PN počas tehotenstva
Ahojte 🙂
Chcela by som sa opýtať aké máte skúsenosti s PN počas tehotenstva ?
Pokial ste boli vypísané aké ste mali vychádzky ?
(Skôr zienky ktoré boli vypísané kvôli práci, keby moja práca nemá charakter aký má ako nič do nej chodím, avšak nemôžem keď som sa pýtala vyššie na preradenie nie je možné, nie je aké, mzdu mi len tak nedaju, že to takto mám riešiť, ale bťt doma skratka nedávam, je to čistá psychiatria)
Poprípade ste sa vedeli dohodnúť s lekárom/lekarkoi o potvrdení v prípade kontroly že ste boli na kontrole alebo niečo podobne ?
Áno, som zufala, tehotná prvýkrát a aj na PN prvý krát, nie som typ čo by lem sedel, popravde to za mna nie je zdravé takéto "zaracha" v podstate od štátu lebo takto to funguje aj keď som zdravá a je preukázateľné že žena nemá skratka tehotná len sedieť poprípade ležať s nohami hore, pokial nemá žiadne ťažkosti.
Posudkoveho lekara nezaujima, ci to davas nedavas doma, si PN, vychadzky vacsinou 2+2h, ak ta nenajdu doma - smola, ukoncenie PN, lekar nebude riskovat falosne potvrdenie, ak v ezdravi nie je realny zaznam z daneho dna...
Aktuálne naozaj od minulého roka sú plošne pre všetkých vychádzky 2h dopoludnia a 2h popoludní. Čas si vieš posúvať. Lekár ti nemôže dať pečiatku, že si u neho bola, pokiaľ nebudeš zadaná v systéme a nebude vykázaný voči poisťovni zdr. úkon v tom čase. Na to sú kontroly SP, oni si to veria, nielen, že zoberú papier do lekára a uspokoja sa. Aktuálne sú veľmi prísne regulované tieto dlhšie PN viac ako mesiac a pokiaľ nemáš vážnu diagnózu alebo komplikáciu, posudkový lekár SP PN zruší.
Ja som síce malá kvôli nevolnostiam ale mala som 2 pred obedom a poobede 2 ale ja som ani to nevyužívala keďže som ledva žila .
@babybejka no ak si zdrava, nemas prrco byt praceneschopna 🤷 a nie, nemas zaracha... Proste mas urcene vychadzky a dokonca ani vtedy nemusis chodit von, ak to tvoj zdravotny stav nedovoluje...
@babybejka prepac, ale dg “nezvladam pracu” neexistuje. Ty sa nadriadeneho nepytas “ci by sa dalo”, ty mu pisomne oznamujes / ziadas, ze tato praca nie je vhodna pre tehotne a bud ti to vhodnejsie miesto vytvori, alebo zostavas doma s plnym platom. A na to ti musi aj pisomne odpovedat. Este je otazne, ci sa naozaj jedna o pracu nevhodnu pre tehotne, alebo len ty nevladzes. A jasne, ze sa zamestnavatelovi do toho nechce, ale to teba zaujimat nemusi.
Ak ta dr. predsa len vypise na PN, tak budes mat vychadzky a ano, kontroly chodia aj tehotnym.
Kašli na hlúpe názory o tom, že máš chodiť do práce keď ti nič nie je. Ja som na tom práce rovnako - prácu by som nezvladala (únava, bolesti chrbta, nevoľnosť, puchnutie noh, ... + nevhodné pracovné podmienky, ktoré však nie sú spomenuté v zákone (zdravotná sestra na lôžkovom oddeleni s ležiacimi 25 pacientmi, pričom zamestnávateľ má všetko ošetrené aby som mohla chodiť do práce a nemusel platit), + do toho stres ci niečo nepomýlim kvôli únave a nesustredenosti, či sa niečo nestane a ja nebudem nútená napr. ísť k infekcnemu pacientovi a podobne ... tiež pn a kto nebol v podobnej situácii bude mať pindy ako to len na MK môžeš vidieť.
Mne dali na výber 2+2 hodiny alebo 4 v kuse. Ja mam 4 spolu a je to dosť. Teraz ku koncu sa už nevládzem hýbať ani toľko, nástup na MD mam budúci týždeň až. Do toho budeš chodiť k lekárovi, čiže vždy vypadneš z domu na čas. Nebudeš len doma. Doma aspoň budeš mat čas sa ako prvorodicka pripravovať na pôrod q starostlivosť o bábätko - veľa čítam, počúvam, pozerám .. chcela som aj cvičiť ale nedá sa mi velmi. Chodím kvôli bolestiam chrbta k fyzioterapeutovi takže aj vtedy vypadnem z domu na par hodín a on mi vie dat potvrdenie keby náhodou. Tiež som sa bála, že to bude doma ponorka a chodila som kvôli tomu koľko som mohla do práce ale zisťujem, že to tak vôbec nie je a ten čas fakt letí. Kontrolu som zatiaľ nemala ale tak iný kraj iný mrav. Ale podla mňa tých vychádzok je fakt dosť na to, aby som potrebovala chodiť kade tade pomimo - aj keby som fyzicky vládala chodiť po výletoch a podobne...
Nakoniec aj podľa kolegýň vraj dobre, že som PN - dali im za mňa plnohodnotnú náhradu, ktorá môže dvíhať, chodiť k infekciám, behať pri akútnych stavoch, pracovať so všetkými chemikáliami, môže robiť nočné a podobne - čo som ja nerobila a museli to robiť oni. Takže to nie vždy je iba o lenivosti ženy, občas aj o zlom nastavení systému. Držím palce.
@babybejka ahoj, tiež som toto riešila tento rok. Údajne vychádzky prvé 2 týždne povolené nie sú, potom na 4 hodiny denne a keďže som si dorabala školu a potrebovala tam ísť, doktorka mi napísala na čas kedy som bola v škole tie 4 hodiny a do poznámky dala neobmedzené vychádzky. Kontrola mi neprišla, chodila som normálne von, keďže PN som mala z možného ohrozenia zdravia bábätka charakterom mojej práce, ale neskôr sa pridružila komplikácia tak som už moc nechodila hore dole. Áno, nie je to normálne, že ja som musela ostať doma aby bábätko zostalo zdravé a vychádzky neboli povolené, na hlavu... Psychicky som to niesla ťažko takmer do konca tehotenstva, práca mi chýbala a normálny kontakt s ľuďmi. Veľa síl prajem.
@babybejka mas účelovú PNku. To ti ale asi nevadí. Pokial.nezvladas prácu, majú ti prideliť to, čo zadáš, nie aby si sa zdravá vyvolovala doma. Sila toto!
A zaracha od statu???? Si robíš prdel,ze???
Ty si sa dobrovolne urobila chorá, tak dodrzuj pravidlá a čuš doma.
Inak verím, že po MD ta tvoj úžasný zamestnavatel vyhodí, keď mu vadis ako tehotná, s dieťaťom ta bude milovať. Uži si PNku.
Opýtaj sa gynekológa a uvidíš čo ti poviem. Ja som minulý rok bola tiež doma cez horúčavy lebo v hale nebolo žiadne vetranie a to som mala aj prispôsobenú prácu pre tehotnú, ale nedalo sa tam vydržať. Gynekológ s tým nemal problém a nechal ma doma do nástupu na materskú. Dal mi na výber či 2 a 2 hodiny vychádzok alebo 4 vkuse. Ja som si dala 4 hodiny a stačilo mi to bohato. Kontrolu som nemala, ale povedal mi, že chodia radi.
Do 6.mes.som chodila do prace, potom som sla na PN kvoli praci tiez....vychadzky mi dal doobeda od 9-11 a poobede od 15-18tej....kontrolu som mala raz a bola som doma vtedy, cize som nemusela riesit nic
@babybejka nech som aj za zlú,ale bola som doma od zaciatkubtehotenstva az kym som nenastupila na matersku....obmedzené vychadzky som nemala....moj doktor daval velke vychadzky neviem ako sj to mohol dovolit neskumam ale ja som aj tak v tychbtepkach trčala len doma...takze mne by bolo jedno ci mam ci nemma vychadzky eate aj do obchodu chodil muz....citila skm sa ako mrož....v noci ma budila kyselina strasne horko....rano zas zle ...no za mna nedobre obdobie....ak niejto napise ucelova on a tehotenstvo nie je choroba...veru nie je ale mozu mi na hrb vyskocit .... tehotwnstvo v 36 a od vysokej som bola vzdy riadne a pkne zamestnana...dochodok plateny statom to by sme skapali pdnhladu tak ano bola som doma aspon v tehotenstve....
@babybejka ja mám vychádzky 4 hodiny v kuse. Som na PN kvôli tomu že mi zamestnávateľ kvôli tehotenstvu nepredlzil zmluvu hoci by som kľudne a rada pracovala až do nástupu na materskú a na jeden mesiac by ma nikde do práce nevzali. Našťastie je to len jeden mesiac medzi ukončením zmluvy a nástupom na MD tak prežijem to. Som prvýkrát v živote na PN a v tých horúčavách sa mi aj tak nechce chodiť vonku
@babybejka prepac, ale dg “nezvladam pracu” neexistuje. Ty sa nadriadeneho nepytas “ci by sa dalo”, ty mu pisomne oznamujes / ziadas, ze tato praca nie je vhodna pre tehotne a bud ti to vhodnejsie miesto vytvori, alebo zostavas doma s plnym platom. A na to ti musi aj pisomne odpovedat. Este je otazne, ci sa naozaj jedna o pracu nevhodnu pre tehotne, alebo len ty nevladzes. A jasne, ze sa zamestnavatelovi do toho nechce, ale to teba zaujimat nemusi.
Ak ta dr. predsa len vypise na PN, tak budes mat vychadzky a ano, kontroly chodia aj tehotnym.
@sissy27 prácu by som zvládala ale nebudem ohrozovať dieťa po ktorom sme túžili, pracujem na záchranke, dvíhať pacientov, byt v ohrození od ožranov, situácie sú nevyspitatelne a s kolegom sme len dvaja, musíme byt tím a musí to fungovať, čo sa týka tohto sektoru, nie je to doriešené a s tým nie som stotoznena, zisťovala som možnosti u nadriadenej a naveľa by dačo poriesili ale s dochádzanim do roboty od pondelku do piatka 8,5hodiny denne s tým že prídem o polovicu vyplaty s tým, že polovičný plat nie je fakt boh vie čo, som prvý krát pn, svoju robotu mám rada a nemám problém robiť, ale ako mi bolo povedané bud toto s platom o polvicu menším ako doteraz alebo budem na pn "tak ako sa to u nás robí"
Kašli na hlúpe názory o tom, že máš chodiť do práce keď ti nič nie je. Ja som na tom práce rovnako - prácu by som nezvladala (únava, bolesti chrbta, nevoľnosť, puchnutie noh, ... + nevhodné pracovné podmienky, ktoré však nie sú spomenuté v zákone (zdravotná sestra na lôžkovom oddeleni s ležiacimi 25 pacientmi, pričom zamestnávateľ má všetko ošetrené aby som mohla chodiť do práce a nemusel platit), + do toho stres ci niečo nepomýlim kvôli únave a nesustredenosti, či sa niečo nestane a ja nebudem nútená napr. ísť k infekcnemu pacientovi a podobne ... tiež pn a kto nebol v podobnej situácii bude mať pindy ako to len na MK môžeš vidieť.
Mne dali na výber 2+2 hodiny alebo 4 v kuse. Ja mam 4 spolu a je to dosť. Teraz ku koncu sa už nevládzem hýbať ani toľko, nástup na MD mam budúci týždeň až. Do toho budeš chodiť k lekárovi, čiže vždy vypadneš z domu na čas. Nebudeš len doma. Doma aspoň budeš mat čas sa ako prvorodicka pripravovať na pôrod q starostlivosť o bábätko - veľa čítam, počúvam, pozerám .. chcela som aj cvičiť ale nedá sa mi velmi. Chodím kvôli bolestiam chrbta k fyzioterapeutovi takže aj vtedy vypadnem z domu na par hodín a on mi vie dat potvrdenie keby náhodou. Tiež som sa bála, že to bude doma ponorka a chodila som kvôli tomu koľko som mohla do práce ale zisťujem, že to tak vôbec nie je a ten čas fakt letí. Kontrolu som zatiaľ nemala ale tak iný kraj iný mrav. Ale podla mňa tých vychádzok je fakt dosť na to, aby som potrebovala chodiť kade tade pomimo - aj keby som fyzicky vládala chodiť po výletoch a podobne...
Nakoniec aj podľa kolegýň vraj dobre, že som PN - dali im za mňa plnohodnotnú náhradu, ktorá môže dvíhať, chodiť k infekciám, behať pri akútnych stavoch, pracovať so všetkými chemikáliami, môže robiť nočné a podobne - čo som ja nerobila a museli to robiť oni. Takže to nie vždy je iba o lenivosti ženy, občas aj o zlom nastavení systému. Držím palce.
@anonym_6aee21 áno presne chápem, pracujem na záchranke, zodpovednosť je veľká a sme len dvaja a čo potom ti pacienti keď ja by som nebola plnohodnotná, úprimne ja musím panu Bohu ďakovať, cítim sa skvele, stále chodím aj do fitka vládzem cítim sa fajn, ale mne to bytie doma naozaj robí zle, bývam v meste kde je všetko ďaleko rodinu mám ďaleko a sme tu len s manželom ktorý teraz proste viac chodí do prace, len mi príde nefér ako sa vypytujem chcem aj robiť meviem čo ale stále take vyhovaranie a rob tak ako sa to robí a nevymyslaj, fakt nie som typ čo vie byt doma proste neviem čo robiť
@sissy27 prácu by som zvládala ale nebudem ohrozovať dieťa po ktorom sme túžili, pracujem na záchranke, dvíhať pacientov, byt v ohrození od ožranov, situácie sú nevyspitatelne a s kolegom sme len dvaja, musíme byt tím a musí to fungovať, čo sa týka tohto sektoru, nie je to doriešené a s tým nie som stotoznena, zisťovala som možnosti u nadriadenej a naveľa by dačo poriesili ale s dochádzanim do roboty od pondelku do piatka 8,5hodiny denne s tým že prídem o polovicu vyplaty s tým, že polovičný plat nie je fakt boh vie čo, som prvý krát pn, svoju robotu mám rada a nemám problém robiť, ale ako mi bolo povedané bud toto s platom o polvicu menším ako doteraz alebo budem na pn "tak ako sa to u nás robí"
@babybejka o polovicu výplaty by si v žiadnom prípade neprišla lebo pokial by ta preradil napr.na telefonistkú a znížil by sa ti prijem, tak ti to sociálna dorovna. Takze by si neprišla ani o euro. Ono len treba poznať zákony.
Inak ze pri PNke o polovicu prijmu prídeš, to uz nevadí. Hlavne ze si doma bez dôvodu.
Hlavne ze fitko zvládaš. To je sila.
Mam diagnozu, pri ktorej mam Vela chodit, ale samozrejme, chodim po troche viackrat za den, lebo naraz to nedavam a uz vobec nie v tychto teplach. Vychadzky mam prisposobene tomu a skutocnosti, ze som sledovana u viacerych lekarov kvoli mojmu zdravotnemu stavu. Takze vychadzky dost zavisia od diagnozy a zdravotneho stavu. Uz vsak budem nastupovat na MD.
@babybejka o polovicu výplaty by si v žiadnom prípade neprišla lebo pokial by ta preradil napr.na telefonistkú a znížil by sa ti prijem, tak ti to sociálna dorovna. Takze by si neprišla ani o euro. Ono len treba poznať zákony.
Inak ze pri PNke o polovicu prijmu prídeš, to uz nevadí. Hlavne ze si doma bez dôvodu.
@anonym_6d4d2f som dlhodobo poistená a zahrňuje to aj dlhodobú pn počas tehotenstva takze viem že neprídem tiež až o toľko ako by som tam, zákony som si zisťovala ale aj to nie je extra, nejaká vyrovnávacia je ale aj to keď som si viac zisťovala stále by to nepokrylo ako by to malo, telefonistka nebudem tak to u nás na žiaľ nechodí
@babybejka mas účelovú PNku. To ti ale asi nevadí. Pokial.nezvladas prácu, majú ti prideliť to, čo zadáš, nie aby si sa zdravá vyvolovala doma. Sila toto!
Inak verím, že po MD ta tvoj úžasný zamestnavatel vyhodí, keď mu vadis ako tehotná, s dieťaťom ta bude milovať. Uži si PNku.
@anonym_6d4d2f Aký škaredý život musíš mať, keď ti toto robí dobre. Zhodila si seba nie autorku.
@anonym_6d4d2f vy inak čítate s porozumením ? Ja nemám problém ísť do roboty, ja sa necítim zle, mne je dobre mám sily a áno aj do fitka zájdem to je to najlepšie čo tehotná žena ktorá nemá komplikácie môže spraviť, a to ja som, ja nie som na pn kvôli stavu ale kvôli práci, to akú mám prácu neovplyvním a áno nemajú ma veľmi kde dať u nás to tak veľmi nie je a ako mi bolo povedané môj zamestnávateľ nie je sprostý nenechá má doma s náhradou mzdy len tak aj keď je to v zákone, bude hľadať rôzne možnosti ale vždy to do dacoho veľmi zasiahne
@anonym_6d4d2f vy inak čítate s porozumením ? Ja nemám problém ísť do roboty, ja sa necítim zle, mne je dobre mám sily a áno aj do fitka zájdem to je to najlepšie čo tehotná žena ktorá nemá komplikácie môže spraviť, a to ja som, ja nie som na pn kvôli stavu ale kvôli práci, to akú mám prácu neovplyvním a áno nemajú ma veľmi kde dať u nás to tak veľmi nie je a ako mi bolo povedané môj zamestnávateľ nie je sprostý nenechá má doma s náhradou mzdy len tak aj keď je to v zákone, bude hľadať rôzne možnosti ale vždy to do dacoho veľmi zasiahne
@babybejka tehotná žena bez komplikácií zvladajuca fitko nema co robiť na PNke. Lebo ty praceneschppna nie si.
@anonym_6d4d2f prečítala si si kompletne o čo sa jedna ? Ja som sa chorou neurobila ale urobilo má chorou to ako sa to žiaľ rieši. Práve preto je tento príspevok aby som zistila či to niekto riešil ako pochodil, čo sa dá čo nedá, treba čítať s porozumením a pochopiť o čo sa jedna a nie hneď vyskakovať, nech sa páči by som chcela vidieť vaše rozhorčenie v mojej situácii :D
@anonym_6d4d2f Aký škaredý život musíš mať, keď ti toto robí dobre. Zhodila si seba nie autorku.
@anonym_1520b6 jaj, niekto tu zneužíva systém ale ja mam škaredý život? Sa nad sebou zamysli, prečo sme ako krajina tam kde sme.
@anonym_1520b6 jaj, niekto tu zneužíva systém ale ja mam škaredý život? Sa nad sebou zamysli, prečo sme ako krajina tam kde sme.
@anonym_6d4d2f kľudne mi to vysvetlite budem rada, sama nechápem prečo to musí byt ako je v tejto našej krajine (aj keď odpoved na toto podľa mna nikto nikdy nedá) 🙂, dúfam že ste už pochopila o čo sa jedna a budem rada keď prispejete adekvátnou radou ak máte akou, nie len rozčuľovaním sa nadomnou keď sa pýtam na skúsenosti 🫶🏻
@babybejka No v prvom rade všetko riešiť písomne, Žiadosť o preradenie na inú pozíciu, kľudne príloha od gynekológa nesmieš dvíhať bremená, infekčné prostredie, nevhodná práca v noci,... Do 15 dní má zamestnávateľ povinnost ti písomne dať vyrozumenie, pokiaľ nemá pre teba vhodnú prácu patrí ti náhrada mzdy v plnej výške. Nadriadená ťa len postrasila, že prídeš o polovicu vyplaty lebo sa jej to nechce riešiť a vie že zákonník práce jej to neumožňuje. Keď jej dáš písomne žiadosť o preradenie lady sa pohnú.
@anonym_6d4d2f Máš pravdu za všetko môžu tehotné na PN a teraz už šup z toho slnka preč, nerobí ti dobre.🫠
Dve tehu, dve PN, pri druhom som mala vychádzky 2 hodiny doobeda a dve hodiny poobede a pri prvom žiadne. Bol som rada, že mi lekarka dala PN, lebo nebolo možné sa dohodnúť so zamestnávateľom, nechcel mi dovoliť prácu v uniforme. Ze mam ostať doma na neplatenie volne, lebo nemá pre mňa náhradnú prácu. Musela som to riešiť cez právnika a inšpektorát práce. Takzd som bola rada, zd som nakoniec bola doma
@babybejka toto prave nie je vhodna praca pre tehotnu. Takze nech ti tvoj gyn napise potvrdenie a oficialne poziadaj o preradenie na vhdonejsiu pracu (mozno dispecing? ). Ak ti take miesto zabezpecit nevedia, tak ostavas doma s plnym platom.
@anonym_6d4d2f v niektorých profesiách robia gro platu príplatky. Mam to tak aj ja ako sestra, má to tak aj autorka. Ja keby som šla na ranné 8čky z terajšej nepretržitej prevádzky tak prídem o príplatky za nočné, víkendy, nepretržitú prevádzku, sviatky.. mne osobne to robí viac než 550e - v podstate by mi ostala minimalka (viem, pretože mi nukali robiť namiesto nepretržitej iba 8čky ranné, pretože nepretržitá práca bol jediný právny zakonnikovy zadrhel ktorého som sa mohla chytiť pri žiadosti o preradenie). Toto by mala aj autorka. Takže v tom spočíva to zníženie platu.
Fitko zvláda, avšak cvičiť by mala každá tehotná a ona nepíše ako konkrétne cvičí. Aj ja občas doma keď vládzem.
To preradenie si všetci predstavujú jednoducho, pretože im to AI napísala, že sa to dá. Ja som to skúšala a zamestnávateľ mal všetko tak ošetrené, že dovi. Treba dvíhať ťažkého pacienta? Veď ste na službe dve, bude dvíhať kolegyňa (no a čo, žeje to 120kg total imobilny dvojmetrovy chlap). Treba ísť k infekcnemu? Pôjde kolegyňa (a nezaujíma nikoho, že pravidelne náhodne diagnostikujeme infekčné ochorenia u pacientov a dodatočne izolujeme). Je pacient agresívny? Zavolajte lekára, on si s ním poradí - teda pokiaľ nepríde tehotná lekárka ktorá k nemu nepôjde. Na záchranke chodia k takým prípadom pravidelne. Všetko je tak ošetrené, aby sme len pracovali.
Mala som kolegyňu, ktorú ako tehotnu kopol dementny dedo do brucha o ona potratila. Ďalšej bývalej kolegyni rozbil delirant termoskou hlavu. Na prijimovke u nas sanitarke bezdomovec vybil zuby keď dostala za úlohu ho prezliecť a odviezť na oddelenie. - takéto prípady v zákonníku spomínané nie sú a preto ani zamestnávateľ nie je povinný ženu preradiť len preto, že hej hrozí riziko od dementneho deda alebo ožrateho bezdomovca.
Takže nie ďakujem, to radšej vezmem účelovú tú PN, ktorú preležím na gauči a cez vychádzky vonku na lehátku, mysliac pri tom na všetky pracujúce ženy ktoré zachraňujú tento náš úžasný systém a svojimi odvodmi sa mi skladajú na moju pn, ktorá je mimochodom vyššia než keby som ostala robiť v tom infekčnom a stresujucom prostredi osmičky. Dúfam, že vás to poriadne vytočí 😊
@anonym_6d4d2f v niektorých profesiách robia gro platu príplatky. Mam to tak aj ja ako sestra, má to tak aj autorka. Ja keby som šla na ranné 8čky z terajšej nepretržitej prevádzky tak prídem o príplatky za nočné, víkendy, nepretržitú prevádzku, sviatky.. mne osobne to robí viac než 550e - v podstate by mi ostala minimalka (viem, pretože mi nukali robiť namiesto nepretržitej iba 8čky ranné, pretože nepretržitá práca bol jediný právny zakonnikovy zadrhel ktorého som sa mohla chytiť pri žiadosti o preradenie). Toto by mala aj autorka. Takže v tom spočíva to zníženie platu.
Fitko zvláda, avšak cvičiť by mala každá tehotná a ona nepíše ako konkrétne cvičí. Aj ja občas doma keď vládzem.
To preradenie si všetci predstavujú jednoducho, pretože im to AI napísala, že sa to dá. Ja som to skúšala a zamestnávateľ mal všetko tak ošetrené, že dovi. Treba dvíhať ťažkého pacienta? Veď ste na službe dve, bude dvíhať kolegyňa (no a čo, žeje to 120kg total imobilny dvojmetrovy chlap). Treba ísť k infekcnemu? Pôjde kolegyňa (a nezaujíma nikoho, že pravidelne náhodne diagnostikujeme infekčné ochorenia u pacientov a dodatočne izolujeme). Je pacient agresívny? Zavolajte lekára, on si s ním poradí - teda pokiaľ nepríde tehotná lekárka ktorá k nemu nepôjde. Na záchranke chodia k takým prípadom pravidelne. Všetko je tak ošetrené, aby sme len pracovali.
Mala som kolegyňu, ktorú ako tehotnu kopol dementny dedo do brucha o ona potratila. Ďalšej bývalej kolegyni rozbil delirant termoskou hlavu. Na prijimovke u nas sanitarke bezdomovec vybil zuby keď dostala za úlohu ho prezliecť a odviezť na oddelenie. - takéto prípady v zákonníku spomínané nie sú a preto ani zamestnávateľ nie je povinný ženu preradiť len preto, že hej hrozí riziko od dementneho deda alebo ožrateho bezdomovca.
Takže nie ďakujem, to radšej vezmem účelovú tú PN, ktorú preležím na gauči a cez vychádzky vonku na lehátku, mysliac pri tom na všetky pracujúce ženy ktoré zachraňujú tento náš úžasný systém a svojimi odvodmi sa mi skladajú na moju pn, ktorá je mimochodom vyššia než keby som ostala robiť v tom infekčnom a stresujucom prostredi osmičky. Dúfam, že vás to poriadne vytočí 😊
@anonym_6aee21 nikoho nevytocilo to, ze autorka ma tazku pracu, ktoru nevie sklbit s tehotenstvom, smiesne bolo skoro to, ze je na ucelovej pnke a este by mala najradsej neobmedzene vychadzky, lebo nebude mat zaracha doma 😀 ak som na ucelovej pn, kde hrozi, ze na to pride SP a zrusi ju, cusim doma a som rada za 2h vychadzky, nie sa dozadovat dalsich benefitov, behat do fitka, urcite by rada este dovolenku stihla...

@babybejka vôbec to takto nemá fungovať. Ak ťa nemá kam zamestnávateľ preradiť, tak by si mala dostať prekážku na strane zamestnávateľa, tzn. dostávaš niečo ako mzdu (ale výška závisí napr. od kolektívnej zmluvy, ak ju máte na pracovisku)... Čiže štát ti nedáva zaracha, zamestnávateľ chce len na tebe ušetriť...