PN počas tehotenstva
Ahojte tehuľky, chcem sa spýtať, či ste niektorá mala skúsenosť s pnkou počas tehotenstva. Som na pn asi mesiac a pol a moja gynekologička ma viac nechce vypísať, nakoľko podľa nej nemám žiadny problém. Mávam silné migrény a nevoľnosti, nevládzem ani umyť riad bez prestávky a v práci si nesadnem za celý deň a nie je ani možné ma preradiť inde. Môže mi gynekológ odmietnuť pnku, alebo ako to treba riešiť?
@19radka96 mne dal lekar PN bez problemu lebo som isla na nu v 29tt do 32tt kedze som mala pracu v stoji a opuchy noh nic viac a aj to je dovod predsa. Aj keby mi nic nebolo dal by mi ju ved jemu to moze byt jedno diagnozu napise a ja som doma dodrziavam aj vychadzku nikto nebude mat problem
Tiez to budem o chvilu riesit,len neviem ci ma vypise,robim v obchode,cize dviham tazke prepravky,palety,balene vody....odkedy moze vypísať od tretieho moze?
No ja mám podobný problém. V práci ma berú už len ako ťarchu😢 robím predavačku a nechcú ma nechať sedieť. Dokonca aj stolička v sklade kým nie sú ľudia je problém. Do zajtra mi beží dovolenka a na týždeň idem znova do práce a potom k doktorke. PN mi dať nechcela nakoľko to že nevládzem stáť nie je diagnóza. Na Slovensku je zákon, že zamestnávateľ je povinný preradiť tehotnú na sedavé zamestnanie keď je papier od lekára a keď to nie je možné, tak má nárok na náhradné voľno aj s náhradou mzdy. No mne to vážne nestojí za tie stresy v robote, keď viem, že ma tam už nechcú.
@kejtka87 tebe teoreticky od začiatku. Je to riziková práca
@tinuska0306 ano mas pravdu, ani mna nechceli preradit, v kuse ma tlacili na pn. Ale ja som sa nedala,isla som aj na inspektorat prace a tam mi jasne povedal pravnik,ze mna nema co zaujimat ze ma nechcu preradit, ja mam papier od doktorky a hotovo.
@pininka ja som typ čo sa nerád dohaduje. Normálne ma až brucho bolelo čo som šla do práce oznámiť, že na týždeň idem znova robiť.
@tinuska0306 ja ti rozumiem, len same sebe zle robime,ked to nechavame tak.
Ja som mala pn pri malej od obvodnej mne tiez nechcel dat pn gyndos.urobila mi komplet vysetrenie na alergologiu ma poslala ta odporucila dalej pn.aj som po pohotovostiach behalo co ma riadne seklo v krizoch.a to mi bols pnka ukoncena lebo v cr ked takto maroduju vyse 100dni uz posudkovy posudzuju tak som musels vsetko prefotit a poslat im to az potom mi doplatili celu pn a to som bola este s malym na predlzenom platenom rodicaku ale v robote mi ho neuznali.
mna vypisala PN moja vseobecna dr, na tie stavy co popisujes by ta mohla vypisat.
Ja mám prácu, kde som tiež stále na nohách a okrem toho zdvíham stále ťažké veci. Vypísať som sa dala až v 4mesiaci. Normálne som požiadala lekára,že už nechcem chodiť do práce, chcem PN. Ani sa ma neopýtal akú mám prácu. Mám 36 rokov. Keď som pozerala na nete, čo za diagnózu mi napísal, tak čosi také ako abnormálne výsledky v tehotenstve. Vtedy mi vyšli zlé tie prvé genetické testy. Avšak ďalej bolo všetko v poriadku aj morfo. Myslela som, že si tak mesiac odpociniem a ešte sa vrátim, ale veru teraz s týmto vagónom pred sebou si to už v robote 9hodin ani neviem predstavit.
@teegreen Ak máte rizikové povolanie, či prácu, ktorá ohrozuje vaše tehotenstvo, zamestnávateľ má k dispozícii niekoľko riešení situácie - od dočasnej úpravy pracovných podmienok, preradenia na inú prácu až po pracovné voľno s náhradou mzdy. Tieto riešenia však závisia od možností konkrétneho zamestnávateľa. https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod... Ja som o tom nevedela, kým mi to nepovedala jedna kamarátka, účtovníčka. Plus dalšia kamarátka je podnikatelka čo má zamestnancov a tiež vie o tomto zákone.
Úplne v poriadku je pn počas tehu ja som bola celé tehu na pn lebo som mala nevoľnosti, pokiaľ ti sa necítiš na to nemá prečo tá nenechať doma.
@teegreen no nebudem sa o tom hádať, lebo o tom nič konkrétne neviem. Moj zamestnávateľ by mi niečo také určite neumožnil. Len som napísala, že som sa také niečo kdesi dočítala. To kdesi bolo tu, odsek c.2, možno je to hlúposť, ale keď si taká múdra, tak budem veľmi rada, keď mi to vysvetlíš, čo tým pracovným voľnom s náhradou mzdy myslia. Rada sa poučím.
😁 prvá to napísala tinusska, ja som len vedela o čom točí, lebo som to tak isto čítala, tak som ti odpovedala namiesto nej. Nenazvala si to nepresnou info, ale hlúposťou! Tak keď si o tom nevedela a dozvedela sa o tom teraz, tak si to aspoň priznaj. Nikoho tým nezavádzam. Ale asi ťažko túto možnosť niekto využije tak, že otehotnie a bude doma s vyloženými nohami poberať mzdu. Lebo asi ťažko sa nájde na SK zamestnávateľ, ktorý toto umožní. Je to tá posledná možnosť, ktorú káže zákon. Každý najskôr preradí na inú robotu tú ženu. Aj keby celý deň v tej robote h.... robila, doma ju len tak nenechá. Preto ich tlačia do PN, keď ich tam nechcú.
Ahojte prosim surne o radu
Nastupula som v septembri do orace v tom som zistila ze som tehu som uz po skusobnej dobe termin mam 4.6.2019 a cgcem ist na pn na doraz mojho gynekologa
Mija otazka ked som tak kratko zamestnana pracovny pimer mi naďalej trva na dobu neurcitu
Aku mi vyrataju pnku vymeruavaci zaklad 26 eur na paske kolko to bude a ovplivni to moju matersku výšku materskej? Z coho mi ju vyrataju tu matersku z tych 4 vyplat? Popripraci mi trva rodicivska dovolenka takze predtym som nerobila
Chcem sa spýtať som 8 mesiaci na Pn som už 7 mesiac no nieako mi to nesedí mešká mi pn za jún a je už jul 22 vzdy som ju mala už ná účte 15.
Viete mi poradiť? Som na PN od gynekológa krvacala som. Gynekológ ma chce vypísať keďže mi už nič nie je ja mam však fyzicky veľmi ťažkú prácu plus robím v skodlivom prostredí co mam priznané aj na výplate ako príspevok. Moja práca by pre mňa bola veľkým rizikom a zamestnávateľ má nemá kam preradiť. Zaujíma ma ze ak pôjdem k obvodnej a ukážem jej papiere že mám takú prácu ci ma na základe toho môže vypísať alebo to proste zamestnávateľ musí nejak zariadiť. V podstate pracujem na zime co tiež nemôžem.

@bubibu a mala si aj nejaké problémy? Či si len prišla za ním že chceš pn?