreni, ktore mozu zachranit dietatu zivot. Back to nature? Asi nie...
Vidim, ze v tejto diskusii sa evidentne pletu nepresne tripple testy, ktore narabaju s pravdepodobnostou a morfologicky ultrazvuk. Zeny v tom nemaju jasno, ale hlavne, ze sa vsetko odmietne a sme hrdinky. Napr. v Brne je jeden velky odbornik na morfologicky ultrazvuk Pavel Vlašin, ktory ma viacero medzinarodnych certifikatov a ktore si musi neustale predlzovat, takze musi prechadzat pocas praxe viacerymi skuskami. Ja len nechapem, kde si asi tak robi tie medzinarodne certifikaty, ked v zahranici sa taketo vysetrenia ani nerobia, ako som sa tu docitala 🙂 Nema to logiku. Viem len, ze v zahranici upustili od tripple testov, lebo je to fakt len o pravdepodobnosti, tie sa uz fakt robia asi len na Slovensku plosne, v zahranici len na vyziadanie. Ale morfologicke vysetrenia sa urcite robia. Len kazda krajina ma ine postupy, niekde to ponuknu automaticky, inde si to zeny musia vyziadat same.
tak ja verim a je to fakt, ze Skandinavske krajiny su na tom najlepsie
Co je na tom, keď absolvuješ ultrazvuky, ktore ti odporuci lekar? Vsak nechodíš na Ultrazvuk ako na klavir tak čo. Ja som sa nad tym ani nezamýšľala. Absolvovala som všetky povinné. Nemám ani jednu fotku. Podľa mňa zbytočnosť a nebola som ani na 4 D alebo 3D. Lebo však načo? A škodlivosť je vo všetkom. Niekto robí cirkus kvôli Ultrazvuku, ale nevadí keď piješ chlorovú vodu a dýchaš smog

@krukky @ukulela presne - ved neublizi....amnio by tiez odmietla, kedze moze ohrozit plod, jedine ak by bolo vysledky v 12tt a 16tt ozaj velmi zle